Robin: ‘Ik heb moeite met de veel oudere vriendin van mijn zoon’

Ja, eigenlijk vindt ze het ook best kinderachtig en geneuzel, maar Robin (41) lucht haar hart toch. Haar oudste zoon Jamai is nu twintig en heeft een vriendin die vijftien jaar ouder is. “Vijftien jaar, ze is dus slechts zes jaar jonger dan ik. Dat voelt zo niet oke, maar Jamai is straalverliefd, terwijl ik alleen maar kan denken: kind waar begin je aan.”

Ze weet de dag nog goed dat haar zoon thuiskwam, haar omhelsde en zei: ‘mam, ik ben zo verliefd geworden. En je raadt het nooit: zij ook op mij’. “Ik was zo blij, keek naar zijn stralende gezicht en zag dat hij het flink te pakken had. Vriendinnetjes die hij eerder had, waren geen blijvertjes. Dat zag ik zo. Het waren leuke meisjes, stuk voor stuk, maar ze verdwenen ook vaak snel weer van het toneel.”

Dynamisch kind

Robin had al in de gaten dat Jamai verliefd was. Haar zoon was opgewekt, vrolijk en zat boordevol energie. “Het is altijd al een dynamisch kind geweest, maar nu was hij niet te stuiten.” Ze vroeg er niet naar, wist dat hij er zelf mee zou komen. Op zaterdagochtend, toen hij een nacht was weggebleven en thuiskwam, vertelde hij het. “Hij kwam bij haar vandaan en was zo verliefd. Met haar zou hij oud worden, Mirjam was de ware, hij wist het zeker. Natuurlijk was ik blij, maar dacht ook: ‘kind je bent twintig, je weet nooit wat je nog tegenkomt’.”

Geen tienermeisje

Robin, benieuwd naar haar schoondochter, vraagt Jamai of ze de week erop komt eten. “Mijn man Jos en jongste zoon waren inmiddels ook nieuwsgierig geworden. Ik wilde graag kennismaken met haar.” Ze bereidt een lekkere maaltijd, dekt de tafel netjes en kijkt uit naar de komst van Mirjam. Als de bel gaat en ze deur opendoet voordat Jamai het kan doen, schrikt ze even. Want in plaats van een tienermeisje staat er een volwassen vrouw. “Vriendelijk en open gezicht, en ze gaf me een stevige hand. Jamai duwde me opzij en omhelsde zijn vriendin.”

Ik werd gek

Tijdens het eten komt Robin erachter dat Mirjam vijfendertig is en een dochtertje heeft van vijftien. “Ik dacht dat ik gek werd. Dat is vragen om ellende. Vijfendertig, ze is maar zes jaar jonger dan ik. Jos draaide ze moeiteloos om haar vinger, die is zo gecharmeerd van haar. Terwijl ik Jamai wil waarschuwen, hem zeggen dat dit niets kan worden, maar Jos is het niet met me eens. Zegt dat ik me er niet mee moet bemoeien. Maar dat wil ik wel. Ik weet dat hij graag vader wil worden, maar zij is al bijna te oud om nog een kind te krijgen. Ik vind het vreselijk dat ik er zo over denk en het is helemaal niet zoals ik ben, maar ik word hier zo verdrietig van. Dit kan nooit goed gaan.”

Op Facebook

Nadat Jamai Mirjam officieel heeft voorgesteld, meet hij zijn relatie breeduit op Facebook. “En toen begon de ellende. Ik kreeg van drie vriendinnen appjes die zich afvroegen of Jamai een grap maakte. Mijn beste vriendin vond het lachwekkend en zei: ‘Robin, dit is toch niet echt waar he? Hiermee ga je toch niet akkoord? Je zoon vergooit zijn leven’ En het erge is: ik ben het met haar eens. Ik denk steeds maar: dit houdt niet lang stand. Maar voorlopig heeft Jamai het al over samenwonen en heeft hij haar dochter ook al ontmoet.”

Schaam me

Robin zou het logischer vinden als hij een relatie met de dochter Mirjam zou aangaan. “Ik voel me zo ongemakkelijk. Jos vindt dat ik me niet zo moet aanstellen en me niets moet aantrekken van wat anderen ervan vinden. Maar dat doe ik wel. Ik schaam me voor de vriendin van mijn zoon en ben zo bang dat ze met hem speelt en hem pijn gaat doen. En let maar op: dat gaat gebeuren.”

Wat vind jij? Maakt Robin zich onnodig druk en moet ze haar zoon lekker zijn gang laten gaan? Of snap je haar? Wat raad jij haar aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door LinkedIn Sales Navigator via Pexels

21 reacties

Rienekw -

Had ik een heel verhaal getypt, was mijn bericht verdwenen. De kern was geef aan bij je zoon dat je samen met hem een keer naar een relatietherapeut wilt gaan. Niet om hem op een anders spoort te zetten maar dat jij een andere plaatje voor je had en dit best heftig is voor jou als moeder en wilt dat niet hierdoor de relatie tussen jullie wordt verstoord. Dat jij als een soort verwerking er hulp bij nodig hebt en dat is van je zoon en een proffesional. Dat hij jouw erg blij zou maken als hij een keer mee wilt om te praten.

KCW -

Ik leerde enkele jaren geleden een man kennen (online gaming) en we raakten bevriend, goed bevriend. Ik merkte na enige tijd dat ik gevoelens had. Ik stopte die weg, want hij is 12 jaar jonger dan ik. Een gezamenlijke vriend overtuigde me het toch te zeggen. En wat bleek? Het was wederzijds en inmiddels zijn we getrouwd.
Liefde kent geen leeftijd.

Barbara -

Ik ben zelf 8 jaar geleden ontzettend verliefd geworden op een man 15 jaar jonger dan ik. Ik dacht toen dat het een vakantie liefde was maar we zijn 8 jaar verder en ik ben als een (tweede) moeder voor zijn dochter. Je maakt je zorgen om je zoon, maar misschien ligt zij wel eens wakker of hij haar niet dumpt als ze ouder wordt, geen kinderen meer kan krijgen etc. Laat het los en laat hem gelukkig zijn. Je weet nooit hoe het loopt ook niet met een meisje van zijn eigen leeftijd.

Nieke -

Na twee lange relaties die me ontzettend veel moeite kostten en heel veel verdriet opleverden, leerde ik drie jaar geleden mijn huidige man kennen tijdens mijn vrijwilligerswerk met dieren. Hij was gewoon een fijne kerel waar ik het goed mee kon vinden, maar niets in mij dacht ooit verliefd op hem te worden. Hij was 23, 12 jaar jonger dan ik, 10 jaar ouder dan m’n oudste kind. Dat was een vijvertje waarin ik niet viste…
Maar hoe meer we samen optrokken, hoe sterker onze klik en onze band werd. In onze vriendschap was onze leeftijd irrelevant, werd vergeten en langzaam kwam er ruimte om verliefd te worden.

Intussen wonen we twee jaar samen, zij getrouwd en verwachtten samen een kindje. Ik ben 38, ook bijna te oud om nog kinderen te krijgen, mijn twee oudsten zijn tieners. Mensen hebben hier absoluut een mening over, daar ben ik zeker van. Maar in ons gezin loopt alles heel goed. Mijn kinderen gaan leuk om met hem en vise versa. Onze relatie is fantastisch, moeiteloos, liefdevol, gelijkwaardig, respectvol,… Dingen waar ik vroeger niet eens van durfde dromen.

Had ik mezelf ooit in een relatie gezien met een 12 jaar jongere man? Nee. Dacht ik op m’n 38 nog opnieuw moeder te worden, nadat ik er op m’n 22 zo overtuigd voor koos om een jonge moeder te zijn? Zeker niet! Maar ben ik ooit zelfs maar half zo gelukkig geweest als nu? Absoluut niet.

Probeer het los te laten. Een relatie tussen mensen van dezelfde leeftijd en levenswandel kan ook vreselijk fout lopen en hartzeer veroorzaken, net zoals dit misschien wel het beste zou kunnen zijn wat hem ooit kan overkomen.

Michael -

Laat het los, je leert toch het beste op een oude fiets. Uiteindelijk wordt hij er alleen maar beter van. Zelfs als zijn hart wordt gebroken. Hoort bij het leven.

Amariah -

Loslaten valt niet mee. Ik zou het toch maar doen – in liefde.

Zus -

Oh ik snap je zo goed! Mijn zoon heeft op dit moment een relatie met een 10 jaar oudere dame.
En ook ik vind het vreselijk!
Merk dat het me moeite kost om vriendelijk te zijn…
En hij is steeds vaker bij haar, slaapt daar de helft van de week en is thuis niet te genieten.
Ik weer dat ik het zou moeten accepteren maar ik zie een jochie met z’n oppas…

Joris -

Schamen mensen zich tegenwoordig voor een leeftijdsverschil in een relatie van een ander? Bizar.

Ria -

Laat begaan .ik had een man 17 jaar ouder als ik zelf. Hij is overleden toen we 30 jaar getrouwt waren .zou nu 91 geworden zijn..dat is het risico .van zo’n groot leeftijds verschil.laat hem gelukkig zijn.dat is het beste.

Jannes -

De zoon van mijn ex is ook 14 jaar jonger, na wat opstart problemen zijn ze al vanaf 2005 bij elkaar. Maat van me maat is 20 jaar jonger dan zijn vrouw en geen idee hoe lang al samen maar al met dan 25 jaar. Mijn vrouw is ook 19 jaar jonger, leeftijd zegt niet alles.

Leoni -

Mijn schoonouders accepteerde mij ook niet omdat ik ouder was. ik ben 7 jaar ouder dan mijn vriend. Inmiddels zijn we 12 jaar samen. Nog steeds ben ik niet welkom maar wij zijn gelukkig.

Geert -

Hallo,
Ik zal me even voorstellen. Ik ben Geert 48 jaar en heb nu 11.5 jaar een relatie met een 15 jaar oudere vrouw nu dus 63. Mijn moeder is 3 jaar ouder.
Ja toen het bekend werd, waren er veel vraagtekens bij mijn ouders. Weet je wel waaraan je begint en dan met name later over een aantal jaren. Ik was 36 en had een klote relatie die niet evenwichtig was. Zij nam en ik moest maar zorgen dat zij en onze 2 kids het goed hadden zowel thuis als op het werk. (geloof me ik kan veel maar geen heel gezin runnen en thuis huishouden ect doen en mevrouw happy houden). Ik was dus wel ouder dan je zoon, maar ik denk dat hij niet zomaar in 7 sloten tegelijk zal lopen. Idd praat met hem, niet dwingend maar zoals volwassenen elkaar iets vertellen. Luister hoe hij de toekomst ziet. Maak geen taboe ervan dus praat ook gewoon erover als je ergens bent of thuis met vrienden van hun, van jouw, van jullie. Als hij nu gelukkig is is het oké toch, hij word snel wereldwijs, zeker met een stiefdochter erbij. Mijn ouders hadden aangegeven dat ze wel een hele tijd nodig zouden hebben om het een plek tegeven laatstaan haar te omarmen en dichtbij te laten komen, nou dat was precies 3 maanden, des te meer ik opbloeide naar mijn oude Ik, des te beter het contact met mijn ouders voor haar werd. Nu hebben we het soms nog wel eens over die tijd en snap dat hun angst om hoe zal dat gaan aflopen, mijn geluk en hoe met de kids… Ect das heelveel. Maar zijn geluk is het belangrijkste, de rest moet hij zelf uitwerken
Mvrg Geert

Mirjam (Maar niet die uit het verhaal) -

Beste Robin,

Wat heerlijk voor je zoon dat hij zo verliefd is! Ik kan me voorstellen dat het voor jou wat anders voelt, dat je dit niet van tevoren bedacht had en het niet in het beeld past wat je had over de toekomst van je zoon toen je hem 20 jaar geleden net in je armen hield. Kleine jongens worden groot en het liefste zou je hem voor altijd willen beschermen.

Je kan hem helpen door er altijd voor hem te zijn, bespreek met hem hoe hij een toekomst met haar samen ziet. Is Robin bezig met een studie? Is hij van plan om samen te wonen en zo ja, op welke termijn? Gaat hij dan een evenredig deel opbrengen aan het huishouden? Draagt hij dan ook bij aan de opvoeding en aan de kosten van de puberdochter? Bespreek dingen met hem als een volwassene, inmiddels hij dat ook. En Mirjam ziet in hem een goede partner, dus dan moet er op intellectueel gebied ook over volwassen onderwerpen gepraat kunnen worden. Jamai zal zich hierdoor serieus genomen voelen en zal ook naar je toe komen als er iets is. Het belangrijkste is om een vertrouwensband te blijven behouden. Dat kan alleen als je er voor hem bent.

Mocht Jamai nog studeren, dan kan je hem misschien overtuigen om eerst de studie af te maken en dan een goede baan te zoeken. Mochten ze daarna gaan samenwonen en het gaat niet zoals gepland, heeft hij in ieder geval iets om op terug te vallen en de steun en het vertrouwen van zijn moeder. Mocht de relatie wel slagen gelukkige zoon. (En dat wil toch iedere moeder voor haar kind 😉 )

An -

Ik snap je..mijn ex woont inmiddels samen met een 30 jaar jongere vriendin van 18. Mijn kinderen groeien op met een plusmama die nog nooit op haar eigen benen heeft gestaan. Verliefd zijn is 1 ding, maar de volwassene moet beseffen dat hij ook met anderen hun leven speelt.

Niet van toepassing -

Ik ben 7,5 jaar ouder dan mijn man heb ook een dochter. Samen kregen we er nog 2. En ja mijn schoonmoeder heeft op meerdere manieren geprobeerd onze relatie kapot te maken. Helaas voor haar onze liefde voor elkaar heeft overwonnen
Ben nu 50 en 18 jaar met mijn man samen.

Samuel -

ja… Het kan allemaal vreselijk misgaan… Ze kunnen binnen het jaar trouwen, een kind krijgen en dan in een vechtscheiding verwikkeld raken, ze kan hem pluimen voor elke cent die hij heeft… maar dat kan evengoed het geval zijn als hij thuiskomt met een vriendin van vijfentwintig, of van vijftien, of van achttien, of van… Feit is dat hij daar niet mee naar huis is gekomen… Hij is met een vijfendertigjarige naar huis komen, waarop hij dol is, hopelijk is dat wederzijds, of dumpt ze hem niet wanneer hij dertig is (dan is zij inmiddels vijfenveertig) voor opnieuw een jonger exemplaar, maar ja, hij kan nu ook dolverliefd zijn op een twintigjarige die hem uiteindelijk tien jaar later ook verruild voor een jonger, of een ander, exemplaar… Het feit is dat je het nooit weet… Wat je wel weet is dat hij NU verliefd is, en NU dolgelukkig is met haar… Gun hem dat geluk, en als je echt achter haar “ware” bedoelingen wilt komen, is de beste methode om haar vriendin te worden… Je zal er dan niet alleen je zoon geen pijn mee doen en misschien zelfs verliezen, maar misschien krijg je er wel een pracht van een schoondochter bij ;).

Ingrid -

Hallo, leven en laten leven en zelf laten mee maken hoe het verder gaat. Ook ik ben 11 jaar ouder dan mijn vriend. We zijn nou 7 jaar verder en nog dolgelukkig samen. Het duurde even voordat iedereen het geaccepteerd had maar daar hebben wij ons niet door laten weerhouden. Het duurde nog geen jaar omdat iedereen zag hoe gelukkig wij waren. Ook ik heb kinderen. 15 en 12 jaar. Dat gaat super en ze kunnen zich geen betere vriend voor hun moeder wensen. Tuurlijk kan het ook niet goed gaan maar sta vooral achter ze en steun ze hoe moeilijk je dat ook vind. Doe je dat niet stoot je ze af en dat zal je zoon je kwalijk nemen. En het geluk van je kind is toch alles.

Ranoniem -

Hallo,
Ik heb je verhaal aandachtig gelezen en kan daarom met zekerheid zeggen dat jij het probleem bent. Jij was zelf 20 toen je een kind kreeg en bent een heel ander persoon geworden daardoor. Je laat je beïnvloeden 2 factoren. Door je vriendinnen en door je eigen onzekerheid. Laat het gewoon lukken of stukgaan maar het is niet aan jou om dat te bepalen

Annelies -

Je schaamt je voor je omgeving dat de vriendin van je zoon zoveel ouder is. Jammer, je zoon is 20 jaar en is bezig met een ontdekkingsreis van zijn leven. Laat hem. Gaat de relatie over, is hij een ervaring rijker. Stopt het niet dan is hij gelukkig. Zoals jij je opstelt zijn er alleen maar verliezers. Je moet je afvragen wie belangrijker is, je zoon of de reactie van je vriendinnen.

karin de graaf -

Je kan je zoon wijzen op alle problemen die jij ziet, maar waarschijnlijk doet hij toch waar hij zelf zin in heeft. Je kan slechts toezien en hopen dat het overwaait. Hoe meer jij je verzet, des te meer je hem juist in haar armen drijft. Ik zelf ben getrouwd met een man die 15 jaar ouder is. En ja soms is dat wel eens lastig, maar ik denk nog altijd dat ik nooit een relatie die zo stabiel is als mijn huwelijk had kunnen hebben met iemand van mijn eigen leeftijd. Het hoeft dus niet mis te gaan.

Dorethé -

Hoi,
Je kunt het leuk vinden of niet, als je je zoon niet kwijt wilt kun je het maar beter accepteren. En als je ziet dat je zoon gelukkig is, wat wil je dan nog meer. Hij kan ook iemand van zijn eigen leeftijd hebben, waar hij niet gelukkig mee wordt. Zoals je zelf al in je verhaal aangaf dat hij met leuke meisjes thuiskwam maar dat het dat niet was. Je wilt immers toch dat je zoon gelukkig is. En ja, het kan fout gaan, maar dat kan in je eigen huwelijk ook. Maar daar ga je niet van uit. Ik snap echt dat je hier niet gelukkig mee bent, dat zou ik ook niet zijn als het mijn zoon was. Maar als je je zoon wilt houden probeer dan blij voor hem te zijn. Wie weet, heb je er een hele leuke schoondochter aan.

Reageer ook