fb
Damespraatjes Damespraatjes

Energielabel van je woning verbeteren: tips en subsidies

Energielabel van je woning verbeteren

Waarschijnlijk ben je inmiddels op de hoogte hoe belangrijk het energielabel van je woning is. Je moet het kunnen aantonen bij de verkoop of verhuur. Hoe beter het energielabel, hoe meer de woning waard is. Daarnaast is een goed energielabel belangrijk voor het milieu, de hoogte van de energierekening en het wooncomfort. Er zijn allerlei manieren om een beter label te krijgen. Hier geven we vandaag een aantal praktische tips voor. Wist je dat er bovendien subsidies of regelingen zijn om het verduurzamen van je woning nog aantrekkelijker te maken? Energielabel van je woning verbeteren? Wij delen tips en vertellen over subsidies. Ook hier lees je meer over in het onderstaande artikel.

Zonnepanelen op het dak

Wil je direct een beter energielabel en alvast een goede investering doen voor de toekomst? Dan kun je bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen. Het aanschafbedrag heb je gemiddeld na 7 jaar terugverdiend. Omdat zonnepanelen een levensduur hebben van ruim 25 jaar, geniet je langer dan 15 jaar van ‘gratis’ opgewekte zonne-energie. Dat is een leuk vooruitzicht!

Zonnepanelen subsidie: Momenteel verstrekt de overheid geen landelijke subsidies meer voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel zijn er andere regelingen en lokale subsidies die mogelijk interessant zijn. Veel gemeenten willen mensen in de regio stimuleren om te verduurzamen en stellen hiervoor een subsidie beschikbaar. Een andere mogelijkheid is om de btw van het aanschafbedrag terug te vragen. Dit moet je binnen een half jaar na de investering aanvragen.

Oude cv-ketel vervangen

Als er nog een oude ketel in jouw woning staat, heeft dit een slechte invloed op het energielabel. Vervang een oude cv-ketel daarom tijdig voor een HR-ketel (hoogrendementsketel) of een combiketel die je kunt aansluiten op een zonneboiler.

Subsidie voor cv-ketels: Ook voor het vervangen van je cv-ketel is helaas geen landelijke subsidie. Wel kun je aanspraak maken op de zogenaamde Energiebespaarlening. Dit is een lening met aantrekkelijke rente voor particulieren en Verenigingen van Eigenaren.

Isolatie verbeteren

Het loont om de isolatie van je woning te verbeteren door middel van spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of isolatieglas. De energiekosten gaan omlaag en de waarde van je woning (en het energielabel) gaat omhoog.

Isolatie subsidies: Het is mogelijk om onder voorwaarden 30% subsidie te krijgen als je een koophuis isoleert.

Vloerverwarming aanleggen

Wil je de woning zuiniger en effectiever verwarmen? Laat dan vloerverwarming infrezen! Met vloerverwarming wordt de warmte veel beter in de woning verdeeld en bespaar je tegelijkertijd energie. Ook is het een hele grote bijdrage aan het wooncomfort.

Subsidie voor vloerverwarming: Er is helaas geen subsidie voor beschikbaar. Toch is het gezien alle voordelen de investering meer dan waard.

Energielabel van je woning verbeteren: ga jij het doen?

We zijn heel benieuwd welke tips jij in de praktijk gaat brengen! Praat met ons mee in de reacties onder het artikel.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Daria Nepriakhina via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook