fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dana: “Schaam me kapot voor de favoriete outfit van mijn man”

Zo trots als een pauw kwam Johan drie weken geleden de woonkamer binnen. “Hij was gaan shoppen met onze oudste zoon Pelle en had nieuwe kleding en nieuwe schoenen gekocht. Johan is niet bepaald een fashion guru, dus ik was blij dat Pelle met hem mee ging. Pelle heeft er een stuk meer gevoel voor en naar hem wil Johan nog weleens luisteren. Alleen is het winkelen nu tóch misgegaan…” 

Easy does it

Johan werkt in een bouwmarkt en draagt naar zijn werk elke dag dezelfde broek, blauwe polo en schoenen met stalen neuzen. “Vindt hij prima en ik eerlijk gezegd ook. Zo hoeft hij niet na te denken over zijn kleding en hoef ik daar ook geen opmerkingen over te maken. In zijn vrije tijd is dat wel anders. Johan trekt meestal aan wat vooraan in zijn kast ligt. Kijken of dit past bij de gelegenheid doet hij niet. Easy does it, zullen we maar zeggen.”

Comfort

Dana heeft meerdere keren aangeboden om de kleding voor Johan te kopen. “Hij heeft een hekel aan winkelen en het lijkt hem niet uit te maken wat hij draagt. Maar dat laatste is niet helemaal het geval. Het maakt hem namelijk niet uit hoe de kleding hem staat, maar wel hoe de kleding voelt en zit. Comfort is belangrijk voor Johan en dus kiest hij graag dingen gemaakt van zachte stoffen en het liefst een maatje te groot.”

Lekker in voelen

Helemaal niks vindt Dana het als Johan een te grote jeans combineert met een geblokt flanellen overhemd en een gestreept vest. “Geen gezicht natuurlijk. Maar Johan is een gezellige en vriendelijke man, dus mensen letten ook niet zo op zijn kleding. Ik probeer er niet te veel aandacht voor te hebben. Natuurlijk maak ik weleens grapjes over zijn outfits, maar uiteindelijk vind ik het vooral belangrijk dat hij zich er lekker in voelt. Ook ik draag weleens iets waar hij niet warm of koud van wordt. Zo gaan die dingen.”

Shoppen met Pelle

Super leuk vond Dana het dat Johan een paar weken geleden met Pelle ging shoppen. “Samen op de fiets naar de stad. Pelle kleedt zich goed en ik hoopte dat hij de keuze van Johan in positieve zin zou kunnen beïnvloeden. Twee uur later kwamen ze terug. In opperbeste stemming en met een tas onder de bagagedrager.”

Modeshow

Vol verwachting loopt Dana naar buiten om haar mannen te verwelkomen. “Ik was zo benieuwd. Ze hadden het erg leuk gehad en Johan was geslaagd. ‘Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt, mam. Pap is er heel blij mee’, zei Pelle enthousiast. Ik vroeg Johan om zijn nieuwe kleding aan te doen en een kleine modeshow te lopen. Blij als hij was met zijn nieuwe outfit stemde Johan daarmee in.”

Trots als een pauw

Na een paar minuten komt Johan in zijn nieuwe kleding naar beneden. “Ik schrok me rot. Wat denk je? Hij was compleet gehuld in het officiële tenue van het Nederlands elftal. Oranje shirt én een oranje broek. Trots als een pauw draaide hij een rondje om zijn as. Mooi dat hij het vond. En lekker dat het zat. Ik kon wel door de grond zakken… Aan het gezicht van Pelle kon ik zien dat hij het hilarisch vond. Dit was niet bepaald wat ik in gedachte had toen ik ze samen op pad stuurde…”

Kind van acht

Dana weet van ellende niet wat ze moest zeggen. “Bij een kind van acht is zo’n voetbaltenue nog leuk. Zeker als Nederland moet spelen snap ik dat kinderen dit aan willen. Maar bij mijn 58-jarige echtgenoot die dit op dagelijkse basis wil dragen? Eh, nee. En dat ‘op dagelijkse basis dragen’, is precies wat Johan nu doet. Sinds de aankoop heeft hij het elke dag aangehad, met uitzondering op de momenten waarop het in de was zit.”

Op het terras

Het tenue vindt Dana niet alleen spuuglelijk, het was ook nog eens hartstikke duur. “Dat pak was 150 euro! Het enige voordeel aan dat hij het iedere dag aandoet, is dat de ‘cost per wear’ lekker laag is. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Afgelopen weekend zaten we samen op een terras: Johan in zijn oranje tenue. En twee weken geleden de verjaardag van ons nichtje: Johan in het oranje tenue. Volgende week een borrel bij vrienden in de tuin: Johan gaat vast en zeker voor zijn oranje tenue.”

Wat kan ik doen?

Dana vindt het echt vreselijk dat haar man er in zijn vrije tijd bijloopt alsof hij een wedstrijd voor het Nederlands elftal gaat spelen. “Maar hij vindt het prachtig en voelt zich er goed in. Wat kan ik doen? Ik hou van Johan en wil hem in zijn waarde laten. Aan de andere kant zou ik het ook wel fijn vinden als hij iets fatsoenlijks aantrekt. Kan ik dat van hem eisen?”

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Joris -

Kinderen in voetbalshirts is sneu (want indoctrinatie), maar volwassenen in voetbalshirts is nóg triester. Het is niet alleen een gebrek aan smaak (oranje, sportkleding buiten het sporten), maar ook een gebrek aan opvoeding. Natuurlijk kun je niet alles mooi vinden, maar er zijn grenzen. Een baggy broek of een (incidentele) slechte combinatie is wat anders dan consequent als pipo de clown over straat of naar een feestje.

Petra van Dorp -

‘Ik hou van Johan en wil hem in zijn waarde laten, maar hij moet het pak waarin hij zich het lekkerst en fijnst voelt in de vuilnisbak gooien en nooit meer dragen’. Tuurlijk joh. Laat die gast. Hij heeft geen smaak en wil van jou blijkbaar niets aannemen op kledinggebied, dus laat hem maar in zijn sop gaarkoken. Zet een zonnebril op en denk maar dat als dit het enige is in je leven en je huwelijk waar je je druk om kan/moet maken, je een gezegend mens bent.

Reageer ook