Mensen discussiëren vaak over in hoeverre voedsel bakken, koken, stomen enz. vitamines en mineralen afbreekt. Vitamine B1, foliumzuur en vitamine C zijn gevoelig voor hoge temperaturen. En als je voedingsmiddelen met foliumzuur verhit, kan daar zo’n 30 tot 80 procent van verloren gaan. Dat willen we natuurlijk niet! Daarom wat nuttige tips waarmee je meer voedingsstoffen behoudt. Vitamines behouden tijdens het koken: zo doe je dat
Vitamines behouden tijdens het koken
Eet zo vers mogelijk
Eet voedsel zo vers mogelijk. Bij aardappelen kan bijvoorbeeld na drie maanden de helft van het vitamine C gehalte verdwijnen. Het verlies hangt van het soort voedsel af en van de periode en omstandigheden van het bewaren. Vitamines B1, B2, C en D zijn gevoelig voor licht, bewaar vers voedsel daarom in het donker. Is er gelijk nog een reden waarom mensen vroeger voedsel in de kelder bewaarden!
Vries groot in
Vries altijd groenten in ongesneden of ongepureerde vorm in, dan gaan er minder vitamines en mineralen verloren. Bij vlees, vis en gevogelte blijven vitamines en mineralen grotendeels ongedeerd, vitamine A en D daarin zijn ongevoelig voor temperatuur.
Kies voor stomen
Bij koken gaan vitamines en mineralen meer verloren dan bij stomen. Dat komt omdat je bij koken eten in kookvocht bereidt. Bij stomen blijven vitamines en mineralen maar ook aroma’s in het product. Je hebt een pan nodig waarin een mandje hangt en een deksel op zit. Die zijn overal te koop. Stomen dus!
Pocheer dat visje
Door te pocheren houd je de kooktemperatuur net onder 100 graden. Daardoor blijft smaak beter behouden. Pocheren klinkt een beetje ouderwets maar het is een goede manier om zonder gebruik van vet vlees, vis en ei te bereiden. Als je weinig vocht gebruikt blijven vitamines en mineralen het best behouden.
Bakken en wokken
Zorg dat je vlees snel aanbakt, dan kunnen vleessappen (met vitamines en mineralen) minder goed ontsnappen. Nog een tip, gebruik een pan met anti-aanbaklaag. Dan kan je zo’n 10 gram vet per persoon besparen. Met wokken kan je lekker alles tegelijk in een hete pan gooien en kort bakken. Dan blijven de groenten lekker knapperig en de vitamines bespaard!
Snijden en wassen
Doe dat zo kort mogelijk voordat je het voedsel verder gaat bereiden. Hier gaan al wat vitamines en mineralen verloren en dat is zonde. Hoe kleiner je het snijdt, hoe meer verloren gaat.
Bereiden ook voordelig
Voedsel bewerken kan ook gunstig zijn: bèta-caroteen (=antioxidant) uit gekookte worteltjes en spinazie wordt veel beter opgenomen in het lichaam dan uit de rauwe variant. Dat komt doordat de harde celwand ervan tijdens het koken wordt afgebroken.
Praat mee
Wist jij hoe vitamines behouden tijdens het koken werkte? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.
Afbeelding: CA Creative via Unsplash
Auteur: Annemarie de Graaf
Bron: Valtaf.nl