fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis. Makelaar Derk Kappelle vertelt hoe je ze voorkomt!

Wat is de grootste aankoop die jij ooit hebt gedaan? Bij mij is het zonder twijfel mijn huis. Ward en ik kochten het twee jaar geleden, toen ik zwanger was van Sophia. Hoewel we heerlijk in het huis hebben gewoond, gaan we dit jaar weer verhuizen. Ik ben in verwachting van ons tweede kindje en we hadden dan ook opnieuw behoefte aan een groter huis, buiten Amsterdam en dichterbij de praktijk van Ward. In het aankoopproces zijn wij goed begeleid door onze makelaar Derk Kappelle, van Kappelle Onroerend Goed. Want een huis kopen? Dat is de grootste aankoop van je leven en daar wilden we geen fouten bij maken.

Steeds vaker hoor ik van mensen dat ze zonder aankoopmakelaar op zoek gaan naar een huis. “Ja, wij vinden het veel te duur. Zonde van het geld. Ik weet toch heus zelf wel in wat voor huis ik wil wonen?” zei een vriendin laatst tegen mij. Ik snap haar punt! Wanneer je samen met een aankoopmakelaar een huis koopt, betaal je daar ook wat voor. Maar het levert je ook heel veel op en helpt je fouten te voorkomen. Benieuwd welke fouten veel kopers maken bij het kopen van een huis? Lees mee!

Fout 1: Je bent blind voor de tekortkomingen van het huis

Bij binnenkomst voel je het meteen: dit is mijn droomhuis. Je kijkt naar je partner en aan de grijns op zijn gezicht zie je dat hij er precies zo over denkt. Jullie lopen door het huis, zoekende naar alle mooie eigenschappen van het huis die bevestigen dat dit inderdaad jullie droomhuis is. Hoewel het heerlijk (en belangrijk) is om verliefd te worden op een huis, moet je je ogen openhouden voor eventuele tekortkomingen van het huis.

Hoe voorkom je de fout? 

Derk Kappelle: “Ik zie vaak dat mensen die verliefd worden op een huis, belangrijke dingen over het hoofd zien. Ze blijven hangen op de geweldige keuken, heerlijke badkamer en zonovergoten tuin, maar worden blind voor achterstallig onderhoud en eventuele gebreken. Door een aankoopmakelaar mee te nemen naar de bezichtiging, voorkom je dat deze (in potentie) grote kostenposten over het hoofd worden gezien. Zo kunnen jullie onbezorgd verliefd worden op alles wat het huis mooi maakt en zorgt de aankoopmakelaar dat niks onopgemerkt blijft.”

Fout 2: Je koopt zonder een bouwkundige keuring

De keuken is netjes gerenoveerd, van buiten ziet alles er goed uit en volgens de verkoopmakelaar is dit een woning ‘van het hoogste niveau’. Zonder aarzelen brengen jullie een bod uit, dat ook nog eens wordt geaccepteerd. Yes, jullie hebben een goede koop gedaan! Of toch niet…? Zonder bouwkundige keuring weet je dat eigenlijk niet. Want hoe mooi het er ook uitziet; het zegt niet altijd iets over de daadwerkelijke staat van het huis.

Hoe voorkom je de fout? 

Derk Kappelle: “Ik adviseer mensen om altijd te kopen onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Tijdens een bouwkundig onderzoek van het huis kijkt een bouwkundige naar de werkelijke staat van het huis en brengt eventuele aankomende onderhoudswerkzaamheden in kaart. Neem de uitkomst van dit onderzoek serieus en neem het eventueel mee in onderhandelingen.”

Fout 3: Je bent bereid te veel voor het huis te betalen

Als je verliefd bent op een huis, is het verleidelijk om de vraagprijs of zelfs meer te bieden. “Ach, over een paar jaar is het toch meer waard en we zouden onszelf voor onze kop slaan als we het mislopen” hoor je dan ook vaak. Hoewel het huis in de toekomst inderdaad misschien meer waard wordt, kan te veel bieden nu wel voor problemen zorgen. Banken financieren niet meer dan 100 procent van de marktwaarde. Blijkt uit de taxatie voor de bank dat het door jullie geboden bedrag te hoog is? Dan moet je zelf het verschil bijleggen. Heb je dit geld niet? Dan kan de koop niet doorgaan.

Hoe voorkom je de fout? 

Derk Kappelle: “Blijf kritisch! Is dit huis wel écht waard wat de verkoper ervoor vraagt? Voor een leek is dit vaak moeilijk in te schatten, de exacte marktwaarde is van veel factoren afhankelijk. Een aankoopmakelaar kan je adviseren bij het uitbrengen van een bod. In veel gevallen verdient een makelaar zichzelf op deze manier terug en voorkomt dat je in de problemen komt bij het aanvragen van een hypotheek.”

Fout 4: Je koopt niet onder voorbehoud van financiering

Het krijgen van een hypotheek is bij veel kopers het spannendste onderdeel van het kopen van een huis. Zelfs als je in vaste dienst bent, kan het voorkomen dat de bank minder kan en wil financieren dan je aanvankelijk had gedacht. Hebben jullie de voorlopige koopovereenkomst getekend en blijk je achteraf niet in staat de financiering rond te krijgen? Dan betaal je 10 procent van de koopsom alsnog. Dit kan flink in de papieren lopen!

Hoe voorkom je de fout?

Derk Kappelle: “Koop altijd onder voorbehoud van financiering. Zelfs als de bank al een bedrag heeft genoemd dat ze waarschijnlijk willen financieren. Krijg je het onverhoopt toch niet rond? Dan zit je niet met enorme kosten die alsnog betaald moeten worden. De enige situatie waarin je zonder een financieringsvoorbehoud kunt bieden, is wanneer je vooraf 100 procent zeker weet dat het rondkomt. Wanneer je het geld zelf al op je bankrekening hebt staan bijvoorbeeld.”

pexels-photo-1246954

Fout 5: Je doet geen extra onderzoek

Bij het kopen van een huis, moet er altijd onderzoek gedaan worden. Denk dan bijvoorbeeld aan het checken van de bestemmingsplannen, de milieuaspecten en andere gegevens zoals van het Kadaster, gemeente, provincie of eventueel een Vereniging voor Eigenaars (VvE). Wanneer je dit nog nooit eerder hebt gedaan, kan het best een lastig klusje zijn! Toch moet je het doen, want ook dit zijn dingen die iets over het huis vertellen en dus van invloed zijn op de waarde en de financiering van het huis.

Hoe voorkom je de fout? 

Derk Kappelle: “Heel simpel: doe je onderzoek! Weet je niet hoe dit werkt, waar je allemaal naar moet kijken en hoe je de gegevens interpreteert? Dan zou ik je zeker adviseren een aankoopmakelaar in te schakelen. De makelaar neemt ook dit stukje onderzoek uit handen. Niet alleen scheelt het jou veel tijd, hij/zij weet ook beter wat je met de informatie kunt en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.”

Werk samen met een aankoopmakelaar!

Zoals je ziet, kan je eigenlijk alle fouten vrij makkelijk voorkomen door het kopen van een huis altijd samen met een aankoopmakelaar te doen. Het bespaart je veel onderzoekstijd, helpt je grote fouten te voorkomen en in veel gevallen verdient hij/zij zichzelf ook nog eens terug. Verder neemt hij/zij de koopovereenkomst door om te zien of alle gegevens kloppen. De makelaar let hierbij in het bijzonder op de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de lijst van roerende zaken die achterblijven in de woning. Tot slot controleert hij/zij de akte van levering, inspecteert de woning en noteert meterstanden voordat de woning wordt geleverd aan de koper.

Over Kappelle Onroerend Goed

Kappelle Onroerend Goed is al vijftig jaar actief in het Gooi. Met vier kantoren, in Hilversum, Laren, Loosdrecht en Bussum kennen ze de lokale woningmarkt als geen ander en kunnen kopers, verkopers, huurders, verhuurders, gebiedsontwikkelaars, projectontwikkelaars, beleggers, woningcorporaties en gemeenten adviseren en begeleiden.

Wij werken samen met Derk Kappelle en vinden dit echt heel fijn! Hij voorziet van deskundig advies, is niet bang om zijn eerlijke mening te geven en is altijd zeer goed bereikbaar. Dit stukje vertrouwen en vastigheid is prettig wanneer je zoiets spannends doet als het kopen van een huis. Want vergeet niet: het is de grootste aankoop van je leven!

Derk Kappelle

Derk Kappelle

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook