fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lina: “Ik ga met mijn zoon naar de dames wc maar krijg veel opmerkingen”

met mijn zoon naar de dames wc

Om gek van te worden: Ingmar, de zoon van Lina, is al wat ouder en groot voor zijn leeftijd maar wil graag dat Lina met hem meegaat als hij naar de wc moet. Geen probleem vindt zij, “hoe haal je het in je hoofd hoort” ze regelmatig. “Kan die jongen ‘m zelf niet vasthouden?”

Ja, Lina wordt er super onzeker van en weet niet goed wat ze moet doen. “Ik ben moeder van twee jongens die enorm aan mij hangen. Mijn man werkt veel in het buitenland dus we trekken veel met elkaar op. Dat is super gezellig en gaat hartstikke goed, maar de laatste tijd gebeurt het me steeds vaker dat anderen opmerkingen maken op de manier waarop ik met ze omga.” Toen haar zonen klein waren en ze naar het zwembad gingen, kleedde Lina ze om in de dameskleedruimte. Niemand die er wat van zei als die mannetjes daar rond liepen en hun zwembroek aandeden. De mannenkleedruimte meed Lina, dat voelde voor haar wat minder goed.

Staren naar blote mannenbillen

“Nu zijn mijn jongens groter en kunnen ze prima zelf naar de wc, maar Ingmar, de oudste vindt het nog steeds prettig als ik met hem meega om te helpen, gewoon omdat hij het fijn vindt als mama er bij is. Omdat ik het niet prettig vind om als vrouw met een zoon te wachten in een mannentoilet. Vaak hangt daar aan de muur een urinoir met een lange plasbak waar een aantal mannen tegelijk staan te plassen en dat voelt voor mij wat ongemakkelijk. Sta ik naar die mannenbillen te staren terwijl Ing bijna in zijn broek plast. Bovendien zijn de zitwc’s bij de mannen vaak erg ranzig. Herentoiletten mijd ik en liever help ik Ingmar aan de dameskant.”

Afkeurende blikken in de wachtrij

Dus neemt Lina haar oudste mee naar de damestoiletten als hij hoge nood heeft. “Toen hij klein was, was dat geen probleem. Vrouwen vonden het over het algemeen schattig als er zo’n kleine smurf staat te wachten en maakte vaak een praatje met hem aan. Nu Ingmar groter is, en best groot voor zijn leeftijd is (hij is acht maar ziet er uit alsof hij in de brugklas kan zitten), merk ik steeds vaker dat voor de wc wachtende vrouwen naar hem en mij kijken. Met zo’n afkeurende blik. Tegenwoordig krijg ik er ook steeds meer opmerkingen over. Dat ze Ingmar wel heel erg groot vinden om met zijn moeder naar de dameswc te gaan. Dat kan die jongen toch wel zelf? Hij heeft zijn moeder toch niet meer nodig om zijn billen af te vegen?”

Hij veegt nog niet goed af

Dat heeft Ingmar wel. Het is gewoon niet zo’n heel handige jongen en als Lina hem niet helpt, dan veegt hij zijn billen niet goed af. “Het lukt hem niet zo goed en vaak blijft er dan van alles tussen zijn billen zitten en dat is niet prettig natuurlijk. Ik vind het geen enkel probleem om die jongen even te helpen, maar daar denken veel vrouwen anders over. Zelfs moeders zeggen er iets van en daarvan begrijp ik helemaal niets. Zij zouden toch beter moeten weten en er begrip voor moeten opbrengen? Wat maakt het uit dat ik daar met mijn jongen sta en ik hem help? Ik zie het probleem niet zo.”

Kan hij z’n pielemuis zelf niet vasthouden?

Anderen zien het probleem wel en vinden het normaalste zaak om er iets van te zeggen. In het begin legde Lina nog uit waarom ze met haar zoon naar de wc ging en dat ze hem alleen maar helpt als hij klaar is en dat hij moeite heeft om alleen naar een drukke, openbare wc te gaan. “Dat is toch helemaal niet erg? Maar ik krijg steeds minder bijval van moeders, sterker: ze duwen me in een hoek. Laatst waren we in zo’n indoor playhal en Ingmar moest heel nodig. Snel zochten we naar de damestoiletten en ik stond voor de deur te wachten. Niks aan de hand. Totdat Ingmar de deur opendeed en me riep. Een wachtende moeder keek naar haar vriendin die ook met haar dochter aan het wachten was, draaide haar hoofd weer naar mij en zei: ‘Kan die jongen zelf niet zijn pielemuis vasthouden?’

Ze vonden het belachelijk

Lina wist niet waar ze het zoeken moest en kreeg een heel rood hoofd. Omslachtig legde ze uit dat haar zoon het nog prettig vond als zij met hem meeging naar de wc en dat dat niet zo erg was, toch, maar daar dacht de luidruchtige moeder anders over. “Ze vond het belachelijk en kreeg bijval van andere moeders. Allemaal vonden ze er wat van. Ingmar werd steeds wanhopiger en dat jochie voelde zich zo opgelaten. Ik probeerde het allemaal uit te leggen maar daarvoor kreeg ik niet de kans. Die moeders bleven maar opmerkingen maken. Dat het belachelijk was en voor hun jonge dochters bedreigend dat er zo’n grote jongen op de meisjeswc’s zat en dat-ie zelf maar moest leren zijn kont af te vegen want zo kweekte ik een moederskind en nog veel meer van die onzin.”

Hartslag omhoog

Natuurlijk probeert Lina zich er niets van aan te trekken, maar dat valt niet mee. “Als Ingmar in het openbaar aankondigt dat hij naar het toilet moet, gaat mijn hartslag al weer omhoog. Ik hoop dan maar dat er geen haatdragende moeders zijn die er wat vinden en nare opmerkingen naar mijn hoofd slingeren.”

Wat vind jij? Kunnen moeders gewoon met hun zoon naar de damestoiletten? En vaders, kunnen zij met hun dochters naar de mannenwc of moeten ze naar de vrouwenwc? Maakt leeftijd van een kind uit? We zijn heel benieuwd naar reacties van andere vaders en moeders hoe zij hiermee omgaan. Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door RDNE Stock project via Pexels

Louisa: ‘Ik wil niet bij mijn vriendin eten, maar durf haar niet te zeggen waarom …’
vieze vriendin

Samen met Brechtje werd Louisa volwassen. “We kennen elkaar van onze studie en hadden altijd veel pret.” Nog steeds zien de vriendinnen elkaar, al is niet meer zo vaak als vroeger. En dat heeft een reden …..Verder lezen?”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

27 reacties

Emmie -

Ik denk dat er verschillende manieren van benaderen zijn en ik weet niet welke het beste bij je past. Dat de omgeving er iets van vindt is vervelend, maar je kunt de reacties van de ander niet bepalen.
Het zijn signalen waar je voor kunt kiezen om naar te luisteren of het in de wind te slaan. Maar aandacht besteden aan alleen het feit dat mensen je aanspreken is tamelijk onzinnig.

Je kunt wel werken aan het verstevigen van zijn zelfvertrouwen. Oefenen met de het schoonvegen. gebruik maken van de rolstoeltoegankelijk wc. Eigen ongemak verdragen bij de herenwc. Z’n broertje laten meelopen voor emotionele support. Doorvragen wat het zo spannend maakt.

Genoeg handelmogelijkheden die deze situatie minder beladen maakt.

Heidi -

Geef hem het zelfvertrouwen dat hij best zelf naar het herentoilet kan zonder jou en als het vegen ook niet zo netjes gaat, oefening baart kunst. De bedoeling als ouder is om je kind steeds een stapje zelfstandiger te maken en minder afhankelijk van jou. Zodat ze zich straks prima zelfstandig kunnen redden. Dus ook al vind jij het geen probleem, ook al zouden anderen het geen probleem vinden, je zou toch moeten willen dat je kind dingen zoals toiletbezoek, zelfstandig kan.

Joris -

Hoe gaat dat jong leren z’n eigen uitwerpselen weg te vegen als moeders het altijd voor hem doet? Roept ‘ie op school ook de juf als z’n billetjes afgeveegd dienen te worden? Ze zien hem aankomen als hij straks daadwerkelijk op de middelbare zit. Ik lees dat het joch ‘niet zo handig’ is. Staat wel vast dat ‘ie niet motorisch beperkt is? Vanaf dat kinderen (normaal gesproken) zelfstandig naar het toilet gaan, wordt er uitgelegd hoe afvegen hoort en gaat. Dan zijn ze doorgaans e…

Nikki -

Ik vraag me ergens wel af hoe lang je je kind wilt blijven helpen op het toilet, hij zal toch moeten leren dat zelf te doen. Ik neem aan dat hij het op school ook gewoon zelf moet doen.
Maar los daarvan snap ik niet waar andere mensen zich mee bemoeien en zich überhaupt zo druk om maken. Ik ga als volwassen vrouw ook wel eens bij de mannen naar het toilet als er een lange rij staat bij de vrouwen en tegenwoordig heb je op steeds meer plekken gewoon wc’s voor mannen èn vrouwen. Wat is het probleem? Er zit gewoon een deur voor en als die deur een stukje openstaat omdat moeder haar kind helpt, waardoor je misschien iets zou kunnen zien wat je niet wilt zien, dan kan je gewoon de andere kant op kijken. Doe niet zo moeilijk. Dat meisjes zich hierdoor geïntimideerd zouden voelen is natuurlijk klinkklare onzin. Als die kinderen zich er al ongemakkelijk bij voelen is dat omdat hen dat wordt aangepraat door hun moeders.
Dat mensen er wat van vinden is hun probleem, het is alleen zo jammer dat ze er met hun nare en hatelijke opmerkingen jouw probleem van maken. Probeer los te laten dat je je moet verantwoorden en het uit moet leggen aan anderen, want dat hoef je niet. Maar ik snap dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan.

Hilde -

Misschien kan een opmerking als, ‘dank voor je tip’, helpen om het luchtiger te houden. Verantwoording heb je, naar jezelf en naar je zoon. Niet naar alle anderen! Dus die hoef je heb ook niet te geven!
Het is jullie keuze.

Tim -

Of misschien is die jongen heel onzeker of er is wat anders aan de hand.
En de maatschappij is keihard.
De reacties zijn triest wat een shit volk zijn jullie allemaal.
Het is dat ik niet in God geloof maar iedere keer weer bewijs dat als die er wel is we het niet waard zijn om gered te worden.
Wacht maar tot je zelf in een moeilijke situatie zit ik hoop dat je lekker veel negatieve reacties krijgt.

Lina ik snap je wel hoor. En jammer dat ik als man het niet zie. Zou die zogenaamde boze reacties direct het zwijgen opleggen stelletje idioten. Kind is 8 jaar. Hoe durf je überhaupt er wat van te zeggen met dat kind erbij.

En over die opvoeden dingen nou er lopen heel wat brutale koters buiten die inderdaad niet opgevoed worden. Was het met hun moeder naar wc gaan op 8 jarige leeftijd het maar.
Nee je krijgt nu veel van 8 -10 jarige jongens de brutaliteit respectloze reacties. Die jongen van Lina mag blij zijn dat die een moeder heeft die om hem geeft! Heel special in deze tijd.

Joan -

Er is niet voor niets een onderscheid in dames- en herentoiletten; dat je je zoon als ie nog klein is van de damestoilet gebruikt laat maken prima, maar hij zal toch op enig moment moeten leren zijn eigen billen schoon te vegen op het herentoilet. Niks dit is het nieuwe normaal, zout op met die woke praktijken!

Jessica -

Lina: jij doet niks fout. Dat de moeder maffia een persoonlijke oordeel vellen en jou daar zo op onvriendelijke en bijna vijandige manier op aanspreken zegt meer over hen dan over jou.

Ik las ook bij de reacties: Ik ben moeder van x aantal kinderen en kan het dus weten. Klaarblijkelijk niet, want zoveel mensen met ieder hun eigen bagage. En helaas zijn er nog genoeg mensen die in hun eigen kleine wereld leven.

En aangezien iedereen in hun eigen bel leeft, waarom zou jij dat niet mogen met jouw zonen? Luister naar jouw moeder instinct. Jullie mogen er zijn zoals jullie zijn. Iedereen draagt bij in het dagelijks leven. Met kleinere en grotere acties. Je hoeft geen respect te hebben voor iemand, maar ga respectvol met een ander om.

En voor een ieder ander: leven en laten leven.

Bakkertje -

Geen enkel probleem zo’n jongen op de dameswc ,stop een pakje vochtig toiletpapier in je tas en leer hem zijn billen afvegen ,je gaat toch ook niet mee naar school om hem te helpen dan !

Sas -

Ik zal zelf geen commentaar geven ter plekke, zeker niet waar de jongen bij is maar ik ben wel van mening dat kinderen het zo ook niet leren. Thuis goed oefenen, voordoen en zelf laten doen zodat het kind zich ook elders zeker voelt lijkt mij. Hoe moet dat anders op school of bij een vriendje thuis waar moeder niet bij is?? Bij mijn kinderen op school werd van de ouders verwacht dat een kind in groep 1 (al 4 jaar eerder dus!) zelf zijn of haar billen kon afvegen. Lijkt me ook heel normaal dat een leerkracht dat niet hoeft te doen.
En de wereld vergaat niet als t eens een keertje niet helemaal perfect gelukt is (volgens de maatstaven van moeder), daarvoor is een douche en zo leren ze het juist de volgende keer beter te doen. Zo hebben we t allemaal moeten leren!

Rob -

We zijn tegenwoordig ( al dan niet gedwongen) toch allemaal verplicht gender neutraal? Niemand is meer man of vrouw toch ? Het nieuwe “normaal”….. dus wat is dan het probleem, overal is dames en heren vervangen door iets neutraal, ook de toiletten, dus heren of damestoilet is zo achterhaald toch…….?

Rob -

Dan zou ik graag willen weten waarom vrouwen het recht hebben een man te betichten van vieze man of nog veel erger
Als hij zijn blinde vrouw naar de dames tiolet neemt en dan wacht tot ze klaar is om te begleiden naar de was bak en weer de uitgang
Hoe dit vrpuwen dan afgustig naar die man keken

Maakte het heel vaak mee als kind
Die man die ze vies aankeken en uitscholden
Dat was mijn vader

José -

Een jongen van 8 kan prima naar de heren-wc. Heb er zelf 4 opgevoed dus weet waar ik het over heb. Als hij dat niet alleen kan of durft dan schort er iets aan de opvoeding, en/of heeft mama een probleem met loslaten, of heeft het mannetje zelf een beperking. Curlingouders: kindertjes groeien niet uit tot gelukkige maar juist zwakke en onzekere volwassenen door al dat bemoeien wat jullie doen! Verder vind ik wel dat die vrouwen in de dames-wc een beetje hadden kunnen dimmen. Zeker als het kind er zelf bij staat is het lomp en ondoordacht om zo tekeer te gaan en het lost niks op.

Ralph -

Wat vreselijk dat je zoontje dit moet ondergaan. Als hij er moeite mee heeft dan is het erg kleineren als die andere ouders zo op hem afgeven in de dames wc.
Maar ik moet wel zeggen dat ik het een en ander tekort vindt schieten in dit verhaal.

Ik heb namelijk het gevoel dat de moeder erg veel beren op de weg ziet. De mannen wc is te vies, er hangen urinoirs waar mannen staan te plassen en zij moet dan naar mannen bellen kijken, waar zij ongemakkelijk van wordt.
Een jongen van 8 hoort gewoon te plassen op een mannen wc. Plassen doe je op het urinoir. Als je dit al van kleins af aan doet dan is dat een klein feestje om te doen. Want thuis is er geen urinoir (pisbak).
De moeder wordt ongemakkelijk van mannen billen. Wat een onzin. Op deze manier straal je een heel rare vibe uit naar je zoon. Als jij al ongemakkelijk bent in zo’n situatie, dan neemt je zoon dit uiteindelijk over.

En dan het belangrijkste… je zegt dat hij niet zo goed kan afvegen, en dat het niet prettig is als er nog wat tussen zit. Als jij hem blijft helpen dan leert hij dit nooit. Dan gaat hij over 4 Jr naar de grote school en loopt hij dan, zonder zijn moeder, met vieze poepbillen en stinkende vingers, tussen de pubers. Reken er maar op dat het dan pas onprettig gaat worden met al die pubers om hem heen.

Het is erg normaal dat als een kind zijn billen afveegt dat er nog wat viezigheid tussen blijft zitten. Een goede ouder zegt dan dat hij dit goed gedaan heeft en poetst even na. De volgende keer laat je het hem weer zelf doen. Enz enz en met een paar weken kan hij het prima. Als er dan onverhoopt een keer wat achterblijft, dan hebben ze daar een douche voor uitgevonden.

En als je al die commentaren op de dames wc beu bent, dan ga je gewoon naar de heren wc. Stap over je eigen schaduw heen.

Barbara -

Als deze jongen geen beperking heeft of autistisch is is het probleem de moeder die haar kind niet graag groot en zelfstandig ziet worden. Hij wordt nu echt gepampert en zal hierdoor gevormd worden voor de rest van zijn leven. Laat hem zelfstandig worden, was zijn onderbroek en laat hem mens worden. Op school zal hij toch ook zelf moeten gaan? Zo niet is dat voor andere kinderen een goede reden om hem te pesten en dat wil mama ook niet toch?

Maria -

Mijn neefje is autistisch, groot voor zijn leeftijd maar heel onhandig en onzeker. Zijn moeder heeft hem tot zijn twaalfde moeten helpen met vegen omdat hij alles alleen maar uitsmeerde en dat is voor zo’n kind ook niet fijn. Inmiddels 16 en sinds twee jaar gaat hij zelfstandig naar het toilet. Bij openbare toiletten is hij echter bang en gaat zijn moeder met hem naar de damestoiletten om de zelfde redenen als Lina. Ze wacht dan buiten het hokje, controleert of hij de doortrekker gevonden heeft (vaak anders als thuis) en helpt hem herinneren dat hij zijn handen moet wassen. Ook als ze bij familie logeren is dat de eerste twee dagen nodig, daarna weet hij hoe de dingen in dat huis werken en gaat het prima zelfstandig. Niet alle belemmeringen zijn zichtbaar, dus laat het een moeder alsjeblieft zelf beoordelen. Het overal opmerkingen over maken is wel typerend voor Nederland denk ik, zij wonen in Schotland en er is nog nooit een nare opmerking over gemaakt daar. Wel hier als ze op bezoek zijn en we ergens heen gaan. Als je het per se moet weten, stel dan gewoon een open vraag en laat je oordeel weg.

Ruth -

Wat ik eigenlijk het ergste vind is de angst die voor mij uit hrt verhaal spreekt. Angst bij Lina voor het onherroepelijke commentaar, maar ook bij de moeders die “zo’n grote jongen op het damestoilet” bedreigend vinden. En waarschijnlijk ook bij Ingmar zelf, wat alleen maar versterkt dat hij zijn moeder erbij wil hebben. Ik denk niet dat Lina íéts hoeft uit te leggen en ik vind dat élk commentaar ongepast is. Met een stralende glimlach voortaan zeggen: Kent u mijn kind? Nee! Dus kunnen we het gewoon gezellig houden? En dan een opmerking over de heerlijk schone toiletten, het weer, de locatie of wat dan ook. Geen angst meer Lina – durf “gewoon” jezelf te zijn!

Ed Schipper -

Als je kind van 8 niet zelf naar de wc kan dan schort er wat aan de opvoeding .
Ga zelf naar de wc , plas 5x in je broek en na de 6de keer snapt hij het echt wel .

Jeurissen -

Zelf vind ik ook dat een kind van acht jaar zelfstandig naar de voor hem bedoelde wc moet kunnen. Het kind zelf zou het ook niet prettig moeten vinden wanneer zijn mama steeds mee gaat. En al doende leert hij heus wel hoe het wel moet. Autonomie is heel belangrijk in het leven.

wim -

leer die gast zn eigen reet goed af te vegen
zonder zn mammie erbij steeds want dat is idd niet normaal
kan ie gewoon op een mannentoilet
gaan zitten schijten
wat een gezeik dit

Irma -

Iedereen moet zich eens lekker met zijn eigen leven en kinderen bezig houden. Als jij je kind mee naar de dameswc wilt nemen, moet je dat doen. Dat iedereen zich eens lekker met zijn eigen zaken bemoeid.

Carola -

Het is heel vervelend als andere mensen er wat van te zeggen hebben. Ik heb een nichtje met zindelijkheidsproblemen en als ik haar mee heb naar de dierentuin oid en ze heeft een ongelukje voel ik me ook opgelaten omdat natuurlijk niet op mijn hoofd staat tante, maar ik wel met een wat oudere meid een broek moet verschonen. Bij mij is t dan heel soms omdat ik niet dagelijks noch wekelijks voor haar zorg. Maar kan me voorstellen dat het erg vervelend is. Natuurljjk kan je zeggen het is het probleem van de andere toillet bezoekers dat zij het niet willen accepteren, maar met de opmerkingen zoals hierboven beschreven gaat t niet ondef de koude kleren zitten, bij u niet en wss ook niet bij uw zoon. Wellicht wat hulp bij het zelfvertrouwen van uw zoon dat hij wel alleen naar t toillet zou durven is misschien raadzaam, maar dan nog, alles en iedereen op zn eigen tijd. Ik hoop alleen dat het geen vervelende gevolgen gaat hebben.

Henk Mesman -

Dit past in het beeld dat ik heb hoe tegenwoordig wordt opgevoed. Laat die jongen zelf ontdekken hoe hij moet poepen en piesen. Later zullen er nog veel meer momenten komen waar hij gaat merken dat hij zaken zelf moet oplossen. Dit is een mooie oefening.

Irene -

Jeetje mensen zullen we elkaar gewoon even onze eigen waarden laten. Heb gewoon respect dat iemand het anders doet dan jij. Hou is op met overal commentaar op te geven. Ik hoop dat we onze moederrol allemaal uitvoeren zoals wij denken dat het goed is. Soms is het al zwaar genoeg en maakt dat stomme commentaar het niet makkelijker! Mevrouw blijf alsjeblieft luisteren naar je zoon! Doe vooral wat goed voor jouw maar ook voor je zoon voelt!

Miriam -

Ik ben zelf moeder van een kind met een verstandelijke beperking die niet echt zichtbaar is. Ik herken mij het onbegrip en het oordeel van onbekenden. Nu hij bijna 19 is valt bij de meeste mensen dit kwartje wel, maar die jaren daarvoor waren best lastig.
Ik vind het jammer dat mensen meteen een oordeel hebben zonder het kind te kennen.
Probeer ook eens om te denken ajb. Een moeder heeft een goede reden om dit zo te doen. Die kent haar kind als geen ander en weet wanneer het juiste moment daar is om het kind alleen naar de herentoilet te laten gaan.
Vergeet ook niet dat dit niet alleen voor de moeder maar ook voor het kind een negatieve ervaring is als dit zo gebeurt.
Laat iedereen in zijn waarde en prijs juist de extra zorg en aandacht die er aan het kind gegeven wordt.

Judy Boukens -

Vind niet dat een achtjarige jongen nog in het damestoilet hoort te plassen en poepen.

Fiene -

Moedermaffia is tegenwoordig wel de hype..
Iedereen moet er wat van vinden, erg jammer.
Ik zou gewoon met je zoon naar binnen gaan en nergens wat van aantrekken. Het gaat om jouw kind en niet van hun. Mijn zoon is 3 en ik ga ook met hem naar de dames-wc en blijf het doen totdat hij het zelf kan.
En hoezo staren? De deuren kunnen toch dicht? Maar ik zal uiteindelijk wel met hem gaan oefenen om het alleen te kunnen want eerlijk hij kan natuurljk niet tot zijn 20 (zeg het even overdreven) met jou mee naar de wc.

Reageer ook