Larissa: ‘Mijn moeder vindt mijn nieuwe vriend veel te min voor mij’

Er is moed voor nodig om te scheiden van een narcistische man. Na een lange en onzekere aanloop hakte Larissa de knoop door en vertrok. Liet Karl, haar ex-man die naar de buitenwereld zo voorkomend is, ziedend van woede achter. Inmiddels is Larissa verliefd geworden op een compleet andere man. “Mijn moeder vindt hem te simpel en te dom voor mij en dat raakt me enorm.”

Jarenlang werd Larissa onderdrukt door haar ex-man Karl. “Hij was een meester manipulator en elke keer kreeg hij het voor elkaar om mij te laten denken dat alles aan mij lag. Dat ik de zeiksnor was, dat ik dom was en dat ik nooit iets wilde. Hij kon het zo brengen dat ik dacht: ‘ja, ik ben onuitstaanbaar, ik zou hem dankbaar moeten zijn’.” Als Karl gewelddadig wordt en Larissa steeds vaker een mep geeft of haar met zijn hand om haar hals tegen de muur drukt, weet ze: dit kan zo niet doorgaan.

De afscheidsbrief lag op tafel

Ze neemt haar moeder in vertrouwen die zich doodschrikt en wil dat haar dochter onmiddellijk het huis waarin ze met Karl woont verlaat. “Maar ja, zo simpel is dat niet. Dat kon natuurlijk niet. Ik moest mijn vertrek voorbereiden en ervoor zorgen dat Karl niets in de gaten zou hebben. Elke keer als ik naar mijn moeder ging, nam ik een tas kleding of spullen mee. Tot ik dacht dat ik alles had. Toen Karl die dag naar zijn werk ging heb ik hem nog uitgezwaaid en daarna ben ik vertrokken. Op de tafel lag mijn afscheidsbrief.”

Hij leek zo charmant

Met haar moeder praat ze avonden over haar gewelddadige huwelijk. “Mijn moeder heeft nooit iets gemerkt. Dat kon ook niet, want Karl is een heel charmante man. Goedlachs, gul en lief. Totdat iedereen het toneel heeft verlaten en hij en ik overbleven. Dan begon het. Niet altijd, maar in elk geval zette hij zijn vriendelijke masker af en kreeg ik een grauw en een snauw en wilde hij seks met me. Ik had daarin dan geen zin, maar daarmee had hij niets te maken. Het was vreselijk.” Praten met haar moeder lucht haar enorm op en Larissa is blij dat haar moeder haar zo goed begrijpt.

Hij heeft ’n bierbuik en maakt veel geluid

Na een tijdje begeeft Larissa zich voorzichtig op de datingmarkt. “Hoewel mijn vriendinnen dachten dat ik mijn buik wel vol zou hebben van mannen, is niets minder waar. Ik vind het fijn om maatje te hebben, iemand waar ik tegen aan kan hangen op de bank, met wie ik lekker uit eten kan gaan en met wie ik onwijs kan lachen.” Ze ontmoet Lex, een timmerman. In geen enkel opzicht lijkt Lex op Karl. Lex is simpel, luidruchtig, heeft een bierbuik en maakt flauwe grappen maar is superlief en attent voor Larissa die hij liefkozend zijn ‘meissie’ noemt. Larissa is zo blij en gelukkig, maar haar moeder wil dat ze de relatie verbreekt. Lex is te simpel en te dom voor Larissa, vindt mama.

Daghap in de kroeg

Maar juist het ongecompliceerde wat Lex meebrengt vindt Larissa heerlijk. “Met Lex kan ik uren in mijn joggingbroek en T-shirt  Neflixen. Ik hoef niet meer naar de weet ik hoeveel sterren-restaurants waar Karl zo graag kwam; met Lex zit ik regelmatig in een eetcafé en heb het prima naar mijn zin. Zijn vrienden nemen me zoals ik ben en ik voel me heerlijk. Ik snap dan ook niet dat mijn moeder dat niet ziet.”

Afschuwelijke grappen

Haar moeder ziet alleen maar Lex zijn bierbuik en vindt zijn grappen afschuwelijk. “Tja, Karl maakte geen grapjes, maar dat had vooral te maken met zijn gebrek aan humor. Lex is heerlijk zichzelf en ik vind dat prettig. Ik ben verliefd op hem geworden zoals hij is. Ik wil hem niet veranderen en ik wil hem vooral niet kwijt. Mijn moeder schaamt zich voor hem. Als Lex meekomt naar een familieverjaardag ofzo, dan zie ik haar afkeurende blikken. Laatst zei ze me dat ze niet begreep hoe ik met zo’n man kan samenleven.”

Zij hoeft toch niet met hem te leven?

Larissa is op zoek naar woonruimte want de situatie bij haar moeder wordt er niet beter op. “Ik ga nu steeds maar Lex toe omdat mijn moeder niet wil dat Lex bij ons komt. Lex heeft een eigen appartement, maar ik wil nog niet samenwonen. Stel dat het misgaat: dan kan ik weer naar mijn moeder. Dat wil ik niet. Ik vind het naar dat mijn moeder zo op Lex reageert, ik begrijp het ook niet. Ik wil geen ruzie met haar, ze heeft me enorm geholpen toen ik het zo zwaar had met Karl maar ze kan toch niet verwachten dat ik mijn relatie met Lex verbreek omdat zij hem niet leuk vindt? Zij hoeft hoeft niet met hem te leven. Nam ze nou maar de moeite Lex beter te leren kennen maar ze zegt dat ze dat soort mannen kent. Punt.”

Wat raad jij Larissa aan? Hoe kan ze haar relatie met haar moeder goedhouden zonder het uit te maken met Lex? Praat met ons mee in de comments.

Foto door Katerina Holmes via Pexels

2 reacties

Sylvver -

Ik kom uit exact zo’n zelfde relatie, met een mislukte zelfmoordpoging tot gevolg, ik wist niet hoe ik anders van hem af moest komen.

Nu heb ik eindelijk een lieve vriend, ook totaal het tegenovergestelde. Het contact met mijn moeder is verbroken omdat ik van mening ben dat zij mijn geluk in de weg staat. Ze was er ook nooit echt voor me, omdat ze zelf psychisch niet oké was. In jouw geval snap ik dat dit wel een drastisch besluit zou zijn. Praat met je moeder maar laat haar kalm en duidelijk weten dat je gelukkig bent met hem en dat zij jouw geluk niet in de weg mag staan. Laat ze daarna de confrontatie met elkaar aangaan, waar jij bij bent. Jij hebt het recht om happy te zijn met wie je wil en je moeder heeft dat te accepteren.

Elies -

Wees blij dat je bij je ex weg bent en prijs je gelukkig dat je zo’n lieve man gevonden hebt. Als je moeder het er niet mee eens heeft ze pech en moet je misschien van haar afscheid nemen. Succes

Reageer ook