fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf redenen waarom het goed is om tamme kastanjes te eten

eten tamme kastanjes

Elk jaar rond deze tijd wrijft Tom in zijn handen: herfst. Dat betekent dat hij op straat grote bladeren vindt, op zoek gaat naar paddestoelen en met zakken vol tamme kastantjes thuiskomt. Wat moet ik ermee? “Nou, opeten,” adviseerde buurvrouw Juul laatst. Opeten? Ja! Die bruine bolletjes smaken heerlijk.

“Mam, kijk eens hoeveel kastanjes ik heb gevonden.” Met rode wangen dendert Tom binnen. Een plastic zak vol. “Heb je stokjes, dan maak ik er poppetjes van.” Ik ga op zoek naar de cocktailprikkers en mijn kleinste gaat aan de slag. Als hij de familie Kastanje gemaakt, kun je amper zien dat de zak leger is. Elk jaar is het hetzelfde verhaal: ik kieper op na een tijd de zak om in de groene kliko.

In de oven

Als buurvrouw Juul koffie komt drinken en Tom ziet knutselen, vertelt ze dat tamme kastanjes gezond zijn. “En lekker!” Ik kijk haar onnozel aan. “Even inkepen met een kruis en hop, de oven in. Echt zalig.” Dat klinkt wel heel eenvoudig. Tom en ik gaan aan de slag. Zetten de oven op 200 graden, maken kruisjes in de kastanjes en schuiven het bakblik in de oven. Na twintig minuten zijn ze klaar. Als ze zijn afgekoeld, pellen we ze. Juul heeft gelijk: ze zijn heerlijk.

Dit maakt tamme kastanjes zo gezond

  1. Goed voor je weerstand. Kastanjes barsten van de vitamine C, meer dan andere noten, en dat is goed voor je immuunsysteem en voorkomt gezondheidsproblemen. Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen die weer een belangrijk onderdeel van je weerstnad vormen.
  1. Bomvol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen verschillende ziekten waaronder hart- en vaatziekten en vertragen verouderingsprocessen.
  1. Goed tijdens de zwangerschap. Zwanger? Neem nog een kastanje. In de nootjes zit veel foliumzuur dat je tijdens je zwangerschap moet innemen omdat het de kans op aangeboren afwijkingen bij pasgeboren baby’s kan verminderen.
  1. Weldaad voor je gebit. Kastanjes bieden bescherming tegen tandvleesontsteking waardoor tanden en kiezen kunnen uitvallen. Onderzoekers proberen te achterhalen welke stoffen uit de nootjes hieraan bijdragen. Daar zijn ze nog niet uit.
  1. Gezonde snack. Tamme kastanjes bevatten weinig calorieën en zijn dus een ideaal tussendoortje. Ze zijn rijk aan koolhydraten, vezels en eiwitten. Bovendien kun je ze in gerechten verwerken die daardoor een lekkere, nootachtige bite krijgen.

Eet geen paardenkastanjes!

Let wel op dat je de juiste kastanjes pakt, dus niet de paardenkastanje, want die zijn giftig. Hoe die eruitzien? Dat zijn de wat rondere kastanjes. Hieronder een foto van Tom en paardenkastanjes. Bovenaan het artikel zie je de tamme, eetbare kastanjes.

Tom sorteert zijn paardenkastanjes om poppetjes te maken

Tom sorteert zijn paardenkastanjes om poppetjes te maken

Heb jij lekkere recepten waarin tamme kastanjes zijn verwerkt? Deel ze met ons in de comments onder dit artikel. Vinden wel leuk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

joost -

Koken kan ook. Eveneens 20 min. Eerst het jasje uitdoen. Snij het topje er af, en je kan ze met een keukenmesje vanaf dat punt makkelijk afpellen.
Met een klein beetje boter en zout een echte lekkernij.

Cécile -

Dat wat Miranda bedoelt zijn de gewone wilde kastanjes daar zit aesculine in maar dat zit niet in de tamme kastanje.

Miranda -

De stoffen in de kastanjes zijn aesculine en aescine,versterkers voor bloedvaten.
maar eet er niet teveel van als je hartritmestoornissen hebt,dan krijg je juist bij teveel,hartkloppingen en pijn op de borst.
verder zit er fosfor en magnesium in,b1,b2 en b5 en kalium.

Karin -

Hoi Miranda, thanks voor je waardevolle aanvulling op het artikel! Goed om te weten!

Reageer ook