Waargebeurd: Nance (33) wordt gechanteerd door haar bloedeigen zus

Van je familie moet je het maar hebben. Nance kan daarover meepraten. Ze kreeg vijf jaar geleden een verhouding met haar neef. Haar zus kwam daar achter en sindsdien chanteert zij Nance. “Ik ben de wanhoop nabij, want als ik niet doe wat ze zegt, dreigt ze het tegen mijn ouders en de rest van de familie te vertellen. Daar zit ik niet op te wachten.”

De familieband van Nance is hecht. “Mijn moeder heeft drie zussen en vroeger gingen we met z’n allen tijdens Pinksteren kamperen. Dat was een gezellige boel. De oudste zus van mijn moeder heeft een dochter en een zoon en de jongste zus heeft drie jongens.” Met de oudste daarvan, Wilfred, kan Nance het goed vinden. Ze zijn onafscheidelijk. Bouwen samen hutten, voetballen en roken hun eerste sigaret. Als Nance veertien is en Wilfred zeventien, krijgt ze opeens gevoelens voor hem. “Ik werd verliefd. Ik merkte dat ik jaloers werd als hij een vriendinnetje had. Als hij mij vroeg wat ik van haar vond, kraakte ik zo’n meisje altijd af.”

Grapje toch?
Nance houdt het niet meer en besluit haar gevoelens voor Wilfred op te biechten. “Hij lachte me keihard uit. Dacht dat ik een grapje maakte. Ik zei toen maar dat dat ook zo was.” Nance en Wilfred verliezen jaren uit het oog, zoeken hun eigen weg. Tot vijf jaar geleden. “Ik kwam mijn grote neef tegen in de kroeg. We gingen samen aan de bar zitten en toen het licht aan ging, zwalkten we zij aan zij naar zijn huis.”

Overdonderd
Nance blijft bij hem slapen en die nacht hebben ze seks. “Waren we helemaal door overdonderd, want dat was nooit de bedoeling.” Het blijft niet bij die ene keer en Nance biecht voor de tweede keer in haar leven op dat ze verliefd is. Net zo bang als toen ze veertien was, is ze voor zijn reactie. “Toen ik het zei, pakte hij mijn gezicht vast en kuste me. Ik wist genoeg.”

Betrapt door zus
Als ze samen in de kroeg zitten en elkaar kussen, wordt Nance op haar schouder getikt. Het is haar zus Marte. “Ik kon wel door de grond zakken. Marte deed of ze het niet erg vond, maar ’s avonds belde ze me op en zei dat ik niet goed wijs was. Hoe kon ik nou iets beginnen met mijn bloedeigen neef?” Ze dreigde het tegen mijn ouders te zeggen en ik weet: als zij het horen, willen ze mij nooit meer zien. Dan ben ik de schande van de familie.”

Chantage
Marte begint Nance te chanteren. “Ik moet alle zorgtaken van mijn ouders voor mijn rekening nemen. Dat houdt in dat ik bijna elke week met of mijn vader of mijn moeder bij een arts of specialist zit, dat ik medicijnen moet halen bij de apotheek en afspraken moet regelen. Nance doet helemaal niets meer. Ik baal daar stevig van want ik heb er nauwelijks tijd voor en bovendien helemaal geen zin.” Ze heeft geen keuze. Tegen Nance heeft ze gezegd dat ze Wilfred niet meer ziet, maar dat is niet waar.  Ze ontmoeten elkaar wekelijks. “We spreken dan af op een parkeerplaats en ik stap dan bij Wilfred in zijn auto en dan rijden we naar een hotel. Het liefst zouden we voor onze relatie uit willen komen, we houden van elkaar, maar zijn nog niet klaar voor de kritiek die ongetwijfeld komt. Ik weet dat het van de zotte is, maar ik ben gewoon bang voor mijn familie.”

 


Reageer ook