fb
Damespraatjes Damespraatjes

Celine vertrouwt zoon niet achter het stuur: “Mijn auto krijgt hij niet mee”

Zo trots als een pauw is de achttienjarige Troy als hij zijn rijbewijs haalt. “Terecht: hij heeft best wat lessen gehad en moest drie keer examen doen voordat hij het roze pasje eindelijk kon ophalen bij de gemeente.” Celine leent haar auto aan hem uit, maar schrikt zich wezenloos als ze ziet hoe haar zoon rijdt. “Mijn auto krijgt hij niet meer mee.”

Hij dacht: dat doet ik wel even

Ze vond het nooit een probleem om haar auto aan haar oudste zoon uit te lenen. “Morris kan gewoon heel goed rijden en is heel verantwoordelijk. Zijn theorie-examen haalde hij in één keer en hij slaagde gelijk de eerste keer voor zijn rijbewijs. Geen seconde maakte ik me zorgen als hij mijn auto meenam.” Bij Troy, die drie jaar jonger is dan Morris, is het een ander verhaal. “Troy dacht: ‘dat doe ik wel even, dat rijbewijs heb ik zo in mijn zak’. Nou niet dus. Het ging al mis bij zijn theorie waarvoor hij steeds zakte. En maar liefst drie keer moest hij afrijden. En ik maar betalen, want dat had ik mijn jongens beloofd. Hun rijbewijs kregen ze van mij. Stom dat ik er niet een maximaal aantal lessen en examens aan verbond, want ik ben leeggelopen op de lessen die Troy nodig had.”

Mens doe niet zo overspannen

Drie maal is scheepsrecht en dat was ook zo voor Troy. Als een kind zo blij is hij met zijn rijbewijs, eindelijk kan hij gaan en staan waar hij wil. Hoeft hij niet meer in de stromende kregen op zijn scooter naar zijn werk, maar kan hij de auto van Celine pakken. Toch? “Ja, dat was wel het idee. Morris heeft inmiddels een eigen auto dus Troy kan, als ik de auto niet nodig heb, de mijne pakken.” Celine krijgt de schrik van haar leven als ze bij haar jongste in de auto stapt. “Ik vond hem super nerveus, maar dat was nog wel een soort van schattig. Minder grappig werd het toen hij een zebrapad over het hoofd zag en bijna een moeder met een buggy omver reed. Ik schrok me rot en schreeuwde. Troy vond dat ik niet zo overspannen moest doen.”

Hij rijdt helemaal niet goed

Daarnaast reed hij veel te hard. “Op wegen waar hij 50 mocht, reed hij met gemak 60 en ondertussen maar pielen met zijn muziek die snoeihard aan stond. Geen wonder dat hij zich slecht kon concentreren. Werkelijk: ik was bang in de auto. Eigenlijk vind ik dat hij helemaal niet goed kan rijden en ik begrijp niet dat die examinator hem heeft laten slagen. Zo onbesuisd, dat kan gewoon echt niet.” Als Troy vraagt of hij de auto mag lenen omdat hij met vrienden op pad wil gaan, twijfelt Celine enorm. Zeker omdat haar man vindt dat ze dat gewoon moet doen. “Bart zegt dat onze zoon het toch moet leren en dat gaat alleen maar als hij meters in de auto kan maken.”

Ik wil geen zeurmoeder zijn

Dat snapt Celine, maar ze is bang dat Troy een ongeluk krijgt. “Onzin vindt Bart dat, hij heeft toch zijn rijbewijs, zegt-ie dan. Ja, maar wat heb ik eraan als hij schade rijdt aan mijn auto. Daar koop ik niks voor. Ik vertrouw het niet. Wat nou als hij straks iemand aanrijdt die levenslang invalide raakt? Ik moet er niet aan denken en het is voor mij reden mijn auto niet meer uit te lenen aan mijn zoon. Maar dat voelt ook niet goed, ik wil geen zeurmoeder zijn.”

Hoe doe jij dat? Leen jij je auto aan je kinderen uit? Ook als je je hart vasthoudt omdat ze nog maar net hun rijbewijs hebben? Of vind je dat ze zelf maar een barrel moeten kopen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding boven artikel: Unsplash+

5 reacties

Rieneke -

Liever dat mijn kind in mijn auto rijd omdat die veiliger is. Ik zie vaak dat mensen die net hun rijbewijs hebben dan pas echt leren rijden doordat ze veel ervaring op doen. Zie het als fietsen. Een kind die leert fietsen kan fietsen maar zou thuis nog veel zonder hulp moeten fietsen voordat het echt veilig alleen hele stukken kan fietsen want dat is eerst toch vaak nog slingeren en veel fiets ervaring op doen.
Neem je zoon vaak ergens mee heen voor bijvoorbeeld een boodschapje en vraag of hij wil rijden onder de mom “het is belangrijk om het te blijven onderhouden” Geef geen kritiek maar positieve feedback zoals “ik zie echt in je auto rijden dat je veel volwassener wordt want eerst zat je nog te pielen met je muziek en had ik het idee dat je de gevaren dan dus nog niet zo in zag” Stopt hij bij een zebrapad dan bijvoorbeeld “wat goed dat je stopt nu vind ik je echt serieus veel beter opletten” Rijd hij keurig qua snelheid ” zo fijn dat je even met mij mee gaat want nu hoef ik ook niet meer bang te zijn dat er bekeuringen komen voor te snel rijden, je doet het echt goed en ik ben trots op je dat je nu zo volwassen gedraagt in het verkeer”

Petra van Dorp -

Het enige waar ik wat van wil en moet zeggen is dat die jongen niet moet pielen met zijn muziek (of telefoon o.i.d.) als hij aan het rijden is, want dat leidt ontzettend af. Dat is gewoon levensgevaarlijk. Ik heb zelf ook een heleboel lessen gehad, rijd niet onbesuisd maar heb drie keer schade gereden, gelukkig alleen blikschade, in mijn jonge jaren (paaltje over het hoofd gezien, afstand niet goed ingeschat). Laat de jongen inderdaad met de auto rijden en bemoei je niet met zijn rijstijl behalve drie dingen tegelijk doen, de focus moet op het verkeer liggen! En als hij schade rijdt, er zelf voor laten betalen natuurlijk, evenals voor boetes. Succes!

Fiene -

En stel jezelf ook de vraag; als jij een ongeluk maakt en iemand ligt in het ziekenhuis. Ben jij dan een slechte rijder? Je gaf trouwens aan dat hij heel zenuwachtig was toen je ernaast ging zitten denk je dat dat niet misschien mee te maken heeft? En hard rijden doen we (denk ik) wel allemaal toch?

Fiene -

Helaas kan het altijd gebeuren toch? Zelfs de beste krijgen nog wel eens een ongeluk. En als hij de auto niet kan lenen, kan hij niet rijden en dat is zonde van het geld. (Zeg je zelf ook) Boetes enz mag hij zelf betalen en als hij werkt kan hij zelf sparen voor een auto. En trouwens dat je lang over een rijbewijs doet hoeft niet te betekenen dat je er niets van bakt.

Joris -

Het is wat, 60 rijden waar je 50 mag. Wat een onverantwoordelijk jong is het, zeg.

Reageer ook