fb
Damespraatjes Damespraatjes

Katinka wil niet op haar kleinkinderen passen: “Ik wil me daar niet door laten beperken”

Toen we mijn ouders en schoonouders vertelden dat Ward en ik in verwachting waren, was het eerste wat ze allemaal zeiden: “mogen wij dan oppassen?” Hier waren wij natuurlijk super blij mee. Het is fijn dat we op deze manier geen betaalde opvang hoeven te regelen op die dagen, maar wij vinden het vooral leuk dat Sophia en Helena een goede band met hun opa’s en oma’s hebben. Wel hebben we één afspraak met onze ouders: als ze een keer niet kunnen of wat anders willen doen, dan moet hier altijd de ruimte voor zijn. Het moet voortkomen uit wederzijds plezier en niet als een verplichting aanvoelen. Dit werkt nu al jaren heel erg goed en we zijn onze ouders heel erg dankbaar.

Niet oppassen

Wij hebben dus enorm veel geluk met onze behulpzame ouders. Maar niet elke opa of oma wil op de kleinkinderen passen. Zo ook Katinka, die moeder van drie kinderen en oma van vier kleinkinderen is. “Ik ben een van de weinige oma’s uit mijn vriendinnengroep die niet op haar kleinkinderen past en daar heb ik hele goede redenen voor.”

Teleurgesteld

Toen Katinka’s oudste dochter voor het eerst zwanger was, werd ze gevraagd om op een vaste dag op te komen passen. “Ik heb hier toen over nagedacht, de voors en tegens tegen elkaar afgewogen en mijn dochter laten weten dat ik het niet wil doen.” Katinka’s dochter was erg teleurgesteld toen haar moeder vertelde niet één dag per week bij hun te komen oppassen. “Ze had verwacht dat ik het gewoon zou doen.”

Spontaan weg

Ook wanneer Katinka’s tweede, derde en vierde kleinkind worden geboren, houdt ze voet bij stuk en gaat niet oppassen. “De reden? Heel simpel: ik heb jaren hard gewerkt en een leven vol verplichtingen gehad. Ik ben eindelijk met pensioen en wil mijn tijd lekker indelen zoals ik zelf wil. Spontaan met vriendinnen een borrel gaan drinken bijvoorbeeld. Ook speel ik elke vrijdagmiddag bingo en vind ik het heerlijk om vriendinnen in het buitenland te bezoeken. Mijn beste vriendin zit elke winter een paar maanden met haar man in Portugal. Ik ga daar ieder jaar een paar weken naartoe. Als ik zou moeten oppassen, zou dat niet meer allemaal zomaar kunnen.”

Logeren

Katinka’s zoon en dochter begrijpen het, maar vinden het jammer. “Om zich heen zien ze veel ouders die alles voor hun kinderen en kleinkinderen doen. Maar ik weet ook hoe veel sommigen er voor moeten laten. Daar is je oude dag toch niet voor? Ik wil me niet door al die vaste oppasmomenten laten beperken.” Toch is het niet zo dat Katinka helemaal nooit oppast. “Ik heb elke maand wel kleinkinderen die blijven logeren. Hartstikke gezellig! Dan liggen ze op luchtbedden in de woonkamer, soms zelfs met z’n vieren tegelijk. Vaak bakken we dan pannenkoeken. Het is altijd één groot feest. Voor mij is het gewoon veel leuker zo: niets moet!”

Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de comments onder dit artikel. 

Lees ook: Hoeveel koppen gemberthee mag je maximaal drinken per dag?

49 reacties

Harry -

1 woord: schandalig. Jullie werden vroeger wel opgevangen door jullie opa’s en oma’s maar nu, nu jullie kinderen het nog drukker hebben dan jullie het ooit hebben gehad, is het al te veel gevraagd om een dag op te passen. Niet te begrijpen

Kitty -

Ik werd vroeger door mijn moeder elk weekend en heel veel door de weekse dagen bij mij oma gebracht, omdat ze moest werken of met dr vriendinnen of me vader een feestje had. Nu ik zelf alleenstaande moeder ben van drie doet mijn moeder altijd moeilijk, dit terwijl ze 3 x per jaar oppast en dan op 1 kind, ik vind dit pijnlijk net alsof ze het mij niet gunt. Tuurlijk snap ik dat ze geen vaste dag op kan passen maar als ze naar zichzelf kijkt en de argumenten die ze aangeeft, geen tijd druk. Vind ik het best pijnlijk ook voor mijn kinderen.

Ymie -

In onze tijd was het zo dat vader werkte en moeder thuis was om voor de kinderen te zorgen.
Tegenwoordig is het noodzakelijk dat allebei ouders werken maar vind ik vind het wel een kwalijke zaak van deze ouders om vast aan te nemen dat opa en oma gaan oppassen en je niet wordt begrepen als je nee zegt. Het is naast oppassen ook nog weer opvoeden.
Ik heb ook altijd aangegeven dat ik geen oppasoma wordt, de tijd van opvoeden ligt achter je. Wij hebben altijd moeten werken en voor de kinderen gezorgd maar hebben nu de tijd om onze eigen dingen te doen, kunnen weg gaan wanneer we willen en m.i. heb je daar nu ook recht op. Daarnaast vind ik het eerder egoïstisch van de ouders als ze niet (willen) begrijpen dat opa’s en oma’s niet structureel oppassen dan grootouders als egoïstisch neer te zetten.

Annelies -

Ben het er helemaal mee eens, pas zelf ook niet vast op, ook altijd druk geweest met 5 kindeten en wil nu ook niet meer vast zitten na mijn pensioen.
Wordt altijd maar gezegd , dat doe je toch, je wilt je kinderen toch helpen, maar het is hun keus om kinderen te krijgen en beiden te werken.
Gelukkig hebben ze er allemaal begrip voir bij mij en verstoord het onze prima relatie niet

Anoniem -

Helemaal gelijk,
Als je een vaste opdagdag hebt ben je ook onderdeel van de opvoeding. Daar zijn oma’s niet voor. Bij oma mag je dingen die je thuis niet of minder mag. Het moet leuk zijn bij oma!

Mieke -

Heel goed, Katinka! Doe wat goed voelt voor jou.
Ik denk er precies zo over. Na jaren van verplichtingen nu je eigen gang gaan. Wij waren wel beschikbaar voor de “kommer en kwel” en verder geregeld logeerpartijen voor de lol.
De kleinkinderen zijn nu groot maar weten het nog precies.

Barbara -

Geweldig. Mijn kinderen heb ik het vorig jaar met moederdag verteld. Mochten er kinderen komen? Hartstikke leuk, maar ik word geen oppasoma. Die gezichten….
Ik wil vrij zijn, ze passen hun werkschema maar aan of kinderopvang. De reacties als er wel is over wordt gesproken, huh geen oppasoma? Je weet niet wat je zegt? Is zooo leuk.
Uh ik weet prima wat ik zeg, ik word geen oppasoma! De dinsdagoma, of de donderdagoma, of in het ergste geval beiden.
Nee ik ben aan beurt, en daar geniet ik van, mijn eigen ding doen. En prima dat anderen het helemaal geweldig vinden, maar voor mij is dit dat niet.

Vesna -

Lastig, mijn ouders hebben altijd opgepast op de kinderen van mijn broer, zr zorgden voor hun, ofdat het hun kinderen waren en niet de kleinkinderen, zodat mijn broer en zijn vrouw lekker tijd voor zichzelf konden hebben, ze deden het met plezier, maar toen ik mijn zoon kreeg pasten ze alleen op in noodsituaties, als ik bijv. een belangerijke afspraak had.
En eelijk gezegd vind ik dat prima, want ik wil mijn kind zelf opvoeden en zoveel mogelijk tijd net hem doorbrengen. Oma en opa ben je om ze even te verwennen af en toe logeren, maar het is niet de bedoeling dat ze op hun oude dag nog kinderen moeten opvoeden, dat hebben ze al heel hun volwassen leven moeten doen .met hun eigen kinderen. En op je oude leeftijd heb je niet eens de energie of geduld om fulltime oppas te zijn!
Het moet spontaan zijn, vind het sws erg als mensen kinderen willen, maar ze totaal geen tijd hbbn of willen insteken in hun kind! Lekker genieten van je leven op je oude dag!! Katinka heeft gelijk in mijn ogen!

Nanda -

Ooit gehoord van de grootmoederhypothese? Die vraag houdt zich bezig met waarom vrouwen nog zo lang leven ná de overgang, want ze zijn dan toch nutteloos? Ze kunnen geen nieuw leven creëeren, ze nemen alleen maar plek in een geven niets terug. Biologisch en evolutionair gezien zou je dat denken. Maar er is onderzoek gedaan en de wetenschap liegt niet:
“We gaan er vaak vanuit dat vaders de belangrijkste verzorgers zijn naast moeders, maar dat is niet altijd waar,” voegt onderzoeker James Rilling toe. “In sommige gevallen zijn grootmoeders de belangrijkste helpers.” Dit is een belangrijk onderdeel van de zogenoemde ‘grootmoederhypothese’. Deze hypothese verklaart waarom menselijke vrouwen vaak nog lang nadat ze in de overgang zijn gekomen, voortleven; op die manier kunnen ze zich op een betekenisvolle manier over de kleinkinderen ontfermen. En dat blijkt voor het kleinkind goed uit te pakken. In moderne samenlevingen stapelt het bewijs zich bijvoorbeeld op dat de kleinkinderen van betrokken grootmoeders betere resultaten behalen op school, maar ook een betere fysieke gezondheid hebben of socialer zijn.

M.a.w. heb je de drang niet om de volgende generatie te willen helpen opvoeden en maak je voor de volgende generatie zelfs de planeet alleen maar kapot door vaak met het vliegtuig te gaan, dan hoop ik dat je geen honderd wordt.

Janke -

Ik geef Katinka gelijk. Mijn moeder heeft bij ons 1e kind wel opgepast maar eigenlijk kwam dat omdat mijn vader plots overleed en zij het in de eerste twee jaar een heel fijne afleiding vond om de dagen door te komen. Bij de andere kinderen hadden we een gastouder aan huis. Dit kon natuurlijk ook omdat de regeling vanuit werk goed was. ( 25 Jr geleden. Geen idee hoe dit nu is) Maar het fijne was wel dat we de ouders nu konden vragen als we eens feestje hadden of andere activiteiten waar kleine kinderen niet mee konden en uiteindelijk is dat ook vaak genoeg nodig. . Ze zien elkaar nu nog regelmatig. Dus de band hebben ze ook zonder vaste oppasdag met elkaar kunnen opbouwen. En vind het wel zo prettig zo.

Ivanka -

Ik moet eerlijk zeggen dat Katinka een egoïstische oma is. Maar dat zal later blijken als haar kleinkinderen ook te egoïstisch zijn om haar te bezoeken. Jammer! Ik kom zelf uit een cultuur waar familie wet is. En waar kinderen praktisch opgroeien met opa’s en oma’s. Waar opa’s en oma’s op hun oude dag samen met hun kinderen wonen. Ik vind het zeer pijnlijk om te zien hoe Nederlandse opa’s en oma’s in eenzaamheid leven. Maar goed Katinka is er een voorbeeld van waar het mis gaat.

Yda -

Er wordt veel op gereageerd, zie ik. Het verbaast me dat de meeste ouders en grootouders het met Katinka eens zijn. En terecht.oma ’s en opa ’s hebben die tijd gehad en moeten lekker in vrijheid genieten van hun oude dag. Wie weet hoe kort die maar is. Zij konden waarschijnlijk zelf vroeger hun Kids echt niet zomaar bij de grootouders kwijt, dat werd echt niet gedaan!
In mijn omgeving zie ik zoveel redenen meer nog om het niet te doen, met name 1 waar ouders zelf gemakshalve niet aan denken.
Grootouders zijn natuurlijk al een dagje ouder en al heel lang uit de kleine kinderen.
Ik weet wel dat ik zelf, met drie jonge kinderen, een soort ‘computerbrein’ heb als het om de kinderen gaat. Ik weet van alle drie als ik bv uit de auto stap met ze waar ze zich bevinden. 1 hou ik op de arm, 1 aan de hand en de oudste in het oog en 1 hand op ‘standby’. Dat gaat de hele dag door. Ik ben op bijna alles voorbereid, weet al vantevoren wat welk kind in de meeste situaties gaat doen.
Een vriendin heeft 2 kleintjes en haar moeder van 55 past op. Maar bij gezamenlijke uitjes met mijn kinderen en ikzelf en de moeder van die vriendin en haar 2 kinderen, zie ik vaak dat het bijna mis gaat. Die oma ziet het niet zo. Is ze druk met 1 kind, ‘vergeet’ ze die andere heel even. Dat kan ook heel goed mis gaan! En ze verliest regelmatig de controle, waarbij ik dan eigenlijk 5 Kids onder mijn hoede heb. Dat gaat wel, omdat ik nog ‘jong en veerkrachtig’ ben!
Kortom: grootouders HOREN NIET voor kleine kinderen te zorgen, niet voor niets kunnen zij ze ook niet meer krijgen!
Die vreselijk grote verantwoordelijkheid over hun eigen geliefde kleinkinderen moet je ze niet eens in hun schoenen willen schuiven, al doen ze het met liefde voor je. JUIST DAAROM

Martine -

Ik begrijp Katinka wel. Zelf heb ik helaas geen kinderen, maar als ik ze wel had gekregen, dan had ik ze niet op een vaste dag bij mijn ouders gebracht oid. Mijn ouders hebben ook altijd aangegeven dat ze geen vaste oppas willen zijn. Tuurlijk willen ze bij nood inspringen en zijn er de reguliere logeerpartijtjes. Mijn ouders hebben altijd hard gewerkt en zijn sinds kort met pensioen, ze mogen ontspannen en doen waar ze zin in hebben. Mensen moeten beseffen dat je niet zomaar op tijd en energie van anderen moet rekenen. Oma’s en opa’s zijn er wat mij betreft voor de extraatjes en moet je niet gebruiken omdat de opvang zo duur is ofzo.

Gerry -

Zo blij dat ik het WEL heb gedaan
In combinatie met mijn eigen baan viel het heus niet altijd mee
Maar gelukkig was ik nog jong genoeg om eerst mijn kleindochter en later mijn kleinzoon lekker te kunnen verwennen.
En getuige te mogen zijn van eeste stapjes enz
Heb het 18 mogen doen in alle dankbaarheid
De band is sterk hierdoor.
Hoe dankbaar kun je hiervoor zijn .
En mijn dochter was dat ook .
Nu is het tijd voor mijzelf.
Maar wanneer mijn volwassen kleinzoon vraagt Oma vind je het gezellig als ik een nachtje kom logeren dan ben ik zo blij.

Henriette -

Oma,’s zijn voor de leuke dingen ,uitjes ,pannekoeken bakken 1 op 1 aandacht ,genieten en geen verplichtingen ,die band bouw je heus wel op dat is echt niet anders als dat je (misschien) vanuit verplichting vaste dagen zal oppassen en daarbij wat voor een werkende moeder geldt geldt ook voor een werkende oma . Voor mijzelf geld ook ,altijd hard gewerkt 3 dochters ,studie en een leuke baan nu ,zelf alles moeten regelen ,ik had er niet aan moeten denken om de opvoeding van mijn dochters met mijn moeder / schoonmoeder te hebben moeten delen ,ik houw van mijn zelfstandigheid en zo heb ik mijn dochters ook opgevoed ,in nood zijn we er voor elkaar ,tuurlijk, houden van is loslaten op eigen benen staan ,kun je ook geen ruzie of meningsverschil krijgen over bepaalde opvoedingen of i.d . Geniet van elkaar en van je leven ,het duurt per slot maar even ,doe waar je je goed bij voelt maar blijf eerlijk naar jezelf toe en je kinderen en daar profiteerd eenieder van lijkt me .ik ben gek op mijn 5 kleinkinderen ik geniet daarvan ,maar als ik wekelijks zou moeten oppassen dan zou ik gek van ze worden haha

Ineke -

Beste Katinka, moedig dat je dit wilt delen.Ieders leven is weer anders, je kunt niet iemand veroordelen op keuzes die gemaakt worden.Om dan zoals Willy van Stavel een uitgesproken mening te hebben dat mag maar bedenk nogmaals dat andermans boeken duister te lezen zijn.

Ineke -

Katinka,wat dapper dat je dit deelt, wellicht zijn er veel oma’s die hier over nadenken.Of niet, bedoel hiermee te zeggen iedere situatie is weer anders.Willy van Stavel dat zijn pittige uitspraken die je doet,dat mag jij vinden maar alsnog andermands boeken zijn duister te lezen.Oftewel ieder maakt zijn drama mee.Of niet.Maar mocht wie dan ook gebrekkig worden indit leven dan is er gelukkig de Zorg er wel.

Antoinette -

Ook ik pas op mijn 4 kleindochters. Super leuk. We hebben een goede band opgebouwd met het stel. Als ik wat anders wil doen op één van de 4 dagen dat ik oppas, kan dat. Geen probleem. Dan gaan mijn dochters wat anders regelen. Ik moet wel eerlijkheids getrouw zeggen dat het veel is. En dat ik soms wel denk was ik er maar niet aan begonnen. Maar zo langzaam aan gaat de oudste naar voortgezetonderwijs. Dus heel langzaam komt de rust weer terug. Maar ik zou het voor geen goud hebben willen missen

Corrie D -

Toen wij vroeger onze kinderen kregen hebben wij ze zelf opgevoed .
Wij konden niet gaan werken maar tegenwoordig willen ze geen stapje terug doen ze willen alles super de luxe hebben en dan krijgen ze kinderen en moet er een ander voor zorgen oftewel de oma’s ,of we mogen allemaal meebetalen voor de kinderopvang . Ik heb 6 kleinkinderen en mag daar oma voor zijn en geen opvoedster. En ze zijn allemaal groot geworden en niks te kort gekomen .

Willem -

Bij alle reacties die ik hier lees gaat het om oma’s die gepensioneerd zijn. Mijn vrouw en ik hebben 5 kleinkinderen, aangezien wij al jong grootouders werden hebben wij zelf nog een actief arbeids leven waardoor oppassen op een vaste dag niet mogelijk is tenzij wij zelf minder gaan werken .
Tegen de tijd dat ik uitgewerkt ben ga ik mij niet op bepaalde dagen vastleggen.
Katinka groot gelijk heb je , geniet van je oude dag zolang het kan.

Maria -

Kinderen krijgen betekend dat je zelf je verantwoordelijkheid moet dragen, niet een anderen moet belasten met je kinderen. Geen verplichting moet leuk blijven.
Laat je ouders genieten van hun oude dag.

Legne -

Wat egoïstisch.. wat koud…doe normaal!! Katinka helemaal goed wat je doet. Jaren gewerkt nu tijd voor jou…lekker wijnen en vakanties. Doe je goed hoor. Ouders moeten het zelf regelen!! Opvang kost geld tja…

Marion -

Ik ben het helemaal met Katinka eens!

Daniël -

Ik heb gelukkig zelf geen kinderen, maar wel drie neefjes, maar mijn zusje weet al dat als ik oppas dat het ieder voor zich is, om het maar even bot te zeggen haar drie kinderen zijn totaal niet leuk, alles behalve leuk, en ik mag ze niet hardhandig aanpakken, maar ik laat mijn spullen niet verheeneweren door een stel koters, die niet luisteren. Heb ook tegen me ma gezegd dat ze tegen mijn zusje moet zeggen dat ze minder wil oppassen, en dat ik het anders wel doe. Als je kinderen wilt moet je er zelf voor zorgen is mijn mening, en niet 3 dagen per week naar je moeder van 70 jaar oud brengen die slecht te been is. Ik ben het volledig eens met Katinka, je hebt gewoon een eigen leven, keer logeren oke, maar vast zitten aan dagen en tijden lijkt mij heel naar.

NA -

Wow ik vind Katinka een beetje een koude oma. Ondanks haar gezellige logeerpartijen. Ik wilde mijn kinderen ook niet op vaste dagen bij oma brengen. Ik vond het belangrijk dat ze oma was en geen oppas. Heb geweldige gastouders gehad. Mijn schoonzus bracht haar kids wel elke weer 1 dag bij oma. Ik heb altijd het gevoel gehad dat dat best intensief was voor oma. Volgens mij durfde oma ook geen nee te zeggen. Als ik haar vroeg om op te passen wilde ik echt zeker zijn dat het niet te veel was. Ik had genoeg andere adresjes. Trouwens wat kortzichtig zeg dat als je kids wil er ook zelf voor moet zorgen en op passen. Het is voor een kind (na de eerste jaren) heel goed als het niet alleen door zn eigen vader en moeder wordt opgevoed! Vlg mij worden er veel wereldwijzer en leuker van! Daar naast moet je allebei wel werken wil je je kinderen een beetje leuk en fijn thuis kunnen geven tegenwoordig.
Ik wed dat als ik kleinkids krijg ik heel graag wil oppassen, zodat mijn kinderen kunnen doen wat ze willen en wat nodig is voor de zorg voor hun kids. Ik geniet nu ook en heb genoeg me-time, omdat mijn kids nu wat ouder en zelfstandiger zijn. Dat gun ik hun straks ook!!

Petra -

Ik geef Katinka groot gelijk kinderen zijn de verantwoordelijkheid van de ouders, en niet van de grootouders.

Mme -

Ik geef Katinka ook groot gelijk, ik vind het juist egoistisch van haar kinderen om ermaar vanuit te gaan hun kinderen bij haar te dumpen.
Niks ervan wie ze neemt mag ze ook houden en ervoor zorgen. Je wilt zo graag ouder zijn? nou dan zorg er ook voor.
Katinka geniet van je oude dag je hebt het dik verdient.

R.vanDam -

Ik heb altijd gezegd als het zo is ter sprake kwam, ik pas wel op als het nodig is maar geen vaste dag. Tot het moment daar was dat mijn dochter vertelde dat zij zwanger was. Ik groeide mee met haar zwangerschap en wat leek het mij leuk om toch 1 dag in de week op te passen. Ik pas nu al bijna 8 jaar op, 1dag in de week op de 2 kinderen van mijn dochter en 1 dag in de week op de 2 kinderen van mijn zoon. En wat vind ik het een feestje om dit te mogen en te kunnen doen. 1 afspraak gemaakt en dat is ik ga op vakantie met mijn man wanneer wij dat willen en houd geen rekening met schoolvakanties. En dat is prima. Dan blijven er nog 5 dagen in de week over om dat te doen wat ik ook leuk vind. Meegroeien met dat jonge spul houd he jong en vitaal.

M.vergeetmijniet -

Katinka, groot gelijk!
Ik heb zelf helaas geen kinderen, maar om mij heen hoor ik dus regelmatig over het oppassen van kleinkinderen, ik erger mij daar enorm aan, wat die opa en oma zijn er wel heel erg mee bezig, ook daardoor kunnen zij vaak niet met vakantie, wat tja, hoe moet het dan hè, terwijl de grootouders hun hele leven hebben gewerkt en meestal vanaf jonge leeftijd.

Ik heb sowieso geen goede woorden over tegenover dat mensen zo makkelijk hun kinderen bij hun naasten laten oppassen, als je kinderen kinderen neemt moet je er ZELF voor moeten en kunnen zorgen!

Piffy -

Nou nou nou, genoeg meningen. Als je kinderen zijn gegund dan heb jezelf de verantwoordelijkheid om ze groot te brengen. En als ze geen goede band met opa en oma hebben ligt het aan de ouders of de kinderen zelf. Naast oppassen kun je hun toch ook bezoeken. En als je werkt kun je ook oppas betalen. Ben benieuwd of deze mamma’s en pappa’s zelf later ook op hun kleinkinderen passen. Denk het niet want ze werken allemaal. En iemand zegt zelfs dat ze deze mw egoïstisch vind. Tsja, ieder vind het er zijne van, zou zeggen, geniet van de tijd met je kinderen, 2x met je ogen knipperen en ze zijn groot.

Willy van Stavel -

Heb jaren lang op mijn 3 kleinzoons gepast,super tijd had het nooit willen missen.
De band is er alleen maar hechter door geworden.
Vind Katinka een egoistische oma,met haar wijntje en vakanties.
Hoop als ze gebrekkig word de kinderen zullen zeggen,xoek het maar uit.

Siny -

Waarom wil je eigenlijk kinderen als je de opvang en opvoeding bij een ander legt.
Voor de heb?
Leuk een stel kinderen als ik ze maar ergens kwijt kan?
Dus Katinka ik geef je groot gelijk.

S. Feitsma -

Wanneer je geen mogelijkheid hebt voor je kinderen te zorgen, moet men leven met de consequenties. Het is unfair te verwachten dat men ouders, die recht hebben op pensioen na een werkzaam leven, op te kunnen zadelen met zorg voor kleinkinderen, tenzij bij financiele problemen de ouders het aanbieden.

Ineke vos -

Ik heb op mijn twee kleinkids gepast vanaf hun geboorte, drie dagen per week. Daarna deed ik de naschoolse opvang, vier keer per week. Ik had een baan in de avond, dus ja, het was veel en ik heb er geen moment spijt van. We hebben een ijzersterke band opgebouwd.

Conny -

Mijn moeder hanteerde dezelfde regel. Nu is mijn zoon begin twintig en komt alleen bij oma als het hoognodig is. Door alle dingen die zij belangrijker vond vroeger hebben mijn moeder en haar kleinkinderen geen band opgebouwd. Zo jammer, ik had het hem allebei zo gegund.

Margot -

Toen mijn vier kinderen jong waren, heb ik al gezegd: je hoeft niet bij mij aan te kloppen voor een vaste oppasdag. Ik heb vier kinderen opgevoed, met enorm veel liefde en plezier, maar mijn taak zit erop. Mijn dochter heeft het ook nooit gevraagd, omdat ze wist hoe het zat. Mijn kleinkinderen zie ik heel vaak en ze logeren regelmatig bij me. Ook pas ik regelmatig een avondje op als het zo uitkomt. Uiteraard ben ik, voor zover mogelijk, beschikbaar in noodgevallen. Mijn gezin vindt het niet meer dan normaal dat het zo loopt en iedereen is helemaal tevreden! Ik weet ook zeker dat mijn andere kinderen die vraag ook nooit aan mij voor zullen leggen.
Het belangrijkste is volgens mij dat je als grootouders je grenzen aangeeft. Als ik om me heen kijk, zie ik veel situaties waarin het normaal lijkt te zijn dat grootouders dit doen. Die vanzelfsprekendheid vind ik persoonlijk niet logisch.

Samantha -

Mijn oma, Past ook elke week op mijn neefje van 2,1 maand… vind ze hartstikke leuk! 4 dagen per week gaat hij naar een hele dure opvang. Soms hoeft het niet moeilijk te zijn! Dinsdag = omadag .

Yvonne -

Ik snap Katinka heel goed! Ik heb mijn 3 kinderen na de scheiding alleen groot gebracht en alles voor ze overgehad wat ik zelf logisch vind. Maar nu ze de deur uit zijn is het tijd voor mezelf. Ik heb 4 kleinkinderen en als ik bij alledrie mijn kinderen zou gaan oppassen dan ben ik al 3 dagen van de week kwijt aan(weer) verplichtingen en dat wil ik absoluut niet. Als het echt nodig is ben ik er altijd voor ze!! en ik pas ook graag op maar wel in overleg en ik zie ze ook heel veel. Ben stapelgek op al mn kinddren en kleinkinderen maar ik wil zelf ook leven en mijn ding doen.

Nadia -

Ben dan wel benieuwd of de moeder van Katinka vroeger ook niet vast op haar kinderen pasten? Ze geeft immers aan jarenlang hard te hebben gewerkt, lijkt me dat haar kinderen dan toch ook werden opgevangen toen ze nog klein waren.
Ik begrijp ook wel dat haar dochter het jammer vindt. Ze ziet immers veel grootouders om haar heen die tijdens de oppastijd het leuk vinden om de kleinkinderen op te vangen. Iedereen heeft recht op het eigen gevoel erin. Uiteindelijk maakt Katinka haar eigen keuzes en daar zal haar familie het ook mee moeten doen.

Emmy -

Ben een oma en overgrootmoeder. Heb 4 kinderen. Door omstandigheden heb ik eerst, gedreigd met echtscheiding, gewerkt om zijn studie te betalen. Hierna voor de 4 kinderen omdat pa een ander liefje had die rijker was. Gedurende mijn werken tot 67 jaar soms een weekeinde ,als ik vrij was, leuke dingen gedaan met een kleinkind. Na mijn pensioen zeer vaak opgepast. Later vaak uitjes.
Hun moeder is ziek wordt de deur uit gewerkt, hospice, ik heb mijn dochter in huis genomen omdat ze thuis wilde overlijden. Kinderen en man komen alleen als ze er toe gedwongen worden. Na haar overlijden, alles betaald door oma,, zie niemand meer. Zou ik het over kunnen doen dan zou ik nooit meer oppassen. Zou ook gelijk een echtscheiding aangevraagd hebben na de dwang om te gaan werken voor pa zijn studie en was gaan leven van de steun zodat mijn 4 kinderen hadden geweten wat armoede is

Ellen -

Ik snap het woord oppassen niet. Je moet toch zorgen voor een kind? Of zorgt alleen de moeder en ( hopelijk ook) de vader?
Papadag, ook zo’n vreemd woord. Zijn er dan 6 mama dagen?
Fijn als grootouders willen zorgen voor hun kleinkinderen en prima als oma en opa er niet voor kiezen.

Tineke -

Er. Zijn ook grootouders die hun kleinkind als pleegkind in huis hebben hoe leuk is dat dan beter als in een pleeggezin zodat je het kind nooit meer ziet dat gebeurt ook vaak genoeg toch ik ben zo een grootouder die dat doet en al 12 jaar

Wendy bruijn -

Blijkbaar is kinderen dus alleen weg gelegd voor ouders die een opvang kunnen betalen ik zou zelf geen moment willen missen van mijn kleinkinderen als ik die zou hebben.
De opa’s en oma’s van nu zijn nog van de generatie dat moeder thuis bij de kinderen bleef dus was er geen oppas nodig nu moeten ouders met zijn 2e werken om rond te komen in deze maatschappij.
Voor de ouders die een opa en oma hebben die willen oppassen ben ik blij dat de kinder opvang gratis word zo heeft iedereen de mogelijkheid om kinderen te nemen voor de gene die dat graag willen maar het finacieel niet zo makkelijk hebben.

Persoons Nadine -

Idd, groot gelijk Katinka,ik ben eveneens van dat principe.

Anne -

Groot gelijk! Ik heb 1 kind en zou niet eens willen dat grootouders structureel oppassen. Wij zijn de opvoeders en er hoeven geen andere familieleden bij als opvoeders (wat je wel krijgt als grootouders structureel betrokken zijn). Bovendien is de opvang enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Ik vind het een verwende houding van ouders kom grootouders in te zetten ipv betaalde opvang. Als je geen geld hebt voor kinderen moet je ze niet krijgen. Gun je ouders ook een leven zonder verplicht gedoe.

Sylvi -

Ik heb 2 kleindochters en alleen opgepast als het mij uitkwam. Ook ik heb gelijk gezegd dat ik geen oppas oma zal zijn. Werd niet zo erg goed ontvangen maar alles is nu wel beter. De kleinkinderen zijn nu zo groot dat ze zelf kunnen komen ze wonen 5 minuten hiervandaan

Ria -

Heel goed van Katinka voet bij stuk te houden. Ook fijn dat haar dochter haar niet chanteert, met dingen als…o dus je wilt je kleinkinderen niet meer zien? Om zo oppassen af te dwingen. Zo deed een nicht van mij het namelijk wel. Wilde nog een derde kind, maar dan zou haar moeder op moeten passen. Mijn tante had geen keus, de nicht zette de kinderen voor de deur en reed weg. Degene die kinderen willen moeten er zelf voor zorgen, en er niet van uit gaan dat de ouders dit automatisch gaan doen. Net wat Katinka zegt, die hebben altijd al hard gewerkt, hun eigen kinderen grootgebracht.

Inge -

Ik heb veel geluk gehad met mijn.ouders ze waren er elke dag om op te passen daar ben ik nog dankbaar voor nu mijn dochter moeder is kan ik niet oppassen ik werk en ben weduwe geworden dus kan niet minder werken ik heb masr 1kleinzoon er dat blijft zo ik vind het heel erg dst ik dat niet kan doen hij slaapt elke vrijdag bij mij 1nachtje heerlijk vind ik en nog wat ben net verhuisd om hem meer te zien en zijn.oudes ik moet daardoor quur per dag reizen met ov en ben om 4uur op dat heb ik er voor over maar ik oordeel niet wat een ander doet dit is mijn verhaal moet nog 7jaar werken en dan is hij 14 blijf jammer vinden maar dit is mijn oplossingen gr inge

Joris -

Ik meen dit artikel eerder hier gelezen te hebben. Het is haar goed recht, natuurlijk. En van de kinderen een beetje naïef en eigenlijk wat ongepast zomaar te verwachten dat oma wel standaard op zal passen.

Reageer ook