fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wendy: ‘De dochter van mijn beste vriendin heeft al vier scholen in vijf jaar tijd bezocht’

Het kiezen van een basisschool voor je kind is niet altijd makkelijk. Er zijn zoveel verschillende scholen en je weet niet of je kind zich daar thuisvoelt en of het onderwijs dat er wordt gegeven geschikt is. “Toen Lente twee jaar was, moesten we al een school kiezen. Ik selecteerde er een paar en ben op open dagen gaan kijken om sfeer te proeven. Soms deed ik dat met mijn man, soms met Sanne, mijn beste vriendin die voor haar dochter ook een school zocht.” Lente heeft het naar haar zin, maar Mensje heeft inmiddels vier scholen gezien. “Het drukt zo’n stempel op onze vriendschap.”

Wendy en Sanne zijn al twintig jaar bevriend. Ze leerden elkaar kennen in een drogisterij waar ze allebei tegelijk begonnen te werken. “En we waren tegelijk zwanger en verwachtten allebei een meisje. Zo bizar. Maar ook super gezellig.” Wendy was een maand eerder uitgerekend dan Sanne. Onderuitgezakt op de bank deelden ze de kwaaltjes en het ongemak, tijdens yoga met tien anderen zwangeren lachten ze zo hard dat ze in hun broek plasten en als hun partners onmogelijk vrij konden kregen, vergezelden ze elkaar naar de verloskundige. “Het was een heerlijke periode waarin we elkaar goed konden steunen. En onze meisjes zijn beste vriendinnen, dat is ook zo leuk.”

Ruzie met de juf

Hoewel het wel steeds moeilijker wordt de vriendschap van Lente en Mensje goed te houden. “Aanvankelijk zaten de meiden op deze school in dezelfde groep. Maar na twee jaar vond Sanne de school niet deugen. Ze kreeg het aan de stok met de juf toen zij opperde dat het beter was Mensje nog een jaar te laten kleuteren. Wat dacht dat mens nou? Dat haar kind achterlijk was?!” Wendy hield zich afzijdig maar zag wat het met Mensje deed en brak een lans voor het beste vriendinnetje van haar dochter. Maar Sanne wist van geen wijken, haalde halverwege het schooljaar Mensje van school en bracht haar naar een christelijke school. “Ik begreep er niets van, maar omdat de discussies zo hoog oplaaiden, liet ik het maar zo omdat ik onze vriendschap niet op de spits wilde drijven.” Na groep drie deugt er ook niets van de christelijke onderwijsinstelling en hop, Mensje gaat naar school drie, een Montessorischool. Mensje wordt daar doodongelukkig omdat ze de vrijheid die ze krijgt, niet aankan.

Mensje wordt gepest

“Groep vier en vijf heeft Mensje op de Montessori doorgebracht en aan het eind van het schooljaar heeft Sanne haar eraf gehaald omdat klasgenootjes Mensje enorm treiterden en de juf daaraan niets deed. Nu gaat ze naar een school naar de andere kant van de stad, ver weg van Lente en haar andere vriendinnen. Toen ik daarover laatst een opmerking maakte, werd Sanne woest. Ze vond dat ik slap was en niet keek naar wat het beste was voor Lente maar wat voor mij het handigste was: een school op nog geen vijf minuten van huis. Ik was zo verbouwereerd, en begon bijna te huilen van onmacht.”

Vriendschap naar Fillistijnen

De vriendschap tussen Wendy en Sanne staat op knappen en dat zou betekenen dat hun dochters elkaar ook niet meer zien. “Dat zou ik vreselijk vinden, ik weet hoe dol Lente op Mensje is en wat mij betreft kunnen gewoon vriendinnen blijven. Maar ik betwijfel of Sanne daar ook zo over denkt. Laatst was Mensje bij ons en ze liet weten hoe fijn ze het vond bij ons te zijn en dat ze zo graag terug wilde naar de school van Lente. Dat sneed door mijn ziel en ik belde Sanne om het haar te zeggen. Zij wilde er niets van weten, bitste dat ik dat gewoon verzon en Mensje de woorden in haar mond had gelegd. Had ik het maar nooit gezegd… want Mensje kreeg de wind van voren toen ze werd opgehaald. Onbegrijpelijk vind ik het en zo onnodig. Een zo leuke en lange vriendschap gaat op deze manier naar de Filistijnen. Ik heb daar veel verdriet van.”

Wat vind jij? Heeft Wendy gelijk of snap je dat Sanne de beste school voor haar dochter zoekt en blijft zoeken? Is het voor een kind schadelijk om telkens van school te veranderen? We zijn benieuwd wat jij daarvan vindt. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

5 reacties

Aad -

Ik wilde reageren omdat die moeder met het steeds verplaatsen geen karakter kweekt bij Mensje.
Ze zal vroeger heel beschermd opgevoed zijn.
Maar wat is wijsheidijn dochter werd ook gepest. Ik heb school gevraagd om 2a3 keer per week in de klas te mogen zijn.
Het pesten bleef maar mijn kind zag mij kreeg steeds meer kracht en dus weerbaarder en na 3 maanden ging het fantastisch geen problemen meer.

Jacob -

Heet dat arme kind echt Mensje? Die had dus geen schijn van kans om mee te beginnen dan.. maar goed, een kind van school halen omdat het gepest word is zeker een goeie reden. Maar de rest .. denk dat de vrouw in kwestie, zoals veel ouders, een onrealistisch beeld heeft van de capaciteiten van haar kind, plus de capaciteiten van de scholen.

Ria van der Plas -

Helaas beste mensen , kan ik melden dat onze kleindochter binnenkort ook van haar 4 de school moet . Aangemeld bij een volgende school ,wachttijd 2 jaar . Zo verdrietig .

Safia -

Overdreven is ook vak natuurlijk, als erg op tegen bent is wel kind school haal waar al vriendjes en vriendinnetjes hebben ,

Ik snap ook wel niet altijd gaat, als volkomen kan worden

Joris -

Voor wie het interessant vindt, op https://damespraatjes.nl/wendy-de-dochter-van-mijn-beste-vriendin-heeft-al-vier-scholen-in-vijf-jaar-tijd-bezocht/ zijn de eerdere reacties op hetzelfde artikel te lezen.

Reageer ook