fb
Damespraatjes Damespraatjes

Margo: “Mijn buurman is dokter, maar wil mijn vragen niet beantwoorden”

Opgelucht en blij was Margo toen ze hoorde dat haar nieuwe buren leuk waren. “Jarenlang woonden we naast Ton en Car, een lief echtpaar op leeftijd. Het huis werd te groot en ze gingen kleiner wonen. Altijd best spannend wie er dan naast je komen wonen. We waren dan ook superblij toen we onze nieuwe buurman en buurvrouw de hand schudden. Meteen een klik! En juist daarom vind ik het vreemd dat hij mij niet wil helpen.” 

Zelfde fase

Margo en haar man Laurens spreken regelmatig af met hun buren. “Zij werkt als beleidsmedewerker bij de gemeente en is zwanger van hun eerste kindje. Hij werkt als huisarts en is – net als mijn man – dol op fietsen. Onze dochter is een halfjaar oud en we zitten dus een beetje in dezelfde fase. Dat schept een band en we spreken dan ook graag af voor een barbecue of een borrel.”

Uren kletsen

De mannen hebben het vooral over fietsen en hun werk. “Laurens is apotheker en heeft dus ook een medisch beroep. Hij kan uren met de buurman kletsen over wat er allemaal misgaat in het Nederlandse zorgstelsel. De buurvrouw en ik hebben het minder over ons werk, we praten liever over de leukste restaurantjes en winkels hier in de buurt. Zij komen uit Utrecht en missen de stad best wel. Ik vind het leuk om te laten zien dat het hier ook goed toeven is.”

Maandag langskomen

Tijdens een van de etentjes vertelt Margo dat ze sinds een paar weken een gek plekje op haar rug heeft. “Ik vroeg aan de buurman of hij even kon kijken. Je hoort soms dat het helemaal mis is! Maar nee, dat wilde hij niet. ‘We zitten lekker te eten. Als je wil, mag je maandagochtend voor het spreekuur even in de praktijk langskomen. Dan kunnen we daar een kijkje nemen,’ zei hij. Ik vond dat wel een kille reactie. Hij kon toch best even kijken, hij was er nu toch?”

Hij doet het wel

Als Margo na het etentje tegen Laurens zegt dat ze de reactie van de buurman niet zo leuk vindt, geeft hij aan dat hij dat niet met haar eens is. “Mar, dat is toch ook een beetje een gekke vraag zo tijdens het eten”, zegt Laurens. “Alleen is het zo dat Laurens iemand altijd zou helpen, ook tijdens een etentje. Ja, dat gaat soms wat ver en ja, op verjaardagen heeft iedereen wel een vraag over de inhoud van het badkamerkastje. Maar toch, hij doet het wel. Ik ben gewoon niet anders gewend.”

Nicoline zal kijken

Die maandag gaat Margo naar de praktijk van de buurman. “Hij gaf me een knuffel en stelde me voor aan zijn collega. ‘Nicoline is waarnemend huisarts hier en kan even voor je kijken’, zei hij. Snel draaide hij zich om en liep zijn eigen spreekkamer in. Ik liep mee met Nicoline, die het plekje onderzocht en zei dat dit niks was om me zorgen over te maken. Een beetje teleurgesteld verliet ik de praktijk. Waarom wilde de buurman mij niet als patiënt?”

Altijd naar zijn collega

Margo legt het voor aan de buurvrouw. “Hij stuurt familie en vrienden altijd door naar zijn collega Nicoline. Ik kom zelf ook bij haar. Het is voor hem prettiger om dit gescheiden te houden en dat begrijp ik. Als huisarts weet je alles over iemand en moet je soms lastig nieuws brengen. Hij houdt zijn werk en persoonlijke relaties liever gescheiden”, legt de buurvrouw uit.

Jammer

Het is voor Margo nu begrijpelijk waarom de buurman haar niet wil helpen. “Ik snap dat best wel. Maar jammer vind ik het wel. Hoe lekker om een huisarts in je netwerk te hebben waarbij je met al je vragen terecht kunt. Hij zit daar duidelijk niet op te wachten. Ook wat voor te zeggen natuurlijk.”

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Liz -

OMG, wat een entitled gedrag. Natuurlijk zit die arme man niet te wachten op medische vragen tijdens zijn vrije tijd, en heel begrijpelijk dat hij bekenden liever door een collega laat behandelen. De reactie van Martine slaat de spijker precies op zijn kop.

Anna -

Als de buurman je vaste huisarts is , dan gewoon naar het spreekuur gaan of een afspraak maken bij zijn assistente.
Is hij niet je eigen huisarts , dan ook niks vragen en gewoon naar je eigen huisarts gaan.

Joris -

Dat de man huisarts is, maakt niet dat hij in z’n vrije tijd ook de dokter moet of wil uithangen? Hetzelfde als ‘jij doet iets met computers, kun je even kijken naar…’. Nee, ik ben vrij en kom hier om te barbecueën.

Martine van Os -

Natuurlijk zit die beste man niet te wachten op z’n zeikende buurvrouw die gratis van zijn diensten gebruik wil maken door tijdens een gezellig gesprek effe te vragen of hij haar even van top tot teen wil bekijken. Ben je nu helemaal betoeterd, of ben jij er zo eentje die aan de kennis die automonteur, advocaat, belastingadviseur e.d. is ook zo langs de neus weg vraagt om even naar de auto te kijken of een juridisch of belastingtechnisch probleem op te lossen? Gelukkig maar dat je het begrijpt, met dit soort infantiel gedrag heb ik het idee dat je een paar afslagen gemist hebt.

Reageer ook