fb
Damespraatjes Damespraatjes

Irene heeft de kerstboom al ruim een maand staan: “Zonde om dit pas in december te doen”

Paashaasjes in februari, pepernoten in augustus en het optuigen van de kerstboom in oktober: het wordt steeds normaler om vroeger en vroeger met het voorbereiden van feesten te beginnen. Enerzijds is het begrijpelijk, veel mensen vinden het gezellig en de winkels verdienen er meer geld door. Maar ontnemen we onszelf niet een deel van de voorpret? Wij spraken met Irene, die zo dol is op kerst dat ze haar kerstboom elk jaar begin oktober al van zolder haalt. 

Kerstfeest in juni

“Ondanks dat ik niet gelovig ben, vind ik kerstmis toch echt het leukste feest van het jaar”, vertelt Irene. “Ik vind het zo leuk dat ik mijn verjaardag een paar jaar geleden zelfs in kerstthema heb gevierd. Mijn gasten keken wel raar op toen ze de uitnodiging in hun mailbox zagen binnenkomen, ik ben namelijk jarig in juni. Haha! Maar dat mocht de pret absoluut niet drukken. We hebben in korte broeken staan dansen op kerstliedjes, hebben marshmallows geroosterd bij een vuurkorf in de tuin en alles was helemaal versierd met lichtjes en kerstdecoraties. De gasten vonden het geweldig en we hebben er allemaal nog lang over nagepraat.”

Kwik onder de acht graden

Het opzetten van de kerstboom doet Irene ook altijd behoorlijk op tijd. “Ik hoorde laatst dat het op de Filipijnen heel gebruikelijk is om dit rond september al te doen. Hoewel ik dol ben op kerst, vind ik dat wel heel vroeg. Ik wacht meestal tot begin oktober, dan is het buiten toch wat vroeger donker en begint het ook kouder te worden. Zodra het kwik onder de acht graden duikt, weet ik dat ik de trap naar zolder moet gaan uitklappen. Dan is het tijd om alle kerstversieringen naar beneden te halen.”

Vijf kerstbomen

Irene pakt ieder jaar een beetje grootser uit. “Ik vind het leuk om te kijken wat ze in Amerika allemaal doen. Hier zijn de versieringen toch wat uitgebreider dan in Nederland. Daarnaast koop ik elk jaar wel wat nieuwe dingen bij. Zo ga ik graag naar kerstmarkten en naar de kerstshows van tuincentra. Inmiddels heb ik een voorraad van duizenden kerstballen, vijf kerstbomen, kilometers aan lichtsnoeren en voor elke deur in huis een kerstkrans. Tja… Zo lang ik er maar gelukkig van word, zeg ik altijd.”

Heel gezellig

De man en kinderen van Irene vinden het maar gek dat hij vrouw en moeder zo gelukkig wordt van de kerstboom opzetten. “Wij bemoeien ons er niet mee”, lacht haar oudste dochter. “Tot een paar jaar geleden vond ik het gek om vriendinnen mee naar huis te nemen, maar inmiddels weet ik wel dat zij het eigenlijk hartstikke leuk vinden. We spreken in oktober en november juist vaak bij mij af, drinken warme choco en kijken kerstfilms op de bank. Het is vooral heel gezellig.”

Vreemd

Waar haar liefde voor kerst vandaan komt weet Irene niet. “Bij ons thuis werd het vroeger niet heel uitgebreid gevierd. Misschien heb ik hierdoor een soort tegenovergestelde reactie ontwikkeld; het heel overdreven vieren. Soms hoor ik dat mensen hier in de straat het maar vreemd vinden dat er op dierendag al een kerstkrans aan de voordeur hangt, maar daar trek ik me niks van aan. Het gaat erom dat ik er blij mee ben.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Foto door Marcelo Verfe via Pexels

1 reactie

Joris -

Wat leuk, zo’n jaarlijks terugkerend verhaal!

Reageer ook