fb
Damespraatjes Damespraatjes

9 vragen aan een overgangsconsulente: “Geen last meer van droogte daar beneden”

De overgang: vroeg of laat krijgt elke vrouw ermee te maken. De ene vrouw heeft er meer last van dan de ander, maar duidelijk is dat veel vrouwen hem liever overslaan. De overgang helemaal overslaan kan helaas niet, maar er zijn gelukkig wel manieren en middeltjes om er rustiger doorheen te gaan. We leggen negen vragen over de overgang voor aan een overgangsconsulente. Lees je mee? 

Wat zijn de belangrijkste symptomen van de overgang?

“Tijdens de overgang ervaren vrouwen een breed scala aan fysieke, mentale en emotionele symptomen. Enkele van de belangrijkste symptomen zijn opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingsschommelingen, vermoeidheid, slaapproblemen, gewichtstoename en seksuele disfunctie.”

Wat zijn de meestvoorkomende uitdagingen tijdens de overgang?

“Deze symptomen kunnen het dagelijks leven van vrouwen aanzienlijk beïnvloeden. Ze kunnen leiden tot verminderde kwaliteit van leven, verhoogde stress, verminderde productiviteit op het werk, problemen in relaties en een algemeen gevoel van ongemak en ontevredenheid. Het is belangrijk voor vrouwen om te weten dat de overgang een normale fase is van het leven en dat er verschillende behandelingen zijn om de symptomen te verlichten. Deze aspecten hebben veel effect op het zelfvertrouwen en daarnaast natuurlijk ook op sociaal gebied zoals binnen het gezin met kinderen, partner en daarnaast ook op het werk. Belangrijk hierbij is er over te kunnen praten met de omgeving en dat er een bepaalde acceptatie en begrip ontstaan. De overgang is normaal en is een natuurlijk proces naar een periode zonder maandelijkse cyclus met een nieuw hormonaal evenwicht.”

Welke rol spelen hormonen?

“Tijdens de overgang ondergaan vrouwen aanzienlijke hormonale veranderingen, met name in de niveaus van oestrogeen en progesteron, twee belangrijke vrouwelijke geslachtshormonen. Deze veranderingen hebben een breed scala aan effecten op het lichaam en kunnen het welzijn van vrouwen op verschillende manieren beïnvloeden.

Oestrogeen is een belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon. Het wordt geproduceerd door de eierstokken en reguleert verschillende lichaamsfuncties, waaronder de menstruatiecyclus. Tijdens de overgang dalen de oestrogeenspiegels geleidelijk. Dit kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid en stemmingswisselingen. Oestrogeen heeft ook invloed op de botdichtheid, het cholesterolgehalte en de gezondheid van de bloedvaten. Een afname van oestrogeen tijdens de overgang kan daarom het risico op osteoporose, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen verhogen.

Progesteron is een essentieel hormoon dat een rol speelt bij zowel de menstruatiecyclus als de zwangerschap. Tijdens de overgang neemt de productie van progesteron af, wat kan resulteren in onregelmatige menstruatiecycli en symptomen zoals stemmingswisselingen en slaapproblemen.”

Hoe kun je je voorbereiden op de overgang?

“Het is belangrijk voor vrouwen om zich bewust te zijn van de fysieke en emotionele veranderingen die kunnen optreden tijdens de overgang en om zich voor te bereiden op het omgaan met deze veranderingen. Hier zijn enkele tips om vrouwen te helpen zich voor te bereiden op en effectief om te gaan met de overgang:

1. Educatie: Leer zoveel mogelijk over de overgang en de mogelijke fysieke en emotionele symptomen die kunnen optreden. Dit kan helpen om eventuele angst of onzekerheid te verminderen en vrouwen in staat te stellen beter voorbereid te zijn op wat er kan komen en dat dit een natuurlijk fenomeen is.

2. Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl kan helpen bij het verminderen van de ernst van sommige symptomen van de overgang. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, goed en gezond eten, voldoende slaap en stressmanagement-technieken zoals meditatie of yoga.

3. Praat erover: Zoek steun bij vrienden, familie of ondersteuningsgroepen voor vrouwen die door dezelfde periode gaan. Het delen van ervaringen en het krijgen van steun van anderen kan helpen bij het omgaan met de uitdagingen van de overgang. Als symptomen van de overgang ernstig zijn of het dagelijks functioneren belemmeren, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een overgangsconsulente of de huisarts. Zij kunnen ook kijken naar verschillende behandelopties.

4. Experimenteer met verschillende behandelingen: Elke vrouw is anders en reageert ook anders op beschikbare behandelingen. Een supplement dat voor de één werkt, helpt minder bij de ander. Wel is het van belang een behandeling een bepaalde tijd te geven en niet allerlei dingen door elkaar te gebruiken, zodat het duidelijker wordt welke behandeling werkt om de symptomen te verlichten.”

Wat zijn de verschillende behandelingsmogelijkheden voor symptomen van de overgang?

“Behandelingsmogelijkheden voor symptomen van de overgang omvatten supplementen zoals Menoelle. Binnen dit spectrum zijn een aantal verschillen op basis van de actieve ingrediënten en de verschillende vitamines en mineralen die helpen bij de diverse symptomen. Deze producten helpen om een nieuw hormonale balans te krijgen voor deze nieuwe periode.

Daarnaast is er hormoontherapie, dit was in het verleden nogal controversieel door mogelijke bijwerkingen, maar is met huidige producten ook een veilige optie indien een vrouw ernstige klachten heeft en geen bezwaar heeft continu hormonen te blijven gebruiken.

Welke behandeling ook wordt gekozen, een gezonde levensstijl (gezond eten, voldoende bewegen, alcohol matigen, etc.) is altijd van belang.

De begeleiding van vrouwen bij het kiezen van de juiste aanpak begint door uiteraard zelf te onderzoeken, meer informatie in te winnen en daarnaast natuurlijk te kijken naar de medische geschiedenis, symptomen en individuele behoeften. Bepaal de voor- en nadelen en de risico’s van elke optie en ga dan vooral proberen om te bepalen wat past en werkt bij de specifieke situatie en voorkeuren.”

In hoeverre is vaginale droogheid een veelvoorkomend symptoom bij vrouwen in de overgang?

“Vaginale droogheid is een veelvoorkomend symptoom bij vrouwen tijdens de overgang. Het treft naar schatting 40-60% van de vrouwen. Vaginale droogheid kan een enorme impact hebben op de seksuele gezondheid van vrouwen. Het kan leiden tot ongemak tijdens geslachtsgemeenschap, jeuk, irritatie en zelfs pijn en bloedingen. Deze symptomen kunnen het seksuele verlangen verminderen en de seksuele activiteit beïnvloeden. Hierdoor kunnen de intimiteit, het vertrouwen en het contact tussen partners afnemen. Het kan ook psychologische effecten hebben, zoals gevoelens van frustratie, schaamte of een verminderd zelfvertrouwen. Daarom is het belangrijk om vaginale droogheid serieus te nemen en naar passende behandelingen te zoeken.”

Welke mogelijkheden heb je bij vaginale droogheid?

“Bij een tekort aan oestrogeen (bijvoorbeeld in de menopauze en zwangerschap) kan vaginale droogheid ontstaan. Ook verandert de PH waarde waardoor er meer vaginale ongemakken ontstaan. Hierdoor kan het droge vaginale slijmvlies gaan jeuken, branden of geïrriteerd raken.

Voor vrouwen die worstelen met vaginale droogheid, zijn hier enkele adviezen:

1. Vaginale moisturizers: Gebruik regelmatig vaginale moisturizers om de vaginale weefsels te hydrateren en de natuurlijke vochtbalans te ondersteunen. Belangrijk is om hierbij een product te gebruiken dat geen synthetische, chemische stoffen bevat en daarnaast langdurig kan helpen voor meer comfort. Deze producten zijn er in de vorm van een gel, crèmes en ook als vaginale ovules (zetpillen).

2. Gebruik glijmiddel: Overweeg het gebruik van glijmiddel tijdens de seks om wrijving te verminderen en comfort te verbeteren.

3. Vermijd irriterende stoffen: Vermijd het gebruik van irriterende stoffen zoals geparfumeerde zeep, douchegels of sprays in het vaginale gebied, omdat deze de symptomen kunnen verergeren.

4. Drink voldoende water: Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken, wat kan helpen bij het handhaven van een gezonde vochtbalans in het lichaam, inclusief de vaginale weefsels.

5. Overleg met de huisarts: Als vaginale droogheid aanhoudt of ernstige klachten veroorzaakt, raadpleeg dan de huisarts voor advies en mogelijke behandelingsopties zoals bijvoorbeeld met een Hormoon therapie.

6. Wees open over seksualiteit: Communiceer openlijk met een partner over vaginale droogheid en zoek samen naar oplossingen die comfort en plezier tijdens seks kunnen verbeteren.”

Op welke manieren kunnen partners worden betrokken in het omgaan met vaginale droogheid?

“Partners kunnen betrokken worden bij het omgaan met vaginale droogheid door open communicatie te bevorderen, empathie te tonen en samen oplossingen te verkennen. Denk aan het gebruik van glijmiddel of aanpassingen in seksuele activiteiten. Emotionele steun, zoals luisteren en geruststelling bieden, is ook essentieel. Door samen te werken en elkaar te ondersteunen, kunnen partners de uitdagingen van vaginale droogheid effectief aanpakken en de relatie versterken.”

Bij welke cliënten adviseer je Menoelle? Hoe reageren zij hierop?

Menoelle Tabletten helpen bij 12 verschillende overgangssymptomen zoals onder andere opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Menoelle Tabletten zijn zonder isoflavonen en hormonen en zijn veilig voor langdurig gebruik. Daarbij zit er ook het effectieve en gepatenteerde EstroG-100 extract wat meerdere klinische studies heeft op diverse symptomen in de overgang. Ik adviseer Menoelle bij veel vrouwen omdat er geen bijwerkingen zijn en helpt bij diverse verschijnselen. Na 3 weken krijg ik vaak al goede feedback over het afnemen van diverse symptomen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Menoelle_NL (@menoelle_nl)

Menoelle Gel is de eerste biologisch gecertificeerde vaginale droogheid gel. Het is een zeer effectieve, kleurloze gel en geeft een verzachtende en langdurige werking (tot 3 dagen). Het geeft een snelle en langdurige werking bij vaginale droogheid. Het helpt bij vaginale irritaties zoals jeuk en een branderig gevoel. De natuurlijke gel is zonder synthetische, chemische kleur- en geurstoffen en stimuleert het natuurlijk herstel van de vaginale flora en slijmvlies. Daarbij komt het in een voordelige 100ml tube voor een goede prijs.

Het is daarnaast:

  • Vegan
  • Ph 4.4 (ideale pH waarde)
  • Zonder geur- en kleurstoffen
  • Zonder hormonen
  • Veilig en effectief
  • Klinisch getest

Menoelle Gel wordt aangeraden aan alle vrouwen die last hebben van vaginale droogheid en op zoek zijn naar een natuurlijk en effectief product. Vrouwen reageren zeer positief op dit natuurlijke product.

Menoelle Ovules zijn effectieve en praktisch te gebruiken vaginale ovules bij vaginale droogheid. Het geeft een snelle werking en helpt net als de gel bij vaginale irritaties zoals, geur, jeuk en irritatie zoals bij bacteriële vaginose. De Menoelle Ovules bevat bevat melkzuur en boorzuur om de natuurlijke vaginale pH en flora te helpen herstellen wanneer deze uit balans is. Ook bevat het hyaluronzuur, dat vaginale droogheid hydrateert, vochtigheid stimuleert en helpt om een gezond vaginaal milieu te herstellen.

Ook de Menoelle Ovules zijn hormoonvrij, vrij van chemische conserveringsmiddelen en gebaseerd op natuurlijke ingrediënten.

Menoelle Ovules wordt vaak gekozen door vrouwen die het fijn vinden om geen gel te gebruiken en bij vrouwen die last hebben van vaginale irritatie, geur, jeuk en branderig geviel. Ook vinden vrouwen dit product erg fijn te gebruiken en krijgt zeer goede feedback.

Winnen!

Wij mogen 10 volgers blij maken met de Menoelle Gel en de Menoelle Ovules. Beantwoord deze vraag in de reacties onder dit artikel:

Was jij al bekend met de producten van Menoelle? 

We zijn heel benieuwd! Speel mee en maak kans.

Bovenste afbeelding: Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Nee, ik was nog niet bekend met de producten van Menoelle.

Anja -

Ik had er nog nooit van gehoord maar ben zeer geïnteresseerd.

Julia -

Ik ken de producten van Menoelle nog niet.

Reageer ook