fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gusta wil niet mee op wintersport met haar schoonouders: “Hoe kom ik hier onderuit?”

Terwijl Gusta internet afspeurt naar tropische oorden waar ze over een paar maanden de vakantie kunnen doorbrengen, zoekt Mo op zolder naar zijn skispullen. “Ik heb er vlekken van in mijn nek, ik wil niet skiën, maar de hele familie gaat en Mo en de kinderen willen ook. Slapeloze nachten heb ik ervan.”

Mo wil zo graag

Nog nooit in haar leven is Gusta op wintersport geweest. “Mijn ouders gingen met mijn broer en mij elke zomer zes weken naar Kroatië en dat was geweldig. We hadden het daar altijd enorm naar ons zin. Zes weken was natuurlijk best prijzig, dus geld voor wintersport was er niet, maar dat vond niemand een probleem.” Als Gusta Mo ontmoet vertelt hij over zijn grote passie: wintersport. Mo is verslaafd aan skiën en snowboarden en wil het liefst elk jaar naar de sneeuw.

Ik vind het doodeng

“Mo vond het echt wel een dingetje dat ik niet van wintersporten houd. Zijn ouders namen hem als baby al mee, hij is met skietjes aan geboren.” Toen Gusta en Mo zelf kinderen kregen, was er simpelweg geen geld voor dure vakanties. Daar baalde Mo van, maar hij legde zich erbij neer. De laatste jaren zit het stel wat beter in hun slappe was en begint het bij Mo te kriebelen. “Hij is weleens met vrienden gegaan en dan bleef ik thuis met de kinderen. Vond ik prima. Ik gun hem zijn plezier, als ik maar niet mee hoef. Ik vind het doodeng om zo’n hoge berg af te sjezen, ik ben bang dat ik val en wat breek.”

Brallende types

Toen Mo vorige week opgewekt thuiskwam en vertelde dat zijn zus had voorgesteld om met de hele familie te gaan skiën, kreeg Gusta zo ongeveer een hartverzakking. “Mo heeft twee zussen en een broer en de oudste zus had voorgesteld om met z’n allen naar Oostenrijk te gaan. Mo en de kinderen waren onmiddellijk enthousiast. Zijn ouders huren een groot huis waar we met z’n allen kunnen eten en slapen. Hartstikke lief natuurlijk, maar ik wil niet mee. Ik moet er niet aan denken om ruim een week in de kou en sneeuw te zitten. Apres skiën lijkt me echt stom, al die brallende types met hun schnaps in hun hand vind ik geen aantrekkelijk idee.”

Ik wil niet, ik wil niet

Sinds Gusta van het voorstel weet, loopt ze met een knoop in haar maag en heeft ze slapeloze nachten. Ze wil geen spelbreker zijn, maar ze moet er gewoon niet aan denken om af te reizen naar Oostenrijk en daar met de hele familie in de sneeuw door te brengen. “Ik ben de enige die skiën niet leuk vindt en het niet kan. Mijn schoonfamilie is dol op wintersporten en ze hebben er heel veel zin in. Ik durf niet goed tegen Mo te zeggen dat ik niet wil. Ik wil geen spelbreker zijn, maar alles in mijn lijf verzet zich tegen die vakantie.” Mo is in de veronderstelling dat Gusta gewoon meegaat en het leuk vindt. Inmiddels is er in WhatsApp een skigroep aangemaakt en is de voorpret begonnen.

Wat moet ik daar doen?

Maar niet voor Gusta. “Wanneer is nou een goed moment om te zeggen dat ik niet wil? Dat ik het niet zie zitten? En ik weet dat als ik zeg dat ik niet meega, ik Mo in een spagaat duw. Want: blijft hij dan thuis voor mij of laat hij mij hier achter en gaat hij met de kinderen en zijn familie op pad? Ik vind het zo lastig en gun hem echt zijn pleziertje. Hij zal voorstellen om toch mee te gaan, maar dat zie ik ook niet zitten. Dan ben ik de enige die niet skiet en wandelen van skilift naar skilift zie ik ook niet zitten. Wat moet ik daar de hele dag doen? Ik moet een beslissing nemen, want Mo is al druk met de voorbereidingen. Ik ben radeloos en voel me zo’n spelbreker.”

Wat zou jij Gusta adviseren?

Wat vind jij? Moet Gusta niet zo moeilijk doen en gewoon lekker mee gaan naar Oostenrijk? Of snap je Gusta en haar weerzin tegen de sneeuw? Wat zou jij doen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Dit artikel verscheen eerder op Damespraatjes.

Waargebeurd: Nance (33) wordt gechanteerd door haar bloedeigen zus

gechanteerd door zus

Van je familie moet je het maar hebben. Nance kan daarover meepraten. Ze kreeg vijf jaar geleden een verhouding met haar neef. Haar zus kwam daar achter en sindsdien chanteert zij Nance. “Ik ben de wanhoop nabij, want als ik niet doe wat ze zegt, dreigt ze het tegen mijn ouders en de rest van de familie te vertellen. Daar zit ik niet op te wachten… verder lezen

17 reacties

Ellen -

Ik zou gewoon zeggen dat je niet mee wilt. Ik wilde ook niet mee en ben wel gegaan. Dik drama. Succes

Gijs -

Bespreek het met je man en geef aan dat je niet mee op wintersport wil. Regel dat jullie het allebei leuk hebben in je vakantie. Mijn vrouw had duiken als hobby. Ik wil dat voor geen goud. Ik stimuleerde haar om te gaan duiken onder voorwaarden dat ik niet mee hoefde. Zij genoot van het duiken en ik van haar plezier.
Probeer een compromis te krijgen en ga niet in een wedstrijd. Dan zijn er alleen maar verliezers.
Veel wijsheid

Marianne -

Van ” stel je niet aan” tot gewoon proberen ??? WAT een kutreacties. Ik werd roeger in fe Ardennen verwacht met vriendlief, zijn ouders huurde elk jaar een akantiewoning daar. De hele familie plus a.s schoondochters en zoon mee? Elk weekend werd er sowieso gehandeld, geklaverjast radio aaneen oor voor de ene voetbalwedstrijd en tvvoor de andere. Bij het eten zat je dus vaak genoeg in het beeld dus verschuiven. Ik heb gewoon diensten geruild( bij de politie ” om.onder de ” vakantie vreugde” uit te komen. EEN keer wel een paar dagen gegaan. Gi geneens keer met het spul een tour maken. Onderwegwerden erdoor verschillende koppels kersen gekocht en anderfruit. Ik kocht niks. Had er ook geen zin in. Had wel geld bij me. Niet al te veel maar toch. Tja het spul kreeg trek. Frietland België ….tja. Daar aangekomen werd ontdekt dat er door de meesten geld was uitgegeven aan kersen en andere dingen. DUS….de vreetwensen moesten toch betaald worden. DUS of ik even mijn veld kon inleveren. Ik kon slechts een frietje kopen an mijn geld. Een kaassouffleetje of kroket was uitgesloten. Ik was woedend. Bovendien had het huis 4 slaapkamers. Stellen lagen dus bij elkaar in een ruimte dus 3 stellen en een paar jongere singles. Vond een stel het nodig te gaan krikken in een kraambed. Ik heb de volgende dag hierachter ruzie over gemaakt. WAT een niveau. KORTOM NOOIT meer

Joris -

Wat is het probleem nou precies; als jij niet mee wilt en het hen gunt om gewoon te gaan, waarom zou er dan een spagaat ontstaan? Leven en laten leven; zij lekker skiën en jij lekker niet – iedereen blij.

Ria -

Meegaan en het uitproberen. Afhankelijk van waar de après ski wordt gehouden hoeft dat helemaal geen brallende ervaring te worden. Neem skiles en probeer het uit. Mijn man en ik waren al over de 40 toen we voor het eerst er aan begonnen. Wij vonden het heel leuk. Als je het na proberen niet leuk vind is sneeuwwandelen of langlaufen ook fijn. Dat laatste gaat doorgaans niet op erge hoogte. Wie weet ga je er nog van houden ook.

Julia -

Je hebt je iets in je hoofd gehaald, en daar sla je compleet in door,ipv hakken in het zand ,kun je je open stellen en over je heen laten komen voor wat er gebeurt, ga gezellig sleeën of sauna maak een wandeltje, ga iets nieuws aan ,en laat de angst controle los ,levert je stress op

Els -

Ik zou meegaan. Ik ken veel gezinnen die samen gaan waarvan er 1 niet gaat skien. Oostenrijk is een prachtig land en als de zon schijnt kun je heerlijk genieten van de frisse berglucht, de mooie omgeving en de lekkere gerechtjes en cappuccino. Je zult zien: het gaat meevallen!

Merilyn -

Ik houd ook niet van wintersport, mijn man is wel 27 jaar ski en snowboard leraar en we hebben er zelfs een 2e thuis. Ik heb ook leren skiën en snowboarden. Het zal nooit mijn passie worden, maar mijn man is idolaat. Hij weet dat ik er niets mee heb, maar er is genoeg te doen zonder op de latten te staan. Je hebt echt heel veel vooroordelen, je kan prima leuke dingen doen. Doe het voor je man en kids. Houden van is ook aanpassen. En après ski met kids is bijna niet te doen, kun jij die mooi in bad doen als hij de kroeg in gaat. In deze zeg ik echt zet je erover heen en doe gewoon je best er iets van te maken. Wat is nu een hele week op een mensenleven.

Iris -

Wat vervelend dat je er zo’n knoop van in je maag hebt.
Wij zijn recent teruggekomen van een week wintersport met de hele schoonfamilie inclusief kleine kinderen. Niet iedereen kan of wilde skiën en dat hoefde ook niet. Iedereen had de keuze om lekker te doen waar die zin in had. Ons chalet had een sauna en een zwembad. Je kon mooi wandelen in de omgeving en in het dorpje een gebakje eten. Op 20 minuten rijden kon je goed shoppen en met regelmaat kwamen er een paar mensen met de lift naar boven om daar samen met de skiërs te lunchen in de zon met een prachtig uitzicht.
Kortom ook als je niet van het wintersporten bent, is het een prachtige en rustgevende omgeving om lekker uit te rusten en te genieten van je gezin.
Hopelijk komen jullie er samen uit.

Safia -

Gewoon eerlijk zijn, na je wederhelft,

Ellie Renes -

Stel je niet aan. Je bent er nooit geweest dus kun je er niet over oordelen. Je laat je gaan door je angst. Kou en sneeuw kunnen heel leuk zijn. Als je het niet probeert weet je het nooit.

Peter -

Maar hij moet wel mee naar die zonvakantie van jou? Wat aan strandhangen en dan ga je daar niet naar kroeg oid? Een relatie is ook dingen doen voor die ander en niet alleen aan het zelf denken. En je maakt ook herinneringen met je kinderen die voor hen onbetaalbaar zijn zoals je zelf weet vanuit je kinder tijd

Anneke -

Vertel gewoon eerlijk dat je het echt niet zie zitten
Laat je man en kinderen lekker gaan
Heb jij mooi tijd en gelegenheid om dingen te doen waar je normaal niet aan toekomt
Of ga wat leuks doen met een vriendin

Hocus Spokus -

Ik zou een paar lessen nemen hier in nl.
Wie weet vind je het hartstikke leuk, of in het ergste geval breek je een been probleem opgelost ! O en vind je het gewoon niet leuk, bespreek het gewoon, je gezin overleeft vast wel een weekje zonder je, en jij red je ook wel een weekje zonder hun

Martin -

Sommige problemen los je op door er geen probleem van te maken. Wens iedereen veel plezier en leg uit dat je het echt niet ziet zitten.

Yvette -

Van te voren een paar skilessen volgen, kijken hoe je het dan vindt. Is het niets, dan heb je misschien een hobby die jij daar kan doen. En dan s’avonds gezellig eten met zijn allen en spelletjes doen of film kijken.

Petra -

Weet je, ik lees nu zo veel vooroordelen van jou over de wintersport. Misschien zou je het gewoon eerst eens moeten proberen. Neem daar samen met de kinderen skiles en zie elkaar daarna allemaal weer voor een hapje en drankje. Je kunt er ook sleeen met je kinderen of langlaufen. Gewoon plezier maken. Vind je het dan nog steeds niks, dan zou je voor kunnen stellen om het ene jaar zomer en het andere jaar skivakantie te houden.

Reageer ook