fb
Damespraatjes Damespraatjes

Pam: ‘Ik zeg niet tegen mijn man dat ik de flat van onze zoon schoonmaak’

Een makkelijke jongen was Armin nooit en Pam heeft hem altijd in bescherming genomen. “Ik heb vier zonen en allemaal zijn ze weer anders. Armin is de gevoeligste van het stel en moest vaak het onderspit delven. Dat raakt me.” Nu hij een eigen flat heeft, gaat het niet echt goed. “De boel vervuilt en dat laat ik niet gebeuren.”

Ze had zo graag een meisje gehad maar dat was haar niet gegund. “Kennelijk kan ik alleen maar jongetjes bakken. Mijn man Pascal vindt dat helemaal niet erg. Hij is blij met zijn jongens en natuurlijk ben ik dat ook. Het is alleen dat het soms wel hard is en ik een wat zachtere inbreng in ons gezin mis.” Om de twee jaar was Pam zwanger en dat was best een pittige tijd. “Zeker toen ze alle vier klein waren. Topsport was het om dat huishouden draaiende te houden.” Aan tafel was het met z’n zessen een gezellige bedoening en aan leven in de brouwerij geen gebrek. “Het eten was niet aan te slepen met die gasten in de groei. Allemaal wilden ze het hoogste woord en Armin werd niet zelden ondergesneeuwd door zijn broers.”

Zuurstofgebrekje

Inmiddels hebben alle zonen het nest verlaten en wonen op zichzelf. “De twee oudsten zijn getrouwd en hebben kinderen, Roan onze derde woont samen met Christian en Armin is vorig jaar uit huis gegaan. Hij heeft een appartement gevonden vlak in de buurt. Ik vond het lastig toen hij vertelde dat hij het tijd vond om op eigen benen te staan. Op de een of andere manier is hij altijd mijn apenkontje geweest. De benjamin van de familie en de geboorte was best moeizaam. De navelstreng zat om zijn nek en daardoor had hij een zuurstofgebrekje. Niet heel ernstig maar toch denk ik dat hij daardoor iets minder adrem en snel is. Een makkelijke prooi voor zijn broers die super bijdehand zijn.”

Ik maak me zorgen om Armin

De dag dat Armin de laatste verhuisdozen in zijn tweedehands auto schuift, veegt Pam wat tranen weg. “Hoewel ik dacht er geen last van te hebben, moet ik bekennen dat ik toch wel een beetje last heb van het lege nest-syndroom. Ik vind het stil in huis. De eerste weken waren we druk in de flat van Armin om te klussen, maar dat is nu klaar en ik val een beetje in een zwart gat. Mijn man geniet zich suf, eindelijk rust in huis en hij kan doen en laten wat hij wil. Ik mis het zorgen, het koken voor mijn jongens, de reuring in huis.” Naast het gemis, maakt Pam zich zorgen om haar jongste, zeker sinds hij zonder werk zit. “Ik snap er niks van; Armin werkte al jaren bij een hovenier en een paar weken nadat hij verhuisde, werd hij ontslagen.”

Mens, doe normaal

De gedachte dat hij steeds te laat kwam, of erger: helemaal niet op zijn werk verscheen, duwt Pam weg. “Maar het blijft terugkomen. Ik heb het idee dat hij niet goed voor zichzelf kan zorgen. Ik riep hem ’s ochtends, maakte zijn ontbijt klaar en vulde zijn broodtrommel. Armin is een nachtbraker en wordt ’s ochtends moeilijk wakker. Toen ik voorstelde om hem dagelijks even te bellen, werd Pascal woedend. Ik moest normaal doen, die jongen was immers volwassen en moest nu maar zijn eigen boontjes doppen. Ik deed het dus niet, maar nu heb ik daar spijt van. Misschien had Armin dan nu nog steeds zijn job.”

Stiekem maak ik zijn flat schoon

Regelmatig fietst Pam langs bij haar zoon en ziet hoe zijn appartement langzaam aan het vervuilen is. Ze stelt voor om hem te helpen, maar daar wil Armin niets van weten. “Ik moet je zeggen dat ik me daar niet veel van aantrek. Ik laat mijn zoon niet vervuilen. Hij heeft al niet al te veel vrienden en straks komt er niemand meer omdat het een zwijnenstal is. Vooral de keuken en het toilet zijn een zootje, elke keer weer.” Toen Armin nog werkte bij het hoveniersbedrijf, had hij de woensdagmiddag vrij om te fietsen. Dat doet hij nog steeds. “Dan heb ik mooi de tijd om door zijn flat te racen. Ik zorg ervoor dat de keuken en de wc schoon zijn, verschoon zijn bed en geef zijn planten water. Hij heeft me gevraagd het niet te doen, maar ik doe het wel.”

Wat maakt het nou uit?

Tegen Pascal durft ze niet te zeggen dat ze een paar uur per week de flat van hun zoon schoonmaakt. “Pascal doet me wat als hij weet dat ik Armin help. Maar ik verdom het om mijn zoon te laten wonen in een smerig huis. Dat is ongezond en slecht voor zijn sociale leven. Regelmatig kook ik voor drie in plaats van twee zodat ik Armin ook een bakje met een maaltijd kan brengen. Koken is niet zijn sterkste punt en voor mij is het geen enkel probleem. Pascal weet hier niets van en dat hoeft hij ook niet te weten. Wat maakt het nou uit als ik ons jongste kind een beetje verwen?

Ben jij moeder en herken je je in het verhaal van Pam? Heb je ook moeite om je kinderen los te laten en verwen je ze graag? Of vind je dat Pam heel snel moet ophouden met haar over bezorgdheid? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Maryia Plashchynskaya via Pexels

Lotte wordt buitengesloten door de moeders op het schoolplein: “Veel geroddel en gegniffel”

moeders schoolplein
Marit lag nog in de kinderwagen toen Lotte met haar man Michel een school in de buurt bekeek. Ze had gehoord dat ze op tijd moest inschrijven en besloot een kijkje te nemen. De directrice was vriendelijk, het schoolgebouw aangenaam. Hier zou Marit naar toe gaan en Lotte verheugde zich op die schooltijd, ook al was het nog even weg.

VERDER LEZEN

13 reacties

El -

Ik mijn kind ook niet loslaten ik begrijpt wel
En waarom moet je kind loslaten
Geen rede voor
De navelstreng wordt doorgeknipt maar blijft toch vast zitten
Dus waarom loslaten dat moet je als je gaat hemelen
Ga gewoon door

Jane -

Gewoon doen wat jij denkt dat goed is, jij bent zn moeder en kent hem het beste. Mijn zoon heb ik ook altijd geholpen met zn huishouding, daardoor had hij meer overzicht en rust. Kon z’n opleiding afmaken en werkt nu. Hij heeft pdd nos, en vanwege een zuurstofgebrek tijdens geboorte een licht verst.beperking. Wilde ook geen hulp, want vindt dat er niks aan de hand is met m. Maar kan niet op 3 sporen tegelijk lopen. Dus ik help hem waar nodig is en ik bepaal dat zelf . Hij waardeert het wel, woont nu samen en ik kan een paar passen terug nemen. Doe wat je voelt dat goed is, jij bent zn moeder en wat anderen daarvan vinden is totaal onbelangrijk. Denk maar zo: de beste stuurlui staan aan wal ! Sterkte en succes!

Susanne vermeulen -

Ik heb zelf een vorm van autisme en daarnaast nog wat meer stoornissen (wat een rotwoord eigenlijk)en weet van een aantal kennissen dat ze een normale intelligentie hebben maar wel degelijk iets mankeren op het gebied van ontwikkeling of een psychiatrische aandoening hebben.waardoor ze traag zijn of beperkingen hebben op gebied van werk/zelfstandigheid.

Lenie -

Ik doe dat ook, mijn zoon heeft vaak dat hij zich eenzaam voelt, hij heeft af en toe een relatie wat niet lang duurt, maar die vrouwen zijn lui en gebruiken veel alcohol of drugs, en lang leven de lol, dat houd voor hem geen stand, dus weer weg die relatie, en hij weer depressief, dus ik moet wel hem bijstaan in zijn huishouden, anders gaat het niet goed, ik persoonlijk vind als je ziet dat het niet goed gaat moet je dat voor je kind doen. Je bent ook al zijn ze volwassen zijn moeder. Dus als je een probleem kind hebt moet je er altijd voor zorgen.je heb dan eigenlijk als moeder helaas een levenslange moeder taak.

Ineke -

Hoi Pam,
Wat doe jij je best om voor je zoon te zorgen! Ik kan me helemaal voorstellen dat je dit doet wanneer je ziet dat het niet goed met hem gaat! Ik sluit me, ondanks dat, aan bij de andere meningen. Je zoon heeft nog een lang leven te gaan met wellicht een relatie en kinderen. Daar is hij nu niet klaar voor. Ik wil je adviseren om met je zoon en het wijkteam in gesprek te gaan. Zij kunnen dan inschatten welke zorg het meest passend is. Een diagnostisch onderzoek kan altijd nog, deze inschatting zou ik laten bij de professionals.
Wat je man betreft is het goed om richting hem aan te geven dat het gedrag van jullie zoon niet normaal is. Of hij dat nu wil of niet, daar hebben jullie als ouders nog steeds een verantwoordelijkheid in. Betrek hem bij het hulpverleningsproces, dan kan hij op zijn verantwoordelijkheid aangesproken worden.
Heel veel sterkte!

Anna -

Hij is uitgevlogen (en volwassen als ik het zo lees). Met andere woorden als je hem goed hebt opgevoed, zou hij nu voor zichzelf moeten kunnen zorgen. Liegen tegen je man is echt een no-go. En ongevraagd en ongewenst in het huis van je zoon komen. Ik snap niet dat hij de sleutel nog niet heeft afgepakt.
Ja het is echt heel lief dat je nog steeds voor hem wilt zorgen hoor! Maar naar mijn mening snap je zijn grenzen niet en maak je het op deze manier alleen maar erger.
Misschien moet je eens samen met zoon en man om tafel en een eerlijk gesprek voeren omtrent je zorgen. En dan erop vertrouwen dat jullie opvoeding niet voor niets is geweest.

Johanna Oosthoek -

Het is mooi wat je doet.Ik vraag me alleen af of je hem echt helpt..
Zou het een idee zijn om met hem te praten of hij getest kan worden omdat hij nog niet voor zichzelf kan zorgen Het is wellicht beter om te weten wat er met hem.aan de hand is en wat hij vanzichzelf en jij als moeder van hem.kan verwachten.
Op.grond daarvan weet je dan ook on hoeverre het goed is om dingen voor hem te doen.

Dylan -

Je bent een geweldige moeder, de liefde die je toont kunnen veel mama’s en voorbeeld aan nemen. Armin is er denk ik nog niet helemaal klaar voor, maar dat komt ongetwijfeld.

Nadie -

Nee dat is pure moeder liefde kom goed

Joris -

“Ik vond het lastig toen hij vertelde dat hij het tijd vond om op eigen benen te staan”.
Het is twijfelachtig of hij daar wel klaar voor was (en ook of hij dat wel wordt). Op eigen benen staan betekent zelf opstaan, je brood smeren en je huis onderhouden. Kan je dat niet, zoek je professionele hulp. Baat dat niet, hoor je misschien in een begeleid wonen-project.

“Op de een of andere manier is hij altijd mijn apenkontje geweest”.
Is dat dialect? Zo niet, teiltje graag.

Dat een keuken een troepje kan worden door gebruik, snap ik. Maar hoe krijgt een normaal mensen een zwijnenstal in z’n toilet? Pist en kakt ‘ie ernaast ofzo?

Linda -

Ik snap je. En denk dat het goed is dat je hem helpt. Blijft toch je kind. Wellicht is het goed om te kijken of hij op termijn hulp thuis kan krijgen. Want als er nu iets met jou gebeurt, valt hij in een gat.

Rieneke -

Als ik het zo lees is hij zwakbegaafd en moet hij begeleid wonen. Is het niet zo betuttel hem niet zo. Hij heeft meer baat bij wanneer je hem leert hoe voor zichzelf te zorgen dan alles uit zijn handen te nemen.

Jeanette -

Armin is er meer bij gebaat wanneer je hem leert wèl voor zichzelf te zorgen

Reageer ook