fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tina: “Mijn man brengt zichzelf steeds in lastige situaties”

man-lastige-situaties

Tina is zich altijd heel bewust van hoe ze overkomt op anderen. “Ik ben zelf net iets te vaak gekwetst en dat wil ik een ander niet aandoen.” Haar man Ruben is een tikkie minder tactisch en brengt zichzelf steeds in lastige situaties. ​Zonder dat hij het wil en doorheeft, beledigt hij mensen aan de lopende band. “Hij heeft het gewoon niet door.”

Beetje onhandig in zijn uitlatingen

Voordat ze haar twijfels uit over haar man, benadrukt Tina dat Ruben de liefste man van de hele wereld is. “Ik ben lang geleden gevallen op wie hij is. Ruben is een grote kerel met het bekende kleine hartje. Kinderen zijn dol op hem, en mijn neefjes en nichtjes vinden het altijd een feest om bij ons te logeren. Oom Ruben verzint altijd weer iets leuks en geks. Daarnaast is hij een knappe en intelligente man maar soms een beetje onhandig in zijn uitlatingen.”

Ik houd wijselijk mijn mond

Zelf komt Tina uit een gezin waar beschaafdheid hoog in het vaandel stond. “Mijn moeder hamerde erop dat mijn zus en ik altijd goed nadachten voordat we er iets uit flapten. Mijn moeder leerde ons complimenteus te zijn en niet alles te zeggen dat in ons opkwam. Betekent natuurlijk niet dat er van alles door mijn hoofd schiet als ik iets raars of opvallend zie, maar de behoefte om er iets van te zeggen heb ik gewoon niet.”

Hij heeft een plaat voor zijn hoofd

Bij Ruben is dat wel anders. Hij is joviaal, maakt graag contact met andere mensen en praat veel. “Ruben wil graag aardig worden gevonden en is er nooit op uit mensen te beledigen. Maar door zijn onhandigheid gebeurt het regelmatig dat hij bijvoorbeeld vrienden of vriendinnen voor het hoofd stoot. Hij heeft soms echt een enorme plaat voor zijn hoofd en beledigt sommigen zonder dat hij het zelf in de gaten heeft.” Laatst kwam de zus van Ruben op de koffie. “Toevallig was Ruben ook thuis. Ik wist dat Marlies langs zou komen omdat ze me een appje had gestuurd. Ze moest naar de kapper en vroeg of het goed was dat ze daarna even een bakkie zou doen. Tuurlijk, hartstikke gezellig.”

Kort pittig kapsel

Als Marlies aanbelt en Ruben de deur opendoet omdat Tina in de keuken bezig is, hoort Tina hem zeggen: ‘Wat heb je met je haar gedaan? Waarom zo kort, dat lange haar stond je toch veel beter?’. “Oh man, ik kon wel door de grond zakken. Ik wist dat Marlies een ander kapsel wilde en dat ze het wel weer eens lekker kort wilde hebben. Over een kort pittig kapsel had ik ook wel mijn twijfels, maar ik denk dan altijd maar weer: haar groeit vanzelf aan.” Aan het ongelukkige hoofd van Marlies te zien, hakte de opmerking van Ruben er flink in. “Snel zei ik maar dat ik het haar hartstikke leuk vond staan, lekker vlot. En ja, Ruben had gelijk, dat lange haar stond haar veel leuker maar wat heeft het voor een zin dat te zeggen?”

Ben je zwanger of gewoon dik?

Gênant was het ook toen er laatst een vriendin van Tina op bezoek kwam. “Ruben kent haar niet zo goed en ziet haar ook niet zo vaak. Louise kwakkelt een beetje met haar gezondheid en slikt medicijnen die als bijwerking hebben dat ze wat zwaarder wordt. Nou, je voelt ‘m al aankomen denk ik. Zit ik gezellig met Louise op de bank te kletsen als Ruben van zijn werk thuiskomt. Louise staat op en Ruben geeft haar een zoen. Dan stapt hij achteruit en zegt stralend: ‘Zie ik dat nou goed? Ben je in verwachting? Wat ontzettend fijn voor je, je wilde heel graag moeder worden he?’. Hoe moest ik dit nou weer gladstrijken? Niet te doen toch? Louise is met tranen in haar ogen weggegaan. Ik voelde me zo ellendig.”

Marlies kijkt Ruben niet meer aan

Door dit soort akkefietjes vinden vrienden en vriendinnen Ruben steeds minder leuk. “De vriend van Louise had Ruben een pittig appje gestuurd. Of hij wel goed bij zijn hoofd was om zijn vriendin zo te beledigen en Marlies kijkt haar broer niet meer aan sinds zijn opmerking over haar kapsel. En ik zit er maar mooi tussen in. Natuurlijk biedt Ruben zijn excuses aan maar meer omdat ik dat van hem eis, dan dat hij in de gaten heeft waarom hij dat moet doen. Bovendien is het leed al geleden en verandert een excuus daar helemaal niets meer aan. Hoe kan ik Ruben duidelijk maken dat hij niet alles moet zeggen wat in hem opkomt? Waarom kan hij niet gewoon zijn mond houden en zich wat neutraler opstellen? Hij brengt niet alleen zichzelf maar ook mij behoorlijk in de problemen zo.”

Wat zou jij doen als je in de schoenen van Tina stond? Lachen om de onhandige uitspraken van je man of zou je proberen alle brandjes maar weer te blussen om ruzies en kwade gezichten te voorkomen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Dominika Roseclay via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Joris -

@Jojo, eerlijk, ja. Maar dat kun je tactvol brengen (ook wel ‘er omheen draaien’ genoemd) of ongefilterd (ook wel als bot ervaren). “Ik moet er even aan wennen” of “ik vind dat lang haar je wat beter stond” is óók eerlijk, maar niet per se kwetsend). Los daarvan had mevrouw natuurlijk ook eens een balletje op kunnen gooien bij haar partner dat ze met het idee speelde om haar kop te scheren – dan kwam het in elk geval niet als een verrassing.

Jojo -

Hij is gewoon eerlijk .Mensen zeggen dat ze van eerlijkheid houden en als je dit doet is het kwetsend

Bono -

Ach ach maar hij heeft hart van goud . Nou gauw verkopen, heb je geld zat . Wat een eikel , groeien blijkbaar niet alleen in de boom

Joris -

“Lekker vlot” is nou ook niet écht complimenteus als het over een kapsel gaat. De rij bij de supermarkt, die mag lekker vlot – voor de rest is het gewoon een eufemisme.

En redactie, de kop “Ben je zwanger of gewoon dik?” is ook niet echt heel subtiel, he? Wat is ‘gewoon dik’ precies? En wat is het verschil tussen ‘gewoon dik’ en gewoon ‘dik’) En waarom zo’n kop? De man heeft zich gewoon vergist en feliciteert iemand (kennelijk onterecht) – no big deal, toch.

Vraag me wel af wat de man van de Louise wil bereiken met een appje aan Ruben. Die vrouw zelf kan zich toch herpakken en er zélf (eventueel later, nadat ze bijgekomen is van de schrik) op terugkomen bij Ruben? Is dat iets voor vrouwen ofzo om daar zo zwaar (haha) aan te tillen en het probleem door een ander op te laten lossen ? Als mijn vrienden zeggen dat ik wat dikkig begin te worden (en dan niet eens als vermeende bijwerking van een zwangerschap), ga ik ook niet gillend naar huis en uithuilen bij een partner.

Reageer ook