fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sharon kan de ouderbijdrage van school niet betalen: “Mensen hebben meteen hun oordeel klaar”

Welke keuzes zou jij maken als je zou moeten leven van een uitkering? Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het niet weet. Zelf heb ik nooit in een dergelijke situatie gezeten en ik denk dat het heel lastig is om te oordelen over een situatie waar je nog nooit in hebt gezeten. Wie momenteel wél in deze situatie zit, is Sharon. Ze kwam tijdens een vreselijke periode in de bijstand en dat brengt meer narigheid met zich mee dan je zou denken. 

Dochtertje overleden

“Ik heb een enorm lastige tijd achter de rug. Drie jaar geleden zijn mijn vriend en ik een kind verloren. Ons dochtertje van twee maanden vonden we ’s ochtends dood in haar wiegje. Ik kon er met mijn vriend Richard helemaal niet over praten. Hij trok zich volledig terug en liet mij vaak dagenlang alleen met onze tweeling Sam en Max (toen twee jaar oud). Na een jaar was ik het zat en ben ik met de jongens vertrokken.”

Rondkomen van een uitkering

Sharon krijgt van de gemeente met voorrang een woning toegewezen en komt in de bijstand terecht. “Wij leven met z’n drieën van heel weinig. Ik ben er steeds beter in geworden, maar het blijft een uitdaging. Zo heb ik al twee jaar geen kleding meer gekocht, blijven we in de vakanties thuis, gaan nooit naar een pretpark of dierentuin en geven maximaal tien euro per dag uit aan boodschappen, kleding en dat soort dingen.” Van haar vriend krijgt Sharon geen alimentatie. “Ook hij heeft een uitkering. Het verlies van ons dochtertje heeft er bij ons allebei zo hard ingehakt, dat we allebei de grootste moeite met de gewone, dagelijkse dingen hebben. Het is voor Richard al zwaar om in het weekend Sam en Max te logeren te hebben. Laat staan dat hij kan werken.”

Meedoen in de maatschappij

Met de inmiddels vijfjarige tweeling gaat het goed. “Ze vinden het natuurlijk verdrietig dat hun zusje er niet meer is, maar waren toen het gebeurde nog veel te jong om te begrijpen wat er aan de hand was. Nu zitten ze op school en hebben het heel erg naar hun zin. Voor mij is het ook fijn dat ik overdag wat meer ruimte en tijd voor mezelf heb en ik denk dat ik binnenkort zelfs wil solliciteren. Ik geloof dat het goed is om meer uit huis te zijn en een dagindeling te hebben.” Ook voor het geld zou Sharon graag willen werken. “Ik ben het zat om elk dubbeltje tien keer te moeten omdraaien. Ik wil het gevoel hebben dat ik wat bijdraag aan de maatschappij.”

Moeder uit de ouderraad

Een andere reden waarom Sharon graag meer geld zou willen, is omdat ze dan de ouderbijdrage van school kan betalen. “Ik heb vorig jaar geen vrijwillige ouderbijdrage kunnen betalen en het lijkt erop dat ik het dit jaar weer niet kan. Een moeder uit de ouderraad vroeg me waarom ik het niet wilde betalen en toen ik haar vertelde dat ik het geld niet had, vroeg ze mij waarom ik mijn zoontjes die week wel nieuwe schoenen had gegeven. Die schoenen hebben ze van mijn moeder voor hun verjaardag gekregen, omdat ik niet genoeg geld had om schoenen voor ze te kopen. Ik voelde me gedwongen om die vrouw over het overlijden van mijn dochtertje en mijn uitkering te vertellen. Ineens vond ze het allemaal heel erg en voelde ze zich schuldig dat ze er zo over begonnen was, maar dat heeft ze aan zichzelf te danken. Mensen moeten niet zomaar een oordeel over elkaars keuzes en elkaars situatie hebben. Soms zit er een verhaal achter, waar mensen liever niet over praten. En al helemaal niet op een schoolplein.”

Snap jij dat sommige ouders niet begrijpen dat ze de ouderbijdrage niet kan betalen? Hoe zou Sharon het beste kunnen reageren? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel!

Reageer ook