fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is hard water eigenlijk en is het ongezond?

Wat is hard water eigenlijk en is het ongezond

Misschien heb je de term hard water al eens voorbij zien komen, maar wat is het nou eigenlijk? Heel simpel: water dat rijk is aan mineralen zoals calcium en magnesium wordt beschouwd als ‘hard’. Deze mineralen komen van nature voor in grondwater en kunnen verschillende effecten hebben, zelfs op de gezondheid. Het is dus zeker wel handig om te weten of je te maken hebt met hard water in huis. Ik vertel je graag meer.

Problemen door hard water en hoe je ze aanpakt

Of je te maken hebt met hard water in huis kun je vaak al duidelijk zien. Denk bijvoorbeeld aan kalkaanslag op kranen en douchewanden en glaswerk dat na het afwassen dof blijft. Kalkaanslag laat lelijke witte vlekken achter en kan apparatuur zoals wasmachines en boilers beschadigen.

Oplossingen om hard water te verzachten

Gelukkig zijn er verschillende methoden om van hard naar zacht water te gaan. Een veelgebruikte oplossing zijn de Remon waterontharders. Deze systemen verwijderen de mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van het water, wat resulteert in zacht water dat vriendelijker is voor je apparaten, huid, haar én smaakpapillen. Natuurlijk is de keuze voor een specifiek type ontharder afhankelijk van jouw situatie en behoeften. Er zijn geen standaard kostprijzen te vinden op de website omdat de prijs van een waterontharder afhankelijk is van beschikbare ruimte, waterverbruik, waterhardheid (ik zie net dat we op mijn postcode behoorlijk hoog scoren qua hardheid) en persoonlijke voorkeuren. Je kunt wel altijd vrijblijvend een offerte aanvragen.

De experts van Remon kunnen je voorzien van persoonlijk advies om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt voor jouw huishouden. Met hun uitgebreide ervaring sinds 1979 weet je dat je goed zit voor kundig advies en een kwalitatief product. Daarnaast krijg je altijd 15 jaar garantie op de waterontharder en zelfs 30 jaar op de ionenwisselaars. Mooi meegenomen!

Ander smaakje aan koffie en thee

Voor de echte fijnproevers onder ons (ik ben zelf geen koffie of theedrinker, maar de dames op kantoor lusten wel een bakkie) kan hard water nadelige effecten hebben op bijvoorbeeld de smaak van koffie of thee. Kalkrijke elementen in het water kunnen er namelijk voor zorgen dat de smaak wordt aangetast. Experimenteer eens met gefilterd of gebotteld water en proef zelf het verschil! Het kan zomaar zijn dat je uiteindelijk nooit meer terug wilt naar kraanwater.

De invloed van hard water op je gezondheid

Hoewel hard water geen gezondheidsrisico vormt en de mineralen die het bevat zelfs gunstig kunnen zijn voor je botten en tanden, kan het wel andere minder prettige effecten hebben. Hard water kan namelijk irritatie veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid, of bijdragen aan droog haar. Het is dus niet per definitie ongezond, maar voor sommigen kan het wel degelijk ongemakken veroorzaken. Overigens heeft de World Health Organisation onderzoek gedaan naar de minimale en maximale hoeveelheid aan calcium en magnesium in drinkwater. Volgens hen is er onvoldoende bewijs om te veronderstellen dat er bepaalde waardes noodzakelijk zouden zijn voor de gezondheid.

Maak jij gebruik van een waterontharder? Zo ja, zou je het een ander aanraden? We lezen jouw reactie graag in de comments hieronder, vinden we leuk 🙂

Afbeelding: Adrienn – Pexels

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook