fb
Damespraatjes Damespraatjes

Anja: “Mijn broer heeft plotseling veel geld en deelt dat niet met mij”

broer opeens veel geld

Als Ralph, het broertje van Anja weer eens platzak was, klopte hij bij haar aan. “Ik vroeg nooit waar hij het geld voor nodig had, ik gaf hem gewoon waar hij om vroeg. Dat doe je toch voor familie?” Zwaar valt het haar tegen dat nu haar broertje in het geld zwemt, hij niet aan haar denkt. “Op de een of andere manier steekt het me.”

Ik zou voor hem zorgen

Anja heeft zich altijd ontfermd over haar broertje. “Ik zorgde voor hem. Dat was een beetje noodgedwongen want toen ik 25 en Ralph 18 was, werden onze ouders heel onverwacht uit het leven weggerukt. Ik weet nog als de dag van gister dat er twee politieagenten aanbelden en vroegen of ze binnen mochten komen. Ralph en ik zaten samen op de bank en hoorden dat onze ouders er niet meer waren. Vanaf die dag waren we op elkaar aangewezen en nam ik me één ding voor: ik zou voor Ralph zorgen.” En dat deed ze. Ook toen ze ouder werden, bleef ze een oogje in het zeil houden.

Heb je wat geld voor me?

“Ralph heeft veel last gehad van het feit dat hij opgroeide zonder vader en moeder. En hij zijn verdriet loste hij niet altijd op een verantwoordde manier op. Toch heb ik hem nooit belerend toegesproken ofzo, ik wilde er alleen maar voor hem zijn. Hij hoefde niet alles te vertellen, ik wilde dat hij zich veilig voelde en wist dat hij anytime bij mij terecht kon.” De band tussen de broer en zus is hecht en sterk en het gaat met hen allebei goed. Het enige waarin Ralph maar niet slaagde was verantwoord met geld omgaan. En dus stond hij regelmatig bij Anja op de stoep met de vraag of hij wat geld van haar kon lenen. “Het ging soms om behoorlijke bedragen, maar ik verdien goed en vond het nooit een probleem om Ralphie te helpen.”

Nee joh, ik hoef het niet terug

Ze sprak ook nooit over terugbetalen ofzo. “Ben je gek, voor familie doe je dat toch gewoon? Ralph was een beetje zoekende in het leven en echt succesvol was hij niet. Ik wel, ik verdien goed geld en doe wat ik leuk vind. En ik vind het fijn om te delen en vind het geen probleem om nog steeds een beetje voor mijn broertje te blijven zorgen.” Financieel hoeft ze nu niet meer voor Ralph te zorgen. “Nee, dat is echt heel bizar. Twee maanden geleden belde hij me op en juichte aan de andere kant van lijn: ‘An, An, ik ben rijk. Ik heb geld, veel geld.’ Ik begreep er niks van natuurlijk en dacht eigenlijk dat hij een geintje maakte.”

Geld maakt gelukkig

Maar het was geen geintje, Ralph was uiterst serieus en vertelde dat hij een zeer groot bedrag heeft gewonnen met een loterij. “Hij kocht gelijk een enorm grote, nieuwe, dure auto en had binnen no-time twee tickets naar de Malediven geboekt om samen met zijn vriendinnetje lekker vakantie te vieren. Ik was zo vreselijk blij voor hem, ik gun hem echt de wereld en geld draagt gewoon bij aan een fijn leven. Zo simpel is het toch?”

Kijk hem pochen dan

Of het raar is weet ze niet, maar stiekem had Anja gehoopt dat Ralph haar zou laten meedelen in de prijs. Maar er gebeurt niks en Ralph heeft het nergens over. “Hij bestookt me met foto’s op de app waarop te zien is dat hij het er goed van neemt. Ralph op een groot jacht, Ralph met een peperdure zonnebril, Ralph die een fles champagne laat spuiten. Maar hij zegt niet: ‘hier zussie, ik maak ook een bedragje naar jou over.’”

Je praat niet over geld

Ze heeft het nooit gedaan en gaat het ook niet doen, maar als ze alle bedragen die ze aan Ralph gaf als hij weer eens bij haar op de stoep stond optelt, praat je over misschien wel zo’n tienduizend euro. “Ja, dat is een best bedrag he? En nogmaals: ik had het, dus het is goed, maar nu hij echt serieus veel geld heeft, is het toch niet meer dan normaal dat hij mij ook wat geeft?” Met Ralph heeft ze het er nog niet over gehad en ze durft het ook niet zo goed. “Over geld praten vind ik gewoon niet chique. Maar ik merk dat het me niet lekker zit en ik het onaardig van mijn broertje vindt dat hij me niet een bedrag toeschuift.”

Teleurgesteld

Marcel, de vriend van Anja, is resoluut: bel die gozer en zeg: ‘hallo, ga je me nou eindelijk eens terugbetalen?’ Maar zo zit Anja niet in elkaar. “Ik ben er te trots voor, maar diep inside denk ik: met dat geld kan ik ook weer leuke dingen doen. Ik vind het zo lastig allemaal en had gehoopt dat Ralph gewoon uit zichzelf mij een bedrag zou geven. Ik ben echt teleurgesteld in hem.”

Wat vind jij? Moet Anja niet zeuren over geld dat ze vrijwillig heeft gegeven aan haar broer? Of vind je het best een beetje hufterig van Ralph dat hij zijn zus niet terugbetaalt? Wat zou jij doen als je in Anja haar schoenen stond? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Pavel Danilyuk via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Je hebt hem in het verleden geld gegeven, niet geleend. Je verwachtingen zijn m.i. raar.

Sanderien van Mul -

Lullig van je broer. Het is nu twee maanden geleden dat hij die prijs gewonnen heeft, dus misschien is hij nog een beetje ‘high’ van al dat geld en duurt het nog wel even voordat hij weer met beide voeten op aarde beland. Ik hoop dat hij, als het echt zo’n enorm bedrag is, begeleiding krijgt in het beheer van het geld want voordat je het weet, heeft hij er alles doorheen gejast en staat hij weer bij jou op de stoep. Je hebt volkomen gelijk dat hij best een bedragje naar je kan overmaken. Jullie hebben nooit gesproken over terugbetalen en niets op papier staan (gratis tip voor een volgende keer: wel doen dus) dus je kunt nergens aanspraak op maken en niets verwachten, maar het had je broer inderdaad zeer gesierd als hij je iets gegeven had: een mooie vakantie, gewoon iets leuks of een bedrag. Het kán zijn dat hij er niet aan denkt omdat hij in een roes zit van al dat gewonnen geld, maar het kan ook een nare, egoïstische trek van je broer boven brengen. Ik zou er zelf niet om gaan vragen. Omdat je broer er al niet uit eigen beweging aan denkt, zal erom vragen hem misschien wel kwaad of gepikeerd maken en dan zijn alle familieverhoudingen verstoord. Je hebt een keiharde les geleerd. Jammer, maar waar. (Veel) Geld maakt ook meer kapot dan lief is.

Fien -

Lastig maar het is wel zo hij hoeft het niet te geven. Het was jouw keuze om het aan hem te geven en niets terug te vragen. Wel was het zo netjes geweest als jouw broer het geld had terug betaald. Je kan nog steeds onder hem mom van je bent mijn nog geld schuldig,tegen hem zeggen dat hij wat moet overmaken. Maar goed het is aan hem of hij er iets mee doet of niet..

Reageer ook