fb
Damespraatjes Damespraatjes

Louisa: ‘Ik wil niet bij mijn vriendin eten, maar durf haar niet te zeggen waarom niet …’

vieze vriendin

Samen met Brechtje werd Louisa volwassen. “We kennen elkaar van onze studie en hadden altijd veel pret.” Nog steeds zien de vriendinnen elkaar, al is niet meer zo vaak als vroeger. En dat heeft een reden; Louisa is zich rot geschrokken van de troep bij Brechtje. “De zilvervisjes schieten als raketjes over de muur. Zo ranzig. Nu wil ik niet meer bij mijn vieze vriendin eten. Maar hoe zeg ik haar dat?”

Een Miep Kraak is Brechtje nooit echt geweest. “Joh, bij studenten is het natuurlijk altijd een zootje. De afwas staat hoog opgestapeld op het aanrecht, de wc is nooit echt heel schoon en aan lege flessen op het balkon geen gebrek. Als je je jong bent is dat okay, hoort er gewoon een beetje bij.” Maar dat was toen en nu zijn Louisa en Brechtje in de veertig. Louisa is getrouwd met Michel en samen hebben ze twee kindjes van 6 en 8 jaar oud. Brechtje heeft geen kinderen maar wel een latrelatie met een vrouw. De laatste keer dat Louisa bij haar oud-studiegenootje op de koffie kwam was ze echt in shock. “Het was zo’n vieze bende, echt niet normaal.”

Onverwachts op de koffie

Het lijkt erop alsof Brechtje is blijven hangen in haar studententijd. “Kijk, we hebben een stuk minder contact met elkaar dan vroeger. Ik ben moeder van twee, heb een verantwoordelijke baan en ik mantelzorg voor mijn ouders. Daarmee zijn mijn dagen goedgevuld maar toch vind ik het ook belangrijk om tijd vrij te maken voor vrienden. Laatst moest ik voor mijn werk in Amsterdam zijn, op een kantoortje dat om de hoek bij Brechtje zit. Ik dacht: weet je wat, ik ga even bij Brechtje langs. Dat zal ze vast leuk vinden.” Nou dat vond Brechtje zeker leuk, maar ze had duidelijk niet gerekend op bezoek want haar huis was één grote puinhoop.

Zo, feestje gehad?

“Toen ik binnenkwam, deed ik er lacherig over. Zo van: heb je een feestje gehad? Maar toen Brechtje heel verbaasd reageerde en vroeg waarom, ontdekte ik dat haar huis er altijd zo uitzag. Hoe langer ik er zat, hoe meer ik zag. Toen ze koffie zette en ik net als vroeger achter haar aan hobbelde en op het aanrecht ging zitten, zag ik twee big shoppers vol lege wijnflessen en eerder had ik al een stapel pizzadozen in het trappenhuis zien staan. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat familiemuis prinsheerlijk in die lege dozen woont. Haar fornuis lag vol muizenkeutels. De rillingen kropen over mijn rug, ik vind dat echt zo smerig allemaal.”

Geen tijd voor de afwas

Het kopje waarin Brechtje Louisa koffie serveerde, was gebarsten. Brechtje verontschuldigde zich: ze had geen andere, ze moest de afwas nog doen. “Ze zei dat ze zo druk was geweest dat ze er geen tijd voor had gehad. Ik maakte maar een grapje omdat ik niet zo goed wist wat ik moest zeggen. Ik ging op het puntje van de bank zitten omdat ik me niet op mijn gemak voelde en niet wist hoe schoon haar bank was.” Louisa geeft toe: in Amsterdam heb je gewoon veel meer last van muizen. De huizen zijn oud en slecht geïsoleerd. “Dat was in onze studententijd al, we schrokken niet meer van een muis meer of minder.”

De wc is echt ranzig

Maar nu Louisa met haar gezin een mooie doorzonwoning in Almere heeft en geen last heeft van muizen, griezelt ze ervan. “Als je student bent, dan maak je je niet zo druk over een smerig toilet of een afwas. Dat verandert als je twee kinderen hebt, dan is hygiëne opeens een stuk belangrijker. Ik vind het prettig om in een schoon huis te wonen en ik merk dat ik het lastig vind om bij Brechtje op de koffie te gaan omdat de zilvervisjes als raketjes over de muur schieten, de wc echt ranzig is en het overal stoffig is. Gelukkig spreken we ook zo nu en dan af in de stad en dan is het hartstikke gezellig, want ik vind haar nog steeds een superleuke vriendin en niet alleen een vieze vriendin….”

Schaamte voor vieze vriendin

Nu heeft Brechtje gevraagd of Louisa met haar gezin komt eten. “Brechtje wil heel graag haar nieuwe vriendin Gloria voorstellen. Na alles wat Brechtje heeft verteld over Gloria ben ik heel nieuwsgierig naar haar geworden en wil ik haar graag ontmoeten. Maar ik twijfel enorm of ik mijn man en kinderen moet blootstellen aan de zooi en viezigheid van mijn vriendin. Michel is een Pietje Precies en heel schoon en ik vrees dat hij een rolling krijgt als hij het huis van Brechtje ziet. Hij krijgt geen hap eten door zijn keel, dat weet ik nu al zeker. Om je de waarheid te zeggen schaam ik me ook een beetje voor mijn ‘vieze’ vriendin. Brechtje kan niet wachten om voor ons te koken en Gloria voor te stellen dus ze blijft me appen wanneer we nou kunnen komen.”

O joh, die wc!

Natuurlijk vindt Louisa dat lief van haar vriendin, maar ze vindt ook dat Brechtje moet begrijpen dat niet iedereen is gediend van een smerig huis. “O joh, die wc. Ik ga niet eens meer, ik houd het wel op. De vloer ligt bezaaid met lege rolletjes, de bril is smerig en het wasbakje is helemaal bruin uitgeslagen. En dan ligt er ook nog een stapeltje beduimelde tijdschriften. Ieuw! Maar hoe moet ik Brechtje nou zeggen dat ik liever niet met manlief en kinderen kom omdat ik het niet zo hygiënisch bij haar vind? Ik vermoed dat ik haar daar echt pijn mee doe.”

Niet meer bij mijn vieze vriendin eten

Wat zou jij doen als je in de schoenen van Louisa stond? Zou je je erover heen zetten en gewoon lekker met je gezin bij die vriendin gaan eten? Of zou je het eerlijk zeggen? Hoe zou je dat zeggen? Praat mee in de comments onder het artikel.

Foto door Darina Belonogova via Pexels

Soof: ‘Ik heb geen zin meer om me voor mijn vriend uit te sloven en het kan me geen barst schelen’

versloffen

Soms sluipt het er in zonder dat je er erg in hebt. Zwarte stekels op je benen, een grijze uitgroei op je hoofd. “Dat was vijf jaar geleden wel anders toen ik Joost net leerde kennen. Ik zag er altijd tip top verzorgd uit maar ik laat het nu versloffen. Hoewel mijn vriend er niks van zegt, weet ik dat hij het niet leuk vindt. En om eerlijk te zijn: het kan me geen barst schelen……. Lees verder .”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter