fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom je nooit (ook niet stiekem) in het zwembad moet plassen

Herinneren jullie je die hilarische scene nog uit de film Grown Ups waarbij het water blauw kleurt zodra er in geplast wordt? Heeft ook dat jou er nooit van weerhouden om in een zwembad te plassen? Na het lezen van dit artikel durf ik bijna te wedden dat je het nooit meer doet.

Maar we beginnen eerst even met het fragment uit Grown Ups om een beetje in de stemming te komen.

Lees ook: wat is er nog leuker dan zwemmen met dolfijnen?

Niet alleen goor, maar ook schadelijk

Op Metronieuws lazen we dat de Amerikaanse organisatie American Chemical Society op hun YouTube-kanaal Reactions uitlegt waarom plassen in het zwembad niet alleen heel goor is, maar dat het ook schadelijk voor je gezondheid kan zijn. In de zee plassen kan geen kwaad, want dan heb je alleen maar te maken met water en zout, maar in een zwembad is dat wel even anders.

Een feestje voor bacteriën

Zwembadwater is stilstaand water, waar gevaarlijke bacterien zoals salmonella, E.Coli (de poepbacterie) en giardia graag hun gang gaan. Daarnaast zit er urine, zweet en vuil in het water. Dit is waarom chloor in het zwembadwater wordt gedaan, zodat het water wordt gedesinfecteerd. Veel mensen zijn gek op dat geurtje, maar hebben ook vaak te maken met rode ogen, jeukende huid en benauwdheid.

Ureum en chloor = stikstoftrichloride

In urine zit het stofje ureum en wanneer dat vrijkomt in chloor ontstaat er een chemische reactie genaamd: ‘stikstoftrichloride’. Dit zorgt voor die scherpe chloorgeur in zwembaden. Maar het veroorzaakt juist ook de klachten zoals hierboven genoemd.  Mensen met astma moeten hier extra voor oppassen.

Nooit meer zwemmen?

Pas als je uren achter elkaar in een zwembad ligt zoals topzwemmers en -waterpoloërs doen, dan kun je hier echt flink last van krijgen. Dus ga gerust lekker naar het zwembad, maar verpest het niet voor een ander en douche lekker voordat je het water in duikt en breng een bezoekje aan de wc. Veel mensen zullen je er dankbaar voor zijn en dat is ook weer heel wat waard!

Hieronder nog even het filmpje van de Amerikaanse organisatie American Chemical Society.

Reageer ook