fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lara: “Mijn bonusdochter wil niet op ons kindje passen”

Vol overgave en enthousiasme stortte Lara (37 jaar) zich tien jaar geleden op het bonusmoederschap. “Nou, ik ben wel van een koude kermis thuisgekomen. Mijn vriend Alain had een dochter uit zijn vorige relatie: de toen zeven jarige Mirte. ‘Heeft hij een dochter? Maak dan je borst maar nat’, zei mijn moeder nog. Naïef als ik was zei ik dat het het vast wel mee zou vallen. Boy, was I wrong… Mirte moest niets van mij hebben. En eerlijk gezegd is dat nog steeds zo.” 

Geef het tijd

Lara probeerde alles goed te doen, toen ze Mirte tien jaar geleden voor het eerst ontmoette. “Ik kocht snoep en speelgoed voor haar, gaf haar mijn onverdeelde aandacht, sprak alleen maar goed over haar moeder en wilde vooral niet de boze stiefmoeder zijn. En toch bleef Mirte kil, afstandelijk en ronduit onaardig.” Alain geeft aan dat Lara gewoon geduld moet hebben. “Ze is pas zeven jaar oud en heel verdrietig over de scheiding. Geef het wat tijd. Je bent een geweldige vrouw en ik weet zeker dat ze jou in haar hart zal sluiten.”

Alleen voor het eten naar beneden

De jaren verstrijken, maar de band tussen Lara en Mirte blijft slecht. “Er zijn momenten waarop het gezellig is, maar meestal kijkt ze mij niet aan. Zeker tijdens vakanties is dat lastig. Hier thuis zit ze veel op haar kamer en komt alleen naar beneden als we gaan eten. Op die manier kunnen we redelijk samenleven met elkaar. Maar als we op vakantie zijn zitten we elkaar de hele dag op de lip en dan is de spanning om te snijden. Het klinkt flauw, maar dat ligt echt aan haar.”

Niet blij

Wat de situatie niet makkelijker heeft gemaakt, is dat Lara en Alain inmiddels ook samen een kindje hebben. “Fiore is nu één jaar oud en is een vrolijk en lief meisje. Alain twijfelde of hij nog een kind wilde, zeker omdat Mirte al wat ouder is. Maar toen hij doorkreeg dat het voor mij niet bespreekbaar was om níét voor een kindje te gaan, ging hij overstag. Ook hij is er heel blij mee en zo verliefd op zijn kleine meisje. Maar je voelt de bui al hangen; het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Mirte is namelijk alles behalve blij met haar nieuwe zusje.”

Met spoed weg

Mirte maakt vanaf het begin van de zwangerschap duidelijk dat ze absoluut niet op een broertje of zusje zit te wachten. “Ik had gehoopt dat ze wel bij zou draaien als ze haar in haar armen zou hebben, maar nee hoor. Mirte kijkt niet op of om naar haar zusje. Zelfs toen ik laatst met spoed weg moest omdat er iets met mijn moeder was, weigerde ze op Fiore te passen totdat Alain thuis was. Ik heb een uur moeten wachten voordat ik naar mijn moeder toe kon. Woest was ik.”

Alles wat haar hartje begeert

Spontaan even oppassen wil Mirte niet. “Maar ook als we haar aan het begin van de week vragen of ze vrijdagavond een paar uur op haar slapende zusje wil passen, weigert ze. Of nou ja, ze wil het wel, maar alleen tegen betaling. Ik vind dat belachelijk. Mirte is 17 jaar oud, heeft geen baantje en krijgt alles wat haar hartje begeert. Hoe moeilijk is het nou om één keer per maand een paar uur op te passen?”

Niet dwingen

Lara vindt dat Alain harder moet optreden tegen Mirte. “Hij kan best afdwingen dat ze oppast. Anders geen zakgeld of kleedgeld meer. Alain is het daar niet mee eens en vind dat ik begrip voor de situatie moet hebben. ‘Mirte heeft niet om een zusje gevraagd, we kunnen haar niet dwingen’, zegt hij dan. Ik ben dat niet met hem eens. Alles draait om Mirte en dat mag best een beetje minder. We komen hier samen niet uit.”

Huren buurmeisje in

Als Alain en Lara een avondje op pad gaan, huren ze nu het buurmeisje voor 10 euro per uur in. “Die zit vervolgens de hele avond met Mirte op de bank chips te eten en series te kijken. In principe slaapt Fiore altijd door en hoeft de oppas niks te doen. Ik vind het totaal gestoord, maar zo lang Alain niet harder optreedt zal het zo blijven. Mirte is mijn dochter niet en ik heb niks over haar te zeggen. En langzaam maar zeker ben ik deze situatie meer dan zat…”

Afbeelding: Narissa de Villiers via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Peer -

Je bonusdochter heeft niet gevraagd om geboren te worden, niet om jou in jaar leven en al helemaal niet in een jonger zusje. Je wil haar gratis laten oppassen omdat ze al alles krijgt wat haar hartje begeert. Ze moet straks de erfenis die ze van jullie krijgt delen met dit meisje dus alles kan in elk geval maar de helft. Laat haar met rust, misschien ontdooit ze ook ooit richting jou.

Daphne -

Au. Wat een ontzettend pijnlijk en egoïstisch verhaal. Ik was een onuitgesproken maar duidelijk ongewild stiefkind en heb daar jaren therapie voor nodig gehad. Daarna was ik jarenlang stiefmoeder en ook dat ging niet van een leien dakje. Iets groeit vanuit kinderen. Of niet. Ik zou sterk overwegen om met je partner in therapie te gaan, voordat er nog meer schade wordt aangericht.

Joris -

En wat is jouw rol in de situatie? Hoe is het mogelijk dat je na 10 jaar in zo’n situatie zit? Mijn indruk is dat hier iets vreselijk mis is gegaan vanaf het begin. Ze is zijn dochter/jouw stiefdochter, niet jullie hulp in huis, met je ‘afdwingen tot oppassen en andere geen geld’. Dat is chantage. Koekoek.

Sanderien van Mul -

Je hebt geen bonusdochter om haar als goedkope oppas te laten fungeren. Afdwingen nog wel, en anders geen geld meer! Hoe haal je het in je botte kop? Heb jij dan totaal geen idee wat er door het hoofd van dat kind gaat? Eens met Fiene, dat meisje heeft totaal niet om jou als stiefmoeder gevraagd (en zo te lezen voldoe je prima aan het stereotype ‘gemene stiefmoeder’) en al helemaal niet om een (half-)zusje waarvan ook nog eens geëist wordt om op te passen. Ze is je sloof niet en dat jij nu denkt dat je dat kan afdwingen, dan heb ik medelijden met hoe jij je kind gaat opvoeden – oh wacht, die heeft al een streepje voor, het golden child, omdat jij een schijthekel aan je bonusdochter hebt en haar onmiddellijk wil straffen omdat ze niet voor jou in de houding springt. Eisen, dreigen en dwingen – wat voor voorbeeld ben je wel niet? (Hint: een hele slechte)

Fiene -

Hoi! Misschien beetje onaardig maar je klinkt zelf als een klein meisje die haar zin niet krijgt..stel je nou eens voor jouw ouders gaan scheiden, papa krijgt een nieuwe vrouw waar je niet om gevraagd heeft..je krijgt een zusje waar je niet om gevraagd heeft. Je stiefmoeder heeft jou de schuld omdat het niet “werkt” tussen jullie maar het is niet haar fout, ligt allemaal aan jou..je moet maar blij zijn met de snoep en speelgoed die je krijgt
Maar eigenlijk wil je iemand die je even knuffelt en zegt joh ik geef je de tijd om aan mij te wennen, leuke dingen te doen maar ik ben niet jou moeder en je mag altijd naar mij toekomen om met mij te praten als je zin in hebt en zo niet ook prima..en dan krijg je een zusje en dan eist (maar dan ook echt!) eisen dat je moet oppassen op je zusje. En dan ook nog dreigen als je het niet doet dan!
Geen goede manier meid! Ik zou meer aan jullie band gaan werken (als het niet te laat is) dan een eisenpakket opstellen. Misschien werkt het wel bij je man maar bij jouw stiefdochter duidelijk niet.

Reageer ook