fb
Damespraatjes Damespraatjes

Judith: “Ik wilde mijn zwager niet in de steek laten”

wil zwager niet in de steek laten

Nu haar zus niet meer bij haar man woont voelt Judith zich een beetje in een spagaat. Ze ontmoet haar zwager Fred nog best vaak, maar sinds hij niet meer samen is met Vera geeft dat grote problemen. ‘Ik heb het gevoel dat ik moet kiezen en dat wil ik niet …’

Wat? Zijn ze uit elkaar?

Nooit had ze verwacht dat de breuk tussen haar zus en zwager zoveel impact zou hebben. “Een paar weken geleden is het echt volledig geëscaleerd,” vertelt Judith. “Ik zal beginnen bij het begin. Twaalf jaar geleden ontmoette mijn zus Vera, Fred een grote, sportieve, leuke kerel. Ze werden verliefd en gingen al vrij snel samenwonen. De teleurstelling dat ze samen geen kinderen konden krijgen, overwonnen ze met elkaar. Sterker nog: het zorgde ervoor dat ze dichterbij elkaar kwamen. Dat ze sinds een paar maanden uit elkaar zijn, kwam voor mij als donderslag bij heldere hemel, ik heb dat totaal niet zien aankomen.”

Iedereen houdt van Fred

Natuurlijk is het altijd vervelend als mensen uit elkaar gaan, maar in dit geval vindt Judith het extra rottig. “Fred en ik kunnen heel goed samen. We hebben altijd de grootste lol en zijn lid van dezelfde tennisclub. Daar draaien we eens in de zoveel tijd samen de bardiensten en dat is altijd heel gezellig. Mijn man Dirk kan ook goed overweg met Fred, ze zijn allebei lid van een wielerverenging en gaan regelmatig met elkaar fietsen. Fred is er gewoon altijd en neemt een fijne energie mee, mensen mogen hem ook graag.”

Dat was niet zo’n slim idee

Toen Dirk vorige week jarig was, nodigde Judith naast Vera ook Fred uit. “Ik wil Fred niet in de steek laten, het is gewoon een goeie gast. Achteraf gezien had ik het anders moeten doen, ik had beter moeten communiceren. Als ik had geweten wat voor een ellende er op dat verjaardagsfeestje is ontstaan, had ik ze echt nooit allebei uitgenodigd.” Want wat gebeurde er? “Nou, mijn zus was als een van eersten op mijn feestje. Ze was voordat ze kwam eerst gaan sporten en had daarna nog even met een sportmaatje wat gedronken. Misschien had ze de drankjes iets te snel achterover geslagen, zou kunnen, maar in elk geval kwam ze een beetje aangeschoten bij me binnen.”

Waarom zijn jullie uit elkaar?

De zusjes drinken in de keuken een glaasje en Vera werd wat melancholisch en begon over Fred te praten. “Niemand wist eigenlijk wat de reden van de breuk was, ik ook niet. Steeds dacht ik: dat vertelt ze me nog wel een keer. Nou in de keuken stond ze op het punt om te vertellen waar het was misgegaan tussen haar en Fred, denk je wat? Komt-ie net binnen. Ze trok helemaal bleek weg en begon meteen te schreeuwen. ‘Wat maak jij me nou, waarom heb je die gore eikel hier ook uitgenodigd?’ Ik schrok echt van mijn zus, zo ken ik haar helemaal niet. Vervolgens gooide ze haar wijnglas naar Fred toe en maakte hem uit voor rotte vis. Inmiddels kwamen er al steeds meer gasten binnen die niet wisten wat er aan de hand was. Zo gênant.”

Wat een drama zeg

De gasten die binnendruppelden, feliciteerden Judith, namen een drankje maar omdat Vera zo uit haar dak ging, verlieten ze voortijdig het feestje. Ook Vera wilde met alle geweld weg. “Omdat ik het niet verantwoord vond dat ze op de fiets zou gaan zitten, zei ik dat ze bij ons kon slapen. Maar dat wilde ze niet, dus toen heb ik een Uber voor haar geregeld. Inmiddels had Fred ons huis ook verlaten en zo bleven Dirk en ik samen over op de bank, we waren bijna in een soort shock. Ik stuurde Vera berichtjes met de vraag of ze goed was thuisgekomen. Ze gaf aan dat ze voorlopig met rust gelaten wilde worden.”

Ik kan Fred toch niet uitgummen?

Met Fred heeft Judith nu al een week geen contact meer. “Op de tennisclub laat hij zich niet meer zien en hij heeft de fietsafspraken met Dirk afgezegd. Dirk en ik snappen er niks van. Echt ik kan me zelf wel voor mijn kop slaan want uit angst om mijn zwager kwijt te raken, lijkt het erop dat mijn zus me nu ook niet meer wil zien. Een kennis van me zei dat het wel goedkomt en dat het ook een soort van logisch is dat alles nu als een open zenuw bloot ligt. Maar ik heb het gevoel dat het niet meer goedkomt, zeker niet als ik zowel Vera als Fred wil blijven zien. Fred is al zo lang in mijn leven, die kan ik toch niet zomaar even pats boem uitgummen?”

Oei. Dat is een heikele situatie. Nou, kom maar op, hoe zou jij dit aanpakken? De kool en de geit sparen is misschien niet mogelijk, maar wat wel? Snap je dat Vera woest is geworden toen ze Fred op het feestje van haar zus zag? Of vind je dat het allemaal volwassen mensen zijn die normaal met elkaar moeten kunnen omgaan? Hoe zou jij dit aanpakken? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Tim Samuel via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Joris -

Vragen, Fiene? Het staat de geïnterviewde vrij uit te nodigen wie ze wil. Ze heeft geen toestemming van afzonderlijke genodigden nodig om andere genodigden uit te nodigen. Dat zou ook totaal onwerkbaar zijn.

Fien -

Het was inderdaad beter geweest om te vragen aan je zus of het goed was om haar ex uit te nodigen maar goed dat wist je natuurlijk zelf nu ook.even laten afkoelen en dan een gesprekje met je zus aangaan wat er nou gebeurd is.

Joris -

Niet met je eens, Sanderien van Mul. Die ex-zwager was ook 12 jaar familie, zij het aangetrouwd. De geïnterviewde en haar ex-zwager zijn ook gewoon bevriend. Natuurlijk was het handiger geweest ze allebei vooraf te informeren dat de ander ook zou komen en dan was het aan eenieder of ze de relatie met (ex-schoon)zus belangrijker vonden of hun ex-partner. Als volwassenen met elkaar omgaan. Gezond verstand.

Sanderien van Mul -

Jezus, je nodigt toch niet de EX van je zus uit op je verjaardagsfeest waar je zus ook komt… het maakt geen bal uit wat de achterliggende reden van hun breuk is. Als jij die gast privé wil zien, buiten je zus om, dat is je eigen zaak en moet je vooral blijven doen. Maar hem uitnodigen op je verjaardag waar ook je zus kwam, is zo ontactisch dat ik er met mijn verstand niet bij kan. Je zus is je familie en gaat voor. Is die ex zo fantastisch geweldig en leuk (blijkbaar wel) dat je daarvoor de relatie met je zus wil beschadigen? Ergo, je wilt liever je zus uitgummen dan die ex? Ik zou als ik jou was eens goed naar je prioriteiten kijken en die moeten bij je zus liggen en niet bij een of andere passerende ex. Met je zus moet je nog de rest van je leven doen, met zo’n ex, ook al is hij nog zo’n toffe peer, niet. De keuze is aan jou, maar wees bewust van de (vergaande) consequenties.

Joris -

Mogelijk zou je wat meer begrip hebben voor de reactie van je zus als je wist waarom ze uit elkaar zijn. Als zij er niets over loslaat, kun jij ook niet weten dat hun gezamenlijke aanwezigheid op een feestje tot problemen leidt. Normaal gaan mensen namelijk normaal uit elkaar.

Reageer ook