fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dolores baalt van de studiekeuze van haar dochter: “Zo vindt ze nooit een baan!”

Als jij alles over zou mogen doen, hoe zou jouw leven er dan uitzien? Was je dan nu met dezelfde partner, had je dezelfde studie gedaan, hoeveel kinderen zou je hebben en wat voor baan had je dan nu gehad? Dat dit niet mogelijk is, moge duidelijk zijn. Veel ouders proberen hun kinderen dan ook voor slechte keuzes te behoeden. Denk aan het ontmoedigen van roken en drinken, maar ook het stimuleren van het leren voor proefwerken. De vraag is echter: hoe ver ga je als ouder en waar ligt de verantwoordelijkheid?

Intelligent en sportief

Eén zo’n moeder die haar dochter zo goed mogelijk probeert te begeleiden, is Dolores. Haar dochter Kaet zit in 6 vwo en doet dit jaar eindexamen. “Ze is onwijs intelligent, sportief en heeft enorm veel vriendinnen. Mijn man en ik zijn heel trots op haar en zien haar ver komen in het leven. Kaet staat er goed voor op school, ze staat overal hoger dan een 7,5 en doet eindexamen in twee extra vakken. Ze heeft de studies straks voor het uitkiezen.”

Serieuze studie

Het puntje studeren is een constant terugkerend onderwerp in het gezin van Dolores. “Kaet zit al sinds ze 9 is op toneelles en wil graag theaterwetenschappen gaan studeren. We begrijpen dat dit haar een leuke studie lijkt -en ze zal vast de tijd van haar leven hebben-, maar wij zouden zo graag zien dat ze iets serieus gaat studeren. En met ‘serieus’ bedoel ik: iets wat een grote kans op een goede baan geeft.”

Grote droom

Als het aan Dolores ligt, dan zou Kaet rechten gaan studeren. “Mijn man is partner bij een groot advocatenkantoor. Als Kaet rechten zou gaan doen, kan zij daar na haar studie zo aan de slag. Ze moet er natuurlijk hard voor werken, maar ze is een slimme meid. Ik weet zeker dat zij het goed zal doen.” Kaet is echter heel stellig: ze wil geen rechten studeren en al helemaal geen advocaat worden. “Haar grote droom is om in de theaterwereld te gaan werken. Als je het mij vraagt is dat meer een hobby…”

Geen baan

Dolores heeft voor haar gevoel er alles aan geprobeerd te doen om Kaet in te laten zien dat ze een andere studie moet kiezen. “Ik heb haar laten praten met onze buurjongen, die na de universitaire master letterkunde na twee jaar nog geen baan had. Ook heb ik haar de salarisverwachting van diverse beroepen laten zien. Tot slot heb ik haar aangeboden dat ze na haar studie rechten op onze kosten ook nog theaterwetenschappen mag studeren. Maar niks helpt…”

Gelukkig

De moeder van Kaet voelt zich heel erg machteloos. “Het lijkt er echt op dat ze zich voor theaterwetenschappen gaat inschrijven. Ik hoop zo dat ze dit jaar haar plan bijstelt. Zo niet? Dan is het niet anders. Natuurlijk wil ik vooral dat mijn dochter gelukkig is! Tijdens die studie zal ze dat zeker zijn. De vraag is echter of dat een paar jaar daarna nog steeds zo is…”

Op respectovolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

22 reacties

Lisette -

Ik ben reeds een paar jaar op pensioen en ik hoop dat ouders nog eens goed nadenken alvorens hun dochter in een bepaalde studierichting te forceren!
Ik mocht ook niet voor opvoedster studeren. Dat was te min voor een dochter van een militair! Ik moest de richting secretariaat volgen om daarna in een chique deux-piecke als secretaresse gaan werken.
Ik was al heel jong rebels en weigerde nog verder naar school te gaan. In die tijd lagen de jobs voor te rapen en ik kon onmiddelijk beginnen werken, iin EEN FABRIEK!!
Was hard werken en bovendien in verschillende shiften.
Dat heb ik gedaan tot mijn 35 jaar, en verloor dan mijn werk.
Moeilijk om op die leeftijd nog ander werk te vinden!
Diep nagedacht en ik besloot om terug naar school te gaan. Leren typen, computerles volgen ene… Na 5 maanden een maand stage gedaan en die met succes beëindigd.
Ben dan begonnen met kantoorwerk, maar niet als secretaresse.
Ik kreeg de kans om in de sociale sector te werken. Al snel merkten mijn werkgevers op dat mijn hart bij werken met mensen lag. Ze hebben mij een paar extra cursussen laten volgen, en op mijn 37 jaar werd ik jongerenverantwoordelijke bij mensen met een beperking!! 20 jaar heb ik reizen, activiteiten, en uitstapjes georganiseerd en op zoek gegaan naar een groep gemotiveerde vrijwilligers. Alle reizen en andere zaken heb ik altijd helemaal zelf uitgestippeld, begeleid en ook gebudgeteerd…
Dit zijn de 20 gelukkigste jaren van mijn actieve loopbaan geweest, na 20 jaar hard Labeur! Ben ontzettend gelukkig dat ik de switch gemaakt heb op mijn 35e. Ik heb er heel veel vrienden en vriendinnen aan overgehouden en jaren gelukkig gemaakt! Alleen jammer dat mijn ouders dat niet meegemaakt hebben, ze zouden misschien beseft hebben dat je je kinderen hun eigen keuze moeten laten maken… Laat je dochter een job doen waar ze gelukkig van wordt, het leven is te kort om iets te doen die je helemaal niet ligt! 🍀

Ria -

laten doen wat ze leuk vind .ze is nog jong .en wie weet

Annet -

Ik heb een prachtige studie gevolgd en afgerond. Ik was in het werk wat daaruit voort kwam doodongelukkig, ik heb mijn vrachtwagen rijbewijzen gehaald en verdien nu zo’n 70% minder per uur en gelukkiger dan ooit!

Ingrid -

In Utrecht heeft een doek gehangen met de tekst;

Als ik een baan heb die bij me past hoef ik nooit meer te werken.
Hoop dat haar moeder dit leest.

Ingrid -

In Utrecht heeft een doek gelegen met de tekst;

Als ik een baan heb die bij me past hoef ik nooit meer te werken.
Hoop dat haar moeder dit leest.

Pauline -

Als moeder wil je altijd het beste voor een kind, daar is niks mis mee. Ik ben mede door aanmoediging van mijn ouders erg blij met mijn HBO en WO papiertje, maar het zijn ook papiertjes die in de kast liggen en ergens als een soort moetje voelen, of verloren tijd. Tuurlijk leer je overal wat en ik ben pro-studeren maar zeker ook pro je hart volgen want dat is uiteindelijk hetgeen dat voor je klopt. Ik ben na twee studies uiteindelijk gaan doen wat ik echt leuk vond en daarin sowieso succesvoller omdat daar de meeste passie in zit. Ik doe hetgeen waarvan ik al voor mijn studies wist dat daar mijn hart lag. Het niet steunen van uw dochters keuze levert sowieso een niet wenselijke situatie op;
A) of ze wordt rebels, recalcitrant en boos – dus gaat zeker geen rechten studeren al is het alleen maar om juist een andere mening te hebben
B) of ze wordt verdrietig omdat ze zich niet gesteund voelt door haar moeder en dit haar een wankelende positie geeft. Ze wil haar hart volgen maar haar ouders niet teleurstellen.

Beide niet wenselijk.

Ik zou echt proberen haar te steunen en mee te geven dat wat ze gaat doen goed is en stimuleren om daar dan heel goed in te worden kan dan nooit kwaad?

K -

Ze mag op de ouders hun kosten theaterwetenschappen gaan studeren nadat ze rechten heeft gestudeerd. Waarom dan niet andersom als dochters optie 1 niks wordt? Ik zie het probleem van de ouders niet zo 🙂

Anna-Mariia -

Laat haar aub haar hart volgen. En misschien helpt het bekijken van deze Jim Carrey-speech u om het voor uzelf los te laten. Vooral het deel over zijn vader wat een serieuze studie koos en een serieuze baan kreeg vond ik ijzersterk: https://youtu.be/V80-gPkpH6M?si=_5R3dbM_NiSnxpV-

Monique -

Maak van je hobby je werk…. Dan ga je iedere dag enthousiast aan de slag. Een studie enkel en alleen doen omdat je er veel mee verdient zorgt voor een burn-out en teleurstelling.
Laat je dochter vooral zelf keuzes maken.

Dodo -

Mijn haren gaan recht overeind staan bij de woorden dat ze na haar studie rechten bij haar vader op kantoor terecht kan…je dochter moet zelf keizes maken en met vallen en opstaan volwassen worden.

Fiene -

Ik snap het probleem van sommige ouders niet..willen alleen maar dat hun kinderen hoge cijfers halen en dure studies doen als rechten en medisch..om te..tja tegen iedereen te roepen, op te scheppen dat ze zo goede dochter/ zoon hebben die dokter is of advocaat..hou asjeblieft op en kijk meer wat je dochter wilt. En zeg dat tegen mensen dat je zo trots bent dat je dochter iets ging doen wat ze leuk vind en dat ze het zo goed doet!

Natasja -

Jammer dat deze moeder denkt dat je geen goede boterham kunt verdienen als je theaterwetenschap hebt gestudeerd. Volgens mij verdienen de volgende theaterwetenschap alumni een aardig centje:
J.R. Bathoorn, accordeonist en zanger
Menno Bentveld, tv-presentator
Augusto Boal, tekstschrijver en regisseur
Bartho Braat, acteur
Francis Ford Coppola, regisseur
Don Duyns, schrijver en regisseur
Harm Edens, tekstschrijver en presentator
Jon van Eerd, acteur en schrijver
Hubert Fermin, acteur, toneelschrijver
Kelli Giddish, actrice
Nataliya Golofastova, regisseur, actrice
Paul Groot, acteur en cabaretier
Erich Kästner, schrijver, dichter en cabaretier
Frances McDormand, actrice
Ruud van Megen, toneelschrijver
Martha Nussbaum, filosofe
Bart Peeters, zanger, drummer en tv-presentator
Koos Terpstra, schrijver en regisseur
Bob van Tol, acteur
Paula Udondek, tv-presentatrice, actrice, columniste en toneelschrijfster
Peer Ulijn, journalist
Femke Wolthuis, nieuwslezeres

Astrid -

En wat heeft mama eigenlijk zelf voor studie gedaan en wat doet ze zelf voor werk? Daar zegt ze niets over.

Nienke -

Als ouders heb je geen invloed op wat je kind later wil gaan doen, vind ik.
Zelf mocht ik van mijn moeder geen opleiding Dierverzorging gaan doen, omdat “daar geen geld in zat”. Ik moest maar wat anders verzinnen. In 4 jaar een SPW diploma gehaald, zodat ik het huis uit kon en mijn eigen geld kon verdienen. Goed, het liep anders maar met mijn 18e was ik de deur uit. En met mijn 19e begon ik zelf aan een tweede MBO opleiding Dierverzorging/paraveterinair. Daarna heb ik ruim 10 jaar als dierenartsassistente gewerkt.
Onze zoon leren wij nu dat hij moet gaan doen wat hem leuk lijkt iedere dag en dan geld op de koop toe verdienen mag. Een kind is pas gelukkig als het zijn eigen leven later naar eigen wens heeft kunnen invullen en niet de droom van diens ouders hoeft na te leven.

Nienke -

Mocht je er wat aan hebben…..ik heb zelf ook altijd geroepen dat ik niet mijn ouders achterna wil gaan wat betreft beroepskeuze dus eerst andere (ook serieuze) studies gevolgd. Geen van de studies afgerond. Uiteindelijk wel de studie gedaan en toch dezelfde kant opgegaan als mijn ouders…..soms moet je kinderen leren hun eigen keuzes (en dus onderuit te gaan) te maken. Hierdoor hebben ze meer ervaring voor de rest van hun leven!

Jeannette -

Alsjeblieft laat je dochter haar hart volgen!!! Echt doen ik kan het weten… creatief als ik ben en boordevol ideeeen en plannen moest ik ook na 6vwo wat serieus gaan doen waar je geld mee kan verdienen!!! Toen ben ik huis uitgevlucht en verkeerde keuzes gaan maken,niet gedaan wat ik wilde( met mijn creativiteit aan de slag). Enfin NU doe ik dat(57jr) en ben oprecht gelukkig!! En wat krijg ik nu constant om mijn oren? “Goh dat je dit niet bent gaan doen als job !!” Daar had je dan succesvol in geworden zeg! Ik heb mijn roeping gemist en denk nog veel aan dat ik steun van mijn ouders had willen hebben… als kind wil je het ook voor hen nl goed doen!

D.Noordzij -

Het is haar leven, dus ook haar keuze. Als dit iets is wat ze al zo lang weet dat ze het wil, dan zou het wel heel erg wrang zijn als je als ouder haar dat dan zou verbieden. Overigens volgens mij heb je weinig te verbieden in deze tijd.

Hoe wil je dat je dochter jouw later herinnert? als de bitch die haar droom in de weg stond of als de ondersteunende ouder die haar met alles ondersteunde en hielp.

Joyce -

Een baan is 36 uur van je werkweek (hoewel dat met rechten meer richting de 50 gaat, geloof ik). Als uw dochter haar passie en levensgeluk belangrijker vindt dan een onnodig hoog inkomen, en het alternatief is een taakstraf van 36 uur per week tot haar 67e… U zegt het al, het is hard werken maar het is ook nog eens werk dat ze niet leuk vindt. Met een iets minder hoog salaris kan je prima rondkomen, zeker als je een goed koppie op je schouders hebt. Laat het los, anders kost het jullie relatie omdat ze zich niet gesteund voelt.

Anna -

Persoonlijk heb ik altijd medelijden met de kinderen van dit ( in mijn ogen ) capsones ouders.

Rosa -

Met theaterwetenschappen kun je ook een goede boterham verdienen. Waar je hart ligt kun je in combinatie met intelligentie heel ver komen.

Renske -

U kan het ook omdraaien. Ze kan altijd nog rechten studeren nadat ze theaterwetenschappen heeft gedaan. Wat is erop tegen dat ze haar droom verwezenlijkt?

Reageer ook