fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is een krentenbol een gezond ontbijtproduct?

krentenbol gezond ontbijt

Uit onderzoek blijkt dat mensen die ’s ochtends een gezond en gevarieerd ontbijt eten, meer vezels, calcium, zink, ijzer en diverse vitamines (zoals A, B2 en C) binnenkrijgen. Op deze manier halen ze eenvoudiger de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van deze voedingsstoffen. Daarnaast helpt ontbijten met het op gang brengen van de spijsvertering en geeft het energie. De vraag is alleen: hoe ziet zo’n gezond en gevarieerd ontbijt eruit. En past een heerlijke krentenbol binnen een gezond ontbijt? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag. 

Hoe ziet een gezond ontbijt eruit?

Hoe het perfecte ontbijt eruit ziet, is per persoon verschillend. De ene persoon heeft meer baat bij een eiwitrijk ontbijt, terwijl de ander juist liever wat meer koolhydraten tot zich neemt. Voor de gemiddelde persoon adviseert het Voedingscentrum een ontbijt bestaande uit diverse onderdelen uit de Schijf van Vijf. “Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang”, zegt het Voedingscentrum.

Thuisarts beaamt dit. “Kies voor volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Hierin zitten veel koolhydraten, voedingsvezel en verschillende vitamines. Ook zorgen ze voor een vol gevoel”, zegt Thuisarts. Ook wordt geadviseerd zo min mogelijk producten van witte tarwebloem te eten. Voorbeelden hiervan zijn witbrood, koekjes en zoutjes.

Wat zit er in een krentenbol?

Een krentenbol wordt gemaakt van witte tarwebloem, gedroogde gist, suiker, melk, eieren, zout, boter en krenten. Sommige producenten of bakkers gebruiken rozijnen in plaats van krenten of plantaardige olie (zoals raapzaadolie, zonnebloemolie of koolzaadolie) in plaats van boter.

Antwoord: Is een krentenbol een gezond ontbijtproduct?

Afgaande op de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de adviezen van Thuisarts, wordt een losse krentenbol niet als gezond ontbijtproduct gezien. De krentenbol bevat hiervoor te weinig vezels en eiwitten en te veel suiker. Bekijken we het breder, dan kan een krentenbol wel onderdeel uitmaken van een gezond voedingspatroon. Om een krentenbol te laten passen binnen een gezond ontbijt, kun je ervoor kiezen om een kleine krentenbol te besmeren met margarine en een plakje 30+kaas. Eet daarnaast bijvoorbeeld een gekookt ei op een volkoren cracker en een handje blauwe bessen. Op deze manier voeg je eiwitrijke en vezelrijke producten toe aan het ontbijt. Binnen deze samenstelling is een kleine krentenvol een prima ontbijtproduct.

Alternatief voor de krentenbol

Een lekker en iets gezonder alternatief voor de krentenbol, is de mueslibol. Hier wordt vaak ook volkoren tarwemeel aan toegevoegd en bevat het meer noten en zaden. Een andere manier om op een gezondere manier van krentenbollen te genieten, is door ze zelf te bakken. Gebruik dan een combinatie van witte tarwebloem en volkoren tarwemeel. Je kunt wat minder krenten of rozijnen toevoegen. Voeg eventueel noten en zaden toe om de bol nog voedzamer te maken.

Geschreven door Sandra, redacteur voeding

Bronnen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook