fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dolores wil niet dat haar dochter theaterwetenschappen gaat studeren: “Zo vindt ze nooit een baan!”

Als jij alles over zou mogen doen, hoe zou jouw leven er dan uitzien? Was je dan nu met dezelfde partner, had je dezelfde studie gedaan, hoeveel kinderen zou je hebben en wat voor baan had je dan nu gehad? Dat dit niet mogelijk is, moge duidelijk zijn. Veel ouders proberen hun kinderen dan ook voor slechte keuzes te behoeden. Denk aan het ontmoedigen van roken en drinken, maar ook het stimuleren van het leren voor proefwerken. De vraag is echter: hoe ver ga je als ouder en waar ligt de verantwoordelijkheid?

Intelligent en sportief

Eén zo’n moeder die haar dochter zo goed mogelijk probeert te begeleiden, is Dolores. Haar dochter Kaet zit in 6 vwo en doet dit jaar eindexamen. “Ze is onwijs intelligent, sportief en heeft enorm veel vriendinnen. Mijn man en ik zijn heel trots op haar en zien haar ver komen in het leven. Kaet staat er goed voor op school, ze staat overal hoger dan een 7,5 en doet eindexamen in twee extra vakken. Ze heeft de studies straks voor het uitkiezen.”

Serieuze studie

Het puntje studeren is een constant terugkerend onderwerp in het gezin van Dolores. “Kaet zit al sinds ze 9 is op toneelles en wil graag theaterwetenschappen gaan studeren. We begrijpen dat dit haar een leuke studie lijkt -en ze zal vast de tijd van haar leven hebben-, maar wij zouden zo graag zien dat ze iets serieus gaat studeren. En met ‘serieus’ bedoel ik: iets wat een grote kans op een goede baan geeft.”

Grote droom

Als het aan Dolores ligt, dan zou Kaet rechten gaan studeren. “Mijn man is partner bij een groot advocatenkantoor. Als Kaet rechten zou gaan doen, kan zij daar na haar studie zo aan de slag. Ze moet er natuurlijk hard voor werken, maar ze is een slimme meid. Ik weet zeker dat zij het goed zal doen.” Kaet is echter heel stellig: ze wil geen rechten studeren en al helemaal geen advocaat worden. “Haar grote droom is om in de theaterwereld te gaan werken. Als je het mij vraagt is dat meer een hobby…”

Geen baan

Dolores heeft voor haar gevoel er alles aan geprobeerd te doen om Kaet in te laten zien dat ze een andere studie moet kiezen. “Ik heb haar laten praten met onze buurjongen, die na de universitaire master letterkunde na twee jaar nog geen baan had. Ook heb ik haar de salarisverwachting van diverse beroepen laten zien. Tot slot heb ik haar aangeboden dat ze na haar studie rechten op onze kosten ook nog theaterwetenschappen mag studeren. Maar niks helpt…”

Gelukkig

De moeder van Kaet voelt zich heel erg machteloos. “Het lijkt er echt op dat ze zich voor theaterwetenschappen gaat inschrijven. Ik hoop zo dat ze dit jaar haar plan bijstelt. Zo niet? Dan is het niet anders. Natuurlijk wil ik vooral dat mijn dochter gelukkig is! Tijdens die studie zal ze dat zeker zijn. De vraag is echter of dat een paar jaar daarna nog steeds zo is…”

Op respectovolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

2 reacties

Joris -

Ik snap volkomen dat je graag hebt dat je kind een studie kiest waar het daadwerkelijk wat mee kan. Pushen naar één specifieke opleiding omdat paps die vroeger toevallig deed, is treurig. Dat dochter zich daar tegen afzet, is dan ook volkomen logisch.

Lotte -

Dan draai je het om, volg je hart en maak je keuze, doe de toneelopleiding, als je later nog rechten oid wil studeren dan is ook daar de financiele mogelijkheid voor als ik het goed begrijp. Fantastisch toch!
Zolang je een dochter hebt die verantwoordelijk met deze studiemogelijkheden omgaat en niet alleen maar in de kroeg hangt zou ik haar toejuichen, welke studie ze ook kiest!

Reageer ook