fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: Hoeveel geld stop ik in de cadeau-envelop op de bruiloft van mijn beste vriendin?

Josefien is uitgenodigd op de bruiloft van haar beste vriendin en is zelfs bruidsmeisje. Hiervoor heeft ze al flinke kosten gemaakt en nu vraagt Senna ook nog om geld als trouwcadeau. Josefien weet niet goed wat ze moet doen. 

“Senna en haar vriend zijn al jaren verloofd. De grote dag stond eigenlijk in 2020 gepland, maar de pandemie gooide roet in het eten. Hun droombruiloft in Toscane werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. Verschrikkelijk voor Senna en haar vriend natuurlijk, maar persoonlijk was ik blij dat ik wat extra tijd had om voor dit weekend te sparen. Al met al loopt het flink in de papieren om te gast te kunnen zijn op haar huwelijk…”

Italiaans landgoed

Het stel zal elkaar het ja-woord geven in Toscane. “Senna en haar vriend hebben allebei een goede baan en kunnen het zich dus veroorloven om te trouwen op een Italiaans landgoed. Het wordt een heerlijk weekend waarin eigenlijk alles geregeld is. Ik krijg een jurk voor tijdens de ceremonie, we slapen in een kamer in het landhuis en al het eten en drinken is gratis. En tóch is het zo dat dit weekend mijn vriend en mij ook heel veel geld gaat kosten.”

Zelf betalen

Ook al zijn de meeste kosten voor het huwelijk gedekt, het blijft een duur weekend voor Josefien. “De vlucht moeten we zelf betalen en ook het vervoer naar het landhuis. Daarnaast moet mijn vriend een smoking én een rokkostuum huren. Ik draag tijdens het trouwen een bruidsmeisjesjurk die is betaald door Senna, maar voor de welkomsborrel en het afscheidsontbijt moet ik wel speciale kleding kopen. Ze willen graag dat alle vrouwen hier lila en gebroken wit dragen. Precies dat heb ik niet in mijn kast hangen en zal ik moeten kopen.”

Geld als cadeau

Josefien heeft zitten rekenen en het is duidelijk dat het geen goedkoop weekend is. “Voor de vele outfits, de vliegtickets, het inchecken van koffers voor al die kleding en het vervoer van en naar de luchthaven zijn we zeker 1200 euro verder. Hier heb ik een jaar lang elke maand 100 euro voor opzij gelegd. Voor mij echt waanzinnig veel geld! En dat is nog niet het enige… Senna en haar vriend vragen namelijk geld als cadeau aan hun gasten.”

Compleet maandsalaris

Op de uitnodiging van het huwelijk stond onderaan een klein envelopje afgedrukt. “Ze willen dit geld gebruiken voor helikoptervlucht en een duikcursus op hun huwelijksreis. Ik gun ze dat natuurlijk enorm en wil graag een bijdrage leveren, maar dit hele huwelijk heeft mij al een compleet maandsalaris gekost. Ik kan het me echt niet veroorloven om ook nog 100 euro in die envelop te stoppen.”

Wat moet ik doen?

Josefien voelt zich heel rot over de hele situatie en twijfelt over wat ze moet doen. “Ik ben heel benieuwd hoeveel geld andere mensen in een envelopje stoppen. Enerzijds krijgen we heel veel (eten, drinken, accommodatie, een jurk), anderzijds kost het mij ook bakken met geld. Kan ik het maken om minder dan 50 euro in de envelop te stoppen?”

Josefien hoort graag hoe andere vrouwen hiermee om zouden gaan. 

De 51-jarige Monique is zwanger van haar tweede kind: “Er is een grote kans dat het gehandicapt is”

51-zwanger

Ik ben 26 jaar en zwanger van mijn tweede kind. Tegenwoordig wordt dat als vrij jong gezien en zo ervaar ik het zelf ook. Jong zwanger en moeder zijn vind ik heerlijk, vooral omdat het risico op afwijkingen veel kleiner is en ook het zwanger worden zelf erg makkelijk ging. Maar het kan ook anders, namelijk op latere leeftijd moeder worden. Zo sprak ik de 51-jarige Monique, die momenteel 36 weken zwanger is van haar tweede kind. 

VERDER LEZEN

Beeld: Felipe Pick Costa

32 reacties

Tiny -

Nou ik zou lekker thuis blijven je kunt toch niet verwachten dat jij je suf moet sparen om aanwezig te zijn op haar bruiloft en dan al die onnodige wensen dat geld kun je beter besteden aan je eigen gezin en kun je een envelopje maken en mee geven aan iemand die wel gaat met (100) er in

Nieke -

Ik zou het bespreekbaar maken en creatief zijn met shoppen. Ik vind zelf dat er geen standaard is wat je in de envelop stopt. Ik heb laatst 50 euro gedaan.. verpak wat je geeft op een leuke manier of geef iets persoonlijks i.p.v. een envelop dan is de waarde ook niet meteen zichtbaar! Suc6

Sandra -

Waarom zo nodig ik het buitenland trouwen en iedereen op hoge kosten jagen. Trouw gewoon in Nederland en ga dan op huwelijksreis naar je geliefde bestemming. Ik zou eerlijk zeggen dat je dat niet kunt betalen en dus niet komt. Een goede vriendin kent vast jou situatie en zou dat moeten begrijpen. Geeft ze bij thuiskomst iets ook leuks, dat zou voldoende moeten zijn. Want zij geven een feest in het buitenland, dus hun kosten.

Charis -

Ik denk dat 1200 euro wel heel ruim gerekend is. Probeer een goedkoop vliegticket te scoren, en wat de jurken betreft… kijk eens op de SHEIN. Daar zitten zeker leuke jurken tussen. En ik zou hierover zeker met je beste vriendin praten. Als zij echt je beste vriendin is zal ze wel begrip hebben voor uw situatie. Succes!

Jacqueline -

Een cadeau kies jij, niet je vriendin. Geef wat je kunt en wilt missen. Enveloppes geven mag aook anoniem. Wil je meer geven, kijk dan hoe je op de rest kunt bezuinigen. Koop niet twee maar een extra jurk. Een kniesoor die daar op let ( als ze het al zien. Of koop die witte jurk met een lila stola voor de lila dag. Er zijn wat dat betreft veel suggesties genoemd. Overweeg met de trein te gaan ipv vliegen. Of boek bijtijds een budgetvlucht. Misschien is het vliegveld dan iets verder weg, maar het scheelt wel veel. Of stel je vriendin voor te carpoolen. Er zijn vast gasten die met de auto komen en plaatsen over hebben. Het is ook nog duurzamer én je maakt onderweg al kennis met enkele medegasten. Veel vliegen in één klap. En je vriend kan misschien wel ergens een rok en smoking lenen. Maar vooral: blijf eerlijk tegenover jezelf en je vriendin. Durf ook eerlijk tegen haar te zijn als je dit niet allemaal kunt of wilt betalen. Als ze écht je beste vriendin is, dan begrijpt ze dat echt wel. Betrek haar desnoods bij je dilemma’s, zij is immers ook degene die ze veroorzaakt. Mogelijk zonder dat te willen en zonder dat door te hebben. En wil je dat niet, of kom je daar niet uit. Dan is het cadeau dat je geeft nog altijd jóuw keus. Of het een tientje is of 50 euro of duizend… Een gegeven paard kijk je niet in de bek. Ook niet op je bruiloft en al helemaal niet in die van je beste vriendin. vriendin. En bedenk dat je je niet hoeft te verdedigen over je beslissing. Uitleggen oké, maar verdedigen? Nooit.

Bianca -

In het Oosten van Nederland is het heel normaal om een enveloppe geld te vragen. Wat heb je aan al die onzin dingen waar gasten me komen. En het geefbedrag bepaal je toch zelf?
Je jurk, de overnachting ect kosten jou niks. Ticket hoeft ook zo duur niet te zijn, (even shoppen).
en de dresscode zie het probleem niet, dan koop je toch een goedkope dress of huur je toch wat? En zoveel verschillende setjes is toch ok niet nodig, kan toch met dezelfde jurk?
Dit had je toch ook gehad in Nederland,?
Maar €1200,00 vind het wel erg ver gezocht dat dit jou kosten zullen zijn, daar kun je veel op bezuinigen en veel wordt voor je Betaalt.

Irene -

Of doe iets heel anders: als je weet in welk hotel ze hun huwelijksreis zitten dan kun je misschien met het hotel contact opnemen en zorgen dat er een fles champagne of bloemen op de kamer staat met een persoonlijk berichtje. Dat is goedkoper, origineel en persoonlijk. In mijn arme studententijd heb ik ooit foto’s gemaakt van de bruiloft en tussendoor naar een snelle foto-ontwikkelaar gegaan. Mijn cadeau was hun eerste huwelijks fotoalbum op de dag zelf. Sommige mensen geven liever iets persoonlijks, symbolisch of blijvends op speciale gelegenheden dan geld. Daar kan niemand iets negatiefs van vinden als het uit een goed hart komt.

Edwin -

Blaas een tros balonnen vol met lucht en geef dat als cadeau.

Kost weinig en zuurstof is natuurlijk een leuke bijdrage voor de duikcursus!!

Ton -

Ik zou zeggen, blijf lekker thuis en boek van het geld dat je hebt gespaard een fijne vakantie. Je vriendin heeft wel heel veel pijlen op haar boog en haar houding getuigt van weinig inlevingsvermogen.

Mari -

Ik vind het behoorlijk arrogant van je vriendin om een dresscode aan mensen op te dringen. Mensen die een heel eind reizen om bij haar grote dag te zijn.

Woon zelf in het buitenland, en trouwde ook daar. Wij vroegen geen cadeaus, er was geen dresscode en meer van die onzin. Als cadeau tip op de kaart stond er ikea cadeaubonnen aangezien we net verhuisd waren.

Deze bruiloft klinkt als een juppen club, het zou al genoeg moeten zijn dat er veel op de dag komen!

nathalie -

Ik vind dat je heel ruim hebt gerekend met 1200 euro. Dit kan zeker aan de helft van het budget. De hele discussie is hier wat te geven 50 euro of 100 euro. De gewoonte is 100 euro te geven zodat de maaltijd min of meer is terugbetaald. Je bent toch met 2… dat is elk 50 euro. Indien er echt geen budget meer over is om in de envelop te steken zou ik het ludiek aanpakken. Elke week 10 euro storten met de mededeling “witte broodsweek 1” , week 2 opnieuw tot je aan 10 weken zit…

Joris -

Hey V, heb je even gemist dat de geïnterviewde ook een partner heeft?

Frans -

Zoals al eerder gezegd is, een vliegticket kun je zo duur maken als je zelf wil. Maar ook kleding! En verblijfskosten hebben jullie niet. De bruiloft is al ruim 2 jaar uitgesteld, maw je had 24x 100 € kunnen sparen. Hier ook meerdere bruiloften, wel in Nederland, maar ook niet naast de deur gehad. En daar moesten we dan ook met een vrijgezellenavond naartoe. Dus dag was ook al voor 1 bruiloft 2x hotel. Wel gezellig! Wij kwamen met het idee van dat hotel en uiteindelijk hebben zelfs het bruidspaar daar ook geslapen. Dat zijn dus geen feestavonden geworden, maar weekenden. Dat hebben we, zeker met de cadeau enveloppe echt niet met 1200 € gered. Maar we wisten het ruim van te voren en hebben er rekening mee gehouden.

Ih -

ik zou het bespreken met je vriendin. Een echt goede vriendin zal willen dat jij er bijbent en dat toch belangrijker vinden dan wat je in de envelop stopt. Gewoon je situatie uitleggen, dat je haar het heel erg gunt, maar dat je er zelf door in problemen komt.
Ik las laatst een soortgelijk verhaal, diegene heeft bedankt voor de eers (was feest geregeld door schoonzus) en haar beste vrienfin was ontzettend boos geworden op die schoonzus, en dat haar bestie niet erbii was door die kosten. Gewoon bespreken dus

Amanda -

Ik vind dit wel een heftig bedrag om eraan kwijt te zijn. Ik ben ook in Toscane getrouwd en de gasten hebben zelf het vervoer verzorgd (hoe wil je van iedereen het vervoer bekostigen? De een plakt er nog een vakantie achteraan, de ander gaat met de auto). Een dresscode was er niet en ook een kadowens niet! Omdat iedereen idd al was afgereisd naar Italië. Ik zou me niet prettig voelen om mensen op kosten te jagen, ook niet voor mijn droomhuwelijk. En de foto’s zijn niet minder mooi omdat er geen kleurenpalet/dresscode was.

Sabine -

Het is een hoop geld bij elkaar en bruiloften zijn nu eenmaal duur als genodigden, vergeet ook een vrijgezellenfeesr niet. Als ik jouw vriendin was had ik het een cadeau gevonden dat iedereen afreist naar Toscane, gezien de hoge kosten die je hiervoor maakt.

Persoonlijk denk ik wel dat je de plank misslaat als je 50 euro besluit te geven. Kijk inderdaad op vinted oid voor kleding en geef haar 100 euro.

V. -

Ik heb ook een Nederlandse bruiloft gehad in Italië, het cadeau dat zij vroegen was onze aanwezigheid en ze wilde geen cadeau omdat iedereen al kosten moest maken en als de gasten wel iets wilde geven mocht dat uiteraard maar het was niet verplicht.

Ik zou in dit geval 50€ geven, zeker je ook alleen bent.

Dagmar -

Waarschijnlijk ben ik de enige die er zo over denkt,
Maar als ik dit weekend niet kan betalen dan had ik bedankt voor de eer van bruidsmeisje wezen en was niet gegaan.
Vind dit belachelijk veel geld,
Geld wat beter aan andere dingen besteed kan worden

Eva -

Je kan je jurkjes ook op Vinted scoren. Staan genoeg mooie jurkjes voor 10-20 euro. Kan je wat je daarmee bespaart in de envelop stoppen. Veel plezier alvast!

Lientje -

€1200 is veel voor een weekendje weg. En als je niet een heel hoog maandsalaris is, kan ik mij voorstellen dat dat een hoop geld is. Echter, heb je echt daadwerkelijk €1200 voor dat weekend nodig? Ik heb even gauw gekeken en vliegtickets richting Toscane kosten bij (bijvoorbeeld) Transavia, al voor €44-€217 voor een retour. Zowel voor als hoofdseizoen.
Een smoking of rokkostuum huren, kwam ik tegen voor €80 per pak, voor 48 uur. Laten we er even vanuit gaan dat je beide pakken 2x 48 uur nodig hebt. Dan is dat dus totaal €320.
Een taxi van en naar het vliegveld in Italië is wellicht nog met andere gasten die ook die kant op moeten te delen, dus kan je ook zo duur maken als je zelf wilt. Maar dan komt je denk ik met €150 al een heel eind. Dan kom ik op €687 uit. Dan moet je wel nog een paar koffers inchecken en zelf een paar jurkjes aanschaffen. Maar dat kan nooit gezamenlijk €513 kosten. Zoals anderen al zeggen kan je die jurkjes ook echt wel goedkoper scoren.
Al met al, maak je het uiteindelijk zo duur als je zelf wilt. Ik heb nu ruim gerekend namelijk en vind het dan knap om toch op €1200 uit te moeten komen. Ja je kan €50 voor die vriendin doen, prima bedrag, gezien eigen uitgaven. Mijn inziens zou met wat slimmer rekenen €100 er ook af kunnen, maar dat is mijn mening. Maar minder dan €50 geven, waar je zelf over twijfelt, zou ik zelf niet doen, als het voor een van m’n beste vriendinnen is, die verder een geheel verzorgde bruiloft regelt waar ik te gast mag zijn.

Anja -

@Joris voor de “gewone” gasten vind ik het normaal dat ze zelf de vliegtickets betalen, dat ben ik met je eens. Maar deze persoon is gevraagd om als bruidsmeisje te fungeren en ik ben van mening dat het bruidspaar in dit geval haar reiskosten op zich hoort te nemen.

Ragna -

Ik zou al blij zijn als mijn dierbaren deze afstand willen afleggen en er zoveel geld voor over hebben voor “mijn” trouw WEEKEND. Dat is al een kado! Ik zou niet durven vragen om een envelopje! Kook lekker voor ze als ze weer terug zijn van hun honeymoon , kunnen jullie gezellig na praten!

Joris -

Nou, Lyn, dat heet dresscode en het is de bedoeling, de etiquette, dat gasten zich daaraan houden. Voor de gast zelf ook fijner, overigens.

En Dorian, natuurlijk hoeft het bruidspaar de reiskosten niet te betalen. Ze nodigen mensen uit en het staat de genodigden vrij zelf te bepalen of ze de reis maken. Bedanken kan goed.

Joris -

Aan ‘Ik’. Ik heb niet denigrerend “maandloontje” gezegd. Wat ik bedoelde: als je weinig verdient (of krijgt) zal die vriendin toch wel op de hoogte zijn van de penibele situatie, dat ze er begrip voor heeft dat je misschien wat minder kan geven.

Fiona -

50 euro is toch prima. Leuke kaart of iets erbij. Dat je er aandacht aan besteedt lijkt mij veel belangrijker dan de hoogte van het bedrag.

Anoniem -

Ik ben zelf ook in het buitenland getrouwd, weekend was compleet verzorgd voor de gasten vanaf het aankomst op het vliegveld tot ze naar huis gingen. Ze hebben zelf de vliegtickets bekostigd. En van de meeste vrienden hebben wij ook €50.- gekregen. Het gaat er om dat ze de moeite hebben genomen om een weekend vrij te nemen en te komen. Dat was mij veel meer waard dan de inhoud van de envelop. Dus €50.- is goed.

Lyn -

Ik zou kijken op vinted of bij de kringloop.
Wibra of action heeft ook leuke jurkjes.
Vraag andere een vriendin of kennis voor iets leuks.
Ik vind dat jou vriendin je niet kan verplichten welke soort kleding jij moet kopen…
Als je er maar leuk uitziet toch?

Over het geld, ik zou €100,- doen en besparen op kleding.

Veel plezier en vergeet niet te genieten!

Dorian -

Die vriendin gaat trouwen en wil dat ver van huis doen, dan vind ik ook dat ze de reiskosten moet betalen. Zij kan niet verwachten dat jij een jaar lang moet sparen voor haar bruiloft. Wat je geeft bepaal je zelf en niet om wat een ander verwacht.

Ink -

Ik vind het nogal egocentrisch van het bruidspaar om maar te verwachten dat men zoveel geld wil uitgeven voor hun huwelijk.

En 100 euro per maand opzij leggen voor dit vind ik al aardig wat bij een gewoon salaris. Bovendien denk ik dat voor hun weinig verschil is 50 of 100. Is toch peanuts voor hen. Dus hop 50. Het is toch een goede vriendin? Die weet toch dat het voor jullie lastig is? Als het zo’n echte vriendin is.

Ik -

Aan Joris…
Vandaar dat je niet kan beslissen voor anderen!! er zijn er zoveel met dit karig maandloontje zoals jij het zegt.. ook al verdienen ze uiteraard meer!!

Deb -

Ik zou 100 euro geven en dan op de kleding besparen. Je gaat toch niet voor een ontbijt speciaal kleding kopen? Leen het van een vriendin of kijk even op vinted. En als je het nieuw wilt kopen, kijk bij de Bristol, Wibra, Primark.

Joris -

Het huwelijk is uitgesteld van 2020 naar 2022. Je zal de uitnodiging (of in elk geval de save the date) vast tijdig ontvangen hebben. Dat je vervolgens 12 maanden lang geld opzij gezet hebt, is dan wat kort. Dat had je langer kunnen doen; minder per maand maakt het draaglijker of hetzelfde gedurende langere periode maakt het totaal meer. En als 1200 een compleet maandsalaris is, heb je sowieso een héél karig maandsalaris. Je vriendin zal daarvan tot op zekere hoogte toch wel een idee van hebben?

Reageer ook