fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ellen kocht voor alle drie haar kinderen een appartement in Amsterdam: “Iedereen zou hetzelfde doen”

Een huis kopen is momenteel gekkenwerk in Nederland. En wil je ook nog eens dat dit huis in Amsterdam staat? Maak je borst dan maar nat! De huizenmarkt is totaal oververhit en het is met een modaal inkomen bijna niet meer te doen om in de stad aan een huis te komen. Wie er nog wél tussenkomen? Vermogende particulieren en vastgoedbeleggers. In Nederland is dit niet verboden, de vraag rijst echter steeds meer of het wenselijk is. Ellen is zo’n vermogende particulier. Samen met haar man kocht ze voor alle drie een appartement in het centrum van Amsterdam. 

Met niks begonnen

“Mijn man en ik zijn met niks begonnen. Hij had een aannemersbedrijf en ik deed de administratie. Door zakelijk slimme keuzes te maken, hard te werken en stevige risico’s te nemen, hebben wij een flink vermogen kunnen opbouwen door grote vastgoedprojecten te ontwikkelen. Loaded zou ik ons niet willen noemen, maar goed hebben we het zeker”, vertelt Ellen. “De kinderen weten niet beter dan dat wij goed in de slappe was zitten, maar dat is heus wel anders geweest.”

Maar één doel

Ellen vertelt hoe zij en haar man aan het begin van hun huwelijk in een huurappartement in Almere woonden. “Gewoon als normale mensen zeg maar. Het enige wat ons anders maakte dan onze buren, was onze ambitie en het vermogen ergens volledig voor te gaan. De eerste vijf jaar zijn wij nooit op vakantie geweest, leefden we op pasta met ketchup en gingen we één keer per jaar uiteten. Elke cent die er binnenkwam zetten wij opzij. We hadden maar één doel: zo snel mogelijk in staat zijn om onze eigen vastgoedprojecten te financieren. En dat is ons gelukt.”

Lees ook: € 400 per maand kwijt aan paardrijden dochter

Zestien uur

“Pas toen zakelijk alles lekker begon te lopen, zijn wij aan kinderen begonnen. Ik wilde een moeder zijn die er voor haar kinderen is en niet een moeder die werkdagen van zestien uur maakt. In vier jaar tijd kregen we drie dochters. De oudste is nu 19 en studeert in Amsterdam. De middelste en jongste zitten nog op de middelbare school en halen toevallig allebei tegelijk hun diploma dit jaar. Althans, daar gaan we met hun cijfers wel een beetje vanuit!”

Onze huizen

De oudste dochter van Ellen woont in een appartement dat Ellen en haar man voor haar kochten. “Het is als student bijna niet te doen om een kamer te vinden. Daarnaast waren wij op zoek naar een mooi beleggingsobject en daarom kochten wij zelf een appartementje waar zij in mag wonen. Zowel zij als wij realiseren ons dat dit een waanzinnige luxepositie is.” Ook voor de middelste en de jongste dochter zijn al appartementen aangekocht. “Deze worden nu gerenoveerd, het waren echte opknappers. De meiden mogen meedenken, maar uiteindelijk beslissen mijn man en ik hoe het eruit komt te zien. Zij mogen er dan wel wonen, het blijven onze huizen.”

Bijbaantje

Met de meiden is afgesproken dat ze na het afronden van hun studie  nog vijf jaar in de appartementen mogen wonen. “Binnen deze vijf jaar hebben zij het eerste recht van koop. Kopen zij het niet? Dan verkopen of verhuren wij het zelf. Wij willen het mogelijk maken dat de meiden zelf wat kunnen opbouwen, maar uiteindelijk moeten ze het ook echt wel zelf doen. Wij betalen hun huisvesting en studie, maar voor de rest van het geld hebben ze alledrie een bijbaantje. Het laatste wat wij willen zijn drie verwende nesten die nog nooit een dag in hun leven hebben gewerkt. Dat harde werken is juist hetgeen waar wij ons vermogen mee hebben opgebouwd. Ik ben daar trots op en dat wil ik doorgeven aan de kinderen. De oudste werkt naast haar studie vier avonden per week in een restaurant. Flink aanpoten hoor, maar dat is goed voor haar!”

Eigen geld

Ellen begrijpt dat sommige mensen het oneerlijk vinden dat vermogende ouders appartementen kopen waar hun kinderen in kunnen wonen. “Tja, dat snap ik heel goed. Aan de andere kant denk ik: zij zouden precies hetzelfde doen als ze in mijn schoenen zouden staan. Wij delen ons rijkdom absoluut met onze kinderen, maar leren ze ook hard werken en dat alles een prijs heeft. Willen zij later in de appartementen blijven wonen? Dan mogen ze dat van hun eigen geld kopen. Ik denk dat dit veel beter is voor ze.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

3 reacties

marja -

Mijn grootouders deden dit begin jaren 50 al voor hun kinderen. Wat resulteerde dat ik in de jaren 60 opgegroeid ben met al mijn ooms en tantes , neven en nichten op 1 rij naast elkaar woonden in woningen die door mijn grootouders zijn gefinancierd of gebouwd. Heel gezellig met zijn allen, met Oma in het midden.

Rebecca -

Ik had prcies hetzelfde gedaan en ik vind het heel goed dat ze wel de eis stelt dat ze moeten werken voor der centen, ik zit nu echt heel erg zwaar ga in augustus met mijn opleiding beginnen en hoop dat ik mijn kinderen ook zoiets moois mee mag geven

Renata -

Een huis kopen voor je kinderen vind ik prima. Als het geld had zou ik dat ook doen. Meerdere huizen kopen om die voor idiote bedragen particulier te verhuren daar vind ik wel iets van. Koop je een huis? Dan ook erin wonen.

Reageer ook