fb
Damespraatjes Damespraatjes

Carolina (35 jaar) heeft 5 kinderen bij 5 vaders: “Mensen noemen me een ghetto-slet, maar ik ben een goede moeder!”

Als Carolina 15 jaar is, krijgt ze haar eerste kind. “Ik heb nog net mijn middelbare school kunnen afmaken. Hier ben ik tot op de dag van vandaag trots op.” Ik spreek Carolina bij haar thuis, waar het een gezellige boel is. “Ze hebben allemaal vakantie. De jongste houd ik thuis van de crèche deze zomer. Ik vind het veel te gezellig om met z’n allen leuke dingen te doen.” 

Eerste keer zwanger

Twee weken geleden kreeg ik een mail van moeder Carolina. Ze wilde graag haar verhaal doen. Over haar kinderen, hun vaders en hoe hun leven er uitziet. “Ik was 14 toen ik zwanger raakte van mijn eerste vriendje. Bij ons thuis werd niet gesproken over seks, laat staan over voorbehoedsmiddelen. Toen ik zwanger bleek te zijn wilde mijn vriendje dat we het weg lieten halen. Ik kon dit niet over mijn hart verkrijgen en heb toen aan mijn ouders gevraagd of ik het mocht houden en of ze mij wilden helpen. Hoewel ze het alles behalve ideaal vonden, hielpen ze mij graag en zijn ze er echt voor mij geweest. Ik heb vanaf dat moment nooit meer contact met de vader van mijn eerste zoon gehad.”

School afgemaakt

Zwanger zijn is niet altijd makkelijk, maar toch weet Carolina haar middelbare school af te maken. “Mijn eindexamens maakte ik met een dikke buik. Heel bijzonder om bij het invullen van de vragen mijn kindje te voelen. Dit maakte de motivatie om het te halen alleen maar groter.” Na haar bevalling neemt Carolina een jaar vrij om met haar kindje te zijn. “Na dit eerste jaar begon ik aan mijn opleiding tot pedagogisch medewerker. Sinds ik een kindje had, leek het me heel leuk om zelf ook op een kinderopvang te gaan werken.”

Broertje of zusje

In het laatste jaar van de opleiding, raakt Carolina weer zwanger. “Mijn zoontje sliep bij opa en oma en ik ging een avondje stappen met vriendinnen. Hier ontmoette ik een leuke man en we hadden die avond seks met elkaar bij mij thuis. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, was hij al weg en heeft geen contactgegevens achtergelaten. Twee maanden later ontdekte ik dat ik zwanger was.” Ook nu schrikt Carolina, maar kiest er weer voor om het kindje zonder vader op te laten groeien. “Stiekem vond ik het hartstikke leuk dat mijn zoon een broertje of zusje zou krijgen!”

Hulp van ouders

Ook haar MBO opleiding rondt Carolina af met een kindje in haar buik. “Ik sta op elke diploma-uitreiking met een zwangere buik op de foto. Haha! Ik vind het wel bijzonder dat mijn kinderen er zo toch een beetje bij waren.” Uit praktische overwegingen besluit Carolina bij de komst van haar tweede kindje weer tijdelijk bij haar ouders te gaan wonen. “Dat was voor iedereen fijn! Mijn oudste zoon moest elke dag naar school, mijn jongste naar de crèche en ik moest ook werken. Zo konden mijn ouders mij helpen en het was ook wel gezellig eigenlijk.”

Binnen één jaar weer zwanger

Wanneer Carolina binnen een jaar na het krijgen van haar tweede kind nogmaals in verwachting van een onbekende man is, besluit ze haar ouderlijk huis weer te verlaten. “Ik merkte dat mijn ouders het er moeilijker mee kregen. Ze vonden twee kinderen in huis al druk, dus een derde wilde ik ze niet aandoen. Gelukkig heb ik snel een goede woning toegewezen gekregen. Hier ben ik bevallen van mijn derde kind.”

Samen met Eddie

In de jaren die volgen, krijgt Carolina nog twee kinderen. Met de vader van het laatste kind, is ze wel samen. “Mijn jongste is nu bijna 3 jaar oud. Haar vader Eddie en ik zijn ruim vijf jaar samen en niet van plan ooit nog bij elkaar weg te gaan. Eddie moest in het begin wel wennen aan het feit dat ik al vier kinderen van vier verschillende vaders had, maar hij vond het helemaal niet erg. We houden van elkaar en dat is het belangrijkste. Toen hij aangaf ook graag een kindje van hemzelf te willen, aarzelden we geen moment. Eén kind erbij kon prima.”

Een heel normaal leven

Je zou denken dat Carolina een zwaar leven heeft, maar zo ziet ze dat zelf niet. “Mijn oudste is nu 20 en woont op kamers. Hij doet een HBO-opleiding en dat gaat allemaal goed. De tweede en de derde zitten op de middelbare school en doen het ook super. Mijn vierde kind zit op de basisschool en de jongste gaat naar de creche. Ik kan hierdoor elke dag van 9 tot 14:30 uur werken, daarna haal ik de jongste twee op en ga naar huis. Mijn leven is net als dat van alle andere werkende moeders.”

Nare woorden

Achter Carolina’s rug wordt soms vervelend over haar gesproken. “Ik weet dat sommige moeders op school mij een ghetto-slet noemen. Natuurlijk doet dit soms pijn om te horen, maar gelukkig weet ik zelf beter. Mensen weten niet hoe mijn leven er uitziet en ik snap dan ook niet dat ze er zo hard over oordelen. Wij zijn een gelukkig en liefdevol gezin en mijn kinderen hebben er geen problemen mee dat ze hun vader niet allemaal kennen. Ik zorg er met elke vezel in mijn lichaam voor dat ze niks tekort komen.”

Wij nodigen iedereen van harte uit om op respectvolle wijze op het verhaal van Carolina te reageren.

 

Gigi durft niet meer met haar eigen vriend over straat: “Zijn kleding is oud en versleten. Hij lijkt wel een zwerver”

Uit onderzoek onder Nederlanders blijkt dat maar liefst 26 procent van de vrouwen zich schaamt voor de kledingkeuze van hun partner. Zo ook de dertig jarige Gigi, die zich enorm geneert voor de kleding- en schoenkeuze van haar vriend Edgar. Zij doet bij Damespraatjes haar verhaal en hoopt zo ook adviezen van andere vrouwen te krijgen. Ze is dol op Edgar en wil niets liever dan oud met hem worden. Maar ja, die kleding… Die kleding is oud en versleten.

Lees verder!

1 reactie

Joris -

Dat er thuis geen seksuele voorlichting was, soit. Maar ten tijde van de eerste zwangerschap was mevrouw toch oud genoeg om op de middelbare school biologie gehad te hebben? Zoveel one night stands onbeschermde seks met mensen waarvan je niet eens de volledige naam kent. Fijn dat de kinderen een liefdevol gezin lijken te hebben.

Reageer ook