fb
Damespraatjes Damespraatjes

Annemarie deed afstand van ‘ordinaire’ naam: “Nieuwe naam klinkt een stuk chiquer”

Ben jij tevreden met de naam die je van je ouders kreeg? En stel dat je jouw naam zou kunnen veranderen, zou je dat dan doen? Wie niet blij was met haar naam en nu een andere naam gebruikt, is de 43-jarige Annemarie. “Als kind vond ik mijn naam al verschrikkelijk. Het is niet zo dat ik er mee gepest werd, maar toen was hij al behoorlijk ouderwets. Overal waar ik was maakten mensen grapjes over mijn naam. Daarnaast vond ik de naam die mijn ouders mij geven ook echt wel een tikkeltje ordinair. Nu gebruik ik daarom de naam Annemarie.”

Vast een hele hippe naam

Annemarie legt uit waar haar naam en de aversie ertegen vandaan komt. “Ik ben vernoemd naar mijn moeder en oma: Annie. In de tijd waarin mijn oma en moeder geboren werden, was Annie vast een hele hippe naam. Maar wie noemt in 1980 hun kind nou nog Annie? Mijn ouders dus… Vanaf dat ik zes jaar oud was, vroeg ik me regelmatig hardop af waarom mijn ouders mij niet gewoon Esther, Linda of Kim hadden genoemd. ‘Dat is een gepasseerd station’, zeiden mijn ouders. Daar was de kous mee af.”

Andere naam

Toen Annemarie op de middelbare school zat, merkte ze dat de naam ‘Annie’ vaak belachelijk werd gemaakt. “Ken je dat liedje ‘Annie, hou jij m’n tassie even vast’ nog? Nou, dat kreeg ik altijd te horen als ik een lokaal binnenliep. Heel flauw natuurlijk en het voelde voor mij echt als pesten. Ik nam me toen voor dat als ik ging studeren, ik een nieuwe start zou maken en de naam Annie nooit meer wilde gebruiken. En zo geschiedde; op de eerste dag van mijn studie fiscaal recht stelde ik me voor als Annemarie. En wat voelde dat goed! Niemand moest er om lachen, niemand vond het ordinair en niemand vroeg of ik z’n tas even wilde vasthouden.”

Chiquer en serieuzer

Waarom koos ze voor de naam Annemarie? “Uit onderzoek is gebleken dat je naam van invloed is op de eerste indruk die mensen onbewust van je hebben. De naam Annie vond ik heel ordinair. Mijn ouders komen uit een volksbuurt en daar wilde ik me van losmaken. Ik had serieuze ambities en was de eerste uit ons gezin die ging studeren. Ik wilde niet dat mijn naam een glansrijke carrière in de weg zou staan. De naam Annemarie klinkt chiquer, serieuzer en volwassener. Het is een tijdloze en klassieke naam. Je kunt hem mooi vinden of niet, maar ordinair is hij zeker niet meer.”

Afstand van ‘ordinaire’ naam

Maar weinig mensen weten dat Annemarie eigenlijk Annie heet. “Een paar jaar geleden heb ik mijn naam officieel laten veranderen en deed ik afstand van de ‘ordinaire’ naam. Ik kon aantonen dat ik flink werd gepest met de naam en dat ik er emotionele schade van ondervond. Mijn ouders hebben het hier moeilijk mee gehad. Vooral mijn moeder vond het erg jammer dat ik afstand heb gedaan van de naam die al zo lang in de familie is. Collega’s, vrienden en kennissen kennen mij alleen als Annemarie. Dat vind ik heel prettig.”

Zullen we haar Annie noemen?

De man van Annemarie weet wel dat ze eerst Annie heette. “Bij de geboorte van onze dochter maakte hij nog de grap: zullen we haar Annie noemen? Ik kon er toen wel om lachen, maar we hebben dat niet gedaan. Onze dochter heeft ook een klassieke naam: Catherina. Mijn ouders vinden deze naam mooi, maar wel een tikkeltje bekakt. Ach, ze wordt er later in ieder geval niet mee gepest.”

Praat mee

Zou jij je naam veranderen als je er niet blij mee bent? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Ilya Pavlov via Unsplash

Weet jij waar je deze Franse zeepblokken echt voor hoort te gebruiken?

Je hebt deze mooie ambachtelijke zeepblokken vast weleens zien liggen tijdens tijdens een vakantie in Frankrijk. Ze zien er prachtig uit en het is dan ook een mooie souvenir. Veel mensen gebruiken ze om hun handen mee te wassen, maar wist je dat ze eigenlijk heel ergens anders voor bedoeld zijn? Benieuwd waar je deze zeepblokken écht voor gebruikt? LEES HET HIER!

9 reacties

Joris -

En van alle namen kies je dan Annemarie?

Janet -

Vroeger werd je vernoemd naar je opa, oma of ooms en tantes. Mijn naam is Jantje (naar mijn oma) mijn roepnaam werd Janet (Engels) daar ik in Tanzania geboren ben. Daar viel het moeilijk om Jantje uit te spreken zodoende is het Janet geworden.
Later op het voortgezet onderwijs vond ik het alleen heel erg vervelend dat op de diploma lijsten de naam ‘Jantje’ stond. Later tijdens mijn werk waren er van de 14 werknemers 3 Janet/Jeannette en heb ik toch de naam Jantje aangegeven, daar dat in mijn paspoort staat.nu met pensioen is veelal bij de laatste collega’s de naam ‘Jan’ erin gebleven.. mensen van buitenaf zijn mij altijd Janet blijven noemen.

Evelyn -

Jaren geleden kwam ik ergens in de stad een voormalig klasgenootje tegen, met een klein dochtertje. Ik vroeg haar of dat haar dochter was en hoe ze heette. Ze zei: Stoffeltje. Ik dacht echt dat dat een grapje moest zijn en begon hard te lachen. “Haha, Stoffeltje! wat een grap! Maar hoe heet ze nou echt? De moeder zei, dat iedereen zo reageerde, maar dat het meisje echt zo heette. Misschien inderdaad een reden om de naam te veranderen? Er zijn grenzen!

Les -

Artiesten moeten begrijpen dat liedje waarin een naam centraal staat voor degenen die deze naam dragen niet altijd prettig is , voorbeelden te over.
Sophietje.Lenie.Marijke.Leo.Annie,Japie
Pietje , Sjinkie Dries

A3 -

Ik heet Adri maar mijn broertje kon dat niet zeggen dus noemde hij mij Aja. Ik vond dat verschrikkelijk maar de hele familie ging mij zo noemen. Onze buurvrouw noemde mij altijd liefkozend Jet. Ik heb toen op een gegeven moment gezegd als jullie me dan toch niet bij mijn naam noemen noem me dan maar Jet. Ik heet intussen weer gewoon Adri maar dat heeft wel heel wat jaren geduurd voor iedereen me weer zo noemde.

Maja -

Officieel heet ik Marian, als kind kon ik dit niet uitspreken als ze vroegen hoe ik heette zei ik Maja, mijn familie ging me al vrijstelling Maja noemen. Mijn vrienden weten niet eens dat dit niet mijn officiële naam niet s

Jolanda -

Ik heb op de dag dat ik naar de 1e klas van de basisschool ging zelf mijn naam veranderd. Ik bepaalde dat ik vanaf die dag Jolanda heette ipv Joke. Ik weet niet waarom ik dat wilde. Min ouders en anderen hebben daar nooit geen probleem van gemaakt. Mijn roepnaam blijft Jolanda.

Joris -

Ik snap wel dat iemand uit 1980 geen Annie wil heten. Het is evident dat Annemarie en haar ouders in een ander milieu verkeren.

Anita -

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit gehoord dat Annie een ordinaire naam is.
Persoonlijk vind ik Catherina een naam uit de oudheid. Maar als de ouders deze naam mooi vinden >> prima toch.

Reageer ook