Ongeveer 170.000 Nederlanders hebben last van coeliakie, dat komt neer op zo’n 1% van de mensen in Nederland. Er is niet een bepaalde leeftijd te noemen waarop het zich voor het eerst manifesteert. Hieronder geven we wat meer informatie over coeliakie en hoe je kunt ontdekken dat je het hebt.
Wat is coeliakie?
Coeliakie betekent eigenlijk hetzelfde als glutenintolerantie. Het is een chronische ziekte waarbij mensen niet tegen gluten kunnen. Gluten is een complex mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen.
Hoe weet je of je coeliakie hebt?
Op de website van de de Stichting Darmgezondheid kwamen we deze symptomen tegen:
- Bloedarmoede
- Vermoeidheid
- Chronische diarree of juist verstopping
- Smeuïge, stinkende ontlasting
- Opgezette buik
- Weinig eetlust
- Overgeven
- Ondergewicht, dunne armen en benen
- Huilbuien en depressiviteit
- Groeistoornissen bij kinderen
- Vertraagde puberteit
- Onvruchtbaarheid
- Botontkalking
- Afwijkingen van het tandglazuur
- Aften
Dat zijn best veel symptomen, waardoor het lastig is om zelf te bepalen of je wel of geen coeliakie hebt.
Als je op basis van bovenstaande symptomen het idee hebt dat je coeliakie hebt, ga dan zeker even bij de huisarts langs. Hij zal door middel van een bloedtest vaststellen of er antistoffen tegen de eigen darmcellen in het bloed zitten. Mocht dit het geval zijn, dan is er een kans op coeliakie en zal de huisarts je doorverwijzen naar een maag-darm-leverspecialist die je een definitieve diagnose kan geven door een darmbiopt te laten doen.
Is je kind nog geen 2 jaar oud en heeft het klachten die horen bij coeliakie en heeft het sterk verhoogde antistoffen in het bloed, dan kan de diagnose worden gesteld zonder biopt.
Wat kun je doen tegen coeliakie?
Helaas bestaat er geen wondermiddeltje waarmee je coeliakie kunt verhelpen. Het zal ook nooit overgaan, maar door een glutenvrij dieet te volgen kunnen de klachten na een paar weken al verdwijnen. Het herstel van de darmen duurt echter veel langer. Het kan wel een aantal maanden tot jaren duren voordat het darmslijmvlies volledig is hersteld. Helaas zal bij sommige patiënten het darmslijmvlies nooit helemaal herstellen.
Heb jij ervaring met coeliakie?
Heb jij last van coeliakie? En hoe ben jij er achter gekomen? We zijn hier heel benieuwd naar en mogelijk kunnen andere mensen iets van jouw ervaringen leren. We zouden het fijn vinden als je een berichtje achter laat bij de comments onder dit artikel.