fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd! Liana’s man is ‘huisvader’ maar doet niks in het huishouden

man-huisvader-huisman

Vrouwen zijn steeds geëmancipeerder. En dat is heel goed! We gaan na het krijgen van een kind sneller aan het werk en blijven écht niet meer per definitie thuis om voor de kinderen te zorgen. De rolverdeling tussen mannen en vrouwen wordt opnieuw vormgegeven. Zo ook bij Liana en haar man Dirk. 

Zware baan

Tot twee jaar geleden werkte Dirk als investeringsmanager bij een groot kantoor. “Hij leefde een snel leven. Verdiende bakken met geld, was veel op reis en zag de kinderen nauwelijks.” Door Dirk zijn drukke baan kwam het huishouden en de verzorging van hun dochters vooral op Liana terecht. “Ik genoot enorm van mijn tijd met de kinderen. Het was natuurlijk jammer dat Dirk veel weg was, maar daar stond wel een topinkomen tegenover.”

Op een dag gaat het mis. “Ik werd gebeld door de baas van Dirk dat er iets met Dirk aan de hand was. Of ik naar kantoor wilde komen.” Liana liet de kinderen achter en de schoonmaakster hield een oogje in het zeil. “Eenmaal op zijn kantoor aangekomen, zag ik Dirk huilend op een bank zitten. Zijn baas vertelde dat hij tijdens een vergadering een grote paniekaanval heeft gehad en dat hij sindsdien niet aanspreekbaar was.”

Burn-out

Liana is ontzettend geschrokken en neemt Dirk mee naar huis. “Tijdens de autorit naar huis zei hij helemaal niks. Ik probeerde nog te vragen wat er was gebeurd, maar Dirk kon alleen maar huilen.” Thuis gaat Dirk meteen naar bed en Liana belt de huisarts. “Onze huisarts is een goede vriend van ons en hij kwam meteen. Hij vermoedde een burn-out en vroeg Dirk of hij al langer last had van stress, slaapproblemen en somberheid. Dirk antwoordde dat dit inderdaad het geval was. Het is heel erg, maar ik heb het gewoon niet doorgehad.”

Knapt snel op

Dirk komt onder behandeling bij een psycholoog. Hier gaat het al snel beter met hem. “Dirk werkte even niet meer, hij nam meer de tijd voor zichzelf, ging trouw naar de psycholoog en spendeerde veel tijd met de kinderen. Hij knapte heel snel op.” Dirk geniet zo van het leven thuis, dat hij en Liana een drastisch besluit nemen: Dirk stopt met zijn werk als investeringsmanager.

Goed vertrouwen

Omdat er toch brood op de plank moet komen, kiezen ze ervoor dat Liana fulltime gaat werken. “Ik was daar eigenlijk helemaal niet ontevreden over! Ik heb -net als Dirk- bedrijfskunde gestudeerd en had stiekem altijd de droom om weer aan de slag te gaan. Ik was net 33 en mijn carrière lag aan mijn voeten. Natuurlijk was ik er een paar jaar uit geweest voor de kinderen, maar ik had veel contacten. Met goed vertrouwen ging ik solliciteren!”

Fulltime werken

Liana vond gelukkig al snel een baan en ging aan de slag. “Wij wonen in Utrecht en ik ging in Rotterdam werken. Elke ochtend en avond zat ik een uur in de auto. Gelukkig hoefde ik me geen zorgen te maken over het halen en brengen van de kinderen. Dirk deed dat nu.” In het begin was de nieuwe taakverdeling heerlijk. Liana kon zich volledig op haar werk storten en als ze thuiskwam, was de was gedaan, stond het eten op en waren de kinderen lekker met Dirk aan het spelen.

Sporten en luieren

Sinds een paar maanden is Liana echter minder tevreden. “In het begin ging Dirk er vol voor in huis. Maaide zelfs het gras en maakte de keukenkastjes schoon. Nu is dat heel anders. Hij traint voor een marathon en is veel aan het sporten. Na het sporten is hij moe en wil hij op de bank liggen. Het gebeurt nu regelmatig dat als ik thuis kom, ik nog naar de supermarkt moet omdat hij geen boodschappen heeft gedaan.”

“Ik heb het natuurlijk met Dirk besproken. Hij vond het belachelijk dat ik hem aansprak op ‘zijn huishouden’. Trainen voor zijn marathon is belangrijk voor hem en hij vindt het niet erg dat de huishoudelijke klusjes er dan even bij inschieten. Ik vind het vervelend dat ik na een lange werkdag nog boodschappen moet doen, was sta te vouwen en dan pas om 23:00 uur in bed lig. En dat terwijl mijn wekker gewoon weer om 6:00 uur afgaat.”

Nieuwe verdeling

Liana gunt het Dirk, maar heeft het idee dat het niet zal verbeteren wanneer de marathon voorbij is. “Ik denk dat hij een uitdaging mist. Het huishouden was leuk toen het nog nieuw was en hij zich daar volledig op kon storten, maar nu hij het onder de knie heeft, verliest hij interesse.” Liana denkt dat zij en Dirk opnieuw moeten reorganiseren. “Mijn idee: Dirk zoekt weer een baan en ik ga wat minder werken. We verdelen de klusjes in huis en rondom de kinderen. Hopelijk werkt dat.”

Wat zou jij Liana adviseren? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Bianca -

Joris maakt er inderdaad altijd wel een kunst van om het archief door te spitten als een verhaal een keer dubbel gepost wordt. Ik kan me er ook helemaal niet zo aan storen, sommige sites zitten alleen maar in de repeat maar op damespraatjes is er altijd heel veel nieuwe content en ja soms een dubbel artikel, big deal, genoeg mensen die het de eerste keer niet gelezen hadden.

Aap -

Als je alle artikelen zovaak gelezen hebt dat je dubbele spot is het tijd om een andere hobby te zoeken Joris. Als je op TV een herhaling tegenkomt bel je dan ook naar RTL4, of zet je dan gewoon een andere zender op?

Reageer ook