fb
Damespraatjes Damespraatjes

Before and after foto’s: Mara test de natuurlijke zeep van Marius Fabre

Toen Ward en ik elkaar nét kenden, deed hij mee aan de Iron Man in Aix-en-Provence. We kenden elkaar een week of vier en we moesten er niet aan denken dat we elkaar een week niet zouden zien. Hij nodigde mij daarom uit om met hem en zijn ouders mee te gaan. Wat was dat gaaf! In één week tijd leerde ik mijn schoonouders een stuk beter kennen, zag mijn nieuwe liefde een halve Iron Man volbrengen én werd verliefd op Aix-en-Provence. Het zijn van die geluksmomenten die je nooit meer vergeet. Sindsdien zijn wij diverse keren terug geweest naar Aix-en-Provence, maar ook naar het net iets zuidelijkere Marseille. Deze rauwe havenstad is een must-visit voor iedereen die van lekker eten, waanzinnige rotspartijen en een felblauwe zee houdt. Oh, en niet te vergeten: die heerlijke Marseille zeep!

Marseille zeep (hier in het Gooi spreken we het overigens uit op z’n Frans: Savon de Marseille), is een traditionele harde zeep. Traditioneel wordt hij gemaakt van olijfolie, water uit de Middellandse zee en het as van zeeplanten. Tegenwoordig zijn er ook andere en meer moderne samenstellingen verkrijgbaar. Persoonlijk vind ik het heerlijk als de Marseille zeep een beetje een rokerig luchtje heeft. Ben je daar juist geen fan van? Dan kun je ook voor een andere geur kiezen, zoals bijvoorbeeld verveine (ook heel Frans!).

Eeuwenoud product

De eerste Marseille zeep werd al rond 1370 geproduceerd. Het aantal productenten jarenlang enorm toe. In 1924 waren er maar liefst 132 zeepproducenten in Marseille en Salon-de-Provence. Rond het jaar 2000 waren hier nog maar vijf van over. Marius Fabre is hier één van. Ze bestaan al sinds 1900 en produceren al meer dan 120 jaar deze mooie Franse zeep. Genoeg geschiedenis voor nu, haha! Laten we met de zeep aan de slag gaan.

Waar gebruik ik het allemaal voor?

Je kunt Marseille zeep voor heel veel klusjes gebruiken. Veel mensen kennen het wel om hun handen mee te wassen, maar wist je dat er nog veel meer toepassingen zijn? Zo is het geweldig om er het huis mee schoon te maken en wollen en zijden kleding op milde wijze mee te reinigen. Zeker als je geen zin hebt in chemische zepen bomvol additieven, is de Marseille zeep een goed alternatief. Ik gebruik hem als aanvulling op mijn gewone schoonmaak- en huishoudproducten. Het geeft mij altijd een enorm gevoel van luxe en vakantie als ik de zeep in mijn handen heb.

Zeepvlokken

Zeepvlokken

Marius Fabre produceert de zeep voor diverse toepassingen. Zo zijn er heerlijke zeepvlokken om te gebruiken als mild wasmiddel in de wasmachine of voor de handwas. Je gebruikt de vlokken een beetje anders dan een gewoon wasmiddel. Voor de handwas los je 40 gram zeepvlokken op in 1 liter heet water. Was je wol? Gebruik dan koud water. Als je de zeep in de wasmachine gebruikt, los je 20 gram zeepvlokken op in 0,5 liter heet water. Gebruik 40-80 milliliter opgeloste zeep per was. Zelf gebruik ik het vooral voor materialen zoals wol en zijde. Ook voor de babywasjes toen Sophia en Helena nog klein waren, was dit mijn favoriete wasmiddel.

Zeepblokken

Zeepblok

Een ander fijn product dat ik regelmatig gebruik, zijn de zeepblokken van Marius Fabre. Sommige mensen denken dat deze zijn bedoeld voor het wassen van de handen, maar ook deze blokken zijn speciaal ontwikkeld voor het doen van de was (en dan met name voor het aanpakken van vlekken). Je maakt het zeepblok licht vochtig en de vlek nat. Wrijf de zeep zachtjes over de vlek. Laat dit 10-15 minuten intrekken en spoel daarna uit met water. Je kunt het kledingstuk laten drogen of alsnog even meewassen in de wasmachine. Fijn om altijd thuis te hebben liggen! Ook een fijn product: het zeepblok met olijfolie.

Vieze groene vlek in een servet

Maak het zeepblok nat en wrijven maar

De zeep even laten inweken

Zeep uitspoelen en daarna in de wasmachine

40 gram zeepvlokken oplossen in 1 liter heet water. Dit gebruik ik om het servet mee te wassen in de wasmachine

Zelfgemaakt wasmiddel met zeepvlokken

Servet gewassen, gestreken en weer klaar voor gebruik!

Handen wassen

Lekker je handen wassen met Marseille zeep? Kies dan voor de vloeibare Marseillezeep of een stuk Marseillezeep voor de handen en het lichaam. Deze zijn verkrijgbaar in heerlijke geuren, zoals lavendel, sandelhout, amandel, sinaasappel-kaneel , wilde roos, kamperfoelie en verveine. Ook is er een variant zonder parfum. Prettig als je een gevoelige huid hebt en/of niet zo van geparfumeerde producten houdt.

Kopen bij een Nederlandse webshop

Ik hoor je denken: moet ik nou helemaal naar Marseille toe om deze zeep te kopen? Nee, gelukkig niet! Nou vind ik het altijd erg leuk om in Frankrijk zeepjes te shoppen, maar over het algemeen bestel ik het gewoon in de Nederlandse webshop Skinessence. Dan heb je de producten meestal binnen twee werkdagen in huis. Scheelt je weer een ritje naar de Provence ;).

Conclusie

Zoals je ziet op de foto’s is het geweldig wassen met de Marseille zeep! Ik kan het zeker aanbevelen aan iedereen die graag werkt met natuurlijke ingrediënten en authentieke producten. Het neemt mij elke keer weer een beetje terug naar die heerlijke vakantie in de Provence.

Kortingscode

We vinden het onwijs cool dat we een kortingscode voor jullie hebben. Bij je eerste bestelling bij SkinEssence krijg je met onze kortingscode 10 procent korting. Gebruik de code:

damespraatjes10 

We zijn heel benieuwd wat jullie hiermee willen kopen!

Shop de producten!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

2 reacties

mara -

We zullen het doorgeven aan ons complete housekeeping team 😉

Mari -

Hebben jullie in het Gooi geen huishoudster voor deze klusjes? Dat gestreken servet mag wel opnieuw.

Reageer ook