fb
Damespraatjes Damespraatjes

Martje: “Mijn beste vriendin is zo enorm teleurgesteld in mij”

vriendin teleurgesteld

Martje en Loekie zijn sinds de brugklas bevriend, maar helaas zien ze elkaar niet meer zo vaak. Dit komt vooral door de afstand, want Martje woont nog steeds in Amsterdam en Loekie is naar Rotterdam verhuisd. Maar de vriendschap houdt stand, alhoewel die nu flink op wankelen staat…

Jarig in Portugal

De vriendinnen houden vooral contact via de app maar bellen ook regelmatig. “Ik vind het fijn om Loekie zo nu en dan even te spreken, haar stem weer te horen. Appen is makkelijk, bellen leuker zeg ik altijd maar. Ook proberen we elkaar in elk geval één keer in de maand te zien. Spreken we af in een restaurantje en soms maken we een lange wandeling.” Toen Loekie vorige maand jarig was, kon Martje er niet bij zijn. “Nee, zij zat met haar vriend in Portugal dus ik heb haar geappt en haar zelfs luid zingend opgebeld, vond ze zo leuk.”

Neus voor leuke tentjes

Als Loekie weer terug is van haar vakantie in Portugal, nodigt ze Martje en haar vriend Alex uit voor een etentje in Rotterdam. “Loekie weet goed de weg in Rotterdam en is meester in het vinden van leuke restaurantjes. Ze heeft daar echt een neus voor. Ik keek echt uit naar het etentje en kon niet wachten om haar vakantieverhalen te horen.” Op de afgesproken avond stappen Martje en Alex op tijd in de auto om naar Rotterdam te gaan. Onderweg krijgt Martje een appje van Loekie. “Ze schreef: ‘wij trakteren op het etentje vanwege mijn verjaardag’. Lief natuurlijk, maar ik was een beetje verrast omdat we meestal de rekening splitten en de verjaardag van Loek was al een maand geleden.”

Volgend jaar ga ik mee hoor!

Het etentje verloop super gezellig. Er worden vrolijke verhalen verteld, gelachen en geproost op de verjaardag van Loekie. Grappend zegt Martje tegen haar vriendin dat ze volgend jaar meegaat naar Portugal om lekker in de zon de verjaardag van Loekie te vieren. “Geen vuiltje aan de lucht, het was gewoon hartstikke gezellig. Maar opeens had ik in de gaten dat Loekie zich steeds meer terugtrok. Ik haalde mijn schouders erover op, dacht dat ik het mis had.” Maar Martje had het niet mis. Het afscheid van Loekie en haar vriend was ronduit koel.

Koel afscheid

“Ze deed heel afstandelijk toen we afscheid namen. Normaal knuffelt ze me zo ongeveer fijn, maar nu kreeg ik een snelle kus op mijn wang. Ik twijfelde of ik er iets over zou zeggen, maar deed het niet want dat zou de avond misschien helemaal bederven. Misschien is Loekie gewoon moe, dat kan natuurlijk ook.” Als Martje thuiskomt, stuurt ze Loekie gelijk een appje om haar te bedanken voor het etentje. “Aan de blauwe vinkjes zag ik dat ze mijn bericht had gelezen, maar ze reageerde er niet op. Dat vond ik gek want normaal geeft ze altijd gelijk antwoord. Ik voelde me een beetje ongemakkelijk door de hele situatie maar besloot haar even met rust te laten.”

Wat is dit nou voor ’n appje?

De volgende morgen checkt Martje als ze wakker wordt als eerste haar mobiel. “Ik zag dat Loekie me had geappt. ‘Ik ben zo teleurgesteld in je. Wij betalen een mooi diner vanwege mijn verjaardag en jij hebt niet eens een verjaardagscadeautje voor mij …’ Ik dacht: huh? Maakt ze nou een grapje? Maar Loekie maakt nooit zulke grapjes. Echt mijn mond viel open van verbazing. De actie dat Loeke het etentje betaalde overviel me compleet de avond ervoor. Daar kan ik toch niets aan doen? Bovendien had ik niet het idee dat het etentje nog in het kader van haar verjaardag was. Het was immers al weer een maand geleden en dan hoef je toch niet meer per se een cadeautje te geven? We zijn toch volwassen vrouwen? Of had ik haar wel met iets moeten verrassen? Ik voel me echt heel slecht en naar hierover.”

Ik weet niet wat ik moet

Een andere vriendin van Martje denkt dat Loekie gewoon haar avond niet had. “Sally vindt dat ik er niet zo zwaar aan moet tillen en dat het in vriendschappen niet gaat om cadeautjes. Dat vind ik ook, maar Loekie kennelijk niet, anders stuurt ze niet zo’n appje toch? Ik heb nog steeds niet gereageerd op haar bericht, ik weet gewoon even niet wat ik haar moet antwoorden.”

Wat vind jij? Had Martje een aardigheidje voor haar vriendin moeten meenemen? Of vind je van niet? Hoe zou jij dit oplossen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Nadin Sh via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Joris -

Dat de verjaardag een maand geleden was, is toch niet zo relevant? Het was de eerste keer dat jullie elkaar zagen ná haar verjaardag en het waren de omstandigheden (namelijk haar vakantie) die ervoor zorgden dat je er niet bij kon zijn – ik begrijp dat je er anders wel geweest zou zijn. Natuurlijk neem je dan iets voor haar mee (en dat zij het etentje betaalde staat er m.i. helemaal los van).

Anna -

Eerlijk gezegd verbaast het mij dat een volwassene een cadeautje verwacht van een volwassene op haar / zijn verjaardag.

Fiene -

Het had je wel gesierd als je iets had meegenomen idd. Maar aan de andere kant dat ze jullie vriendschap zo onder druk zet vanwege het niet geven van een verjaardagscadeau vind ik eigenlijk wel triest. Ik had mijn schouders op gehaald. Dan gaat het meer om het kado dan om de vriendschap.

Ilona -

Tuurlijk had ze een kleinigheidje voor haar moeten kopen.. Lijkt mij niet meer dan logisch

Reageer ook