fb
Damespraatjes Damespraatjes

Evi doet elke dag een zelftest: “Het kost me 75 euro per maand, maar zo heb ik zekerheid”

Als ik jou vijf jaar geleden had verteld dat je ooit in een wereld zou leven waarin winkels, horeca en andere leuke dingen om de haverklap sluiten, je niet zomaar spontaan meer in het vliegtuig kunt stappen en dat je jezelf bij elk verkoudheidje op een virus moet testen; had jij dat geloofd? Persoonlijk had ik mezelf voor gek verklaard en was rustig doorgegaan met mijn leven. Helaas is de realiteit dat we momenteel leven met een pandemie en alle bijkomende maatregelen. En dat wordt voor veel mensen steeds zwaarder… Het perspectief voor ondernemers, jongeren en chronisch zieken lijkt soms met de dag minder te worden. En dat is verschrikkelijk! Iemand die zich ook gevangen voelt in de pandemie, is Evi. Evi heeft hypochondrie en denkt hierdoor regelmatig dat ze ernstig ziek is.

Angststoornis

“Als kind was ik al bang dat ik ernstig ziek zou worden. Waar mijn leeftijdsgenootjes zich niet druk maakten om alles wat ze zouden kunnen krijgen, wilde ik al naar de huisarts als ik verkouden was. Het label ‘hypochonder’ kreeg ik pas jaren later opgeplakt”, vertelt Evi ons via Zoom. “Weinig mensen weten dat hypochondrie een angststoornis is. Als ik vertel dat ik hiermee te kampen heb vinden mensen al snel dat ik me aanstel. Dat is best vervelend, want ik kan er niks aan doen dat het voor mij zo lastig is om in te schatten wat wel en wat geen serieuze klachten zijn. Zo denk ik bij een klein wondje al dat ik huidkanker heb en vrees ik voor een hersentumor als ik hoofdpijn heb.”

Ontsmetten

Dankzij haar psycholoog leert Evi leven met haar angststoornis. “Dit ging tot maart 2020 heel goed. Ik hing niet meer om elk pijntje aan de telefoon bij de huisarts en leefde een heel gewoon leven. Tot de uitbraak van het coronavirus dus, toen ging het een rap weer een stuk slechter.” Evi sluit zich thuis op en ziet van maart tot juli helemaal niemand. “Zelfs mijn eigen moeder, broer en vriendinnen wilde ik niet in huis hebben. Ik was zo bang voor de ziekte en dacht ook elke keer dat ik het had. Coronatesten waren er toen nog niet en ik nam dus drie keer per dag mijn temperatuur op om te kijken of ik geen koorts had. Ook ging ik veel supplementen slikken, soms wel tien pillen per dag. En was er een bezorger aan de deur geweest? Dan ontsmette ik het portiek, de voordeur en mijn hal.”

Videobellen met psycholoog

Evi zakt in deze maanden zo ver weg, dat haar moeder en broer vinden dat ze extra hulp nodig heeft. “Mijn psycholoog en ik zijn toen drie keer per week gaan videobellen en hebben samen afspraken gemaakt. Dit was fijn en hierdoor heb ik mijn leven weer een beetje teruggekregen. Ik nam nu alleen nog mijn temperatuur op als ik me ziek voelde en maakte elke dag een lange wandeling. Van hieruit heb ik ook het fysiek zien van vrienden en familie uitgebouwd.”

Rust

Vanaf het moment dat er zelftesten beschikbaar zijn, stort Evi zich echter daarop. “Ik vond het fijn, dat stukje controle. Elke dag doe ik nu een zelftest en dat voelt voor mij goed. Enerzijds is dit niet goed, want ik zou er minder mee bezig moeten zijn. Aan de andere kant weet ik door mijn dagelijkse zelftest ook elke dag weer dat ik het coronavirus op dat moment niet heb. Dit geeft mij rust en ik kan hierdoor beter functioneren.”

75 euro per maand

Door zelftesten groot in te kopen betaalt Evi hier nu 2,50 euro per stuk voor. “Dit is 75 euro aan testen per maand. Best veel, vooral wanneer je je bedenkt dat ik maar 1300 euro per maand te besteden heb. Toch betaal ik dit graag, want ik kan op deze manier iets normaler mijn dag doorkomen. Aan de andere kant denk ik soms ook dat ik de testen juist niet zou moeten doen en me helemaal niet druk moet maken om de ziekte. Mijn moeder zegt altijd: ‘krijg je het? Dan krijg je het. Maar ga je niet elke dag testen, dat voorkomt namelijk niks’. Daar heeft ze natuurlijk ook weer gelijk in.

Evi hoopt dat de pandemie snel tot een einde komt. “Dan zullen er heus wel weer andere ziektes zijn waar ik bang voor ben dat ik ze krijg, alleen word je daar een stuk minder mee geconfronteerd dan nu bij corona het geval is. Het zal dan vast wat beter gaan.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Met 1300 besteedbaar inkomen elke maand 75 verspillen aan zelftests. Beter een maandelijkse consultant bij de psycholoog…

Waarom valt dit overigens onder entertainment?

Reageer ook