fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nicky: “Baal als een stekker dat ik mijn oude Barbies heb weggegeven…”

Tot op haar oren verliefd is Nicky als ze voor het eerst haar twee nichtjes in haar armen houdt. “Mijn zus die een tweeling krijgt. Hoe bijzonder is dat?! De meiden zijn inmiddels vijf jaar oud en ik ben nog net zo dol op ze als toen ze geboren werden. We hebben een bijzondere band en ik kan niet wachten om ze te zien opgroeien tot twee slimme dames. En hoe veel ik ook van ze hou, is er laatst toch iets gebeurd waar ik enorm van baal…” 

Prachtig ingericht huis

Als kind was Nicky dol op Barbie. “Altijd als er iets te vieren was, vroeg ik om Barbies, kleertjes en andere Barbie spullen. Toen ik een jaar of negen was, had ik een prachtig ingericht huis en een Barbie-collectie om ‘u’ tegen te zeggen. Uit school wilde alle meisjes uit onze klas mee om met mijn Barbies te spelen. Pas toen ik naar de middelbare school ging, verdwenen ze naar zolder. En ik kan je vertellen: zelfs toen verlangde ik stiekem nog naar het spelen ermee.”

Geen eigen kinderen

De moeder van Nicky bewaart de Barbies zorgvuldig op zolder. “Zodat ik ze later door kan geven aan mijn eigen kinderen. Helaas ben ik er een paar jaar geleden achtergekomen dat ik niet vruchtbaar ben en dat de kans dat ik (op de natuurlijke manier) kinderen zal krijgen vrijwel nihil is. Daar heb ik het heel moeilijk mee gehad, maar inmiddels heeft dat een plekje gekregen. Ook het feit fat ik zo’n sterke band met mijn nichtjes heb, zorgen ervoor dat ik hier vrede mee heb. Ik vind het heerlijk om tante te zijn en daar kan ik prima mee leven.”

Heel bijzonder

Omdat Nicky haar Barbies niet zal kunnen doorgeven aan haar eigen kinderen, besluit ze dat haar nichtjes ze mogen hebben. “Vorige maand werden ze vijf en ik vond dit een mooi moment om de Barbies bij mijn ouders van zolder te halen. Echt heel bijzonder om al die poppen, kleertjes en spulletjes zo bij elkaar te zien. Ik ben er altijd heel zorgvuldig mee omgegaan en dat heeft ervoor gezorgd dat alles nog in perfecte staat is. Zo veel warme herinneringen kwamen bovendrijven toen ik ze weer in mijn handen had.”

Meteen spelen

Nicky pakt alle Barbies mooi in en zet het Barbie-huis klaar. “Ik had me er zó op verheugd om dit cadeau aan ze te geven. Dat pakte goed uit. De meisjes waren door het dolle heen toen ik ze het huis en mijn oude Barbies gaf. Meteen gingen ze er mee spelen en ik deed met ze mee. Echt een heel bijzonder moment. Precies zoals ik het me had voorgesteld. Na het feestje ging ik met een heel voldaan en compleet gevoel naar huis.”

Haren afgekipt

Als Nicky een week later komt oppassen, schrikt ze enorm. “In de speelhoek zag ik het Barbie-huis staan… En dat was niet meer in de perfecte staat waarin ik het hier vorige week heb achtergelaten. Op de muren zaten stift strepen en de meubels lagen rommelig op de grond. De Barbies waren er niet veel beter aan toe. Bij een aantal waren de haren afgeknipt en anderen hadden nagellak op de armpjes. Ik vond het zo erg om mijn dierbare spullen zo te zien, dat ik in huilen uitbarstte…”

Trek het je niet aan

De zus van Nicky troost haar en zegt dat ze het zich niet zo aan moet trekken. “Ze zei dat jonge kinderen nou eenmaal op deze manier met Barbies spelen. ‘Ze hebben er zo veel plezier van Nick. En je moet je wel realiseren dat ze net vijf jaar oud zijn. Je kunt niet verwachten dat ze er op dezelfde manier mee omgaan zoals jij vroeger’, zei ze. Daar ben ik het niet mee eens. Ook een kind van vijf kan zorgvuldig met spullen omgaan.”

Spijt

Nicky heeft spijt als haren op haar hoofd dat ze de Barbies aan haar nichtjes cadeau heeft gedaan. “Ze waren mij zo dierbaar en ze komen nooit meer terug. Wat ik misschien nog wel het meest vervelend vind, is dat mijn zus er zo laconiek mee omgaat. Ze weet hoe belangrijk het voor mij was en dat ik ze aan haar meisjes geef omdat ik zelf geen kinderen kan krijgen. Daar gaat ze nu helemaal aan voorbij…”

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Joris -

Je bedoelt eigenlijk gewoon opvoeden, Anna? Kinderen van 5 kunnen best met een schaar overweg, maar deze kinderen kennelijk niet. Iets met regels, handhaven, normen en waarden.

Anna -

Ik zit met verbazing de reacties te lezen.
Alsof de tante te veel heeft verwacht.
Eigenlijk vind ik de moeder van de meisjes wel iets had kunnen zeggen over hoe ze met de spullen om gaan.
Bv. dat ze niet met viltstift in het poppenhuis kunnen tekenen of het haar van de barbies niet af mogen knippen.
Hoezo spelen kinderen van 5 met een schaar?
Het is een feit dat gegeven een gegeven blijft. Maar de moeder had haar kinderen er best op aan kunnen spreken.

Fiene -

Beste Nicky, ze zijn vijf! Ze zullen niet denken O mijn tante heeft er heel voorzichtig mee gespeeld dus dan doen wij het ook. Je had het beter met jouw zus kunnen bespreken en dan bedenken dat ze het pas krijgen als ze 8/9 jaar oud zijn. Het is jammer maar een leermoment.

Joris -

Natuurlijk kunnen kinderen van 5 zorgvuldig met speelgoed omgaan. Als de bij vriendjes thuis spelen, pakken ze hopelijk ook niet de schaar om in andermans spullen te zetten. Maar deze poppen zijn aan hen gegeven en dus van hen. Moeders hanteert haar eigen regels en kennelijk mogen ze dit thuis. Daar vind ik wel iets van, maar dat verandert niets aan de situatie.

Petra van Dorp -

Jij verwacht serieus dat twee meisjes van vijf (!) voorzichtig en zorgvuldig met Barbies omgaan, of met eender welk speelgoed? Had je echt gedacht dat ze rustig in een hoekje zouden gaan tutten met de poppen? Jammer, maar dit heb je volkomen verkeerd ingeschat en nu kun je ervan balen (wat je Barbies heus niet heel en schoon maakt) of je kunt je verlies nemen en doorgaan met je leven. En voortaan beter nadenken voordat je iets wat je dierbaar is, aan kleine kinderen geeft.

Reageer ook