fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bowie: “Boos om wat mijn schoonmoeder doet met de foto’s van mijn kinderen”

schoonmoeder doet met de foto's van mijn kinderen

Bowie zit met haar handen in het haar want in de stad waar ze met haar man Herman en twee kinderen woont, is het bijna onmogelijk om kinderopvang te vinden. En dus springen de ouders van Bowie en Herman in. “Hartstikke fijn, maar mijn schoonouders trekken zich niets aan van onze regels. Zo ergerlijk!”

We zitten in een spagaat

Mabel, de oudste dochter zit in groep twee en wacht nog steeds op een plek op de BSO en onze jongste Skip kan sinds een paar maanden voor twee dagen op het kinderdagverblijf  terecht. “Het is elke keer zo schipperen met de opvang, echt ik word er gek van. Herman en ik werken allebei fulltime dus je snapt dat we in een behoorlijke spagaat zitten. We zijn dus echt heel blij dat onze ouders klaarstaan en helpen waar ze kunnen.”

Ik werk omdat ik het leuk vind

Aanvankelijk stond de schoonmoeder van Mabel niet echt te juichen om op te passen en vroeg of Mabel niet gewoon minder kon gaan werken, want Herman verdiende toch voldoende? “Ik kan haar niet aan haar verstand brengen dat ik werk omdat ik dat leuk vind en omdat ik niet voor niets een studie heb gedaan. Ze snapt niet als ik zeg dat ik een veel leukere moeder ben als ik werk.” Ook haar schoonouders gaan overstag en Mabel en Herman zijn gered. “Ja dat dacht ik, maar het volgende probleem heeft zich aangediend: mijn schoonmoeder luistert niet goed naar wat wij willen en trekt compleet haar eigen plan. Zo zet ze de kinderen patat met kroketten en mayonaise voor, terwijl wij proberen ze gezond te leren eten.”

Lekker hoor, patat met kroketten

Niet alleen stopt schoonmama de kleinkinderen vol met frituur, ook mogen ze snoepen als ze dat willen. “En ze koopt allerlei goedkoop plastic speelgoed, echt troep is dat en na even spelen al kapot. Terwijl de kinderen het veel leuker vinden om in de tuin te spelen, lekker te kleuren of te knutselen. Als ik er iets van zeg, wordt mijn schoonmoeder boos en is ze beledigd. Ze zegt nog net niet dat ik in mijn handjes moet knijpen dat ze ons uit de brand helpt.” Met haar eigen ouders heeft ze geen centje pijn, die vinden het prima om zich te houden aan de regeltjes die Bowie en Herman hebben.

Ze zet foto’s van de kids online

Vervelend vindt Bowie ook dat haar schoonmoeder de hele dag foto’s maakt van Skip en Mabel. “En niet alleen die van ons gaan op de foto, ook vriendjes en vriendinnetjes die soms meekomen. Tot overmaat van ramp plaatst ze de foto’s die ze van de kinderen heeft gemaakt schaamteloos op haar social media accounts. Omdat ik zelf niet zoveel met social media heb, had ik het niet in de gaten. Totdat de moeder van een vriendinnetje van Mabel op hoge poten naar me toe kwam. Hoe ik het in mijn hoofd haalde om foto’s van haar dochter op Facebook te plaatsen. Ik wist helemaal niet waarover ze het had tot ze het me liet zien. Echt te erg, ik wist niet hoe ik daarop moest reageren.”

Joh, doe niet zo ingewikkeld

Bowie gaat het gesprek met haar schoonmoeder aan. “Ze haalde haar schouders op en leek niet erg onder de indruk van mijn verhaal. Dat het niet okay is om onze kinderen en kinderen van anderen op social media te plaatsen, snapte ze niet. Wat is er nou erg aan? Het zijn maar foto’s hoor! zei ze. Ik ontplofte zo ongeveer en heb haar bijna gesmeekt om de foto’s die ze van Mabel en Skip en andere kinderen maakt, voor zich zelf te houden. Ze knikte dus ik dacht: ze snapt het. Fout! Zelfs na dit gesprek gaat ze vrolijk door met het plaatsen van kiekjes van de kinderen. Het interesseert haar niet  dat ouders dat niet willen en ze heeft totaal niet door dat het delen van privé foto’s écht schadelijk kan zijn. ‘Mijn vriendinnen vinden het zo leuk om mijn kleinkinderen te zien’, zei ze nog.”

Ga jij eens met je moeder praten

Toen Bowie vroeg of Herman met zijn moeder wilde praten, is hij een hele avond bij haar geweest. “Hij heeft geprobeerd haar duidelijk te maken dat ze moet stoppen met de foto’s openbaar te zetten. Dat we dat niet willen, dat als de kinderen later oud en wijs genoeg zijn, ze zelf mogen weten wat ze doen. Maar zolang ze er niets van kunnen zeggen en vinden, willen we het niet.” Het helpt allemaal niks en Bowie zit met haar handen in het haar. “Wat moet ik nou? Mijn schoonmoeder niet meer op laten passen? Dat kan gewoon niet, Mabel en Skip zijn graag bij hun opa en oma. Bovendien als we ze er niet meer brengen, ben ik mijn oppasadres kwijt. Ik ben radeloos.”

Wat raad jij Bowie aan? De kinderen niet meer naar haar schoonouders brengen? Of vind je dat Bowie en Herman wel heel ingewikkeld over het plaatsen van foto’s op social media doen. Wat maakt het nou uit als die kinderen te zien zijn? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Leela Shyam via Unsplash

Zoon van Jada werd uitgenodigd voor een vakantie: “Maar we kregen wel een Tikkie van € 500”

Stel: een vriendin nodigt jou uit om mee uiteten te gaan. Ga jij er dan vanuit dat zij de rekening betaalt of vermoed je dat zij hem zal willen splitten? Volgens de etiquette is het zo dat degene die de ander uitnodigt zou moeten betalen. Tegenwoordig zien we echter dat het vaak anders gaat. Etentjes worden vaak gesplit (going Dutch) en daar is niks mis mee. Zeker niet als je daar duidelijke afspraken over maakt met elkaar. Maar hoe zit dat met een vakantie? Officieel geldt ook dan dat degene die uitnodigt betaalt. Moeder Jada ging hier afgelopen voorjaarsvakantie ook een beetje vanuit, toen haar zoon Daan met zijn beste vriend mee mocht op vakantie. “En toch kreeg ik achteraf een Tikkie van 500 euro. Is het gek dat ik hier een naar gevoel aan overhoud… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

31 reacties

Yvonne Boersma -

Voor wie wi je een leuke moeder zijn? Niet voor je kinderen, denk ik. Je kinderen vinden je namelijk veel leuker, als ze je kennen en ze leren je alleen kennen, als ze je af en toe eens zien.

Fiene -

Hoi Bowie,

Wat de andere betreft tja het zijn opa en oma en daar mogen ze alles. Wat met de foto’s, ik zou daar ook helemaal niet blij mee zijn. Mijn kids staan daar altijd afgeschermd op. Vooral met die gekkigheid tegenwoordig. Je kan het nog een keer aankaarten en dan ook met de nieuwsberichten erbij waar ze het kan zien dat het niet slim is. Mocht ze het toch weigeren: foto’s rapporteren en zeggen dat het ook (volgens mij) strafbaar is. Mocht ze toch niet willen luisteren dan kan je nog twee dingen doen: 1.je gaat minder werken en bent meer bij de kids of 2. Je houd dit toch aan. Veel succes!

Mari -

Ben je het niet eens met de opvang van je schoonmoeder? Stop er dan mee en ziek een andere oplossing. Heel eenvoudig.
Wbt foto’s van kinderen, dit kan en mag niet.

Marianne -

Fulltime werken met kinderen vind ik persoonlijk teveel. Je kunt blij zijn dat je ouders en schoonouders zoveel oppassen. Vind ik nogal wat. En zeker als je het niet nodig hebt.
Ook al heb je gestudeerd, twee dagen minder, moet toch ook voldoende zijn. Dan heb je ook de tijd, om zelf wat met je kinderen te doen.
Wel vind ik dat je afspraken kunt maken over slaaptijden, eten en drinken, en snoepmomentjes. Een keertje frietjes is toch niet zo erg.
Wat de foto’s betreft, dat kan en mag in deze tijd niet meer.
Je kunt de foto’s wel aan kennissen laten zien, naar niet via de sociale media.

C&B -

Tja het wordt al vele malen eerder gezegd. Je hebt zelf gekozen voor kinderen daar horen nu eenmaal verplichtingen bij waarvan het zorgen voor niet de minst belangrijke is.
Je stelt dat je een leukere moeder bent als je fulltime werkt, wat een kul. Je bent een net zo’n zo niet nog leukere moeder als je parttime werkt want dan ben je er tenminste ook voor ze!!!
Maar ja je kiest er voor om de grootouders op te laten passen ja en zolang het niet over levensgrote issues gaat is het dan toch echt hun huis, hun regels van een patatje worden kinderen echt niet ineens ongezond.
Dan het sociale media gebeuren, daarin moet ik je wel gelijk geven maar als dat zo belangrijk voor oma is om de kinderen aan haar vrienden te laten zien waarom spreek je dan niet af dat de foto’s alleen bekeken kunnen worden door die vrienden en zo dan niet echt openbaar gezet hoeven te worden?
Maak of een speciaal groepje of plaats de foto’s achter een “muurtje” zodat alleen genodigden ze kunnen bekijken.
Jij blij, zij blij en kinderen veilig dus een goede oplossing lijkt mij.

Siny -

Ik heb geen advies, wel een vraag.
Waarom hebben jullie in godsnaam kinderen.
Voor in de weekenden?
Denk eerst eens na voordat je aan kinderen begint.

Joris -

Hey Mario, 1950 belde… Waarom moet moeders thuis zijn voor de kinderen? Ze hebben ook een vader.

Adinda -

Ja, je schoonmoeder heeft recht: bij haar gelden andere regels. Dus patat en snoep, daar moet je je maar mee tevreden stellen. Maar foto’s van kinderen op internet zetten heeft niets met regels te maken, dat is een inbreuk op de privacy van alle involvierte kinderen. Als ik je verhaal lees, lees ik wel een “ik” gerichte kijkwijze. Als je op andere mensen aangewezen bent, is het wel handig om je ook eens in de ander te kunnen verplaatsen.

Anita -

Ik vind dat je schoonmoeder zich moet houden aan jullie regels want de ouders van de vriendjes / vriendinnetjes willen ook niet dat hun kind op social media staan ze moet die regels respecteren klaar

Lien -

Begrijp de ouders van tegenwoordig niet, kinderen nemen en dan maar er van uit gaan dat de schoonouders maar moeten oppassen alsof hun zelf geen leven hebben.
Alleen maar omdat je je carrière en werken belangrijker vindt.
Ik heb zelf 2 kinderen grootgebracht samen met me man de verantwoordelijkheid genomen.
Tenslotte vonden we beiden,het is niet de taak van de schoonouders ,maar onze taak aangezien onze ouders hun taak al volbracht hebben,en hun eigen leven indelen op hun manier.
Ik begrijp niet dat je het maar normaal vindt om je ouders daar mee lastig te vinden en dan ook nog eens gaan klagen omdat alles niet op jou manier gaat,dump ze dan ook niet daar en neem je eigen verantwoordelijkheid.

Henny -

Heel eerlijk. Je kan nuet alles hebben. Je accepteert wat je schoonmoeder doet als ze niet luistert of je zoekt een andere oplossing. Ga minder werken want fulltime is niet nodig financieel. En je bent evengoed een leuke moeder als je parttime werkt. Of je zoekt een andere oppasser. Succes.

Roelien -

Kinderen hebben en beide full-time werken, die snap ik niet! Dan geef je je kinderen letterlijk uit handen en kun je dus niet verwachten veel inspraak te hebben. Je schoonouders kunnen zich echter best aan wat regels houden, dat dan weer wel, maar je kunt niet alles bepalen. Maar ik zou minder gaan werken, beide of een van beide, zodat je je kinderen de waarden en normen mee kunt geven die voor jullie belangrijk zijn!

M.karels -

Dan zou je minder moeten gaan werken,je kan wel zeggen ik heb niet voor niets geleerd, maar je heb twee kinderen. Dus keuze snel gemaakt.

Jeannette -

Ik vind dat je dan zelf minder moet gaan werken, zowel hij als zij. Ongezond eten vind ik minder erg, maar foto’s plaatsen op social media, dat kan echt niet. Als de vriendinnen van oma de kleinkinderen willen zien, moeten ze maar bij haar gaan koffie drinken.
Ben je het er niet mee eens, dan zelf thuis blijven, kun je alles zelfbepalen.

Jolanda -

Als je zelf voor de kinderen zorgt heb je deze problemen niet.
En ik ben er van overtuigd dat de rust en de regelmaat die dit met zich mee brengt goed is voor een kind.
Gewoon thuis worden opgevoed door eigen ouders dat is het belangrijkste dat er is.

Willy -

Ik vindt dat deze mensen blij mogen zijn dat opa en oma oppassen zodat zij fulltime kunnen werken. Deze mensen hebben hun portie aan opvoeden wel gehad. Zorg zelf voor je kinderen of laat oma het op haar manier doen. Ik vindt dat er wel veel eisen worden gesteld aan iemand die je hard nodig hebt. Even buiten de foto’s die geplaatst worden.

Bianca -

Er zijn een aantal principes waarvan ik vind dat je als ouder mag meegeven dat je verwacht dat iedereen het respecteert. Daarbij denk ik aan allergieën, verplicht gebruiken van een autozitje/niet in de auto stappen als je niet meer goed kan rijden, fietshelm, niet alleen laten voor een boodschap oid en ja ook het niet delen van foto’s. Er zijn ook dingen waar je je bij neer te leggen hebt als je de zorg voor je kind uitbesteed: of ze patat of boerenkool krijgen, met welk speelgoed ze spelen, enz. Ik zou het gesprek nog één keer aangaan, maar met een andere insteek deze keer. Neem een bloemetje of cadeautje mee, en begin eens met je schoonmoeder te bedanken. Je mag namelijk wel degelijk in je handjes knijpen dat oma oppast zodat jullie allebei niets in hoeven leveren, dat is niet de standaard. Erken dat je haar te veel op de huid hebt gezeten en dat je dit niet meer zal doen. Maar geef ook aan dat de foto’s online echt moeten ophouden. Leg de risico’s uit en geef aan dat dit voor jullie geen punt is waar over te onderhandelen valt. Als oma toch foto’s blijft plaatsen (en die kans is aanwezig), dan zul je dat óf moeten accepteren, óf op zoek moeten naar professionele opvang, óf beiden een dag minder moeten gaan werken. Ik zou je sowieso aanraden om voor een van de twee laatste opties te kiezen. Je hebt zelf voor kinderen gekozen, ze zijn dan ook je eigen verantwoordelijkheid. Zeggen dat je een betere moeder bent als je fulltime werkt is natuurlijk een beetje flauw, die keuze maak je voor jezelf, niet voor je kinderen. Dat is prima. Maar dan moet je ook accepteren dat niet alles volgens jouw exacte eisen kan gaan.

Miranda Bakker -

Ik vind het nogal omgedraaide wereld. Jouw kinderen jouw verantwoording. En je hebt keuze over veel dingen, maar ik zou me als schoonmoeder ook niet in alle bochten willen draaien omdat ik moet doen hoe schoondochter het wil. Ik heb 4 kinderen. Maar vond dat als ik.mijn kinderen ergens heen bracht ik moest accepteren hoe het daar ging
Was dat niet hoe ik wilde dan ergens anders heen brengen of zelf bij ze blijven.

Annabelle -

Hoi,
Ik denk eerlijk gezegd dat je blij moet zijn dat ze komen oppassen.
Wat ze bij opa en oma eten hoort bij opa en oma daar zijn grootouders voor.
Dat ga je nog vaker tegenkomen als ze bij vriendinnetjes gaan eten.
Wat betreft social media,dat is niet fijn maar blijkbaar kan je het niet tegenhouden.
Ik vraag me wel af waarom je fulltime wil werken terwijl je 2 kids hebt.
Ben je echt minder blij als je parttime gaat werken?
Ik denk van niet.
Dan heb je probleem schoonmoeder niet meer en kan je genieten van je kinderen en de dagen dat je blijft werken kunnen je eigen ouders komen oppassen.
Probleem opgelost ,geen stress meer .
Dat zou ik doen.
Succes met het nemen van een beslissing.

mario -

Ik vindt dat de moeder thuis moet zijn voor de kinderen ,ga weer wat werken als de kinderen ouder zijn en dat ze alleen thuis kunnen zijn ,jullie hebben voor kinderen gekozen zorg er dan ook goed voor zo krijgen ze dadelijk een hekel aan je ouders of jullie

D -

Het ongevraagd delen van foto’s op social media is ook hier wel eens een discussiepunt. Uiteindelijk is het heel simpel, ons kind, wij bepalen. Willen mensen zich er niet aan houden? In dat geval komt onze dochter daar niet meer bij nood voor oppassen, maar het is dan wel aan ons als ouders om ons daarop aan te passen in bijvoorbeeld de vorm van minder werken, thuis werken of vrij nemen.

Claudia -

Ik snap heel goed dat je radeloos bent na zoveel keer aan te geven om het niet online te zetten en toch doet. Maar laat ook een moeder van die andre kind eens tegen haar zeggen dat ze het niet wil enz en misschien toch stoppen als oppas adres dan verder kijken of een advertentie plaatsen

Ilone -

Natuurlijk kan je dat niet aan het verstand van je schoonmoeder brengen dat je werkt omdat je dat leuk vindt. Prima natuurlijk als het nodig is, maar je zadelt haar op met jouw kinderen waar je blijkbaar gewoon zelf voor kan zorgen. Daar heb je toch geen kinderen voor genomen Ik vindt je erg ondankbaar. Wees blij dat ze je kinderen opvangt om jou je pleziertje te gunnen. Wat de foto’s betreft is het wel vervelend dat ze zich daar niets van aantrekt.

Joris -

Vervelend dat je zo’n ordinaire en niet weldenkende schoonmoeder hebt dus geen respect heeft voor jullie en jullie regels. Als er kennelijk niet mee te praten valt, haal je ze daar dus weg. Je bent vast ook een leuke moeder als je parttime werkt. En de vader kan óók gewoon parttime werken. Wel benieuwd waar het kennelijk tot groep 2 of langer duurt voor je op het kdv of de bso terecht kunt. Wel aangemeld voor de geboorte of beetje laks geweest?

Bennink -

Wat ik lees is dat jullie schoonouders maar moeten oppassen omdat jullie fulltime willen blijven werken en geen opvang kunnen krijgen, maar jullie willen toch kinderen. Waarom fulltime werken, zijn kinderen niet belangrijk. Je kunt toch ook een leuke moeder zijn met met minder werken? Er zijn oma’s die helemaal niet willen oppassen. Tja nu ze alles in de buitenwereld brengt, kan ook een soort wraakactie zijn. Een goed gesprek is wel nodig.

Loes Schaap -

Hallo zeg
Een oma is een oma geen opvoeder
Laat dat goed tot je doordringen
Dus neem je verantwoording maar op
Groetjes Loes

Mireille -

Ik denk dat als je er ook nog eens regels op gaat nahouden dat je beter allebei een dag minder moet gaan werken, jullie missen een heleboel van je kinderen als je fulltime werkt.

Rhode -

Dus, je laat je schoonouders op jouw kinderen passen omdat je zelf liever gaat werken dan voor je eigen kinderen zorgen. Heb een waslijst met eisen. Ze passen zelfs op vriendjes en vriendinnetjes. En dan ga je klagen dat ze het niet goed doet? Moet oma toch zelf weten hoe ze de kinderen opvoed nu ze de moederrol van je overgenomen heb. En nee, ik ben geen oud mens, nog geen 30 zelfs. Maar ik zorg wel zelf voor mn kinderen.

Fien -

Hey!
Volgens mij is het strafbaar om foto’s te plaatsen van kinderen op internet waar de ouders/verzorgers geen toestemming voor mogen geven. Vanwege de privacywet. En vooral dat iedereen die foto’s eraf kan halen. Je kan het rapporteren met zijn alle op sociale media en andere dreigen om het hogerop te zoeken. (Dat zou ik ook doen) en anders is het niet anders om haar even niet bij opa en oma te laten spelen. Het is niet anders en dan moet je ook de keuze maken om even minder te gaan werken totdat ze plek hebben bij de BSO. Sucses

Dijk -

Gewoon zelf niet zo dom zijn en minder gaan werken jullie wilde toch kinderen maar geen verantwoording denk zelf eens goed na

Andrea -

Wat een lastige stressvolle situatie,
Welke opties zijn allemaal bekeken?
Bij gastouders of gastouders aan huis?
Beide 1 a 1,5 dag minder werken?
Dan werk je alsnog 3,5 à 4 dagen of is dit niet mogelijk op jullie werk of op financieel gebied? Hoe dat ook, er is nu een situatie ontstaan of gecreëerd dat jullie afhankelijk zijn van je schoonouders.
Zij hebben naar mijn idee een behoorlijk intensieve rol aangenomen als oppas, maar dan krijgen ze ook allemaal regels mee.
Nu zijn mensen verschillend, past de 1 zich er makkelijk op aan, maar voor anderen is dat lastig. Ik snap dat je dat allemaal zou willen, ik laat me verder niet uit over wat ik van het eten en goedkoop speelgoed vind, maar je hebt geen controle op wat ouders doen. Als je ook nog vollop moet of wil werken, daarnaast volledig controle wil wat er allemaal gebeurd thuis, is zo moeilijk. Overal is er wel wat van te vinden. Gastouders, kinderopvang, niet alles gaat zoals jullie het zouden willen, maar je kan hierdoor wel werken. Ik lees nu een kort verhaaltje, ik weet niet precies hoe het zit, dus dat is makkelijk oordelen. Ik heb 4 kinderen, ik heb van alles gebruik gemaakt, gastouder, oppassers, opa’s en oma’s, tantes etc ..van alles laten oppassen. Ze doen allemaal hun best en misschien niet allemaal zoals ik het zou doen, maar ik kan werken, ze zijn allemaal lief voor mijn kinderen geweest, als ze vallen, worden ze getroost etc.

Met social media, ook erg lastig hoor. Deze schoonmoeder doet dus wat zij belangrijk vindt en wat ze wil, je kan mopperen over je eigen kinderen, maar als ze andere kinderen op social media zet, dan laat de ouders zelf maar met je schoonmoeder praten. Jij bent niet verantwoordelijk voor haar gedrag, je zou ook kunnen afspreken dat de kinderen niet bij je dochter speelt, maar zij bij hun vriendjes, als de ouders die foto’s een probleem vinden.
Ook daar is weer het thema, waar kies je voor? Maar zet in ieder geval jezelf en je man niet tussen de ouders en je schoonmoeder in.

Heel veel succes, ik hoop dat jullie eruit komen.

Reageer ook