In 2017 kochten Ward en ik ons eerste gezamenlijke huis in Amsterdam. Het was de tijd waarin de huizenprijzen steeds harder begonnen te stijgen en we hoorden dan ook van veel mensen dat we ‘gek waren’ dat we zo veel geld voor ons huis hadden betaald. Tja, voor ons was er op dat moment niet echt een andere optie. We waren in verwachting van ons eerste kindje en hadden een huis nodig waar ook ruimte voor haar was. Daarnaast geloven wij allebei dat huizen over een lange periode altijd meer waard zullen worden. Tot slot kochten wij het huis niet als een belegging of iets om ‘winst’ op te maken, maar puur om in te wonen. Ons ‘veel te dure’ appartement is inmiddels flink meer waard en tot op de dag van vandaag hebben we geen spijt van onze eerste grote aankoop samen.
Huren of kopen?
Het lijkt consument-eigen te zijn dat we de huizenprijzen altijd te hoog vinden. “Ik wacht nog even tot deze bubbel spat”, hoor ik vrienden van ons al jaren roepen. Tja, dat wachten heeft ervoor gezorgd dat ze nu nog steeds veel geld aan hun dure huurwoning kwijt zijn. Als ze gewoon direct waren ingestapt, hadden ze zich heel wat geld bespaard. Vanuit een financieel perspectief is kopen eigenlijk altijd interessanter dan huren. Toch zijn er ook situaties waarin je beter nog even kunt huren.
Geen stabiel inkomen
Als je net bent begonnen als ondernemer of wanneer je nog geen vast contract hebt, wordt het lastig om een goede hypotheek af te sluiten. Soms lukt het, maar kun je veel minder lenen dan wanneer jouw inkomen een bepaalde stabiliteit uitstraalt. Wacht dan liever even op het vaste contract of het kunnen tonen van drie jaarrekeningen. Zo kun je meer lenen en een mooier huis kopen!
Geen stabiele gezinssituatie
Verwacht je binnenkort je relatie te verbreken, hopen jullie snel heel veel kinderen te krijgen of gaan de kinderen juist snel uit huis? Dan kan het aantrekkelijk zijn om (nog) even geen huis te kopen, maar er tijdelijk een te huren. Is jouw/jullie situatie stabieler en weet je wat jouw woonwensen op de iets langere termijn zullen zijn? Dan is het natuurlijk kopen geblazen!
Natuurlijk zijn er ook andere momenten waarop je beter kunt wachten met het kopen van een huis. Maar nogmaals: kopen loont bijna altijd meer dan huren. Neem eens contact op met een partij die je over jouw hypotheek kan adviseren. Dit kan overal in Nederland, zoals hypotheekadvies in Bodegraven, maar ook in Groningen en Maastricht. Ook voor hypotheekadvies in Voorschoten ben je bij een partij als de Hypotheekshop aan het juiste adres.
Verhuren
Inmiddels wonen wij niet meer in ons eerste gezamenlijke huis in Amsterdam, maar verhuren we dit aan expats. Op een dag willen we er graag zelf weer gaan wonen. Dit is ook goed om als optie in je achterhoofd te houden als je zelf wel een huis zou willen kopen, maar bijvoorbeeld mogelijk een keer (tijdelijk) op een andere plek gaat wonen. In dat geval zou je jouw koophuis dan kunnen verhuren. Let er hierbij op dat je mogelijk andere afspraken moet maken met je bank, zoals het afsluiten van een beleggingshypotheek. Ook doet het verhuren van je huis iets met de waarde ervan en kun je het niet zomaar verkopen.
Huren of kopen; wat zou jij doen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂
Afbeelding: Elena Popova via Unsplash