fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lou: ‘Mijn beste vriendin wast haar handen niet na wc-bezoek’

vriendin wast handen niet

Ze ziet het zo vaak in openbare toiletten: mensen die hun handen niet wassen nadat ze naar de wc zijn geweest. Ook de beste vriendin van Lou spoelt haar handen niet schoon na een sanitaire stop. “Als Mieke naar mijn wc gaat, stop ik met het eten van nootjes.”

“Ik was zo blij tijdens de covidperiode. Natuurlijk baalde ik van alle maatregelen, daar is geen twijfel over mogelijk, maar de hygiëne die nodig was, was heerlijk.” Ze hoort premier Rutte er nog op hameren: ‘mensen: handen wassen, blijf vooral uw handen wassen’. “Dat is iets dat ik er met de paplepel heb ingekregen. Wie naar de wc gaat, wast zijn handen. Het is gewoon niet fris om dat niet te doen.”

Iew, beestjes op de wc-bril

Lou’s moeder maakte haar misschien wel een beetje bang als kind door te vertellen dat er in een toilet talloze bacteriën zwerven. Dat het op de bril, maar ook op de deurklink wemelt van de beestje. “Mijn moeder was zo iemand die in de jaren tachtig dacht dat je heel voorzichtig moest zijn als iemand HIV besmet was. Zij dacht dat je besmet kon raken als je op dezelfde wc-bril zat als een HIV-patiënt. Te belachelijk voor woorden natuurlijk, maar zij was daar bang voor en uiterst voorzichtig. Inmiddels weet mijn moeder dat dat onzin is, maar nog steeds vindt ze hygiëne als je naar de wc bent geweest super belangrijk.”

Je vergeet je handen te wassen

Ongemerkt heeft Lou dat overgenomen. In haar tas heeft ze altijd een handgel zodat ze als ze onderweg is en er geen mogelijkheid is om haar handen te wassen, ze toch kan opfrissen. “Ik zal altijd mijn handen wassen als ik naar de wc ga. Of dat nou in een restaurant is of bij een vriendin: ik vind het een heel naar en vies idee als ik dat niet doe.” Ze ziet vrouwen vaak snel zonder hun handen onder de kraan te stoppen, de wc’s uitlopen en moet zich dan beheersen. “Ik ben in staat om er iets van te zeggen. Ik gruwel ervan.”

Met vieze handen op de bank

Lou woont in een jaren vijftig woning en ooit zat er een fonteintje in de wc maar de vorige bewoners hebben die eruit gesloopt. “Echt jammer. En ja, natuurlijk had ik een wasbakje terug kunnen plaatsen, maar dat was veel gedoe en in verhouding best prijzig.” Dan maar geen kraantje, geen probleem want de keuken is vlakbij het toilet dus handen wassen is zo gebeurd. “Mijn bezoek loopt altijd even door naar de keuken en ik weet: het is niet ideaal, maar het is niet anders.” Wat haar opvalt is dat er ook vriendinnen en familieleden zijn die niet doorlopen naar de keuken en met ongewassen handen weer op de bank ploffen. Haar beste vriendin Mieke is één van hen.

Ogod, ze heeft gepoept

“Ik ken Mieke al heel lang en zij neemt het niet zo nauw met de hygiëne. Handen wassen vindt ze onzin. Zeker nadat ze een programma op televisie heeft gezien waarin iemand een paar weken haar handen niet mocht wassen. Aan het eind van die periode werd onderzocht hoe ongezond dat was. Volgens Mieke viel dat reuze mee en sindsdien vindt ze handen wassen onzin. Ik baal daarvan want als ze bij mij is, wast ze haar handen dus niet. Maar moet je voorstellen: we zitten lekker op de bank, kaasplankje op tafel, bakjes met nootjes erbij en Miek gaat naar de wc. Soms blijft ze zolang weg dat het niet anders kan dan dat ze zit te poepen. Vervolgens komt ze terug, gaat zitten en graait met haar vieze handen in de hapjes. Nou ik hoef dan niet meer, ik vind dat zo smerig.”

Hoe kan ik het aankaarten?

Natuurlijk is het onhandig dat geen fonteintje in haar wc heeft, maar wat maakt het nou uit om even de keuken in te lopen? “Het zit me best wel hoog en steeds als Miek naar het toilet is geweest wil ik erover beginnen, maar ik durf het niet zo goed. Ik ben zo bang dat ze me een zeiksnor vindt, ik vind dat ik dat niet ben maar ja. Kan ik haar vragen of ze haar handen wil wassen als ze naar de wc is geweest of is dat stom?”

Wat vind jij hiervan? Vind je het inderdaad net als Lou echt heel smerig als mensen hun handen niet wassen na een smerig klusje of vind je dat Lou er niet zo’n probleem van moet maken? Wat zou jij doen? Hoe zou jij het brengen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Adrienn via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Hanneke -

Fonteintje terug, mensen vinden het niet altijd leuk om de keuken in te lopen.
Gewoon roepen handen gewassen tegen jong en oud,zo hebben wij het allemaal geleerd., niks erg.

Joris -

Nou, ze wast kennelijk nog altijd haar handen niet en leeft nog steeds. En de geïnterviewde ook, dus die is er ook niet doodziek van geworden…

Fien -

Er is niets mis om aan te geven dat je het vies vind als handen niet gewassen worden. Je kan het eten ook in verschillende bakjes doen zij een en jij een. Als ze een goede vriendin is zal ze het wel begrijpen.

Reageer ook