fb
Damespraatjes Damespraatjes

Larissa: ‘Mijn moeder vindt mijn nieuwe vriend veel te min voor mij’

moeder niet blij met vriend

Er is moed voor nodig om te scheiden van een narcistische man. Na een lange en onzekere aanloop hakte Larissa de knoop door en vertrok. Liet Karl, haar ex-man die naar de buitenwereld zo voorkomend is, ziedend van woede achter. Inmiddels is Larissa verliefd geworden op een compleet andere man. “Mijn moeder vindt hem te simpel en te dom voor mij en dat raakt me enorm.”

Jarenlang werd Larissa onderdrukt door haar ex-man Karl. “Hij was een meester manipulator en elke keer kreeg hij het voor elkaar om mij te laten denken dat alles aan mij lag. Dat ik de zeiksnor was, dat ik dom was en dat ik nooit iets wilde. Hij kon het zo brengen dat ik dacht: ‘ja, ik ben onuitstaanbaar, ik zou hem dankbaar moeten zijn’.” Als Karl gewelddadig wordt en Larissa steeds vaker een mep geeft of haar met zijn hand om haar hals tegen de muur drukt, weet ze: dit kan zo niet doorgaan.

De afscheidsbrief lag op tafel

Ze neemt haar moeder in vertrouwen die zich doodschrikt en wil dat haar dochter onmiddellijk het huis waarin ze met Karl woont verlaat. “Maar ja, zo simpel is dat niet. Dat kon natuurlijk niet. Ik moest mijn vertrek voorbereiden en ervoor zorgen dat Karl niets in de gaten zou hebben. Elke keer als ik naar mijn moeder ging, nam ik een tas kleding of spullen mee. Tot ik dacht dat ik alles had. Toen Karl die dag naar zijn werk ging heb ik hem nog uitgezwaaid en daarna ben ik vertrokken. Op de tafel lag mijn afscheidsbrief.”

Hij leek zo charmant

Met haar moeder praat ze avonden over haar gewelddadige huwelijk. “Mijn moeder heeft nooit iets gemerkt. Dat kon ook niet, want Karl is een heel charmante man. Goedlachs, gul en lief. Totdat iedereen het toneel heeft verlaten en hij en ik overbleven. Dan begon het. Niet altijd, maar in elk geval zette hij zijn vriendelijke masker af en kreeg ik een grauw en een snauw en wilde hij seks met me. Ik had daarin dan geen zin, maar daarmee had hij niets te maken. Het was vreselijk.” Praten met haar moeder lucht haar enorm op en Larissa is blij dat haar moeder haar zo goed begrijpt.

Hij heeft ’n bierbuik en maakt veel geluid

Na een tijdje begeeft Larissa zich voorzichtig op de datingmarkt. “Hoewel mijn vriendinnen dachten dat ik mijn buik wel vol zou hebben van mannen, is niets minder waar. Ik vind het fijn om maatje te hebben, iemand waar ik tegen aan kan hangen op de bank, met wie ik lekker uit eten kan gaan en met wie ik onwijs kan lachen.” Ze ontmoet Lex, een timmerman. In geen enkel opzicht lijkt Lex op Karl. Lex is simpel, luidruchtig, heeft een bierbuik en maakt flauwe grappen maar is superlief en attent voor Larissa die hij liefkozend zijn ‘meissie’ noemt. Larissa is zo blij en gelukkig, maar haar moeder wil dat ze de relatie verbreekt. Lex is te simpel en te dom voor Larissa, vindt mama.

Daghap in de kroeg

Maar juist het ongecompliceerde wat Lex meebrengt vindt Larissa heerlijk. “Met Lex kan ik uren in mijn joggingbroek en T-shirt  Neflixen. Ik hoef niet meer naar de weet ik hoeveel sterren-restaurants waar Karl zo graag kwam; met Lex zit ik regelmatig in een eetcafé en heb het prima naar mijn zin. Zijn vrienden nemen me zoals ik ben en ik voel me heerlijk. Ik snap dan ook niet dat mijn moeder dat niet ziet.”

Afschuwelijke grappen

Haar moeder ziet alleen maar Lex zijn bierbuik en vindt zijn grappen afschuwelijk. “Tja, Karl maakte geen grapjes, maar dat had vooral te maken met zijn gebrek aan humor. Lex is heerlijk zichzelf en ik vind dat prettig. Ik ben verliefd op hem geworden zoals hij is. Ik wil hem niet veranderen en ik wil hem vooral niet kwijt. Mijn moeder schaamt zich voor hem. Als Lex meekomt naar een familieverjaardag ofzo, dan zie ik haar afkeurende blikken. Laatst zei ze me dat ze niet begreep hoe ik met zo’n man kan samenleven.”

Zij hoeft toch niet met hem te leven?

Larissa is op zoek naar woonruimte want de situatie bij haar moeder wordt er niet beter op. “Ik ga nu steeds maar Lex toe omdat mijn moeder niet wil dat Lex bij ons komt. Lex heeft een eigen appartement, maar ik wil nog niet samenwonen. Stel dat het misgaat: dan kan ik weer naar mijn moeder. Dat wil ik niet. Ik vind het naar dat mijn moeder zo op Lex reageert, ik begrijp het ook niet. Ik wil geen ruzie met haar, ze heeft me enorm geholpen toen ik het zo zwaar had met Karl maar ze kan toch niet verwachten dat ik mijn relatie met Lex verbreek omdat zij hem niet leuk vindt? Zij hoeft hoeft niet met hem te leven. Nam ze nou maar de moeite Lex beter te leren kennen maar ze zegt dat ze dat soort mannen kent. Punt.”

Wat raad jij Larissa aan? Hoe kan ze haar relatie met haar moeder goedhouden zonder het uit te maken met Lex? Praat met ons mee in de comments.

Foto door Katerina Holmes via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

14 reacties

Joris -

Lezers deden eerder moeite op dit artikel te reageren, maar die reacties zijn zonder pardon gewist. Voor zie ze toch wil lezen: http://web.archive.org/web/20221128145708/https://damespraatjes.nl/larissa-mijn-moeder-vindt-mijn-nieuwe-vriend-veel-te-min-voor-mij/

glenn -

niet trouwen naar je ses is funest statistisch kansloos weren moet je mensen van een lager allooi

Angela -

Jouw partner, jouw leven, en als t blijkt dat het niet gaat, was het jouw les…Je moeder mag zich daar niet mee bemoeien, het is jouw keuze.

Margreet -

Heel verstandig om zelf eigen woonruimte te zoeken. Dan kan je goed met je moeder om blijven gaan en je nieuwe vriend beter leren kennen en genieten van elkaar. En fijn bij je moeder op visite gaan. Zoals het hoort. Veel geluk.

Sandra -

Ondanks dat mijn lieve moeder en zussen mijn toen vriend niks vonden hebben ze niets gezegd. Ermee getrouwd geweest en uiteindelijk na 2 dochters na 19 jaar uit elkaar op mijn initiatief. Hij heeft dochters gebrainwashed, ik heb nihil contact met ze.
Wil een man niet meer op een huurcontract er bij hebben op een wettelijk geregistreerde basis. Dat van toen bevatte zijn naam ook niet maar toch verkregen omdat dochters hem “de leukste, gezelligste” etc vonden. Ik heb een heeeeeeel hoge prijs voor tijdelijk “geluk” betaald.

Leentje -

Ga voor je eigen geluk,volg je hart. Met mijn relatie waren ook veel mensen niet gelukkig. Er werden weddenschappen afgesloten toen we gingen trouwen. Nou ik kan je zeggen ze hebben allemaal verloren. Zijn al 37 jaar gelukkig getrouwd, met kinderen en kleinkinderen. Wat raar dat je moeder er zo op tegen is,terwijl ze weet wat je in je eerste relatie hebt meegemaakt

Roos -

Ik lees hier mijn verhaal, ook ik kreeg uiteindelijk een relatie die mijn moeder afkeurde. Hij was schilder in de bouw en voor mij zo ontzettend goed en nog…..door hem kreeg ik weer zelf vertrouwen en alhoewel mijn moeder het nog steeds niet eens is met mijn relatie, ben ik al 50 jaar gelukkig met hem.
Dus als je echt om hem geeft…..ga er voor.

Renee -

Klinkt alsof Lex precies is wat jij nu nodig hebt. Misschien heeft je moeder deels gelijk en is hij niet de juiste man voor altijd, maar wellicht wel voor nu tijdens dit heelproces. Succes en geniet

Emma -

Dit pik je toch niet? Het is jouw leven en jouw vriend. Hoe durft jouw moeder zich op deze manier uit te laten over jouw partner? Het is eerder tijd om met jouw moeder te breken, in plaats van met hem.

Moonlight -

Ik herken het…. maar weet je als je echt van hem houdt en je hart blijft volgen moet ze toch een keer hem accepteren… mensen hebben vaak een oordeel zonder dat ze de ander echt kennen… laat het gaan, je moeder bedoeld het niet slecht maar t komt gewoon verkeerd over omdat ze moeite niet neemt hem te leren kennen.

Ella -

Ik denk je moeder heeft gelijk

Astrid -

Ga voor je geliefde. Je moeder zou moeten inzien, vind ik, hoe gelukkig jij nu bent met deze liefde en hoe jij jezelf mag en kan zijn in deze relatie. Dat zou voldoende moeten zijn.

Safia -

Lastig ja,

Jij moet mee leven én niét je moeder

Rieneke -

Sta open voor je moeder haar bezwaren waarom zij je vriend te min vindt. Het kan zijn dat ze je jou iets gunt wat bij haar plaatje’ past.
Hij past niet in je moeder haar plaatje en wil niet weer dat jij ellende mee maakt. Zij wil denk ik jou bschermen tegen iets waarvan zij denkt dat het jou schaadt. Vertel haar dat je dat begrijpt en haar betrokkenheid en zorg waardeert. Vraag haar dan om vertrouwen en leg uit dat je keuzes maakt die bij je passen en dat je daarvoor zelf de verantwoordelijkheid neemt. Maak je moeder ook duidelijk dat je heel graag goed contact met haar blijft houden. Vraag haar om je keuze te respecteren. Gun haar vervolgens de tijd om te wennen aan dit ‘plaatje’ en vertel haar regelmatig dat het goed met je gaat. Praat niet negatief over hem en vertel ook niet in het begin als er irritaties zijn tussen je vriend en jou maar alleen de positieve dingen.
Geef het dus tijd en ga een goed gesprek aan met je moeder.

Reageer ook