fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lina’s zoon is voor het eerst met vrienden op vakantie: “Hij belt ons steeds ..”

geld

De eerste vakantie zonder je ouders; kun jij het je nog herinneren? De 46-jarige Lina denkt er deze dagen regelmatig aan terug. “Mijn zoon Alex is as we speak voor het eerst met zijn vrienden weg. Met een groep van acht jongens hebben ze een villa op Ibiza gehuurd en ze hebben het onwijs naar hun zin. Feestjes, etentjes en heel veel drank; ik zie het allemaal voorbijkomen op zijn Instagram. Je zal je wel afvragen; hoe kan een 18-jarige jongen dat allemaal betalen? Dat antwoord is simpel: dat kan hij niet.” 

Alleen maar stokbrood

Lina kan zich haar eerste vakantie zonder haar ouders nog goed herinneren. “Ik ging met vriendinnen kamperen in Frankrijk. Alle vier hadden we de hele zomer staan zwoegen op de boerderij van mijn vader en met die zuurverdiende centen konden we het allemaal nét betalen”, blikt Lina terug. “Ik weet nog dat ons geld de laatste dag zo goed als op was. We hebben toen alleen nog maar stokbrood kunnen eten. Zo ging dat toen. Je zette de tering naar de nering en zorgde er maar voor dat het goed kwam. Je ziet: ik leef nog steeds. Haha!”

Andere opvoeding

Bij Eelco, de man van Lina, gingen dingen vroeger heel anders thuis. “Mijn schoonvader had een groot internationaal bedrijf en verdiende bakken met geld. Hij was daardoor veel weg van huis en liet zijn vrouw en hun vier zoons dan alleen thuis achter. Eelco werd enorm verwend, omdat zijn ouders zich allebei schuldig voelden. Hij is een onwijze lieve en fijne man, maar ik merk wel dat onze opvoeding heel anders is geweest. Vooral in hoe hij met geld omgaat.”

Onbezorgde zomer

Zo ook nu bij de vakantie van hun oudste zoon Alex. “Ik vond dat Alex alles zelf moest betalen. Hij heeft eindexamen gedaan en had al vroeg vakantie. Ik zei: ’tijd voor een baantje jongen, dan kun je sparen voor je vakantie’. Mijn man was het daar niet helemaal mee eens en gunde Alex een laatste onbezorgde zomer voordat het ‘grote mensen leven’ zou beginnen.” Lina en Eelco kiezen voor een middenweg: zoon Alex gaat werken in het bedrijf van Eelco. Alles wat hij daar verdient wordt verdubbeld door zijn ouders. “Ik vond het belachelijk. Maar ach, Eelco en ik zijn nou eenmaal anders.”

Eerste 800 euro

Met een goedgevulde portemonnee boekt Alex een vliegticket. “‘Zo, da’s wel duur zeg!’, zei hij tijdens het betalen. ‘Ja, zo is dat als je alleen op vakantie gaat’, antwoordde ik. Hij luisterde er niet naar, drukte op bevestigen en tikte de eerste 300 euro af. Voor zijn aandeel in de huur van de villa maakte hij 500 euro naar zijn beste vriend over en de eerste 800 euro waren officieel uitgegeven. Dat is wel anders dan hoe het vroeger bij ons ging…”

Geld overmaken

Afgelopen week was het zo ver: Alex en zijn vrienden gingen hun droomvakantie tegemoet. “Wij hebben hem afgezet op Schiphol. Eelco zei nog snel: ‘Als er wat is moet je ons bellen he?’ Nou, dat hebben we geweten hoor. Al op de derde avond hing Alex met zijn vader aan de telefoon. We zaten TV te kijken en ik hoorde het gesprek van een afstandje. ‘Ja jongen, dat is goed. Ik maak het meteen over’, zei Eelco tegen Alex.” Lina vraagt Eelco waar dat over ging. “En alsof het niets is zegt hij: ‘ik maak nog even 500 euro naar hem over. Zijn geld was bijna op.'”

Heel veel geld

Lina weet niet wat ze hoort. “500 euro, dat is belachelijk veel geld. Ik ken gezinnen die daar een hele maand alles van moeten doen. En mijn man maakt dat zonder blikken of blozen even naar een 18-jarige over? Ook al hebben wij het financieel goed; ik vind dit buitensporig.” Waar Lina ook mee zit, is dat Alex op de derde avond al zijn geld al heeft uitgegeven. “En hij had 1.500 euro gespaard. Als je dat in drie dagen weet te verbrassen, hoe komt hij dan die laatste vier dagen door met 500 euro?”

Jarenlang hard gewerkt

Lina spreekt haar zorgen uit naar Eelco, maar die vindt dat Lina niet zo moeilijk moet doen. “Zo’n eiland is duur, dat weet je toch. De laatste keer dat wij daar waren gaf jij zelf ook zonder zeuren 20 euro aan een cocktail uit”, zegt hij tegen haar. “En daar heeft hij gelijk in. Wij geven zelf ook veel geld uit op vakantie; in die zin zijn wij een slecht voorbeeld voor onze kinderen. Toch vind ik het niet te vergelijken. Mijn man en ik hebben jarenlang keihard gewerkt voor dat geld. Alex pakt alleen de telefoon op om zijn vader te bellen. Dat is toch wel een groot verschil.”

Komt maar naar huis

De zorgen van Lina worden de volgende dag al bevestigd: Alex belt wéér zijn vader met de vraag om wat meer geld over te maken. “En wéér doet hij dat gewoon. Het maakt mij woest! Geef die jongen in ieder geval een preek van hier tot Tokio en leg hem uit dat de geldkraan nu dicht gaat. Als zijn geld op is, dan komt hij maar gewoon naar huis. Zo denk ik daar over.” Met haar man spreekt ze af dat het extra geld wordt omgezet in een lening. “Zo brengen we hem hopelijk nog iets van verantwoordelijkheid bij.”

Stevig gesprek over geld

Tijdens een FaceTime gesprek vraagt Lina aan Alex waar hij zo veel geld aan uitgeeft, maar daar krijgt ze geen duidelijk antwoord op. “Hij brabbelde iets over clubs en restaurants en dat ik zelf ook wel wist hoe duur het allemaal is. Toen hing hij op. Waarschijnlijk om nog een fles champagne leeg te spuiten… Ik wil er op dat moment geen issue van maken, maar als hij thuiskomt volgt er een stevig gesprek. Dat zal overigens niet van Eelco komen, maar dat neem ik voor lief. Van mij krijgt Alex zeker te horen dat hij ver boven zijn stand heeft geleefd en dat hij elke euro mag terugbetalen. Dat zal hem leren.”

Wat zou jij doen als je in de situatie van Lina zat? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig! 

 

Carolina (35 jaar) heeft 5 kinderen bij 5 vaders: “Mensen zeggen vervelende dingen tegen me, maar ik ben een goede moeder!”

5 kinderen 5 vaders

Als Carolina 15 jaar is, krijgt ze haar eerste kind. “Ik heb nog net mijn middelbare school kunnen afmaken. Hier ben ik tot op de dag van vandaag trots op.” Ik spreek Carolina bij haar thuis, waar het een gezellige boel is. “Ze hebben allemaal vakantie. De jongste houd ik thuis van de crèche deze zomer. Ik vind het veel te gezellig om met z’n allen leuke dingen te doen …Lees verder!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

6 reacties

Alex -

500 op ibiza is niks. Vooral als je een rondje voor 8 personen wil wegdoen. 3 drankjes pp
Ik ga meestal ook maar 4 dagen per jaar daarheen. Heb je de sfeer weer geproefd van het eiland. Die sfeer ben ik nog nergens anders tegengekomen dus dubbel en dwars het geld waard. You only live once

Anoniem -

Ik denk dat hij zijn hele vriendengroep loopt te tracteren , want anders is idd niet zo op en ja leren budgeteren is de belangerijkste les dat je kund kan geven. Nu is het makelijk maar als hij op zijn eigen been staat en deze luxe niet kan betalen dan heb je iets fout gedaan in de opvoeding en zal je altijd een telefoontje krijgen om bij te springen

Eva -

Elke euro terugbetalen? Dat is een mooie hysterische manier om de band met je zoon kwijt te raken, want hij weet heus wel dat dit alleen van jou komt en niet zijn vader.

Tuurlijk moet er een grens zijn, maar dit is veel meer tussen jou en je man dan tussen jou en je zoon.

Het leven van je zoon is in de toekomst veel moeilijker dan dat van jou omdat het leven financieel gewoon zwaarder is dan toen jij jong was, dus in die zin snap ik je man wel als hij zegt “laat hem lekker genieten”.

Rieneke -

Tjonge we leven in 2023! Vroeger in onze tijd was het gewoon anders. Ik zie het ook bij mijn kinderen en de vrienden. Laat ze tch genieten en wees niet zo’n krent.

Hester -

Ach ja papa is rijk. Zoonlief geeft geld uit als water. Hoop dat hij goed kan studeren en net zoveel als papa gaat verdienen want anders is er straks een mega probleem. Hij heeft geen idee wat alles kost. Mijn zoon ging met 15 werken bij de Albert Heijn. Moest met 10 jaar leren koken en boodschappen doen. Hij leerde snel hoeveel alles kost. Als je 18 jaar bent en nog geen slag gewerkt hebt. Nou ja een nep baantje met dubbel salaris. Dan heb je geen echt beeld van de wereld. Dan hoppa naar Ibiza. Nee geen tentje achterop en fietsen maar naar een duur eiland. Je kan je man de schuld geven maar kijk ook in je eigen broekzak. Hij is nu 18 jaar. Wat heb je daarvoor gedaan? Heb je hem leren budgetteren? Spaarrekening geopend waar hij geld voor later opzet om iets groots te kopen. Leren koken en wassen? Baantje als vakkenvuller gehad? Vrijwilligerswerk gedaan? Het zijn allemaal stappen die zijn overgeslagen. Daarnaast zijn er geen concrete afspraken gemaakt tussen je man en jezelf. Waar trekken we een grens enz. Dus mijn advies. Die niets en hopelijk krijgt zoonlief een goede baan. Optie twee gooi er een knetterharde ruzie met je man tegenaan. Ga als de sodemieter regels stellen en een plan maken Hoe stoom ik mijn zoon klaar voor de echte wereld en welke basis vaardigheden heeft hij daarvoor nodig

Joris -

Ibiza is duur, maar 500 in één dag uitgeven aan lanterfanten is wel buitensporig.

Reageer ook