fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lara: “Nooit verwacht dat we hier problemen met de buren over zouden krijgen”

problemen met de buren

Echt, als er een wedstrijd ‘Wie heeft de leukste buren’ zou zijn, dan zouden Lara en haar man Chris hun buurtjes Aaltje en Frits zonder aarzelen aanmelden. Althans, tot een half jaar geleden zouden ze dat doen. Want tot dat moment liep altijd alles gesmeerd. ‘Inmiddels is de sfeer tamelijk bedorven.’

Jeetje, wat een leuke buren

Vijftien jaar geleden kochten Lara en Chris het huis naast dat van Aaltje en Frits. “Een fantastisch huis dat vooral opviel door de prachtige tuin, zowel voor als achter. Chris en ik vielen als een blok voor deze woning en tijdens onze eerste bezichtiging maakten we kennis met Aaltje en Frits. Ze waren gelijk super aardig en geïnteresseerd en lieten onmiddellijk al doorschemeren dat ze het heel leuk zouden vinden als wij hun nieuwe buren zouden worden. Nou dat voelt echt als een warm bad toch? Het goed kunnen vinden met de buren is toch wel heel fijn.”

Geen vuiltje aan de lucht

Ook tijdens de verbouwing viel er geen onvertogen woord van Aaltje en Frits, terwijl daar zo nu en dan best aanleiding toe was. “Ja joh, we hebben echt flink verbouwd en dat ging gepaard met een hoop herrie. Nooit hebben de buurtjes daar iets van gezegd terwijl ik het niet raar had gevonden als ze dat wel hadden gedaan. We hebben ze na de verbouwing dan ook getrakteerd op een etentje in een mooi restaurant in de stad. Dat hadden ze echt wel verdiend.” Regelmatig drinken ze samen een borrel, kletsen over de schutting en helpen waar nodig. Tijdens vakanties passen ze op elkaars huis en verzorgen de huisdieren. Al die jaren is er geen vuiltje aan de lucht tussen de buren. Tot zes maanden terug.

Nee joh, ze maakt een grapje

“Aaltje en Frits hebben hun achtertuin onder handen laten nemen. Het is een juweeltje geworden met prachtige planten en struiken. Om die goed uit te laten komen, hebben ze nieuwe lampen laten komen. Wij kijken uit op de tuin en dat is geen straf. Wat wel een straf is, zijn die lampen. Die branden ook ’s nachts en het licht schijnt in onze slaapkamer. Irritant!” Nou dan overleg je toch gewoon even met de buren? “Ik dacht: ‘ze kunnen het licht ’s nachts toch uitdoen? Dan is het probleem opgelost.” Daar denkt Aaltje heel anders over. De lampen hebben ze namelijk juist laten aanleggen vanwege de veiligheid in- en om het huis. Fel licht schrikt immers inbrekers af. “Aaltje was heel beslist: ze zijn niet van plan om het te veranderen. Eerst dacht ik dat ze een grapje maakte, maar al snel kwam ik erachter dat ze bloedserieus was.”

Neem dan betere gordijnen

Hoe leuk ze altijd met elkaar omgingen, opeens is de sfeer bedorven en het gezellig contact is bruut verbroken. “Ik begrijp niet waarom ze zo ingewikkeld doen over die lampen. Wat maakt het nou uit om ze na 22.00 uur uit te doen? Mijn nachten zijn de laatste tijd al super gebroken omdat ik door de overgang heel slecht slaap. En nu is dat felle licht er ook nog bijgekomen, je snapt: geen ideale combinatie. Ik heb er echt last van.” Als Aaltje oppert dat Lara en Chris verduisterende overgordijnen moeten ophangen, springt Lara zo ongeveer uit haar vel. “Wat denkt ze nou wel? We hebben een paar jaar geleden de slaapkamer grondig aangepakt en opgeknapt. Nieuw behangetje en prachtige gordijnen die tot aan de grond komen. Een rib uit ons lijf, maar we wilden ze heel graag.”

Ik wil niet in de logeerkamer

Bovendien hangen door het hele huis heen dezelfde gordijnen wat een mooi effect geeft als ze allemaal dicht zijn. “Chris en ik hebben echt gespaard voor die gordijnen; het was super dure stof maar we waren er gelijk verliefd op, dus dachten: ‘we doen het gewoon’. En nou stelt Aaltje voor dat we maar even betere gordijnen op moeten hangen? Nou, dat is een no go he, dat snapt ze hoop ik zelf ook wel.” Omdat Aaltje en Frits weigeren iets te doen aan het felle licht, zijn Lara en haar man uit pure ellende soms maar in de slaapkamer aan de andere kant van het huis gaan slapen. “Maar dat is de logeerkamer, dat bed is ook lang niet zo lekker als ons eigen bed en ik wil daar niet liggen. Ik wil gewoon in de master bedroom.”

Echt, ik ga die lampen slopen

Ze overweegt om de lampen te saboteren zodat ze misschien nog een beetje slaap kan pakken. “Chris wil dat niet hebben en vindt dat ik dat niet kan maken. Nee, wat zij doen, dat is wel normaal? Vind ik dus niet. Omdat ik nu helemaal nauwelijks meer slaap, ben ik bekaf, super geïrriteerd en kan me nergens meer op concentreren. En dat komt allemaal door de buren. Dat kan toch niet waar zijn?”

Heb je ook jarenlang een goede verstandhouding met je buren gehad en hebben ze iets gedaan waardoor de sfeer omsloeg? Wat gebeurde er en hoe ben je ermee omgegaan? Wat raad je Lara en Chris aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Liza Summer via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

17 reacties

Joris -

Hey Jenny Rexwinkel, scherp – zo’n bewegingsmelder had mijn idee kunnen zijn. Oh wacht…

Jenny Rexwinkel -

Niet kunnen slapen door sterke verlichting is heel vervelend en niet nodig. Lampen koppelen aan bewegingssensoren en het probleem voor de buren is opgelost.

https://meld.nl/melding/overlast-melden/overlast-licht-buren/#:~:text=De%20wet%20bepaalt%20dat%20de,of%20het%20ontnemen%20van%20steun%E2%80%9D.

Joris -

De buren kunnen natuurlijk heel simpel een bewegingsmelder plaatsen voor de tuinverlichting als die daar voor veiligheidsdoeleinden hangt. Bij potentiële inbrekers schiet het aan, maar zonder beweging blijft je prettig donker.

Rachmat -

Bij ons zijn er veel verlichting van meerdere buren. Gewoon verduisteren gordijn plaatsen. Als die verlichting wil slopen, dan ben jij brutaal. Het is geven en nemen en niet eindeloos klagen.

Rachmat -

Bij ons zijn er veel verlichting van meerdere buren. Gewoon verduisteren gordijn plaatsen. Als die verlichting wil, dan ben jij brutaal. Het is geven en nemen en eindeloos klagen.

P -

Als dat licht je stoort en het niet bepsreekbaar is voor de buren,gewoon de gemeente vragen of daar een verordening voor is.Kan me niet voorstellen dat het toegestaan is om fel licht rondom te schijnen gedurende de nacht in een woonwijk. Lekker makkelijk van iedereen om voor te stellen dat jullie dan maar kosten moeten maken om het op te lossen…

Annie -

Ach, het kan altijd erger. Ik zat in een soortgelijke situatie. Totdat mijn buurman ineens vertelde dat hij altijd naar mij gluurde als ik lag te zonnen. Hij vond het nodig om tot in detail te vertellen wat hij tijdens het gluren bij zichzelf deed. Ik ben inmiddels verhuisd, maar kon geen huwelijk slopen door wat te zeggen tegen mijn buurvrouw. Ik had liever felle lampen gehad….

Peter -

Onvoorstelbaar dat buren dit niet kunnen oplossen zonder ruzie. Lijkt wel op die zwak begaafde mensen bij de rijdende rechter , die om elke kleinnigheid ruzie maken. Te triest voor woorden.!!!

Conny -

Als buren iets veranderen in de tuin, waar je last van hebt moet dat gewoon bespreekbaar zijn. En daarvoor niet de andere buur voor op kosten jagen. lampje verplaatsen is een hele goeie optie.

Anneke -

Inderdaad rolluiken is een goede oplossing. Misschien kunnen de. Buren aan de kant van het huis zetten voor de nacht. Wij hebben ook een lamp verhangen voor de buren, dat doe je gewoon

Ron -

Geneuzel om nix. Een rolluik had het allang opgelost. Door onregelmatig werk in het verleden heb ik ze al jaren. Het scheelt licht, warmte èn kou. En dus ook buren onmin.

Ella -

Laat een rolluik hangen aan de buitenzijde. Dit verduisterd goed en je hebt binnen plezier van je gordijnen.

Bonney -

Vervelend, maar geen ruzie waard. Al is wel wel flauw dat de buurvrouw niet 1 lamp wat aan wil passen. Achter de gordijnen kun je voor weinig donkere rolgordijnen ophangen. Dat helpt enorm.

Priscilla -

Waar mensen zich druk om maken zeg! Daarnaast is alles waar je jezelf aan erger iets van jezelf. Ben je niet in balans, ze benoemd het al zelf de overgang. Betekend jezelf terugtrekken, meer rust meer tijd voor jezelf, minder werken, yin yoga, ademoefeningen. Meer weer leren voelen, zodat je weer mag landen in je lijf. Liefs P

Marina -

*erger = twee

Marina -

Heel vervelend maar geen ruzie waard. Denk in oplossingen: koop een slaapmasker en/of bij de IKEA verduisterende rolgordijnen voor nog geen €10. Dan ga je erger maanden later als je weer minder slaaptekort hebt, minder moe en gefrustreerd bent rustig en helder nadenken over de situatie. Staan de lampen echt gericht op je raam en wordt je verblind erdoor wanneer je naar buiten kijkt, dan kunnen ze wellicht anders afgesteld worden. Nu eerst zorgen dat je slaapt zodat je zonder enige irritatie het gesprek kan aangaan.

S -

Laat je huidige gordijnen voeren voor in de slaapkamer

Reageer ook