fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zoon van Jada werd uitgenodigd voor een vakantie: “Maar we kregen wel een Tikkie van € 500”

uitgenodigd voor een vakantie

Stel: een vriendin nodigt jou uit om mee uiteten te gaan. Ga jij er dan vanuit dat zij de rekening betaalt of vermoed je dat zij hem zal willen splitten? Volgens de etiquette is het zo dat degene die de ander uitnodigt zou moeten betalen. Tegenwoordig zien we echter dat het vaak anders gaat. Etentjes worden vaak gesplit (going Dutch) en daar is niks mis mee. Zeker niet als je daar duidelijke afspraken over maakt met elkaar. Maar hoe zit dat met een vakantie? Officieel geldt ook dan dat degene die uitnodigt betaalt. Moeder Jada ging hier afgelopen voorjaarsvakantie ook een beetje vanuit, toen haar zoon Daan met zijn beste vriend mee mocht op vakantie. “En toch kreeg ik achteraf een Tikkie van 500 euro. Is het gek dat ik hier een naar gevoel aan overhoud?” 

Verrijking

Daan en Jurgen zitten in 2-havo en zijn al bevriend sinds ze klein waren. “Toen ze zeven waren kwamen ze bij elkaar in het voetbalteam en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Bijna elke dag zien en spreken ze elkaar. Daan heeft drie oudere zussen en het is bij ons thuis best een kippenhok. Hij kan daar heel goed mee omgaan, maar soms vindt hij het ook heerlijk bij Jurgen thuis. Jurgen heeft één jonger broertje en de dynamiek is daar gewoon anders. Ik zie het als een verrijking dat hij zich ook daar zo fijn voelt.”

Groot succes

Omdat Daan niet altijd aansluiting vindt bij zijn oudere zussen, mocht hij vorige zomer een vriend meenemen op vakantie. “Die meiden kunnen uren praten over make-up, jongens, kleding en de laatste TikTok-trends. Daan heeft daar helemaal niets mee en is in de vakanties heel erg stil. Klagen over zijn zussen doet hij niet, en dat siert hem, maar duidelijk is dat hij iemand mist om bommetjes mee te maken in het zwembad. Afgelopen augustus mocht Jurgen daarom met ons mee naar Griekenland. De vakantie was een heel groot succes! Daan leefde helemaal op in het gezelschap van Jurgen. Voor het eerst in jaren had ik het gevoel dat ook Daan heel erg van de vakantie genoot.”

Wij hebben betaald

De vakantie in Griekenland is niet goedkoop. “We kozen bewust voor een all-inclusive hotel, met een horde tieners is dat wel zo makkelijk. Per persoon heeft ons dit 1500 euro gekost. Omdat wij Jurgen hebben uitgenodigd, hebben wij de vakantie voor hem betaald. Van zijn zakgeld heeft hij ons tijdens een uitje buiten het hotel op lunch getrakteerd. Hartstikke lief! We vonden het heerlijk om hem erbij te hebben en hadden het er toen al over dat we het volgend jaar best weer op deze manier kunnen doen. Maar daar begin ik nu toch wel over te twijfelen…”

Uitgenodigd voor een vakantie

Ook de ouders van Jurgen kregen te horen hoe leuk de vakantie was. “Ga je in het voorjaar met ons mee op skivakantie?”, vroegen ze afgelopen herfst aan Daan. “Dat wilde hij wel. Wij gaan nooit skiën, dus dit was heel bijzonder voor hem. Op de eerste dag van de vakantie vertrokken ze in het holst van de nacht naar Oostenrijk. Omdat we weten dat een skivakantie duur is, hebben we Daan geld meegeven voor skilessen, het huren van materiaal en zijn skipas. Gezien wij afgelopen zomer de vlucht, het hotel en al het eten en drinken voor Jurgen hadden betaald, gingen wij er helemaal vanuit dat zij nu op die manier voor Daan zouden zorgen.”

Twijfelen

De jongens beleven een vakantie om nooit te vergeten. “Daan was door het dolle heen. Hij en Jurgen hadden de mooiste verhalen en konden niet ophouden over hoe leuk het was geweest. Meteen ook de vraag of Jurgen volgend jaar weer mee mocht. ‘Natuurlijk. En jij gaat aankomende zomer ook weer met ons mee’, zei ik nog. Maar sinds ik een week na de vakantie een Tikkie van 500 euro van de moeder van Jurgen ontving, begin ik hier nu toch over te twijfelen…”

Weinig stijl

Omdat Jada en haar man alles voor Jurgen hadden betaald, hadden ze verwacht dat dit andersom ook het geval zou zijn. “Ik wist dat een skivakantie duurder is dan een all-inclusive vakantie. Exact om deze reden hebben wij Daan daarom ook geld meegegeven voor dure dingen zoals de skipas. De moeder van Jurgen had een berekening gemaakt en kwam op 500 euro per persoon voor de benzine van de rit naar Oostenrijk, het eten en zijn aandeel in de huur van het appartement. Als ik heel eerlijk ben, vind ik het getuigen van weinig stijl… Die rit hadden ze ook gemaakt zonder Daan en ook dat appartement was al gehuurd. Als je erbij optelt dat wij vorige zomer 1500 euro aan Jurgen zijn vakantie kwijt waren, dan is dit toch heel vreemd?”

Gaan wij ook doen

Ondanks dat Jada en haar man het een heel ongepaste Tikkie vinden, betaalt Jada hem toch. “Ik heb geen zin in ruzie en zeker niet met de ouders van de beste vriend van mijn zoon. Mijn man zegt dat ik het gesprek moest aangaan omdat er anders later misschien gedoe over ontstaat, maar dat zie ik niet zitten. We zouden Jurgen deze zomer weer met ons meenemen, maar ik weet wel dat ook wij niet meer zomaar alles voor hem betalen. Ik ben benieuwd hoe zijn ouders erop reageren als wij ze een betaalverzoek van 1500 euro sturen. Ik weet dat het kinderachtig is, maar als zij op deze manier met het betalen van vakanties om willen gaan, dan doen we het zo. Scheelt ons volgende zomer ook weer 1500 euro.”

Wat zou jij doen?

Hoe zou jij hier mee omgaan? Als jij bent uitgenodigd voor een vakantie, wie moet er dan betalen? En als jij iemand hebt getrakteerd, verwacht je dan dat hij/zij de volgende keer de rekening op zich neemt? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Erwi via Unsplash

Miranda betrapte een vriendin op overspel en weet niet wat ze moet doen!

uitgenodigd voor een vakantie

Ze loopt nou al twee weken rond met een geheim en weet niet wat ze er mee aan moet. Normaal zou Miranda haar man Peter in vertrouwen nemen, maar ze betwijfelt of dat nu verstandig is. “Ik heb een vriend en vriendin van ons, beiden getrouwd, zien tongen in de keuken. En het laat me niet los. Ik vind het zo oneerlijk naar hun partners toe. Maar als ik het zeg leg ik misschien een bom onder twee huwelijken… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

15 reacties

José -

Ik lees erg veel mensen die het geen stijl vinden dat ze het gesprek niet aangaat omtrent het tikkie van € 500,00. Dat verbaast mij, het is toch duidelijk dat zij, omdat zij de zomervakantie betaald hadden, dit niet had verwacht. Ja, er moet gecommuniceerd worden, maar de moeder van die andere had, voordat zij een tikkie van € 500,00 stuurde, als eerste het gesprek aan moeten gaan.

Bianca -

Mensen zijn echt allergisch voor communicatie af en toe. Wat is er nou zo moeilijk aan om die moeder de volgende keer dat je haar ziet even aan te spreken “Ik wilde toch even terugkomen op onze bijdrage voor de skivakantie van Daan. Wij hadden namelijk niet helemaal verwacht nog mee te moeten betalen aan de reiskosten en het hotel, aangezien we dit afgelopen zomer andersom voor Jurgen betaalt hebben. Dat doen we met liefde want we vonden het heerlijk hem erbij te hebben en ik ben ook heel blij dat Daan zo genoten heeft bij jullie. Wat mij betreft kunnen we dit dus ook zeker blijven doen, alleen het is misschien wel goed om duidelijke afspraken te maken te maken over de financiële bijdragen. De kosten voor Jurgen waren afgelopen zomer € 1500,-. Ik vind het niet erg dit voor hem te betalen, als dat wel betekent dat Daan niet hoeft te betalen voor het hotel, eten en de benzine de volgende wintersport. Wanneer je daar wel liever een bijdrage voor hebt, is dat geen probleem, maar dan stuur ik je ook een betaalverzoek voor de zomervakantie. Wat heeft je voorkeur?”

Louise -

Ala je van reboren afspreekt kom je niet voor een verassing te staan.

M -

Ik vind dat het ook niet van veel stijl getuigd om niet het gesprek aan te gaan. Het hoeft toch geen ruzie te worden. Spreek gewoon af dat je van te voren aangeeft hoeveel je verwacht dat de ander gaat betalen voor de vakantie. Dat zal ook een eye opener zijn voor de ouders van Jurgen denk ik. Dat lijkt me van veel meer klasse getuigen dan de ander te gaan behandelen zoals je zelf niet behandeld wilt worden.

Marloes -

Ja zo leer je mensen kennen. Ik zou er ook vanuit zijn gegaan dat als jij hun zoon gratis meeneemt, zij jullie zoon andersom ook trakteren. Anders moet je iemand niet uitnodigen. Maar zo zie je dat niet iedereen hetzelfde is en niet dezelfde normen en waarden heeft. Hun zoon kan hier echter niks aan doen, dus die zou ik gewoon weer meenemen als het leuk was.

Carla -

Ik ben bang, dat de moeder van Jurgen niet helemaal beseft welke kosten Jada en haar man gemaakt hebben. Ik zou dan ook zeker geen “koekje van eigen deeg” geven (omdat dit ook slechte gevoelens met zich meebrengt), maar het gesprek aangaan. Gewoon vertellen hoeveel je hebt uitgegeven, dan is snel duidelijk, dat het een en ander niet met elkaar in verhouding staat. En dan denk ik, dat het zinnig en misschien ook noodzakelijk is, om heldere afspraken te maken over wie wat betaald. Als je het zo in het bewustzijn tilt is het heel moeilijk, om nog met betalingen ( of niet betalingen) te komen die uit balans zijn.
Ik hoop van ganser harte het beste hiervan, want oh, wat is dat kostbaar zo’n vriendschap.

Chant -

Het laatste wat je wil, is dat dit strubbelingen geeft bij de jongens. Je kunt aangeven dat omdat jullie vorig jaar beide anders omgingen met de financiën je graag voor dit jaar vooraf duidelijk wil hebben wat zij graag willen. Je geeft aan dat het een succes was en je het graag wil herhalen doe dat dan ook ongeacht hoe zijn ouders met de financiën omspringen! Daar hebben die jongens niet om gevraagd en je zou je eigen zoon verdriet doen…

HS -

Eerlijk gezegd vind ik deze ouders profiteurs. Bijna gratis vakantie voor hun zoon. En om de kosten te dekken van hun eigen vakantie mag zoon mee. Ik zie het heel negatief sorry. Tuurlijk heeft die zoon het leuk hij wordt gebruikt. Echt sorry dat ook het zeg

Frank van den Broek -

Wij hebben de vriend van onze dochter uitgenodigd om deze zomervakantie met ons mee te gaan naar Turkye. Ze hebben nu zo’n anderhalf jaar een relatie en het lijkt best serieus. Wij hebben gelijk duidelijk gemaakt dat wanneer wij iemand uitnodigen wij ook alle kosten voor onze rekening nemen, vliegreis , all inclusive hotel enzovoort. Wij hebben wel aangegeven dat wat ze zelf uitgeven buiten het hotel voor eigen rekening is. Ik verwacht van zijn ouders niet dat zij dit gaan compenseren door onze dochter ook mee te nemen op een dure vakantie. Wij hebben maar één dochter en zij hebben 3 zoons.

Fleur -

Van te voren afspraken maken,wat is de bedoeling wie wat betaalt etc.

Piet -

Een beetje naïef wel om er zomaar van uit te gaan dat de ander de volledige vakantie van je kind gaat betalen. Dit geldt voor beide partijen. Als ouder bespreek je soort dingen toch van te voren met elkaar?

Ook om dit soort vervelende situaties te voorkomen. Door het nu niet te bespreken (ook achteraf niet), en volgend jaar een tikkie terug te sturen van € 1500 euro zal de onderlinge relatie tussen de ouders niet helpen waar erg jammer is voor de vriendschap van de jongens.

Toen ze de tikkie van € 500 euro kregen met uitleg waarvoor deze kosten waren had je ook kunnen vragen wat zij denken dat de zomervakantie van hun zoon vorig jaar had gekost. Zonder daarbij het specifieke het bedrag van €1500 euro te benoemen.
Of simpelweg te zeggen, joh wij hebben vorig jaar om geen tikkie gestuurd. Die vakantie heeft ons een vergelijkbaar bedrag gekost voor jullie zoon. Wat wij er graag voor over hadden.

Misschien was daarmee wel de kous af.

En vervolgens maak je voortaan duidelijke afspraken. Zoals er nu mee omgegaan wordt is alleen maar olie op het vuur gooien. Erg zonde dit.

chantal -

Gewoon duidelijke afspraken maken, je kunt niet bij een ander in zijn portemonnee kijken. Achteraf tikki sturen had ik niet betaald als ik van tevoren niets had geweten, jammer maar dan hadden ze dat vooraf kunnen zeggen ze kunnen wel 2000 euro uitgegeven wie zegt dat je kan en wil betalen. Is gewoon heel duidelijk en niets erg aan om het niet te doen. Duidelijkheid eerlijkheid duurt het langst. En als diegene daar niet mee kan dealen so be it

Siny -

Ik zou er in ieder geval een gesprek over hebben.
En de volgende vakantie duidelijkheid scheppen over mee gaan en de betaling.
Jammer dat het zo gelopen is maar beter van te voren alles bespreken.
De jongens hebben hier namelijk niets mee van doen.
Veel plezier de volgende vakantie

Sanderien van Mul -

Ik zie niet in waarom je expres zou moeten overdrijven mbt het geld (1800 ipv 1500 euro). Wat schiet je daarmee op, want zijn ouders gaan toch niet achteraf meer voor die zomervakantie betalen? Het allerbeste was uiteraard geweest om vóór de allereerste vakantie met beide jongens afspraken te maken met de ouders ipv dit onduidelijke, ‘laten we maar aannemen dat’ enz., enz. Als er van te voren duidelijke afspraken waren gemaakt in de trant van ‘wij nemen de jongens mee maar dat kost zoveel en zoveel’ (en niet overdrijven, wat een bezopen advies), dan waren deze toestanden niet ontstaan. Ik zeg niet dat het oké is wat het andere ouderpaar heeft gedaan, ook zij hadden van te voren duidelijke afspraken moeten maken. Het zijn geen kinderachtige bedragen, all in of skivakantie. Als het nu om vijf tientjes gaat, maar we hebben het hier inderdaad over vijfhonderd euro. En ga nu niet zo gruwelijk kinderachtig doen met je ‘ben zo benieuwd wat ze doen als wij ze een tikkie van 1500 euro sturen!’ Je WEET dat die mensen dat niet gaan betalen en dit zet de vriendschap tussen de jongens op scherp, want geen van jullie gaan ze meer mee op vakantie nemen. Jullie zijn volwassenen zeg, wat is er zo moeilijk aan om duidelijke afspraken te maken? Ga inderdaad het gesprek aan, want als je dit zo op zijn beloop laat, gaat dit alleen maar verliezers en meer dan waarschijnlijk een verbroken vriendschap opleveren.

Rieneke -

Helemaal met jou eens en ook met je man. Wat jammer, dat ze eigenlijk hierdoor het verpesten. Ik vind het echt schandalig dat ze je een tikkie sturen en trouwens als ik ienand mee nam op skivakantie dan gaf ik het geld terug voor een skipas etc.
Dit getuigd wel hoe iemand in elkaar zit. Echt erg dit!!!
Als ik jou was zou ik zeggen ik wil jou even persoonlijk speken en dan zeg je zoiets als: “ik wil de vakantie van onze zonen niet verpesten maar de reis van ons had (je overdrijft express) met bijbehorende kosten ongeveer 1.800 p.p gekost. Jullie gingen met de auto en waren sowieso al bezinegeld kwijt en de accommodatie werd er ook niet duurder op. Wij hebben hem nog geld meegegeven voor skipas en lessen en dan krijgen we toch een tikkie van 500 euro. Ik ga er geen ruzie om maken want het gaat om onze zonen en het is heel erg fijn om hem mee te hebbenop vakantie. Maar ik wil op financieel gebied wel afspraken maken omdat dit voor ons met de dochters erbij ook veel geld is.. Nu was het op financieel gebied niet alles eerlijk geregeld. Het hoeft ook niet op paar tientjes exact gelijk dus stel ik voor: de bezinegeld en geld voor de accommodatie strepen jullie weg want zonder mijn zoon waren jullie hetzelfde bedrag kwijt.De skipas+lessen kost ongeveer: ……Eten kost ongeveer: ……..(dan heb ik het ruim genomen) en kom je op een bedrag van ….. voor onze zoon. Onze reis koste ongeveer 1.800 euro p.p. Vliegreizen zijn dit jaar aanzienlijk duurder geworden maar we doen niet moeilijk dan houd ik 1.800 aan. Dan houd in dat onze vakantie gemiddeld 300 p.p duurder is voor je zoon. Wij willen doen daarover niet moeilijk en persoonlijk vind ik geld vragen als je iemand uitnodigd echt niet kunnen. Dus zullen we gewoon afspreken als we iemand meenemen dan geen tikkie achteraf of om geld vragen?

Reageer ook