fb
Damespraatjes Damespraatjes

Duurzaam begraven: zo maak je het persoonlijk en bijzonder

De laatste jaren zie je in de uitvaartbranche een sterk groeiende trend richting duurzaamheid. Dit komt doordat mensen steeds bewuster nadenken over de ecologische voetafdruk die ze achterlaten, zelfs na hun overlijden. Daarom kiest men steeds vaker voor een duurzame uitvaart en een duurzaam grafmonument. Maar wat houdt dit nou eigenlijk precies in? Duurzaam begraven: zo maak je het persoonlijk en bijzonder.

Natuurbegraafplaats of ‘gewone begraafplaats’ beiden mogelijk

Bij een duurzame uitvaart wordt er vaak gekozen voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats, maar ook op een ‘gewone begraafplaats’ is het mogelijk om op een duurzame manier te worden begraven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuze voor een mooie natuurlijke mand, biologisch afbreekbare kisten en duurzame grafmonumenten. Kijkend naar deze grafmonumenten betekent dit dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu.

Voldoende keus aan duurzame grafmonumenten

Als je kijkt naar duurzame grafmonumenten, dan zie je dat er voldoende keus is. Dit houdt in dat er dus eigenlijk altijd wel iets is wat bij jou of de overledene past. De grafmonumenten zijn vaak gemaakt van licht- of onbewerkte stenen, veel groen en natuurlijke of ruwe vormen. Je kunt kiezen voor gedenktekens die volledig uit natuurlijke elementen bestaan, of gedenktekens waar niet-natuurlijk elementen in zijn verwerkt.

Enkele opties waar je uit kunt kiezen:

Steenmannetjes

Een steenmannetje (cairn) is een stapel van (natuur)stenen die vaak wordt gebruikt als gedenkteken of markering. Bij een graf kan een steenmannetje dienen als herdenkingsteken voor een overledene, waarbij iedere steen die wordt toegevoegd een eerbetoon of herinnering symboliseert. Deze traditie is in verschillende culturen en religies terug te vinden en heeft vaak een diepe symbolische betekenis.

Zwerfkeien

Zwerfkeien worden meestal gekozen vanwege hun unieke vormen, patronen en het natuurlijke karakter dat ze aan een graf toevoegen. Deze stenen worden vaak als alternatief voor traditionele grafstenen gebruikt en kunnen een meer persoonlijke of natuurlijke uitstraling aan een graf geven. Zwerfkeien komen uit de natuur en zijn meestal gevormd door de werking van water over een lange periode. Ze kunnen uit verschillende soorten gesteente bestaan, zoals graniet, zandsteen of kalksteen. Hierdoor hebben ze vaak verschillende kleuren en texturen.

Ruwe grafstenen

De collectie van puur natuurlijke ruwe stenen wordt rechtstreeks uit de natuur gehaald en uit diverse delen van de wereld. Elke steen heeft een eigen vorm en kleurpatroon, gevormd door het loskomen van een bergmassief en vervolgens eeuwenlang bewerkt door natuurlijke elementen. Ruwe grafstenen hebben een uniek en levendig uiterlijk en zijn, in tegenstelling tot zwerfkeien, niet blootgesteld geweest aan de kracht van bijvoorbeeld een stroomversnelling.

Versteend hout

Versteend hout is natuurlijk materiaal en door zijn hardheid zeer geschikt voor gebruik als gedenkteken. Je kunt onder andere kiezen uit afgebroken boomstammen, maar ook voor ronde stammen. Elk stuk is uniek en heeft een mooie en grillige uitstraling. Geen exemplaar is hetzelfde.

Natuurlijke urnen

Er is ook een breed assortiment aan natuurlijke urnen, variërend van klein tot zeer groot en geschikt voor zowel binnen als buiten. Deze urnen kunnen een enkele uitgeholde steen zijn, of een stapel stenen waarbij de onderste steen uitgehold is om alle as te bevatten. Ze zijn volledig gemaakt van natuurlijke materialen. De naam van de overledene kan op verschillende manieren op de urn worden aangebracht.

Groensteen

Groensteen komt direct uit de natuur en is daarna handmatig in een hartvorm geslepen. Als je kiest voor groensteen dan is dit een prachtige voedingsbodem voor mossen en alles zal in de loop van de tijd worden bedekt door de natuur.

Duurzaam begraven: in harmonie met de natuur

Het idee dat ook de laatste rustplaats in harmonie is met de natuur spreekt veel mensen dus aan. Vaak wordt er bij de aanleg van het graf rekening gehouden met lokale flora en fauna. Dit kan worden gerealiseerd door het planten van bloemen en planten, of door het creëren van een plek die bijdraagt aan de biodiversiteit.

Heb jij wel eens nagedacht over een duurzame begrafenis? We lezen het graag in de comments!

Afbeelding: Unsplash

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook