fb
Damespraatjes Damespraatjes

Saskia ‘Ik heb weer veel goede voornemens en hoop het dit jaar wel vol te houden’

Zo aan het eind van het jaar bedenkt Saskia wat ze in het nieuwe jaar wil verbeteren. Super gemotiveerd roeptoetert ze haar voornemens op haar social media. “En voor ik het weet, houd ik me er niet meer aan en faal ik voor mijn gevoel. Ik baal daar zo van.”

Elk jaar tussen Kerst en Oud en Nieuw neemt Saskia zich van alles voor. Dagelijks een uur wandelen, minder online shoppen en slanker worden. “Ik word eigenlijk elk jaar aangestoken door vriendinnen die op Facebook allerlei challenges aangaan. Het verschil tussen mijn vriendinnen en mij is dat zij zich er wel aan houden en hun doel halen maar ik telkens weer afhaak. Zij vallen wel af en gaan trouw drie keer in de week naar de sportschool. En ik? Na een week of drie ben ik er wel weer klaar mee.”

Nee, ik kan even niet

Omdat ze denkt dat ze het beter vol kan houden als ze het tegen iedereen vertelt, plaatst ze berichtjes op haar Facebook.  Ze deelt haar loopschema’s, het dieet dat ze gaat volgen en hoopt steun te krijgen.  Ermee stoppen zou ze dan als falen zien. “Mijn man Ahmed is het tegenovergestelde van mij. Als hij zich iets voorneemt, dan doet hij dat gewoon. Heeft als doel drie keer in de week hardlopen? Dan trekt hij dinsdag, donderdag en zaterdag zijn hardloopschoenen aan en gaat.

In het begin vroeg ik hem om advies en was hij super gemotiveerd om mij te coachen en stelde voor dat ik met hem mee zou gaan. Hij vond het echt goed van me dat ik mijn levensstijl wilde veranderen. Maar steeds vaker verzon ik op die dagen smoesjes om maar niet te hoeven hardlopen. Dan zei ik dat ik last van mijn knie had of enorme hoofdpijn.”

Sjaak Afhaak

Ahmed heeft in de gaten dat zijn vrouw geen doorzetter is en als hij dat hardop zegt, voelt Saskia zich zo’n Sjaak Afhaak. “In het begin leeft hij met me mee en troost hij mij en zegt dat het goedkomt. Die aandacht vind ik heel fijn. Net zoals ik het prettig vind als mijn volgers op social media mij aanmoedigen en zeggen dat ik het goed doe. Maar als ik na een tijdje het toch niet red, dan droogt die stroom positieve aandacht op en voel ik me leeg. Ahmed haalt dan zijn schouders op en gaat hardlopen zonder mij. En als ik me dan weg zie rennen, dan voel ik me ook weer rot en ben ik boos op mezelf ”

Elke dag een uur wandelen

Maar dit jaar gaat het lukken, dat weet Saskia zeker. “Ik moet echt aan mijn gewicht gaan werken. Ik ben de afgelopen twee jaar veel zwaarder geworden en die extra kilo’s zitten me in de weg. Ik voel me er niet lekker bij. Ik heb een schemaatje gemaakt en in januari begin ik. Eerste week met ieder dag een half uurtje wandelen, de tweede week drie kwartier per dag en zo wil ik dat opbouwen. Doel is om dagelijks een wandeling van een uur te maken. Nou, dat moet toch lukken?”

Beetje ambitieus misschien?

Waar Saskia van baalt is dat Ahmed denkt dat het schema veel te ambitieus is en dat ze het toch niet gaat volhouden. “Ik kan daarvan zo narrig worden. Lekker, denk ik dan, als mijn man al geen vertrouwen meer in me heeft, wie dan wel? Ja, ik snap zijn reactie wel een beetje, maar ik heb hem gezegd: ‘deze keer gaat het me lukken!’.

Bang om uitgelachen te worden

Saskia baalt gewoon stevig. Wil dat ze het liefst veel meer ausdauer heeft en haar doelen haalt.  “Ik wil ze dit jaar echt halen en weer lekker in mijn vel zitten. Deze maand hoop ik al 4 kilo af te vallen.  Ik wil niet falen, zeker niet nu ik alles weer zo op Facebook heb gedeeld. Ik heb het gevoel dat ik dan ook een beetje uitgelachen word als ik het niet red!”

Wat zijn jouw goede voornemens? Hoe houd jij die vol? Wat raad je Saskia aan? Legt ze de lat te hoog of is het iemand die net even iets te snel opgeeft? Praat mee in de comments onder dit artikel.

3 reacties

Joris -

Het werkt misschien beter als je reële doelen stelt en intrinsiek gemotiveerd bent, in plaats van steun van social media-vrienden nodig hebt om van je kont af te komen.

Rieneke -

Ook ik.had elk jaar als goede voornemens: dagelijks een uur wandelen, minder online shoppen en slanker worden. Precies dezelfde doelen! Alleen lukte mij het nooit dus besloot ik het met een vriendin samen te doen en elkaar steeds te appen en aanmoedigen. Zij was na een half jaar 20 kilo lichter en ik nog zwaarder en gefrustreerd en ergerde aan haar (onbewust jaloers?). Waarom haalt iedereen zijn doelen en ik niet? Toen heeft iemand die mijn doelen had bereikt mij ermee geholpen. Ik genoot niet van wandelen dus dat werd geschapt. Ze stelde voor om elke avond te mediteren gewoon lekker in bed voor het slapen gaan. Afvallen lukte niet omdat ik teveel in gedacjten bezig was met eten en snakte naar lekkere dingen. Ze stelde voor 6 dagen houden aan je disipline en 1 dag lekker eten en dingen nemen waar je zin in hebt. Heb je de andere dagen naar uit te kijken….Ze stelde een beloningslijst op. Hielt ik het vol dan mocht ik als beloning de week daarop halverwege voor 100 euro lekker online shoppen. Zo waren er momentjes waar ik naar toe leefde waardoor ik juist automatisch online minder shopte en onbewust nouja onbewust maar wel ging afvallen. Leg de lat niet te hoog kleine stapjes en vier je successen.

Wies van Beers -

Het geeft niet dat je struikelt. Ook niet als dat vaker gebeurt.
Je kunt weer opstaan en opnieuw beginnen/doorgaan.
Ik kan het weten: sommige plannen heb ik bijna ontelbaar veel keren opnieuw opgestart.
Leg de lat niet te hoog en ben lief voor jezelf.
Kleinere stappen maken het ook gemakkelijker.
En als je wil wandelen: kijk of je een medestarter kunt vinden in je buurt.
Via Facebook e.d. is dat heel gemakkelijk.
Veel plezier.

Reageer ook