Damespraatjes Damespraatjes

Robin (41): ‘Ik heb moeite met de veel oudere vriendin van mijn zoon’

Ja, eigenlijk vindt ze het ook best kinderachtig en geneuzel, maar Robin (41) lucht haar hart toch. Haar oudste zoon Jamai is nu twintig en heeft een vriendin die vijftien jaar ouder is. “Vijftien jaar, ze is dus slechts zes jaar jonger dan ik. Dat voelt zo niet oke, maar Jamai is straalverliefd, terwijl ik alleen maar kan denken: kind waar begin je aan.”

Ze weet de dag nog goed dat haar zoon thuiskwam, haar omhelsde en zei: ‘mam, ik ben zo verliefd geworden. En je raadt het nooit: zij ook op mij’. “Ik was zo blij, keek naar zijn stralende gezicht en zag dat hij het flink te pakken had. Vriendinnetjes die hij eerder had, waren geen blijvertjes. Dat zag ik zo. Het waren leuke meisjes, stuk voor stuk, maar ze verdwenen ook vaak snel weer van het toneel.”

Dynamisch kind

Robin had al in de gaten dat Jamai verliefd was. Haar zoon was opgewekt, vrolijk en zat boordevol energie. “Het is altijd al een dynamisch kind geweest, maar nu was hij niet te stuiten.” Ze vroeg er niet naar, wist dat hij er zelf mee zou komen. Op zaterdagochtend, toen hij een nacht was weggebleven en thuiskwam, vertelde hij het. “Hij kwam bij haar vandaan en was zo verliefd. Met haar zou hij oud worden, Mirjam was de ware, hij wist het zeker. Natuurlijk was ik blij, maar dacht ook: ‘kind je bent twintig, je weet nooit wat je nog tegenkomt’.”

Robin, benieuwd naar haar schoondochter, vraagt Jamai of ze de week erop komt eten. “Mijn man Jos en jongste zoon waren inmiddels ook nieuwsgierig geworden. Ik wilde graag kennismaken met haar.” Ze bereidt een lekkere maaltijd, dekt de tafel netjes en kijkt uit naar de komst van Mirjam. Als de bel gaat en ze deur opendoet voordat Jamai het kan doen, schrikt ze even. Want in plaats van een tienermeisje staat er een volwassen vrouw. “Vriendelijk en open gezicht, en ze gaf me een stevige hand. Jamai duwde me opzij en omhelsde zijn vriendin.”

Ik werd gek

Tijdens het eten komt Robin erachter dat Mirjam vijfendertig is en een dochtertje heeft van vijftien. “Ik dacht dat ik gek werd. Dat is vragen om ellende. Vijfendertig, ze is maar zes jaar jonger dan ik. Jos draaide ze moeiteloos om haar vinger, die is zo gecharmeerd van haar. Terwijl ik Jamai wil waarschuwen, hem zeggen dat dit niets kan worden, maar Jos is het niet met me eens. Zegt dat ik me er niet mee moet bemoeien. Maar dat wil ik wel. Ik weet dat hij graag vader wil worden, maar zij is al bijna te oud om nog een kind te krijgen. Ik vind het vreselijk dat ik er zo over denk en het is helemaal niet zoals ik ben, maar ik word hier zo verdrietig van. Dit kan nooit goed gaan.”

Op Facebook

Nadat Jamai Mirjam officieel heeft voorgesteld, meet hij zijn relatie breeduit op Facebook. “En toen begon de ellende. Ik kreeg van drie vriendinnen appjes die zich afvroegen of Jamai een grap maakte. Mijn beste vriendin vond het lachwekkend en zei: ‘Robin, dit is toch niet echt waar he? Hiermee ga je toch niet akkoord? Je zoon vergooit zijn leven’ En het erge is: ik ben het met haar eens. Ik denk steeds maar: dit houdt niet lang stand. Maar voorlopig heeft Jamai het al over samenwonen en heeft hij haar dochter ook al ontmoet.”

Schaam me

Robin zou het logischer vinden als hij een relatie met de dochter Mirjam zou aangaan. “Ik voel me zo ongemakkelijk. Jos vindt dat ik me niet zo moet aanstellen en me niets moet aantrekken van wat anderen ervan vinden. Maar dat doe ik wel. Ik schaam me voor de vriendin van mijn zoon en ben zo bang dat ze met hem speelt en hem pijn gaat doen. En let maar op: dat gaat gebeuren.”

Wat vind jij? Maakt Robin zich onnodig druk en moet ze haar zoon lekker zijn gang laten gaan? Of snap je haar? Wat raad jij haar aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.


10 reacties

Geert -

Hallo,
Ik zal me even voorstellen. Ik ben Geert 48 jaar en heb nu 11.5 jaar een relatie met een 15 jaar oudere vrouw nu dus 63. Mijn moeder is 3 jaar ouder.
Ja toen het bekend werd, waren er veel vraagtekens bij mijn ouders. Weet je wel waaraan je begint en dan met name later over een aantal jaren. Ik was 36 en had een klote relatie die niet evenwichtig was. Zij nam en ik moest maar zorgen dat zij en onze 2 kids het goed hadden zowel thuis als op het werk. (geloof me ik kan veel maar geen heel gezin runnen en thuis huishouden ect doen en mevrouw happy houden). Ik was dus wel ouder dan je zoon, maar ik denk dat hij niet zomaar in 7 sloten tegelijk zal lopen. Idd praat met hem, niet dwingend maar zoals volwassenen elkaar iets vertellen. Luister hoe hij de toekomst ziet. Maak geen taboe ervan dus praat ook gewoon erover als je ergens bent of thuis met vrienden van hun, van jouw, van jullie. Als hij nu gelukkig is is het oké toch, hij word snel wereldwijs, zeker met een stiefdochter erbij. Mijn ouders hadden aangegeven dat ze wel een hele tijd nodig zouden hebben om het een plek tegeven laatstaan haar te omarmen en dichtbij te laten komen, nou dat was precies 3 maanden, des te meer ik opbloeide naar mijn oude Ik, des te beter het contact met mijn ouders voor haar werd. Nu hebben we het soms nog wel eens over die tijd en snap dat hun angst om hoe zal dat gaan aflopen, mijn geluk en hoe met de kids… Ect das heelveel. Maar zijn geluk is het belangrijkste, de rest moet hij zelf uitwerken
Mvrg Geert

Mirjam (Maar niet die uit het verhaal) -

Beste Robin,

Wat heerlijk voor je zoon dat hij zo verliefd is! Ik kan me voorstellen dat het voor jou wat anders voelt, dat je dit niet van tevoren bedacht had en het niet in het beeld past wat je had over de toekomst van je zoon toen je hem 20 jaar geleden net in je armen hield. Kleine jongens worden groot en het liefste zou je hem voor altijd willen beschermen.

Je kan hem helpen door er altijd voor hem te zijn, bespreek met hem hoe hij een toekomst met haar samen ziet. Is Robin bezig met een studie? Is hij van plan om samen te wonen en zo ja, op welke termijn? Gaat hij dan een evenredig deel opbrengen aan het huishouden? Draagt hij dan ook bij aan de opvoeding en aan de kosten van de puberdochter? Bespreek dingen met hem als een volwassene, inmiddels hij dat ook. En Mirjam ziet in hem een goede partner, dus dan moet er op intellectueel gebied ook over volwassen onderwerpen gepraat kunnen worden. Jamai zal zich hierdoor serieus genomen voelen en zal ook naar je toe komen als er iets is. Het belangrijkste is om een vertrouwensband te blijven behouden. Dat kan alleen als je er voor hem bent.

Mocht Jamai nog studeren, dan kan je hem misschien overtuigen om eerst de studie af te maken en dan een goede baan te zoeken. Mochten ze daarna gaan samenwonen en het gaat niet zoals gepland, heeft hij in ieder geval iets om op terug te vallen en de steun en het vertrouwen van zijn moeder. Mocht de relatie wel slagen gelukkige zoon. (En dat wil toch iedere moeder voor haar kind 😉 )

An -

Ik snap je..mijn ex woont inmiddels samen met een 30 jaar jongere vriendin van 18. Mijn kinderen groeien op met een plusmama die nog nooit op haar eigen benen heeft gestaan. Verliefd zijn is 1 ding, maar de volwassene moet beseffen dat hij ook met anderen hun leven speelt.

Niet van toepassing -

Ik ben 7,5 jaar ouder dan mijn man heb ook een dochter. Samen kregen we er nog 2. En ja mijn schoonmoeder heeft op meerdere manieren geprobeerd onze relatie kapot te maken. Helaas voor haar onze liefde voor elkaar heeft overwonnen
Ben nu 50 en 18 jaar met mijn man samen.

Samuel -

ja… Het kan allemaal vreselijk misgaan… Ze kunnen binnen het jaar trouwen, een kind krijgen en dan in een vechtscheiding verwikkeld raken, ze kan hem pluimen voor elke cent die hij heeft… maar dat kan evengoed het geval zijn als hij thuiskomt met een vriendin van vijfentwintig, of van vijftien, of van achttien, of van… Feit is dat hij daar niet mee naar huis is gekomen… Hij is met een vijfendertigjarige naar huis komen, waarop hij dol is, hopelijk is dat wederzijds, of dumpt ze hem niet wanneer hij dertig is (dan is zij inmiddels vijfenveertig) voor opnieuw een jonger exemplaar, maar ja, hij kan nu ook dolverliefd zijn op een twintigjarige die hem uiteindelijk tien jaar later ook verruild voor een jonger, of een ander, exemplaar… Het feit is dat je het nooit weet… Wat je wel weet is dat hij NU verliefd is, en NU dolgelukkig is met haar… Gun hem dat geluk, en als je echt achter haar “ware” bedoelingen wilt komen, is de beste methode om haar vriendin te worden… Je zal er dan niet alleen je zoon geen pijn mee doen en misschien zelfs verliezen, maar misschien krijg je er wel een pracht van een schoondochter bij ;).

Ingrid -

Hallo, leven en laten leven en zelf laten mee maken hoe het verder gaat. Ook ik ben 11 jaar ouder dan mijn vriend. We zijn nou 7 jaar verder en nog dolgelukkig samen. Het duurde even voordat iedereen het geaccepteerd had maar daar hebben wij ons niet door laten weerhouden. Het duurde nog geen jaar omdat iedereen zag hoe gelukkig wij waren. Ook ik heb kinderen. 15 en 12 jaar. Dat gaat super en ze kunnen zich geen betere vriend voor hun moeder wensen. Tuurlijk kan het ook niet goed gaan maar sta vooral achter ze en steun ze hoe moeilijk je dat ook vind. Doe je dat niet stoot je ze af en dat zal je zoon je kwalijk nemen. En het geluk van je kind is toch alles.

Ranoniem -

Hallo,
Ik heb je verhaal aandachtig gelezen en kan daarom met zekerheid zeggen dat jij het probleem bent. Jij was zelf 20 toen je een kind kreeg en bent een heel ander persoon geworden daardoor. Je laat je beïnvloeden 2 factoren. Door je vriendinnen en door je eigen onzekerheid. Laat het gewoon lukken of stukgaan maar het is niet aan jou om dat te bepalen

Annelies -

Je schaamt je voor je omgeving dat de vriendin van je zoon zoveel ouder is. Jammer, je zoon is 20 jaar en is bezig met een ontdekkingsreis van zijn leven. Laat hem. Gaat de relatie over, is hij een ervaring rijker. Stopt het niet dan is hij gelukkig. Zoals jij je opstelt zijn er alleen maar verliezers. Je moet je afvragen wie belangrijker is, je zoon of de reactie van je vriendinnen.

karin de graaf -

Je kan je zoon wijzen op alle problemen die jij ziet, maar waarschijnlijk doet hij toch waar hij zelf zin in heeft. Je kan slechts toezien en hopen dat het overwaait. Hoe meer jij je verzet, des te meer je hem juist in haar armen drijft. Ik zelf ben getrouwd met een man die 15 jaar ouder is. En ja soms is dat wel eens lastig, maar ik denk nog altijd dat ik nooit een relatie die zo stabiel is als mijn huwelijk had kunnen hebben met iemand van mijn eigen leeftijd. Het hoeft dus niet mis te gaan.

Dorethé -

Hoi,
Je kunt het leuk vinden of niet, als je je zoon niet kwijt wilt kun je het maar beter accepteren. En als je ziet dat je zoon gelukkig is, wat wil je dan nog meer. Hij kan ook iemand van zijn eigen leeftijd hebben, waar hij niet gelukkig mee wordt. Zoals je zelf al in je verhaal aangaf dat hij met leuke meisjes thuiskwam maar dat het dat niet was. Je wilt immers toch dat je zoon gelukkig is. En ja, het kan fout gaan, maar dat kan in je eigen huwelijk ook. Maar daar ga je niet van uit. Ik snap echt dat je hier niet gelukkig mee bent, dat zou ik ook niet zijn als het mijn zoon was. Maar als je je zoon wilt houden probeer dan blij voor hem te zijn. Wie weet, heb je er een hele leuke schoondochter aan.

Reageer ook