Wat staat er op jouw lijstje met goede voornemens voor 2022? Afgelopen weekend stelde ik mijn lijstje op, waar dit jaar drie punten op te lezen zijn. Met stip op één staat het beter bijhouden van mijn administratie. Hier heb ik een bloedhekel aan en ik laat het dan ook te lang liggen. Door het op tijd te doen hoop ik er minder stress van te ervaren en me dus nog beter te voelen. Mijn tweede goede voornemen is het uitbreiden van ons nieuwe bedrijf, waar we halverwege 2021 succesvol mee zijn gestart. Op de derde plaats wil ik de gezonde flow waar ik momenteel inzit vasthouden en in 2022 acht tot tien kilo afvallen. Heel rustig en volledig onder begeleiding van een diëtiste. Samen met haar werk ik hard om de extra kilo’s kwijt te raken en mezelf een gezonde levensstijl aan te meten. Daarnaast ben ik ook begonnen met het eten van superfoods. Maar wat zijn dat precies en waarom kan je hier baat bij hebben?
Wat zijn superfoods?
‘Superfood’ is geen officieel vastgestelde groep van voedingsmiddelen. In de volksmond wordt er gesproken over superfoods wanneer bepaald voedsel hoog is in goede voedingswaarden, vitaminen en mineralen. Veel mensen denken dat superfoods per definitie exotisch en duur zijn, maar dat is niet zo. Ook boerenkool, lijnzaad, kiemgroenten en spinazie vallen vanwege hun gezonde eigenschappen in de categorie van superfoods. Daarnaast heb je natuurlijk ook zeker wat meer kostbare superfoods, zoals gojibessen, spirulina en gingseng extract. Goedkoop of duur: al deze producten hebben andere voedingswaarden, vitaminen, mineralen en dus andere gezondheidsvoordelen.
Welke superfoods moet ik gebruiken?
Welke superfoods je zou kunnen gebruiken is afhankelijk van je voorkeuren, behoeften en budget. Zelf geloof ik dat een mooie mix van verschillende superfoods in je dieet het meeste effect op je gezondheid zal hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan een groene smoothie waar je boerenkool en spirulina in verwerkt, een omelet die je aftopt met spinazie en noten en een bakje yoghurt met frambozen, gojibessen, lijnzaad en havermout. Op deze manier krijg je al het goeds van de verschillende soorten superfoods binnen en heb je een diverse inname van vitaminen en mineralen.
Daarnaast is het natuurlijk ook goed om te kijken wat je verder binnenkrijgt op een dag. Eet jij ’s ochtends een witte boterham met chocopasta, als lunch een kaascroissant met een energie drankje en ’s avonds witte pasta met een roomsaus? Dan zal een gingershot als tussendoortje weinig voor je doen. Zorg er daarom voor dat je dieet als geheel gezond en in balans is; pas dan zal je baat bij superfoods hebben.
Ik gebruik met koken en bakken het liefste zo puur mogelijk ingrediënten waarbij ik steeds vaker uitwijk naar bijvoorbeeld een biologische supermarkt of een webwinkel als Superfoodstore (een aanrader voor natuurvoeding en bijvoorbeeld ook natuurlijke verzorgingsproducten).
Kan ik ook voor supplementen kiezen?
Vind je het lastig om alle ingrediënten vers te kopen en in je dieet te verwerken? Dan zou je ook voor superfoods in pil- of poedervorm kunnen kiezen. Denk hierbij aan een lepeltje camu camu poeder door je yoghurt, wat rauwe cacao door je smoothie of een capsule met kurkuma en zwarte peper. Ook hierbij geldt: pas dit binnen je gezonde voeding van die dag. Dus niet alleen een poedertje of pilletje, maar gezond en voedzaam eten in combinatie met het poedertje of pilletje.
Wij adviseren je om lekker te experimenteren met superfoods. Kijk daarbij vooral wat je lekker vindt en wat binnen jouw budget past. Zo kan je het gebruik ervan een leven lang volhouden, zonder dat het je veel moeite kost. Ga verder ook zeker op zoek naar lekkere recepten waar je jouw superfoods in kunt verwerken. Zo wordt het nog leuker en lekkerder!
Gebruik jij al superfoods? Zo ja, welke? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂