fb
Damespraatjes Damespraatjes

Olivia: ‘Mijn vriendin wil mij geen cadeaubon geven’

Jarenlang vierde Olivia haar verjaardag niet meer en daar komt binnenkort verandering in: ze wordt 40 en wil een knalfeest geven. Een van haar vriendinnen heeft haar gevraagd wat ze wil hebben. “Ik antwoordde dat ik een bon van een grote online winkel wil hebben om een boek te kopen.  Mijn vriendin Josefien weigert echter een cadeaubon te geven. Bonnen vindt ze zo inspiratieloos, en ze is vooral bang dat ik er dan geen boek voor koop, maar het aan iets heel anders uitgeef.”

Olivia snapt er niks van. “Weet je wat het is, ik hoef op zich helemaal geen cadeautjes, ik vind het al hartstikke leuk als mijn vrienden en familie er gewoon zijn. Maar ja, je krijgt de onvermijdelijke vraag of je nog wat weet voor je verjaardag en ja, dat weet ik. Een bon van een grote online boekwinkel omdat ik al een tijdje aas op een enorm duur fotoboek. Als mensen dan toch iets voor me willen meenemen, dan heel graag zo’n bon zodat ik binnen niet al te lange tijd dat prachtige boek kan bestellen.”

Ik zie er tegen op om 40 te worden

Ze heeft veel zin haar feestje. “Ik vind het leuk om weer eens iedereen bij elkaar te hebben. Door corona was het geven van feestjes toch een beetje weggezakt. Veel van mijn vrienden hebben na corona hun verjaardag helemaal niet meer gevierd, ook niet toen het wel weer kon. Maar nu ik veertig word, vind het ik het leuk een feestje te geven. Het is toch een mijlpaal en eerlijk gezegd zie ik een beetje op tegen veertig worden. Wat is dan beter om het gewoon maar te vieren met mensen om je heen die je dierbaar zijn?”

Wat wil je hebben?

Omdat ze veertig wordt, heeft Olivia veertig mensen uitgenodigd. “Nee, die passen niet allemaal in mijn huis, maar ik heb een grote partytent gehuurd die in de tuin kan staan en dan is het geen probleem. Ik heb er veel zin in.” Al een paar weken is ze druk met de voorbereidingen en iedereen die ze heeft uitgenodigd, komt. “Hoe cool is dat! Dan merk je toch dat mensen weer zin hebben in een feestje.” En net als Josefien vragen vrienden wat ze graag wil hebben voor haar veertigste. “Omdat ik single ben en een goede baan heb, heb ik alles wat mijn hartje begeert. Alleen dat prachtige fotoboek staat al zo lang op mijn verlanglijstje. Het kost een paar honderd euro en dat is veel geld.”

Azen op duur fotoboek

Dus dacht Olivia, als de genodigden dan tóch wat willen geven, dan graag een cadeaubon van de onlinewinkel waar ze het boek kan bestellen. “De meeste vrienden die ik het vertelde, vinden het super leuk om daaraan bij te dragen, omdat ze weten hoe graag ik dat boek wil hebben. Alleen Josefien maakt er echt wel een beetje een punt van.” Josefien zegt geen bon te willen geven omdat ze twijfelt over het bedrag. Maar vooral wil ze het niet geven omdat ze niet zeker weet of Olivia werkelijk het boek ervoor gaat kopen. “Ze zei: ‘straks koop je iets heel anders voor die bon, want naast boeken zijn er veel andere dingen te koop in die online winkel’. Ik vind dat zo’n aparte benadering.”

Wat maakt het nou uit!

Het zit Olivia niet lekker en ze bespreekt het met een andere vriendin. “Soof is het met me eens dat het opmerkelijk is dat Josefien er zo moeilijk over doet. Want het is toch niet aan de gever waaraan de ontvanger van de bon uiteindelijk besteedt? Het gekke is dat Josefien weet hoe graag ik dat boek wil hebben, dus waarom zou ze er aan twijfelen of ik de bon aan iets anders zou uitgeven? Als ik een vriendin geld of een bon geef omdat ze dat graag voor haar verjaardag wil hebben, maakt het mij niet uit wat ze er voor koopt. Dat is aan haar. Dus ik snap Josefien haar probleem niet en ik merk dat het met gewoon niet zo lekker zit. Ik zou willen dat ik iets anders op haar vraag wat ik wil hebben voor mijn veertigste, had geantwoord.”

Wel of geen cadeaubon?

Wat vind jij hiervan? Geef jij vrienden of familie gevraagd of ongevraagd geld of een cadeaubon voor verjaardagen? Of zoek je altijd een passend cadeautje voor iemand uit? Als je een cadeaubon of geld geeft, wil je dan ook weten waaraan de ontvanger het aan besteedt of maakt je dat niet uit? We zijn heel benieuwd naar jouw mening, geef ‘m in de comments onder dit artikel.

Foto door cottonbro studio via Pexels

4 reacties

Bianca -

Het zou kunnen dat je vriendin even krap zit en zich ervoor schaamt een klein bedrag te geven. Een cadeautje kun je achteraf betalen, met een creditcard betalen of proberen zo goedkoop mogelijk te scoren. Ik zou gewoon zeggen “Ik heb alles wat ik wil, echt het enige wat ik kan bedenken is die bon. Als je dat geen leuk cadeau vindt om te geven, dan is dat geen probleem, maar dan heb ik liever dat je niks geeft en gewoon gezellig naar het feestje komt. Ik zou het zonde vinden als je geld uitgeeft aan iets wat ik niet nodig heb, dus je aanwezigheid is echt genoeg” en het daarna laten rusten en aan haar laten.

Fiene -

Wat een gedoe om niets van beide kanten.
Dan leg ze het bedrag toch bij wat je nog nodig hebt voor het boek?
Dan is het ook weer opgelost!

Joris -

Jij mag een bon vragen, zij mag besluiten iets anders te geven. Geen man overboord. Wat een heisa om niets.

Monique -

Nou ja, ze mag wel zelf weten waar ze het aan besteed:
Weigeren dat cadeau!!!

Reageer ook